ponedjeljak, 30.01.2012.

Svakodnevna organizacija

Svi mi imamo neke svoje rutine, ali koliko su one učinkovite? A potrebne?

Rutine su jako potrebne jer nas čine sretnima i zadovoljnima, stvari budu napravljene "bez razmišljanja" i stoga tako obavljene i bez stresa. A koliko su učinkovite ovisi o nama koliko ćemo ih dobro uskladiti sa svojim rasporedom.

Smiješi mi se promjena u dnevnom planu pa zato moram ustanoviti neke rutine, kako potvrditi stare, tako stvoriti nove. Neke do ovih rutina su već dugo dio mog svakodnevnog rituala, ali poneke moram (ponovno) ustanoviti.

JUTARNJA RUTINA ... 60'15'' + put
Buđenje i ustajanje prije sviju u 5:00
Brzinsko prebrisavanje kupaonice...2'
Oblačenje i ostalo uređivanje (uključuje i šminkanje)...10'
(Objesiti veš**...10')
Izvaditi suđe iz perilice... 10'
Slaganje kreveta...15''
Buđenje djevojčice, oblačenje djevojčice...8'
Doručak, rutina iza obroka... 10'
Odlazak u vrtić...10'


*presvlačenje prije odlaska ovisno o doručku (npr. ako se peku jaja ili palačinke)
** ovisno o potrebama dana



RUTINA POSLIJE POSLA ... max 41' + objed
Presvlačenje... 1'
Dovršiti objed*... max 30'
Objed*, rutina iza obroka

*koristim izraz "objed" budući da je to uglavnom naš zadnji veliki obrok, koji je obično između 17 i 18 sati te stoga niti je ruček niti večera...


VEČERNJA RUTINA ... 70'-100'
Pripremiti ručak (za sutradan)... 10'
Peglati robu (za sutradan)... 15'
Pripremiti robu koja će se obući sutradan... 5'
(Veš u vešmašinu, programirati vešmašinu**), kuh. krpe u veš... max5'
Ukopčati suđilicu... 10''
Smisliti doručak... 5'
Tuš i ostalo uređivanje za spavanje... 30'-60'
Odlazak na spavanje u 22:00

**ovisno o potrebama dana



RUTINA IZA SVAKOG OBROKA ...3'-10'
suđe sa stola u perilicu
obrisati stol, hranilicu
oprat/obrisati štednjak, radnu plohu i sudoper
krpe na sušenje


- 09:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.10.2011.

Priča o kofeinu

Današnji šut šećera i kofeina naveo me i na razmišljanje o tome da samnjim kavu... ne pijem je puno, barem se tako tješim, iako primjećujem da ju iz dana u dan povećavam... tipični primjer navikavanja na kofein...



Umjereno konzumiranje kave ne šteti, ali ukoliko se uzima velika količina kofeina, tijelo se doslovno "navuče". Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave više ne može probuditi. Kako je kofein jak diuretik, izvlači vodu iz tijela,pa je uz kavu uvijek preporučljivo piti vodu. Ukratko sa kavom i kofeinom treba znati. Koliko je pak opasna govori podatak da ju Međunarodni olimpijski odbor tretira kao uvjetnu drogu, tj. tretira kao doping (limitira nalaz u mokraći natjecatelja). Koncentracija od 12 mg/l je prihvatljiva, ali sve iznad toga nje dopušteno. Oko osam šalica jake kave može "natjerati" nalaz u mokraći na čak 1 000 mg/l!


Crna strana kave

Pretjerano uživanje u kofeinu opterećuje srce i krvne žile (konstrikcija), on provocira lučenje želučane kiseline, remeti prirodan ciklusa budnosti i spavanja, u većim dozama, izaziva drhtanje ruku, nervozu, proljev, smanjuje finu motoričku koordinaciju, izvlači kalcij i željezo iz organizma. Kao ni svake druge ovisnosti, ni ove se nije lako riješiti. Stručnjaci preporučuju postupno smanjivanje količine kave. Ukratko, potrebna je volja i dosljednost, jednako kao i pri odvikavanju od cigareta. Kako kava djeluje? Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje! Što se češće uzima, slabije djeluje i veća količina ne popravlja situaciju, već ju pogoršava. Kava pomaže otpuštanje "hormona stresa", kortizola i adrenalina. Zajedno, oni nam pomažu odgovoriti na stres i dostaviti energiju i vitalnost tijekom dana. Ovisnici o kavi luče više kortizola i adrenalina nego oni koji ne piju kavu, što u konačnici može rezultati osjećajem umora i iscrpljenosti. Ukoliko pijete puno kave stručnjaci preporučaju postupno uvođenje zamjenske kave ili ti kavovine. U početku uz jednu crnu kofeinsku pije se tokom dana još koja zamjenska kavovina (dobiva preradom korijena plemenite cikorije i/ili neklijalog ječma (slada)). Ono što mnogi zaboravljaju kofeina nema samo u kavi već i u drugim napitcima... Stoga se zapitajte koliko ovog stimulativnog opijata unesete u organizam mimo kave?!


I čaj ima kofein

Danas je poznato da i čaj (posebno crni) sadrži kofein. Naime, kofein u čaju otkriven je 1827. godine, ali je tada nazvan tein, no znanstvenici tvrde kako ne postoji velika razlika između kofeina i teina. Doduše kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi.

Jako je dobra zamjena bijeli čaj čija koncentracija teina (kofein u čaju) je svedena na minimum. U tolikoj mjeri da ga i djeca smiju konzumirati. jako dobar se daje nabaviti u rinfuzi i ako se kupuje kvalitetan ima mogućnost reciklaže, tj jedna mjera se može korisiti za tri čaja za redom! Dok ovo pišem u čajniku se namače voćni čaj, za ove konačno stigle jesenske dane, malo da me ugrije i odvrati od silnih kava koje bih popila da njega nisam skuhala (cijeli vrč od 1,5l).

- 11:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Priča o šećeru

Kad uz previše šećera i kave sjediš i razmišljaš obično te pukne neka briljantna ideja - mene je puklo da sam doista pretjerala sa šećerom i kofeinom u zadnje vrijeme! Počinjem odvikavanje od tih mojih krivaca za loše i tromo raspoloženje.


Bijeli šećer
uzrokuje cijeli niz i fizičkih i emotivnih poremećaja. Klinička studija na adolescentima pokazala je da oni koji u svojoj prehrani imaju visoku količinu namirnica koje sadrže šećer vrlo često pokazuju sljedeće oblike ponašanja: iritabilnost, promjene u raspoloženju, nestrpljivost, umor, depresiju, nesanicu te bolove u abdomenu.

Važno je znati da se šećer nalazi: u svim gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzerviranoj hrani, kruhu, pivu, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunki, suhomesnatim proizvodima, gotovim juhama, čipsu od krumpira, instant čajevima i instant kavi, itd. itd. , gotovo da je beskonačna lista namirnica koje sadrže bijeli šećer.

Oni koji osjećaju pad energije oko deset ujutro i tri poslijepodne i žele uzeti nešto što će im podignuti energiju moraju promijeniti svoju prehranu jer pate od hipoglikemije (niske razine šećera u krvi) koja je direktna posljedica konzumiranja šećera. U suprotnom konstantno osjećaju umor, iritabilni su, imaju stalnu želju za slatkim, gube koncentraciju, imaju niski tlak itd. Ovi su simptomi poznati kao “sugar blues”, e to sam ja!


SPIN-SPIN-SUGAH Pictures, Images and Photos

Kako se šećer ponaša u našem organizmu?

Naše tijelo zahtijeva energiju da bi živjelo. Energija koja je potrebna našem tijelu dolazi od ugljikohidrata koji sagorijevaju u našem tijelu i iza njih ostaje voda i ugljični dioksid koji se eliminiraju iz tijela.

Jednom kada su u tijelu, ugljikohidrati dolaze u naš krvotok: u slučaju složenih ugljikohidrata (cjelovite žitarice, korjenasto povrće, zaslađivači od žitarica) oni se postupno rastvaraju i postupno ulaze u krvotok i prilikom tog procesa krv ostaje lagano lužnata (što je neophodno da bismo bili zdravi).

Jednostavni šećeri, na drugoj strani, u našu krv ulaze vrlo brzo, krv postaje prekisela (previše šećera u krvi) i takva neravnoteža u našem tijelu pokreće minerale (pogotovo kalcij) iz zuba i kostiju kako bi se riješila ta nastala neravnoteža u tijelu. Stoga, konzumiranje bijelog šećera i rafiniranih proizvoda glavni je uzrok nedostatka kalcija u tijelu.

Svakodnevno konzumiranje rafiniranih namirnica i šećera utječe i na funkcije mozga, jer uništava korisnu bakteriju u crijevima koja sudjeluje u sintetiziranju kompleksa B vitamina, neophodnog za funkcioniranje našeg mozga. To nas, između ostalog čini pospanima te smanjuje sposobnost koncentracije i memoriranja podataka.

Kada prestanete jesti bijeli šećer i namirnice koje ga sadrže možete tri dana do tri tjedna imati sljedeće simptome: jake želje za slatkim, umor, depresija, promjene raspoloženja i glavobolju. No, isplati se jer ćete osjećati dugoročne pozitivne posljedice na svom zdravlju.


Dakle, moja je odluka do daljnjega izbacitit te šetenike po moje zdravlje. Doista sam postala pravi "sugar blues" i mislim da mi toga ne treba! Slatko se može naći i drugdje u životu, a ne samo u hrani...


Naravno, nisam sama to izmislila, više ima ovdje, ja sam iznijela samo ono što se mene tiče...

- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.10.2011.

I GO 4 IT!

Nisam dugo pisala ovaj blog. Moram priznat da sam ga u potpunosti zapustila. Posjećivala sam ga samo da bih vidjela pokoji članak, savjet i slično skupljeno na ovome blogu. Mislim da se vraćam na ovaj blog. Kao što je na početku bila ideja ovog bloga, vraćam se po pozitivnu energiju života.

A sve zato jer mi se život više uopće ne smiješi… shvaćam da, ako si sama ne stvorim smijeh i veselje, nitko mi ga neće dati. A meni je dosta sumora, tumora, plača, jadikovki, tromosti,umora i bolesti. Zato se vraćam... vraćam se onome čemu sam težila (i što sam postigla) na ovom blogu. Kad je došlo do toga da sam počela razmišljati o raskidanju neraskidivog shvatila sam da nemam kuda. Čak i da odem – ostajem sama, a samoća nije moj izbor! Shvaćam da sam prešla iz gluposti u paranoju i da se moram izliječiti kako somatski tako i psihološki. Opet bolujem od iste bolesti, koja se pojavljuje kao psioho-somatska, rezultat stresa, gnjeva, preopterečenosti i zabrinutosti. Sada je kraj tome! Brišem prašinu sa pakta koji sam iz nekog razloga stavila u zapećak... obnavljam ga i ponovno namjeravam provest za sebe, za budućnost... Opet spominjem budućnost, a kod mene se zna što ta riječ znači, novog člana obitelji. Ipak, da bih ostvarila tu svoju želju moram se prvo izliječiti, zato, kreće pozitva i smijeh za veselu budućnost!

Prvi korak sam obavila, oprostila sam... oprostila sam svima kojima sam do sada zamjerala. Prvo i osnovno svom najbližem, oprostila sam jer bez njega ne mogu. Nije učinio ništa skandalozno, ništa ovdije spomena vrijedno, ali pošteno me uvrijedio... Nismo raspravljali, nismo se svađali – nije mi to imalo smisla, nije imalo smisla ponavljati već viđeno – nije mi se dalo. Prvo sam se ljutila, onda sam odlučila svašta destruktivnog, onda sam se rasplakala, potom smirila, shvatila da je to što ga volim jače od uvrede, i ... oprostila. Privila sam se k njemu, poljubila ga, i rekla mu da ga volim. Budući da nije to očekivao stisnuo me kao malo dijete omiljenog medvjedića i jednostavno smo tako proveli neko vrijeme... predivnog li osjećaja!

Eto već sam se tada bolje osjećala... sada idem dalje...
Začetak je već pokrenut, stvaram male korisne navike... (bit će o tome post) i svaki dan uradim nešto kreativno (o tome ima cijeli blog)...

I GO 4 IT!

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.10.2010.

Zdravo mršavim i nisam gladna!

Došla potreba da malo pojasnim neke stvari oko mršavljenja, da podijelim par stvari koje sam naučila i koje su mene dovele u 12 mjeseci do -16 kg, ali i sljedećih dva mjeseca održavanja (tj. do sad).


Tko god čita postove zabilježene ovdje zna da sam oduvjek bila veliki protivnik brojanja kalorija. Kako god bilo, izrom slučaja i ja sam to pokušala, ali kontrole radi. Super mi je ovo procjenjivanje kako to "propisuje" moja draga Mirelle u meni najdražoj knjizi, ali idalje nisam dobila uvid koliko čega jedem i da li je toga malo premalo i toga puno doista previše, a uopće što je umjereno... Stoga, upustila sam se u vode računanja kalorija, ali ne ko manijak zbrajanja i lista salate, već pregled porcija kako bih dobila doojam koliko mi je doista dovoljno za funkcioniranje organizma, koliko mi je potrebno da mi bude ugodno, a koliko je definitivno previše.

Računanjem i kalkuliranjem došla sam do spoznaje da sam u to vrijeme usprkos dojenju jela preko 2500 kcal i da mi je to bilo očito previše. Složila sam si meni kako mi "propisuje" moj TDEE (kasnije link) i shvatila da bi mi to moralo biti dovoljno, s time da sam pojačala unos za 200 kcal, zbog dojenja. koristila sam do tada naučene mudrosti. Jedna od njih kako isprazne rafinirane i prerađene namirnice nemaju niti količinu okusa, a kasnije sam vidjela da su kalorijski dosta jake, o zdravlju takvih namirnica neću ovdije. To je za cijeli novi post. Malo sam si planirala obroke, upotrebljavala, dakle, namirnice koje su kalorijski iskoristivije (kruh bijeli, da se najedeš nije ti dovoljno 2 šnit , dok kad je u igri kruh punozrni, ne možeš pojest dve šnite te debljine kao i bijelog naprijed navedenog - jednostavno ne možeš!). Sljedeći trik nimalo manje bitan je veliki unos svježeg povrća! Ja sam znala (i još uvjek imam tu naviku) pojesti i salatu od 400g sirovog povrća uz "normalan" ručak. Kalorijski se slagalo u moj plan, nutritivno sam unijela kvalitetne namirnice (dovoljno vitamina i minerala) i nisam bila gladna jer me je ono zasitilo. Još tu ima trikova, ali bit će ovo maratonski post i bez toga... zato budem to u drugom postu... i , naravno, nisam zaboravila na onu dobru staru:uživaj svakom zalogaju kojim sebi činiš dobro!

Sad malo konkretno. Po literaturi se dade naći za žene granica kcal. unosa od 1200 kcal. Da se razumije, to je jaaako malo.Tih 1200 kcal je minimum minimuma ispod kojeg se nikako ne smije ići zbog zdravlja - zato treba provjeriti BMR!!! Svatko tko želi smršaviti! I ne ići ispod njega - to je svakom pojedinačno limit minimalnog unosa. Unos manji od BMR-a neće pomoć jer ćete usporiti metabolizam i opet ste na istom - organizam ima potrebu spremati jer misli da više neće dobivati dovoljno hrane. Zato izgladnjivanje ne pomaže, a baca u depru, a kile stoje. (Ovdije ne govorim o zdravim postovima sa svim pripremama i post radnjama - opet, i to je tema za drugi post)...

Ovako, nalijepit ću par linkova za sve koji su se malo izgubili i za sve one koje žele provjeriti BMR te za one koje niti ne znaju što je to (nije reklama stranice, samo primjer kalkulatora):
BMR-TDEE - pika me u oči naslov ove stranice ali je dobar kalkulator i dobro objašnjenje BMR-a

I znam po sebi teško je kad počenš reducirati kalorije nabiti ih zdravo. Sad opet se ponavljam , ne treba manično-opsesivno brojati svaku kaloriju! Vrlo jednostavno objašnjenje, za razgradnju mnogih namirnica potrebno je jednako ili više energije za njegovu razgradnju nego što se dobije unosom. Među namirnicama koje predvode popis negativnih kalorija su jabuke, rajčica, šparoge, cikla, brokula, zelje, mrkva, cvjetača, krastavac, češnjak, grejp, limun, mango, zelena salata, luk, špinat, repa, tikvica... malo o tome ima u ovom članku (pametan članak... )

I drage moje, super je sve to skidanje kalorija i trenutačno dobro izgleda, ali bez kretanja (tjelesne aktivnosti, vježbanja, trčanja, šetnje barem...) nema ni kvalitetnog uspjeha, kao niti dugoročnog.

Dodam još ovaj link koji je meni pomogao u početnom računanju kalorija, tako da dobijem osjećaj za količinu, lijepo sam stavljala popis u onu famoznu bilježnicu i uz svaku namirnircu sam prepisivala izračun...



Za kraj najveći savjet u svakom slučaju je: ne pretjerivati ni u čemu bilo da se radi o smanjivanju unosa, povećanju TA, uvođenju zdrave prehrane, (ne) izbacivanju određene vrste hrane... umjerenost je majka zdravlja!

- 09:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 17.08.2010.

Vježbe opuštanja

Nikada u životu nisam bila napeta kao sada, nikada nisam imala manje vremena, a imam dovoljno znanja da si te stvari ne činim. Zbog vlastitog zdravlja (prije svega psihe) ovdje ću staviti ono što znam da pomaže, a morala bih i redovito raditi jer stres je ona stara priča o lavu i zebri, a ja ne želim biti zebra!

Vježba relaksacije

Uz neku mirnu glazbu, po mogućnosi pozitivne tematike, iliti glazbeno rečeno u duru ili u potpunoj tišini. Leći na ravnu podlogu. Svo tijelo opružiti. Dlanove okrenuti prema stropu. Kroz misli prenijeti svu težinu podlozi. Sljedeće, mislima prolaziti sve dijelove tijela, i to osvijestit svaki mišić i svjesno ih opuštati, izvana prema unutra, dakle: prsti nožni, noge (list, koljena, bedra), zdjelica, prsti ruku, ruke, leđa od trtice do vrata, rebra, trbuh prsa, glava. adržati tu opuštenost dubokim mirnim udahom i izdahom, ponoviti takvo duboko disanje neko vrijeme. Ovu vježbu izvoditi 15 minuta.

Kad se ispraksirate, ovu vježbu ćete moći učinkovito provesti u svega par minuta i to bilogdje...


Vježbe disanja nam omogućuju današe tijelo bolje iskoristi kisik koji primi i/ili da primi više kisika. Naime, naša pluća "običnim" disanjem ne upijaju dovoljno kisika te ih s toga s vremena na vrijeme treba potaknut na uzimanje više kisika ali i na veće ispražnjavanje kako bi izmjena bila bolja.

Vježba disanja br. 1

Ova vježba ide na sljedeći način. Udisanje i izdisanje je na nos. Bitno je da se prije izvođennja udobno smjestite i po mogućnosti u početku biti u tišini. Kasnije kad se ispraksirate moći ćete je izvoditi bilo gdje. Dakle, udah na nos (brojeći u sebi do 4) zadržati (brojeći u sebi do 4) izdah(brojeći u sebi do 8)s time da se time stalno stišće trbuh kao da ga želite prilijepiti za kralježnicu, zadržati (brojeći u sebi do 4), opet udah (brojeći u sebi do 4)... nastaviti tako barem 6 udaha i izdaha. S vremenom povećavati broj ponavljanja ali i sve polakše brojati do 4 tj 8. Ovime se ispražnjava "zaostali" zrak u bronhijima kako bi se zamijenio novim, produljuje se disanje i smiruje.

Vježba disanja br. 2


Sljedeća vježba se izvodi tako da se ugodno smjestite, po mogućnosti kleknuti i sjest na stopala. Udah na nos, zadržati pa izdisati kroz usta. s time da se udah vrši tako da se napuni i donji trbuh, a izdah tako da se isprazne prvo prsa, gornja polovica trbuha pa donja. Osvjestiti taj proces. Disanje se produbljuje, povećava se koncentracija.

O vježbama za disanje sam već pisala jedan poduži post no malo ponaljanja nije nikome naškodilo...





- 15:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 03.08.2010.

Stvar je stava

Čini mi se kao da nitko niti ne čita ovaj moj blog. Što je ionako meni malo bitno. Mislim, lijepo je znat da je nekome stalo, ali onda opet kad pišem svašta i svakojako, a i tekstovi nisu više kvalitetni, ni česti kao što su bili nije ni čudno da me nitko ne čita … Opet ću staviti ovdje što mi je na pameti, podatke koje trenutno pretražujem i što me zanima.


Dakle, neki dan prije no što sam krenula na posao zavirih u svoj ormar i shvatim da mi je sve i jedna kombinacija dosadna, ali, iskreno, baš me briga. Uzmem polo majicu i lanene hlače, nabacim decentni make –up (kao i uvijek), glomaznu torbu u ruku, i ravnih leđa, ponosnog pogleda s osmjehom na licu krenuh pješke na posao. Promatrala sam ljude oko sebe. Puno ih gleda sebi pod noge, namrgođena lica, zamišljene glave. Poneki dignu poglede. Uhvati mi koji pogled, pa mi se nasmiješe… ljudi me primijete! I osmjehuju mi se, kao da sam obukla najzavodljiviju haljinu. Nevjerojatno! Pomislim da nemam kakvu mrlju? Otkopčan šlic? Ili nešto krivo obučeno? Ma sve u najboljem redu, samo osmjeh ponosnog držanja eto plijeni pažnju!

Mogu zaključiti da držanje i nastup čine veliki postotak dojma koji ostavljamo na druge! Ako voliš sebe, sebi si dobar baš takav kakav jesi, to primjećuju i drugi! Zato voljeti sebe i ponosito kročiti svijetom znači više od izgubljenih kilograma i nabitih mišića! Od sada uvijek nosim sa sobom pravilno držanje, ponosit pogled, osmjeh na licu – ono što nikada neće izići iz mode!


Image and video hosting by TinyPic

- 10:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.07.2010.

Kriza - privatno

Da, eto i nas je dohvatila. Kriza. Pa zar je moguće da smo toliko materijalna bića, baš mi koji zagovaramo duhovne i društvene vrijednosti?

Eto ti sada popodnevna ispijanja polovične ness kave (drugu polovicu štediš za sutra) uz polu tišinu u kojoj si svaki u svojoj glavi vrti razloge za neuspjeh. Pa ti sine da se moglo možda drukčije napraviti. Krenu riječi, ali ono nekontrolirano se nizati i bez upravljanja tonom počnu vrijeđati one najdraže. Krene predbacivanje i prepirka, žaljenje, kajanje a sve bez užitka, bez zadovoljstva, bez razloga... Nikad se nismo svađali, ponekad malo porječkali, ali sada postaje teško izdrživo. I trudimo se ne vrijeđati, ali kad krenu riječi kao lavina metu sve. Pa ti ostane Bogu se moliti da ti ostane ono malo zdravog razuma, domišljatosti, mašte i osmjeha koji čuvaš za ovakva vremena.

Nisam osoba koja prešućuje. Ali učim. Učim kako prešutiti, progutati tu lavinu sve za zdravlje male zajednice. A sve zbog materijalne nestašice, jer gladan čovjek ne sliči sebi i grize... Najzadnje vrijeme šutimo. Naslonjeni jedan na drugog promatramo to maleno biće, plod naše ljubavi, kako raste i pruža osmjehe, pa se i mi smijemo, stavljamo iza leđa sve probleme i idemo dalje... kako tako. Popikavamo se, ali idemo... "Ipak se (o)kreće".


Image and video hosting by TinyPic

- 08:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 25.05.2010.

Došlo vrijeme... za trbušnjake

Dugo nisam pisala. Nekako nisam vidjela smisao tipkanja i ponavljanja onoga što sam navela tamo među prvim postovima pa sve ponavljajući do ovoga -ponavljati što i kako jesti, ne kajati se zbog užitaka, kretati se uvijek, napraviti višak koraka, osmijehnuti se kad ti nije do smijeha, popiti vode umjesto soka, zavoljeti sebe zbog sebe , voljeti druge zbog drugih, ne ih mijenjati... ipak, vraćam se sa sadržajima sličnima onima dosad...

Nekako sam si zamislila da ću do kraja petog mjeseca ukloniti višak od trudnoće, devet mjeseci sam ga skupljala, deset sam si dala da ga uklonim... Uklonjeno. yes

Umjerenost, uživanje i pokret, to mi je pomoglo. Eto, živi sam dokaz da se može.thumbup Sad želim još malo učvrstiti mišiće budući da trudnoća opusti sve, a pogotovo kožu na trbuhu. Trebala bih pumpati trbušnjake, a dobor je znano da ja ne volim vježbanje poput robota, brojanje i odbrojavanje. Ipak, čini se kako da bi određena grupa mišića radila potrebno je raditi takve vježbe da bismo ne samo dobro izgledali već i dobro si činili. Nisam biolog/liječnik7kineziolog, ali znam da trbušnjaci čine potporanj cijelom tijelu, i to ne samo oni "prednji" nego i oni leđni. Bez njih držanje nam ne valja, bole nas leđa, ili koljena jer trbušnjaci ne vrše svoju funkciju potpornja. Zato je pogotovo potrebno istrenirati i ojačati trbušne mišiće, ali i leđnjake.

Po svuda se dade naći kompleti vježbi za trbuh i leđa, ali malo tko razmišlja što čini tim vježbama, da li dobro ili zlo svom tijelu. Postoji par činjenica na koje treba obratiti pažnju prilkom vježbanja trbušnjaka:
1. Nikada ne vježbati trbušnjake bez da se vježbaju leđnjaci: koliko trbušnjaka toliko leđnjaka (jer naprezanjem prednje strane, naravno napreže se i stražnja, stražnja strana podupire prednju, ili vrlo jednostavno ako ne vježbamo leđnjake bolit će nas leđa)
2. Kad se rade "klasični" trbušnjaci zdjelični dio kralježnice, onaj najdonji, mora se nastojati držato pripetog uz zemlju stalno, tako čuvamo zglobove i zdjelicu, a rade nam i zdjelični mišići koji su usko povezani s trbušnjacima
3. Paziti da se takvi trbušnjaci rade s pogledom u nebo, vrat držati ravno kako se ne bi "vuklo" vratom umjesto trbušnjacima - ako se ovako ne radi boli vrat i ramena, a trbušnjaci koje smo napravili bolje da nismo (napravili više štete neg koristi)
4. Obavezno prije vježbanja vježbi trupa se zagrijati i nakon vježbanja se ohladiti. Tijelo treba zagrijavanje kako bi mišići počeli raditi, napadom bez zagrijavanja samo ćemo se vioše mučiti, a nećemo imati dobar učinak jer je tijelio to vrijeme trošlo na zagrijavanje a ne na jačanje! Ohladiti, znači obaviti vježbe koje će nas umiriti, rasteretiti, istegnuti mišiće koje smo jačali kako bi oni "odahnuli".

Eto, dovoljno sam pametovala, sada idem samu sebe poslušati kako bih se bolje osjećala, izravnala držanje , ali , ne budimo slijepi, i bolje izgledala u bikiniju na moru...smijeh

- 16:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.04.2010.

Lagano padaju, no uz pokus se vraćaju

Pred 14 dana još jedna manje... Bila kod šnajderice, još mora uziti...

1.>Idalje dojim, idalje šećem, no ne idem u teretanu... doma vježbam od veljače... Šećem svim putevima koje znam i ne znam (zanimljivo je otkriti neke nove i druge kuće u kvartu, poneke ulice nisam ni skužila da su tu...) i izbjegavam sve one prometne ulice sa pekarama, slastičarnama i sl...

2.>Zdravo se hranim s ponekim izletom, a puno jedem, doista... 5-6 obroka, puno povrća i voća, svaki dan obavezno neko meso i svj. (posni) sir... hvala 2--be...

Očito ništa drugo ne treba, sve je lako kad obuzdaš svoje demone i umjesto kolača odeš u šetnju... Samo kad prepoznaš demone - a oni su uglavnom dosada, depresija, ljenost i tromost i zato (debela) nacijo (svjetska zdravstvena organizacija nas kategorizira kao takvu) pokreni se!!! Usto ćeš uštedjeti jer ćeš manje pojesti....


---------------------------------------------

Malo sam vitualno šetala po nekim forumima, blogovima, receptima, savjetima. Ima tu svašta, ali me veseli što sve više ljudi razmišlja o zdravoj prehrani u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću kao rješenju za masene probleme. Ipak, jako ih puno kreće redukcijskom prehranom iliti brojanjem kalorija. Moram priznati da zapravo izgleda vrlo jednostavno, koliko uneseš moraš i potrošit, ako potrošiš više no što uneseš bit ćeš lakši. Kažem zvuči jednostavno. Malo sam proučavala svoje navike, tek tako da vidim gdje sam tu ja, i moram sve razočarati: pojedem više no što potrošim (a računajte, ja dojim!), redovito. Ako ne, onda sam gladna, ako sam gladna - to nije dobro! I onda sam počela namjerno smanjivati obroke i ostajala gladna i postala u tjedan dana nervozna, napeta da bih na kraju tjedna dobila kilu! Potvrdila sam ono što sam u početku tvrdila uzalud sva kontrola ako si gladan, ako ne uživaš u SVAKOM zalogaju, ako se ne trudiš da ti taj zalogaj bude nešto predivno i potrebno, a ne još jedna stavka u kalorijskoj tablici.

Zaključujem: Ili ja ne znam procjeniti porcije, pa stavit u kakvu kalorijsku tablicu, ili to jednostavno nije za mene! Pa zašto se uopće mučiti!

Vraćam se na svoje poimanje prehrane :užitak prije svega, i količine i kalorijske vrijednosti. Neporebno jedenje naravno da nije preporučljivo, kao niti ona četiri krekera sinoć što sam ih pojela, ali bilo je dobro društvo i mislim da sam ih potrošila samo smijanjem i gestikuliranjem s obzirom na užurbanost razgovora!

Dakle, već ako si morate brojati zalogaje, budite toliko humani prma sebi da ne stvarate dominaciju brojanju već uživanju u životu. Niti jednog zdravog čovjekan nije zdebljao jedan kolačić, već njih previše. Niti jednom čovjeku, što ga ja znam, nije hrana sama uletjela u usta, sami smo gospodari svojih dijelova tijela, a prvenstveno mozga. Razmišljajte što jedete, koliko se krećete, da se pokrenete, da se nasmijete, da napravite viša koraka i ne zaboravite uživati!

- 08:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #