27.04.2007., petak

In memoriam - Don Branko Sbutega

Danas, na dan blažene Ozane, bokeljske dominikanke, navršila se godina dana od smrti još jednog velikog Bokelja - don Branka Sbutege.


Iz njegove posljednje knjige "Kurosavin nemir svijeta":

“U trenutku kad nas svi pozivaju na prozor da zajedno gledamo u vremena naprijed ili natrag, radije ostajem u sobi svoga danas, zagledan u svoje srce kojemu ni najbolniji ožiljak nikada nije oduzeo spontanu želju za pulsiranjem koje život znači. A prozoru ću prići kad osjetim da su krila dovoljno očvrsla za let kojemu nikakvo vrijeme i nijedna povijest neće biti prepreka.”


Za očekivati je da će oni debeljuškasti, rafaelovski anđeli, gore na nebu, dodatno dobiti na težini zbog delicija koje je Branko znao spremati.

Don Branko jebemu, požurio si. Nigdje na netu ne mogu naći rićetu za originalnu dobrotsku ili perašku tortu.

- 09:06 - Razjagori se!! (14) - (U)Tiskaj - #

24.04.2007., utorak

Nastavak...

...neutrinova interviewa sa meneka merete pročitati odika
Za prvi dio, skrolajte nešto niže....
- 08:35 - Razjagori se!! (15) - (U)Tiskaj - #

19.04.2007., četvrtak

Čitate li Milou?

Pitao sam ga: "Miloutine, želiš li biti svjedokom ovog povijesnog trenutka kada Blog, polako ali sigurno, preuzima svoj dio medijskog kolača?" Rekao je da nije ništa vidio. Međutim, nakon višemječnog nagovaranja a uz nesebičnu pomoć njegovog prijatelja Gjura, Miloutin je napokon pristao. U ovom ekskluzivnom, najdužem tekstu na ovom blogu, čitajte Milouove savjete kako orgazam odložiti nekoliko dana, razmatranja o sintagmi "mali ali tehničar", Milouovu fiksaciju Mladenom Grdovićem i još puno, puno toga. Uživajte!


Jedan znameniti pučki mudroslovac, davnih je dana izrekao konstataciju da su crnke puno prikladnije partnerice od plavuša iz jednog, sasvim prozaičnog razloga. Plavuše se, naime, brže šporkaju. Dakle gospodine Miloutine, što vi, kao istaknuti društveni djelatnik, mislite o ovom, nesumnjivo signifikantnom prijeporu? Crnke ili plavuše....that is a question?

Honestly, no, I don't think that it is a question. Naime, mislim da je to sve stvar osobnih afiniteta. Relativnost toga što se i čime šporkava, kao i samog pojma šporkice, me istinski oduševljava. Iako sam inače više lirskog karaktera, u ovom slučaju, u skladu s Vašim pitanjem, cijenjeni Herostrate, pokušat ću biti prozaičan: na primjer, zalijete li crnku kremom od tamne čokolade, fleke neće biti ništa vidljivije od onih od juhe od sira na kosi neke rasne plavuše. Osobno, podjednako volim i čokoladu i juhu od sira, čime se vraćam na svoju konstataciju s početka.

Juha od sira?? Kakva fuckin' juha od sira? Ti znaš da ja mrzim sir. To si morao znati. Ovo je očita provokacija. Što si time htio postići? Pa jebate, jesi li ti svjestan da ćeš dobiti po pički zbog ovoga? Dobro, dobro....shvaćam, ovo je tek početak povijesnog interviewa, a moji lorselani....ma znaš kako je....

Sir Herostrat, what a desire for fight... Pa ne mislite valjda da sam Vas doista hotimice uvrijedio?! Božemeprosti, pa nisam toliko pakostan, sirov i siromašan uviđavnošću. Uvjeravam Vas da je spominjanje s... ovaj... jel'... te mliječne prerađevine bilo isključivo za potrebe oslikavanja argumenata, i nevino poput pjeva morskih sirena sirijskim moreplovcima koji se na palubama svojih brodova, prevozeći razne sirovine kako bi inkasirali pokoju sirijsku funtu i nahranili svoju sirotu gladnu djecu, opijaju rumom i bazginim sirupom i uz milozvučje buzukija i siringe vesele grčkim lukama delirično plešući sirtaki. Ta dajte, molim Vas, ne kanite me samo zbog toga propasirati kroz prste?!

Čitajući ovaj Tvoj odgovor, nešto mi opasno bode oči ali nikako da uvidim o čemu je riječ? Ali preskočimo to, idemo na nešto profanije teme.
Moje pitanje glasi: Zašto pati Job, pravednik među narodima? Koji je smisao kažnjavanja neporočnog? I konačno, je li čovjeku dato da baš sve može.....spoznati?


Da krenem od kraja, jer spoznaja se vrlo često krije u povratku na početak - iskon. Ab ovo, prijatelju, ab ovo; ili na razumljivijem, pučkom jeziku - "svaka je spoznaja do jaja". Dakle, da - posve sam siguran u to da možda eventualno postoji mogućnost da je čovjek možda sposoban baš sve spoznati; no - teško, jer sve je za dlaku (u jajetu?) preširok pojam. Heisenberg je lijepo ukazao na to da nije moguće baš sve istovremeno dokučiti, zar ne? Je li moguće istovremeno prepoznati i ljepotu i ružnoću u, na primjer, osmijehu djeteta ili Michelangelovoj Pieti ili Mladenu Grdoviću? To, vjerujem, tek rijetkim omnipotentnim multidimenzionalnim veleumovima može poći za rukom. Dakle, individualna spoznaja je najčešće rezultat ili tek usputnih sretnih spletova okolnosti ili pak mentalne snage teško objašnjive nama - ostalima; tek mnogostrukost i raznolikost gledišta vodi ka korisnoj, općenitoj spoznaji, na jednoj široj, društvenoj razini. Hoću reći, spoznaja je rijetko kad usamljena i hermetična, a uvažavanje kolaža stavova bez predrasuda je prilično moćno oruđe za spoznavanje. U tom kontekstu, um širokih svjetonazora bi vjerojatno prepoznao i smisao kažnjavanja neporočnog, no meni preostaje samo puko nagađanje, frustracija i nada u bolje sutra. Jobu također, mislim.

It's ok. Slažem se s tobom. A sad imam zadatak za tebe. Potrebno je krenuti na starosjediočev blog i iznijeti svoje impresije o pjesmi "Azra" bosanskog benda Dertum.

Da, sjećam se tog posta cijenjenog subložera Starog Sjedioca i te pjesme i njenog teksta koji objaviste na svojem blogu. Moram priznati da nisam inače neki veliki obožavatelj i poznavatelj sevdalinki, ali, eto, ovu sam zapamtio. I tekst i interpretacija su svakako odlični. Eh, sad... Na stranu simbolike (voda iz šadrvana kao robova ljubav i žudnja za sultanovom kćeri; blijeđenje kao umiranje njegove nade) i vrlo dojmljiva nenapisana dorečenost pjesme, ali... Nije li to opjevao i Bryan Ferry u "Slave To Love"?!

"Slave to love"??? Misliš na našega Slavu - homoseksualnu ikonu bloga? Hm, budući je Bryan o njemu pjevao prije 70-80 godina, ne potvrđuje li onda ovo tezu da je postojao blog i prije bloga? Nije li to dokaz da je blog izvanvremenska kategorija? Osim toga, misliš li da je Slavenovoj planetarnoj popularnosti više pogodovala iskrena ispovijest jednog homoseksualca ili je samo riječ o jednom pismenom blogeru čije priče imaju krvi?

Svakako! Evo vidite, Herostrate, kako se različitim gledištima dolazi do velikih spoznaja: ja sam prokazao tu sponu između Slave i Ferryja, a Vi ste potom sve to vješto unijeli na lentu vremena, pa smo tako zajedničkim snagama došli do spoznaje da Slave danas ima, brat-bratu, stotinjak godina. Nije li to divno!? A što se tiče Slavenovih zapisa, mislim da nije riječ samo o iskrenoj ispovijesti, jer nije Slave usamljeni iskreni bloger; a nije niti samo do krvi u njegovim pričama, jer ima još blogera koji pišu zaista jako užasno strašne i krvave pripovijetke. Iskreno - ne znam - možda je tu u igri neka sinergija tih dvaju čimbenika.

Što se tiče pak starosti samog bloga, kao odličnog medija za izražavanje, držim se aforizma (bez lažne skromnosti - dostojnog Konfucija) kojeg sam si sam smislio: Sve što se dogodilo prije više od četiri minute moglo se što se mene tiče dogoditi bilo kada osim ako i dalje ima izravan utjecaj na moj život. Šta me briga - boli me džon!. (Uputa za one koji će ovu genijalnost kopirati i koristiti: molim, ne umetati zareze!). Ali - da - vjerojatno je dosta star, jer iskapajući razne arhive moguće je nabasati na zapise očito još iz doba kada su jednostanični organizmi bili najrazvijeniji naseljenici našeg planeta i onim trepetljikama na obodu svojih plosnatih tjelašaca mlatarali po tipkovnici. Naravno, takvih zapisa iskopat ćete i na mom domicilnom blogu. Štoviše, ima ih i vrlo recentnih.

Kako se ti nosiš sa slavom koja te pogodila nakon što si prešao na lijevu stranu bloga? Pretpostavljam da si i ti, kao uostalom i ja, nekome morao dati....? U tom kontekstu, je li cijena koju si za to morao platiti adekvatna dobijenome?

Što jes' - jes'. Teško mi je palo jedino to što sam tek iz šestog pokušaja naišao na pravu osobu. Onaj brkati čiča, treći po redu, me pogotovo povrijedio - stvarno se činio iskren. Hmm... Tu lepezu osjećaja je teško opisati. Radost! Tuga. Nevjerica. Nostalgija. Bol. Fizički. Kada sam došao na blog, bili su me smjestili lijevo. Zatim su me premaknuli u onaj desni stupac. Tako sam promociju natrag ulijevo doživio otprilike kao povratak korijenima - opet onom iskonu koji se tako suptilno tematski provlači kroz ovaj naš razgovor, kao loš đak kroz osmi osnovne.

Većina pisaca ističe da je pisanje prvenstveno zanat i da su konačni proizvodi rezultat mukotrpnog, pregalačkog rada. Talent, inspiracija i sl. pomažu ali nema ništa bez svakodnevnog rada. Bull shit rekao bih ja. A što bi ti rekao? Kako izgleda tvoj proces pisanja? Kako nastaju tvoje priče?

Često znam reći da je za stvaralački rad samo potrebno imati dovoljno sreće i malo strpljenja. Jer onda možete, kao recimo i ja, samo sjesti pred računalo, lupetati mahnito i nasumce dlanovima po tipkovnici i čekati da iziđe na ekranu neki komad koji sadrži neprekinuti slijed razumljivih riječi i barem kakvu-takvu fabulu. I taj dio onda izrežete i objavite.

Je li tvoja intencija, kao i milijuna drugih blogera, ukoričiti vlastite uratke? Misliš li da je želja za ukoričenjem u odnosu na virtualnost bloga samo zadovoljavanje vlastitog ega?

Ne osjećam potrebu ukoričavati svoje priče s bloga. Nikako se ne smatram ozbiljnim piscem, a kamoli književnikom. Za sada mi je pisanje samo hobi koji me veseli... Ako time što napišem mogu još komu uljepšati dan - meni je drago. Eto.

Ako sam dobro shvatio, posjednik si jednog komada dece, žemskoga spola. Nekoliko pitanja iz te oblasti. Koje su dvije najvažnije vrline koje bi želio prenijeti na svoju kćer? Koja je najveća bojazan koja te obuzima pri pomisli na njenu budućnost? Bi li više volio da ti kćer bude mažoretkinja ili supruga nogometaša ili vaterpolista? Koliko EFEKTIVNO provodiš vremena sa njom? Koje je najintrigantnije pitanje koje ti je do sada postavila?

Točno - lako je vidljivo iz nekih mojih priča i komentara da imam jednu malu Milouette Jr. Od ljudskih vrlina najviše cijenim iskrenost, empatičnost, poštenje, upornost, nezlonamjernost, ... i njih bih jako volio vidjeti usađene jednog dana u svojem odraslom potomstvu. No teško da ih mogu "prenijeti", jer nisam posve siguran da ih i sam imam u dovoljnim količinama. Od ponuđenog, mislim da arhetip mažoretkinje sadrži većinu tih vrlina, pa bi to bio i moj izbor.

S malenom, nažalost, provodim premalo vremena dnevno, efektivno; ali kunem se da to nije do mene! Naime, ova moderna dobna kompresija očito čini to da već i četverogodišnjakinje odbijaju provoditi svoje vrijeme s roditeljima. Nije li to tužno?

A najintrigantnije što me pitala do sada je bilo: "Tata, pa jesi li ti normalan?!?". Eto, to me je bilo jako zaintrigiralo i gurnulo u bunar introspekcije kojemu još dno nisam dotaknuo.

I na kraju, naramak brzopoteznih.
Bi li više volio biti tajnik gradskog kotara ili predsjednik vijeća mjesnih odbora?


Tajnik - definitivno. Sama riječ ima jednu uzbudljivu misterioznu konotaciju.

Najljepša životinja?

I čovjek je životinja, zar ne? Dakle - čovjek - i to ženskog spola. Muški čovjek je pak definitivno najružnija životinja. Inače, od drugog mjesta slijede: merkat, ljenjivac i pingvin - bez obzira na spol. Albatros. Tukan. Čudnovati kljunaš, svakako. Aye-aye, možda...

Koliko plivaš na 50 m slobodnim stilom?

Premalo. Svega nekoliko puta godišnje dok sam na moru... A i zadnjih par ljetovanja nam niti vrijeme nije baš bilo naklonjeno, pa nismo imali niti prilike puno vremena provoditi u moru.

Najlošiji film koji si gledao u životu te najbolja knjiga koju si pročitao?

"Staro i mlado". Nemam namjeru podrobnije obrazlagati. Film je emetičan.

Što se knjiga pak tiče, ima ih mnogo koje su mi jako drage, ali nekako mi najbolje leže ona dvojica afričkih književnika: Borges i Marquez. Malo je toga što su napisali a da mi ne bi bilo uvijek drago iznova pročitati. Ne znam - jednostavno se i slikama i stilom uklapaju u moj mentalni sklop. Dobro, ovim zadnjim Marquezovim "Kurvama" sam se strašno veselio, a na kraju su mi ispale veliko razočaranje, moram priznati. Hvala Bogu da sam odmah pri ruci imao i "Hodočasnike" pa sam uspio brzo povratiti svoje mišljenje o čovjeku.

Odredi se prema izjavi Vlatka Markovića da je onaj koji je protiv Eura 2012 u Hrvatskoj - neprijatelj hrvatske države.

Malo preteške riječi za moj ukus. Ali ako je Vlatko tako rekao, valjda ima čvrste argumente. Kaj ne?

Hoćeš reći da sam ja neprijatelj hrvatske države?

Ne da hoću, nego želim! Ahahaha... hahahaaa...

Znaš li rastaviti Kalašnjikov?

... hahaa... hhh... ha? Que? Kalašnjikov... što?! Mislim, ne znam ni tko je taj Kalašnjik, a kamoli što bih to njegovo trebao znati rastaviti... Ovaj... Herostrate... Nego... Što to vadite iz ormara? Što je...? Herostrate? Jel' to, kako ono već rekoste - Kamašljukin...? Ej! Polako, čovječe... Polako... Alo! Pa, nisam mislio tako... Herostrateeeee..neeeeee

(Ovdje se interview s ex blogerom Milouom naglo prekida....)
- 09:47 - Razjagori se!! (32) - (U)Tiskaj - #

18.04.2007., srijeda

Taki sam, što ću?!?

Moja roditeljica ustupila mi je 100 kn (slovima: sto kuna) da nešto kupim Prviću. Za Drugića nema ništa jer ona, sirotica mala, još nije svjesna kauzalnosti odnosa novac – materijalna dobra koja se za isti mogu priskrbiti.
Kupio sam joj sirup za (suhi) kašalj neizgovorivog nazivlja zato što prokušanog i dojmljivog Supremina – naprosto nema. Nema ga u niti jednoj boljoj apoteci već mjesecima, a zašto je tome tako, poznato mi nije. I kako ćemo mi dalje ovako to vas ja pitam? Baš kad sam pomislio da nam je apotekarstvo na zdravim granama…. Ali dobro, Prvić voli sirupe, voli probati uvijek nešto novo, pa vjerujem da će joj se poklon svidjeti.

Već je zamišljam kako širi one ogromne materine oči i pita:

- Što si mi kupio od babinih para?
- Paa…sirup ljubavi. Za kašalj. Entroxmeshcopioofhpsin. Potpuno novi. Ma Svidjet će ti se. Nećeš vjerovati ali ima 4 mg butamiratcitrata, čak 1 mg više od našeg Supremina.
- 1 gram više??!? Mmmm njami. Tata moj. Ti uvijek pogodiš što ja najviše volim.
S ostatkom para mislio sam nadopuniti zalihe Ventolina koji nam je, vidi vraga, već pri kraju.
Ali to će biti iznenađenje. Ne valja djecu razmaziti poklonima i odmah im sve dati. Treba to dozirati.

Inače, Prvić je neki dan postavila pitanje svih pitanja. O Bogu. Dogodilo se to na nedjeljnoj misi, za vrijeme transupstancijacije. Dok su svi pobožno klečali promatrajući kako se hostija pretvara u Tijelo Kristovo (osim onog Antuna iz trećeg reda, onog nitkova koji samo razmišlja o EURO 2012.) Prvić je upitala mater:

- Tko je stariji, Bog ili Isus? In medias res. Bez uvoda.

Ali mater se nije smela. Promptno je odgovorila.
- Bog. Bog je Isusov otac. On je rodio Isusa. Nije predvidjela slijedeće pitanje.
- Ali tko je onda rodio Boga?
- Nitko ga nije rodio. Oduvijek je bio tu.
- A zašto? – slijedilo je zaista neočekivano pitanje.
- Zato jer je on tako htio. Ajde sada šuti, smetaš drugim ljudima.

I zašutjela je. Pametno je to dijete. Dresirano. Odgojeno na vojničkom režimu. Šutjela je sve do objeda koji je, kao i obično, trajao toliko koliko je potrebno da se nahrani satnija vojnika.

- Dobro, zašto..ajde mi reci, zašto ne želiš jesti?
- Bog je tako htio – reče Prvić primjenjujući analogiju iz Crkve.

Za to vrijeme Drugić je pohotno tamanila sve što je, barem na prvi pogled, ličilo na jestvinu.
Bit će lijepa kao grijeh, već sada se to može vidjeti ali…ali…bojim se da će na UN dijetu, vrlo uskoro.


- 15:12 - Razjagori se!! (7) - (U)Tiskaj - #

17.04.2007., utorak

Intervjuuuhuhuh

Jedan od pionira blogerske scene - neutrino (koji je u međuvremenu prešao na "konkurentski" blog) napravio je interview (u nastavcima, molim lijepo) sa moa.
Ne pratim dovoljno blogersku scenu da bih znao je li bilo još ovakvih pokušaja. Uglavnom, ideja mi se svidjela pa sam, uz neutrinovu autorizaciju, odlučio i sam napraviti interview s nekim, meni zanimljivim blogerima ali na ponešto...khm..paaa..recimo, pomaknut način.
Već sada mogu najaviti ekskluzivni interview s blogerskom zvijezdom u usponu - neponovljivim gospodinom Miloutinom

Do tada, evo vam ovo




- 10:19 - Razjagori se!! (17) - (U)Tiskaj - #

05.04.2007., četvrtak

Kada stvari krenu loše....

Ovako mi se jutros jada prijatelj L:

Sinoć dolazim doma i zvonim i zvonim na vrata... Napokon, čujem je kako se sporo vuče hodnikom, otključava vrata a kad ih je otvorila... Ne, nisam ostao šokiran izgledom Raščupane Tasmanijske nemani, nego me pogodio nepodnošljivi smrad paleža i dim.
Pitam je (sav u šoku) što se događa a Ona me začuđeno gleda, kao koji mi je vrag? O čemu ja to? Ja, naravno, već trčim prema kuhinji kad tamo u pećnici ostaci nečega izgorjelog do neprepoznatljivosti. Naprosto par komada ugljena koji šire nesnosan smrad paleži. Brzo gasim pećnicu, otvaram prozore i pokušavam spasit što se spasit da. Ona još i dalje, u čudu, gleda u mene bambi okicama... Ja, naravno, kroz konverzaciju povišenog tona pokušavam shvatit koji se vrag događa.
Opis događaja kako sam ja to uspio shvatit iz Njezinog mumljanja: Ona je stavila u pećnicu Ledolete (za neupućene: smrznuto lisnato tijesto punjeno čokoladom) na jedno 230 C oko izgleda 9 ipo (vrijeme nisam uspio detaljno rekostruirat!) i naravno, zaspala. Ja sam stigao doma nakon jedno dva do dva i po sata...
Epilog: Ona je ljuta na mene jer sam se ja derao na Nju.... A ja? Ja sam samo sretan da se sve skupa nije zapalilo...
Još jedna potvrda kako je ovaj svijet dolina suza, muke i patnje... prigodno za ovaj Veliki tjedan!!!
Eto, morao sam se nekome izjadat. Sad mi je lakše...
Pozdrav
L. Mučenik


Ovako nekako sam ja rekonstruirao događaj:

- Pa dobro, što je tebi? Jel' vidiš što si napravila? – ljutito će L.
- Vidim – još uvijek sanjivo će Ona – zaspala sam. Događa se.
- Ma što se događa, jebote? Pa mogla si stan zapaliti. Ma što stan? Zgrada je mogla planuti zbog tvoje nepažnje. Što bi onda, a?
- Ne deri se na mene. Htjela sam te iznenaditi toplom večerom i to mi je hvala – Ona će sada već ljutito zauzimajući obrambeni gard
- Ma dobro, ženo Božja, jesi ti svjesna što se moglo dogoditi? Jesi svjesna da je sve moglo izgoriti? Što bi onda? A? Popela se na susjednu zgradu i u plamenu tražila inspiraciju za svoju novu pjesmu? Jebena Nerona.
- Sad si još i ironičan, a? Tako mi i treba kada ti želim udovoljiti. Na rubu je suza.
- Udovoljiti? UDOVOLJITI? ČIME? MALO JAČE FLAMBIRANIM LEDOLETAMA?
- Koji si ti kreten – Ona će povlačeći se prema sobi.
- JA? JA SAM KRETEN? JA??? JESAM LI JA GOTOVO ZAPALIO STAN?
- Ne deri se na mene.
- Ma….
- SAMO TO ZNAŠ!! Kad nemaš argumenata, vičeš da te cijela zgrada čuje. Moraju li susjedi znati baš sve naše probleme?
- Ma…..MA KAKVI SAD JEBENI SUSJEDI. O ČEMU TI TO GOVORIŠ POBOGU?
- REKLA SAM TI DA SE NE DEREŠ NA MENE. NA MENE SE NI MATER ROĐENA NE DERE PA NEĆEŠ NI TI!
- ALI..ALI…- sada već unezvijereno će L. ne znajući što mu je činiti.

Ona se povlači prema sobi.
- Ma gdje ćeš? Gdje ćeš?
- Spavati. Ne želim više slušati tvoje iživljavanje. Da nije tebe i tvog jebenog badmintona sa onim tvojim debilnim prijateljem, ne bi ni od ovoga došlo.
ALI KAKVE VEZE BEDMINTON IMA S OVIM???
…..Muk. A onda lupa vratima. Pa opet muk.


Po mojoj skromnoj procijeni, postoje četiri nivoa u razumijevanju žena:
1. Kada o ženama ništa ne znaš bilo da si glup, mlad ili nezainteresiran. Ne znaš ništa ali također nisi svjestan da ništa ne znaš.
2. Kada, poučen životnim iskustvom i drugim razlozima, smatraš da ih poprilično poznaš. Ponekad pogubiš niti ali cjelina je tu negdje, na dohvat ruke. Fali ti samo malo da u potpunosti shvatiš njihove postupke. Odnosno, MISLIŠ - da ti fali samo malo…
3. Mudrosna faza u kojoj napokon shvatiš da o ženama ne znaš ništa ali još uvijek želiš znati i ljut si što ti ta spoznaja izmiče.
4. Nirvana faza. Znaš da o ženama ništa ne znaš ali te to ne ljuti. Dapače, svjestan si da ne može biti drugačije i upravo ta činjenica beskrajno te raduje.

Ne znam, možda ovi stupnjevi u razumijevanju vrijede i obratno ali neka se žene....izjasne.

P.S. L-ovoj ljubavi M: Drugi put zagori ti, jebo Ledolete ;))))

- 12:06 - Razjagori se!! (34) - (U)Tiskaj - #

03.04.2007., utorak

Sezona kupanja

Nakon višednevnih, obilnih (može li «obilatih»? ovo moram pitati baku) kiša, konačno je svanulo i ovdje dolje, u južnim provincijama, pa sam odlučio napraviti svoju prvu ovogodišnju banju. Spustivši se do mora, nemalo sam se iznenadio kad sam shvatio da na plaži nema nikoga. Pa ipak je već početak travnja?!? Međutim, to me nije spriječilo u mojoj nakani, skinuo sam se, odložio robu i bez puno razmišljanja, skočio u more. Iako je temperatura mora bila barem 14 stupnjeva, bilo mi je prohladno pa sam odlučio, za zagrijavanje, otplivati par kilometara, kako bih, nakon toga, mogao uživati u plivanju.
Upravo nadomak Cavtatu, kada se tijelo polako priviklo da temperaturu mora, pala mi je na pamet da bravurozna ideja. Pa kad sam već tu, zašto ne bih otplivao do Jaza – plaže na budvanskoj rivijeri na kojoj će se održati koncert Rolling Stonesa, pa iz prve ruke provjeriti kako ta plaža zapravo izgleda? Do Jaza je 100-tinjak kilometar cestom ali morem je barem upola bliže.

I krenem ja tako laganim ritmom. Zamah lijevom rukom – izron-udisaj, zamah desnom rukom, glava pod morem. Zamah lijevom rukom…
Kada plivam na duže relacije, gotovo izgubim pojam vremena i prostora. U glavi mi odzvanjaju čarobni zvukovi podmorja dok mi u podsvijesti udara jednolični ritam. Tup-shhhhh, tup-shhhh….To su oni trenuci kad sam najbliži pojmu bitka, prapočela i sličnih nogometnih pojmova. Beskrajno plavetnilo oko mene, istovremeni osjećaj ushita i bespomoćnosti. Mišljenja sam da bi vjernici nedjeljnu svetu misu trebali prakticirati u moru. Ali to je samo moje mišljenje...
Oduvijek je u meni tinjao latentni strah da ću se jednom plivajući, toliko zaboraviti pa ću se naći u nekoj stranoj zemlji iz koje se neću znati vratiti natrag.

Gotovo sam stigao do rta Oštro na poluotoku Prevlaci kad se dogodila ta strašna dizgracija. Uhvatio me grč u desnoj nozi. Bio sam užasno ljut na sebe, sezona je tek počela, znao sam da se prije ulaska u more moram zagrijati. Ali što je tu je. Ništa se nije moglo napraviti. Znao sam da će me plivanje samo s jednom nogom znatno usporiti te da do Jaza neću moći doći prije noći. Budući da sam plažu vidio tek s ceste, pitanje je bih li je uopće i mogao prepoznati.
Odluka je bila teška ali ipak sam odlučio vratiti se natrag. Prevagnuo je pragmatični dio moje osobnosti. I tako, lagano plivajući s gotovo ukočenom desnom nogom, pred istočni ulaz u grad, stigao sam u sumrak. Odlučio sam izaći na mojoj omiljenoj, kamenitoj plaži u blizini hotela Argentina. Jedan od sporednih razloga je i taj što me je tamo čekala roba koju sam skinuo neposedno pred ulazak u more. Možete misliti moje iznenađenje ali i bijes kad sam primjetio da još nije postavljena skalica za izlazak vanka? Pa jebote, i mi se nešto kurčimo da smo turistički grad? Nikad s ovakvim pristupom na zelenu, turističku granu. Uz rizik da se ozlijedim o oštre stijene dubrovačke i uz puno muke, konačno sam izašao vanka, dobro se obrisao, obukao a onda zaputio prema mom osobnom automobilu. Već me bio shrvao umor.

- E moj Herostrate, nisi u kondiciji kao nekad – proletilo mi je mislima dok sam, okrenuvši se još jednom prema moru, promatrao ogromnu mjesečevu kuglu koja je lagano rasla, ispunjavajući, sada već, zvjezdano nebo.

- 13:54 - Razjagori se!! (19) - (U)Tiskaj - #

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv