FAMILIA ALLIACEAE - Porodica lukova, ljiljana

Obzirom da sam u prošlom postu pisala o medvjeđem luku (A. ursinum L.), odlučila sam ovaj post posvetiti i ostalim srodnicima, odnosno nekim predstavnicima porodice Alliaceae. Tako ću spomenuti, dobro nam znane, crveni luk, češnjak, vlasac i poriluk. Vjerujem da većina vas dobro zna o kojim se povrtnicama točno radi.

1. ALLIUM CEPA L. - crveni ili obični luk (Onion) - razlikuje se nekoliko sorti, a to su crveni, žuti, srebrenac i ljubičasti luk. Također se može koristiti i mladi luk. Od davnina se koristi u kulinarstvu, ali i u narodnoj medicini. Luk je iznimno zdrava povrtnica, karakterističnog mirisa i okusa. Jačina okusa ovisi o klimatskim uvjetima (u toplijim je klimatima puno blaži u odnosu na hladnije klimate).

Sistematika: pripada redu Asparagales, porodici Alliaceae i rodu Allium.

Kratki opis biljke: ima srednje velike lukovice (katkad i velike) koje su okruglastog oblika. Listovi su tamno zelene boje i u obliku su šuplje cijevi. Stabljike su visoke i uspravne te se na njima razvijaju kuglasti, bijeli cvjetovi.




Na prvoj i drugoj slici vidljiv je nasad luka, na trećoj i četvrtoj je vlasac kojeg doma uzgajam u posudama i na petoj se nalaze ljubičasti i crveni luk te češnjak.


Stanište: luk je od davnina kultiviran i uzgaja se u vrtovima i povrtnjacima.

Cvate: od svibnja do lipnja. Uzgaja se zbog lukovica. Lukovice se beru od kolovoza do listopada.

Ljekovita svojstva: luk je bogat bjelančevinama, šećerom, organskim kiselinama i njihovim solima, sumporom, provitaminom A (karotenom), mineralnim solima, vitaminima B i C i sl.

Upotreba: luk nadražuje kožu i pobuđuje prokrvljenost sluznice i izlučivanje sluznih žljezda. Sok crvenog luka čisti krv, poboljšava apetit, potiče izlučivanje mokraće, pospješuje probavu, odstranjuje plinove, djeluje protiv grčeva, jača slabo srce i sl. U narodnoj je medicini također vrlo vrijedna namirnica i lijek; služi kod liječenja kašlja, bronhitisa, upale pluća jer jako dobro razrjeđuje sluz na plućima, koristi se i kod promuklosti te upale krajnika, protiv dječjih glista, žuljeva i kurjih očiju i sl. Inače, crveni luk ima sladak, aromatičan i oštar okus te oštar i bockav miris koji tjera suze na oči. Kuhanjem gubi miris i oštrinu okusa i postaje blag i ugodan. Osim što se crveni luk koristi u svježem stanju (npr. kao salata), koristi se i kao dodatak raznim jelima i varivima, mesu i sl. Također se može koristiti i njegov svježe iscijeđeni sok. Može se koristiti i u suhom stanju kao začin (takav se može kupiti u gotovo svim prodavaonicama). Luk koristim u gotovo svim jelima i vrlo je vrijedna i neizostavna namirnica u mojoj kuhinji.

NAPOMENA: luk je uvijek potrebno usitniti jer ako ga režete na prevelike dijelove postaje neprijatan i teško sjeda na želudac i zapamtite da nikada ne miješate crveni luk sa češnjakom.


2. ALLIUM SATIVUM L. - češnjak (Garlic) češnjak je, kao i crveni luk, jako ljekovita i cijenjena povrtnica. Od davnina su poznata njegova ljekovita svojstva i djelovanje. Uzgajam ga u svom vrtu jer je neizostavan u mojoj kuhinji. Iako katkad imam problema s niskim krvnim pritiskom, to me ne sprječava da ga redovito konzumiram, naravno, u malim količinama.

Sistematika: isto kao i crveni luk.

Kratki opis: u obliku je lukovice koja se sastoji od češnjeva (lučica). Cvijet je crvenkasto bijele boje i nalazi se na okruglastim peteljkama. Uzgaja se zbog češnjeva koji su iznimno zdravi.

Cvate: cvate od lipnja do kolovoza.

Ljekovita svojstva: bogat je alicinom, aliinom, bjelančevinama, celulozom, jodom, mineralnim solima, sumporom, vitaminima i sl.

Upotreba: od davnina se koristi u narodnoj medicini i to za čišćenje crijeva od toksina i parazita, protiv kašlja, prehlade, bronhitisa, protiv ugriza bijesnih pasa, protiv kamenca mokraćnog mjehura, protiv većine zaraza i sl. I danas je upotreba češnjaka jako rasprostranjena. Poznato je da snižava visoki krvni pritisak, povoljno utječe na jetra i žuč, utječe na pravilan rad srca, čisti krv, odstranjuje otrovne tvari iz želuca, crijeva, krvi. Smanjuje razdražljivost, nesanicu i premorenost te povoljno utječe na dišne organe. Zanimljivo je da je uspješan i u borbi protiv gljivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja. Zbog toga ga je dobro konzumirati kad je sezona prehlade i gripe. Uglavnom se koristi u kulinarstvu kao vrlo dobar začin. Ne bi ga se trebalo dugo termički obrađivati jer tada gubi svoja ljekovita svojstva i postaje gorak. Također se može koristiti i svježi sok češnjaka, čajevi, tinkture i sl.

NAPOMENA: češnjak se ne bi trebao konzumirati u velikim količinama jer je tada smrtonosan. Dovoljno je dnevno konzumirati 1-2 češnja češnjaka. Kada očistite češnjak, prije usitnjavanja, dobro ga izgnječite nožem kako bi otpustio što više alicina i tek tada ga usitnite.

- Također moram i ovo podijeliti s vama. Ako vaš kućni ljubimac ima problema s parazitima crijeva, odnosno glistama (to možete uočiti ako često vuče stražnjicu po podu, travi, ma gdje god stigne) samo mu pripremite slijedeći pripravak: 1-2 češnja češnjaka očistite, izgnječite i usitnite te dodajte u malo mlijeka. Taj pripravak dajte svom kućnom ljubimcu (nećete vjerovati, ali popiti će to!!!) i ubrzo će se riješiti dosadnih nametnika. Ovaj pripravak jednako djeluje i na ljudske parazite, odnosno gliste. -


3. ALLIUM PORRUM L. - poriluk (Leek) još je jedna vrlo zdrava biljka iz porodice Alliaceae. O poriluku neću puno pisati jer vjerujem da većina zna i često konzumira ovu povrtnicu, a neki ju čak i uzgajaju. Navesti ću ljekovita svojstva i upotrebu poriluka.

Ljekovita svojstva: sadrži eterično ulje u kojemu je sadržan sumpor, a ima i visok sadržaj vitamina A, B i C te biljne sluzi.

Upotreba: uglavnom se koristi u kulinarstvu, ali i u narodnoj medicini. Upravo eterično ulje iz poriluka uzrokuje izlučivanje želučanih i crijevnih žljezdi te jetre i žučnog mjehura. Znatno umanjuje i sprječava vrenje u crijevima. Zbog toga je dobra namirnica za detoksikaciju, ali i poboljšanje apetita. Znatne količine biljne sluzi pospješuju izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Kod upale i ostalih oboljenja bubrega, blagotvorno djeluje varivo od poriluka, mlijeka i krumpira (ovo varivo ne treba puno soliti).

NAPOMENA: poriluk, kao i češnjak, treba jesti u malim količinama, jer prevelike količine mogu uzrokovati brojne zdravstvene smetnje, ali i smrt.


4. ALLIUM SCHOENOPRASUM L. - vlasac (Chive) - vlasac se uglavnom koristi kao začin mnogim varivima, juhama, tjestenini, riži, ali i mesu. Može se koristiti u svježem ili sušenom stanju (preporučljivo je koristiti ga svježeg jer termičkom obradom uništavaju se njegova ljekovita svojstva). O vlascu također neću puno pisati, samo ću navesti ljekovita svojstva i upotrebu.

Ljekovita svojstva: sadrži većinu tvari kao i ostali lukovi, a također i željezo te arsen.

Upotreba: upotrebljava se kao začin mnogim jelima. Otvara apetit, pospješuje probavu, sprječava nadimanje i čisti krv te sprječava slabokrvnost. Djelotvoran je lijek protiv skorbuta.

Prije uporabe bilo koje biljke ili njenog pripravka, obavezno se konzultirajte s obiteljskim liječnikom, posebice ako imate neke zdravstvene probleme i pijete lijekove. Posebno budite oprezni prilikom konzumacije češnjaka i poriluka.


- Vjerojatno uvijek mislite da, nakon konzumiranja bilo koje vrste luka, nećete imati društveni život zbog specifičnog zadaha, grdno se varate! Popijte malo limunovog soka nakon konzumacije luka i zadah će nestati u trenu! :)





29.04.2014. u 22:13 | 0 Komentara | Print | # | ^

ALLIUM URSINUM L. - Medvjeđi luk (Ramson)

Svake, ali baš svake godine kad je sezona medvjeđeg luka čujem ili pročitam da je pojedinac, ili više njih, otrovan i to iz razloga jer je zamijenio ljekoviti medvjeđi luk s otrovnim mrazovcem (Colchicum autumnale L.). Obzirom da znam ponešto o biljkama, meni medvjeđi luk i mrazovac nisu nimalo slični, ali vjerujem da nekome, tko i ne raspoznaje biljke baš najbolje, ove dvije biljke izgledaju gotovo isto. Moj savjet je da, ako niste sigurni da ste našli medvjeđi luk, nemojte biljku ni brati, a posebno ne konzumirati. Ljudi koji se otruju mrazovcem, točnije alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u mrazovcu, trpe strašne glavobolje, mučnine, dijareju, počnu otežano disati, a na kraju nastupa smrt (trovanje mrazovcem slično je kao i trovanje arsenom). U narodnoj medicini vršilo se liječenje mrazovcem, ali nakon loših iskustava, takav način liječenja u potpunosti je izbačen.
Medvjeđi je luk dobio naziv jer je upravo on prva hrana medvjedima koji se bude iz hibernacije (znaju medeki što je dobro i zdravo). :)
Pošto živim u malom gradu (katkad je to blagoslov, a katkad prokletstvo), presretna sam jer upravo ovdje, Bogu iza nogu, ima jedna odlična lokacija na kojoj raste medvjeđi luk. Svaki puta kada se približim toj lokaciji, zapljusne me intenzivan miris luka u zraku. Ne možete, a da ga ne prepoznate i osjetite. To vam može biti i prvi znak da ste našli pravu biljku. Također, ako niste sigurni jeste li našli medvjeđi luk ili mrazovac, uberite list, dobro ga protrljajte i pomirišite. Ako osjetite miris luka, našli ste pravu biljku :)

Sistematika: pripada redu Asparagales, porodici Alliaceae - lukovi, ljiljani i rodu Allium.

Kratki opis biljke: medvjeđi je luk samonikla, višegodišnja i lukovičasta biljka. Ima srednje velike lukovice, duge, sjajno zelene listove i mnoštvo sitnih, bijelih cvjetova koji podsjećaju na zvjezdice.



Slike su uslikane danas i prikazuju Allium ursinum L., a na zadnjoj slici nalazi se moja vjerna pratiteljica i istraživačica, moja ljubimica Ava :)


Stanište: samonikla je biljka i najčešće se može naći u šumama i to u velikim skupinama oko hrastova, jasenova, grabova i sl.

Cvate: krajem travnja i početkom svibnja, a katkada i tijekom lipnja, ovisno kakvi su klimatski uvjeti. Upotrebljavati se mogu svi dijelovi biljke (lukovice, stabljike, listovi, cvjetovi pa čak i nedozreli, zeleni plodovi.

Ljekovita svojstva: sadrži dosta alicina, aliina, dušićnih supstanci, sumpor, mineralne tvari, sluz, šećer i sl. Medvjeđi luk izvrsno služi kao detoksikacijsko sredstvo nakon duge zime (čisti organizam od toksina), kao i češnjak, snižava i stabilizira visoki krvni tlak, djelotvoran je kod bolesti jetre, čisti želudac i crijeva te blagotvorno djeluje na dišne organe.

Upotreba: spomenula sam da se mogu konzumirati svi dijelovi medvjeđeg luka, ali najčešće se upotrebljavaju mladi listovi (obavezno ih brati prije cvatnje) kao salata, dodaje se u razna variva ili juhe (listovi se ne smiju kuhati jer tada gube svoja ljekovita svojstva), prave se ukusni umaci, tinkture, ulja i sl. Jednom sam pročitala da se cvjetne lukovice mogu konzervirati i kasnije se upotrebljavati kao zimnica. Osobno najviše volim koristiti mlade listove kao salatu.

Prije bilo kakve konzumacije medvjeđeg luka, posavjetujte se s obiteljskim liječnikom, posebice ako patite od niskog krvnog tlaka jer medvjeđi luk snižava krvni tlak, a isto tako, pogrešno konzumiranje može uzrokovati štetne posljedice po vaše zdravlje.

S vama ću podijeliti dva recepta koja često i rado pravim kada je sezona medvjeđeg luka.

ZDRAVA SALATA OD MEDVJEĐEG LUKA

Sastojci:

100 - 150 g mladih, svježih listova medvjeđeg luka,
začina po želji (ja uglavnom koristim đumbir u prahu, kurkumu i papar - nisam normalna s tim začinima, koristim ih gotovo u svemu, to su mi tri glavna začina - već ćete se uvjeriti kada dodam još recepata!!!),
možete dodati i soli (ja ju izbjegavam jer imam visokotlakaša u kućanstvu i, iskreno, ni ne nedostaje mi),
sok od pola limuna,
1-2 češnja češnjaka

Priprema:

Listove mladog luka dobro oprati i malo ih usitniti. Češnjak usitniti i prvo izgnječiti nožem kako bi ispustio što više alicina i zatim sitno nasjeckati. Sve staviti u salatnu posudu. Dodati začina po želji. Dobro promiješati i dodati sok od pola limuna. Opet malo promiješati i servirati.

Mene ova salata iznova oduševljava. Obožavam ju jesti, a i organizam mi je zahvalan jer nakon konzumacije ove salate ne osjećam onaj, dobro nam znani, proljetni umor.

UMAK OD MEDVJEĐEG LUKA

Sastojci:

150 g svježih listova medvjeđeg luka,
50 g orašastih plodova (orah, lješnjak - katkad koristim mljevene orahe i lješnjake) ili sjemenki (lana, suncokreta, buče),
50 g krem sira ili ribanog sira,
100 ml ulja,
začina po želji (ja koristim đumbir u prahu, kurkumu i papar).

Priprema:

Sve sastojke staviti u blender i dobro izmiksati, ako je smjesa rijetka, dodati još malo sira. Smjesa bi trebala biti onako kremasta i da se može fino razmazati. Umak pohraniti u staklenu posudu i čuvati u hladnjaku. Koristiti se može kao namaz na kruh, kao prilog uz jela od riže i tjestenine i sl.






Oznake: medvjeđi luk, srijemuš, salata od medvjeđeg luka

25.04.2014. u 21:11 | 1 Komentara | Print | # | ^

SEMPERVIVUM TECTORUM L. - Čuvarkuća (Common houseleek)

Sempervivum, odnosno čuvarkuća je jedna divna i ljekovita biljčica. Njen latinski naziv znači "uvijek živa". Sjećam se da sam prvi puta vidjela tu biljku u djetinjstvu, kad sam bila kod bake. Nisam znala ništa posebno o njoj, čak niti kako se zove. Znam samo da me je jako fasciniralo što raste na krovu, ni manje, ni više - kokošinjca! :) Baka mi je tada rekla da je to čuvarkuća i da pomaže kod bolnog uha. Ova informacija mi se zauvijek urezala u sjećanje. Od tada se razvila moja ljubav prema Sempervivumu.

Sistematika: pripada redu Saxifragales, porodici Crassulaceae - tustikovine i rodu Sempervivum.

Kratki opis biljke: postoji velik broj sorti čuvarkuće, međutim, ljekovita svojstva ima Sempervivum tectorum L. Ovaj sukulent, niskog rasta karakterističan je po svojim sočnim i mesnatim listovima koji su jajolikog oblika. Raste u obliku rozete, a iz središta, tijekom cvatnje, razvija dugu stapku na kojoj se razvijaju cvjetovi. Najčešće se razmnožava vegetativnim putem.



Na slikama je Sempervivum tectorum L. iz mog vrta. Na zadnjoj slici nalazi se sorta s crvenim listovima koju mi je poklonio moj dragi prijatelj Elvis :)


Stanište: uglavnom se počela uzgajati kao ukrasna biljka po vrtovima, međutim, prirodno stanište su joj zidovi, stijene, krovovi kuća (zbog toga je i dobila naziv čuvarkuća) ili nastambe za uzgoj životinja.

Cvate: od srpnja do kolovoza. Listovi se beru tijekom ljeta. Listovi se mogu koristiti odmah (iz njih se cijedi sok) ili se suše i čuvaju za kasniju upotrebu te se mogu koristiti kao pripravak s medom.

Upotreba: od djetinjstva znam da sok čuvarkuće liječi uhobolju. Otkine se list čuvarkuće, iz lista se iscjedi sok na žlicu i malo se podgrije, npr. upaljačem. Potrebno je paziti i provjeriti da sok nije pretopal da se ne bi oštetilo uho! Osim uhobolje, sok čuvarkuće (također i mast čuvarkuće) pomaže i kod ispucale kože, pjega i fleka od sunca, opekotina, uboda ili ugriza insekata, čireva i sl. Čaj od čuvarkuće pomaže kod obilne i bolne mjesečnice, ali i osvježava čitav organizam. Pripravak čuvarkuće s medom pomaže u liječenju cisti (u grudima i maternici), čisti organizam od toksičnih tvari, a navodno pomaže i kod oboljenja srca.

Prije svake primjene soka ili bilo kojeg pripravka od čuvarkuće, potrebno je konzultirati se s liječnikom opće prakse. Nepravilna primjena može uzrokovati razne zdravstvene tegobe, posebice ako koristite lijekove.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Sastojci:

2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće (mogu biti svježi ili sušeni),
1 šalica vruće, prokuhane vode.

Priprema:

Listove preliti vrućom, prokuhanom vodom i ostaviti da odstoji (ako se koriste svježi listovi potrebno je ostaviti 2 sata, ali ako su suhi dovoljno je ostaviti da se prohladi 5 - 10 min). Nakon toga, sadržaj procijediti i piti prije jela 2 - 3 x dnevno.

MAST ČUVARKUĆE

Sastojci:

1 šaka sitno nasjeckanih, svježih listova čuvarkuće,
200 g masti ili glicerina,
9 velikih žlica vode.

Priprema:

Sve sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri. Kada se mast ili glicerin počne odvajati i taložiti se na površinu, znači da je pripravak gotov. Na ovaj se način dobije "tekuća" mast koju je, nakon što se prohladila, potrebno procijediti i sipati u prethodno sterilizirane, staklene posude. Ako je upotrebljavana mast, pripravak je potrebno držati u hladnjaku, a ako je upotrebljavan glicerin, držanje u hladnjaku nije potrebno.

ČUVARKUĆA I MED

Sastojci:

500 g domaćeg meda (bilo koja vrsta),
300 g svježih listova čuvarkuće.

Priprema:

Listove čuvarkuće potrebno je oprati i sitno nasjeckati ili samljeti. Nakon toga ih treba dodati u med i dobro promješati da se smjesa sjedini. Takav pripravak potrebno je tjedan dana držati na hladnom i mračnom mjestu kako bi se sok čuvarkuće i med dodatno pomješali i sjedinili. Nakon tjedan dana počinje konzumacija. Uzima se 1 žlica dnevno i to ujutro na prazan želudac. Pripravak se treba držati u hladnjaku. Pripravak bi se trebao konzumirati 2 mjeseca bez prestanka u svrhu suzbijanja cista.

Ovaj sam pripravak pravila prošle godine. Imao je čudan okus, onako je više vukao na nekakav travnati okus, ali je bio ukusan, ne mogu napisati da je bio bljutav, kad nije! Nisam osjetila neke drastične promjene u organizmu, osim što sam osjetila malo više energije nego inače.








Oznake: čuvarkuća, pripravci od čuvarkuće

24.04.2014. u 15:10 | 12 Komentara | Print | # | ^

SYMPHYTUM OFFICINALE L. - Ljekoviti ili ljubičasti gavez (Common Confrey)

Kada imam neki problem s kožom (upaljenost, iritacija, ugrizi ili ubodi insekata, opekotine i sl.) sjetim se gaveza. Počela sam u prodavaonicama zdrave prehrane i ljekarnama primjećivati masti, kapsule i biljna ulja od gaveza. Ipak, nekako mi se više sviđa da ga sama pripremim i koristim. Gavez je još jedan u nizu ljekovitih biljaka pa slijedi nešto više o njemu.

Sistematika: pripada redu Lamiales, porodici Boraginaceae - oštrolisti i rodu Symphytum.

Kratki opis biljke: višegodišnja je medonosna biljka. Gavez je karakterističan po tome što ima mesnato, jako i debelo korijenje koje je izvana crne boje, dok je iznutra bijele boje. Lako se prepoznaje u prirodi jer su mu svi nadzemni dijelovi (osim cvijeta) prekriveni sitnim, ali vidljivim dlačicama. Ako dodirnete gavez, osjetit ćete da je "hrapav", upravo zbog tih dlačica. Cvjetovi su zvonasti i najčešće su ljubičaste boje, iako katkada mogu biti bijeli do ružičasto crveni (ovisno o klimatskim uvjetima u kojima se gavez nalazi).


Svi dijelovi (korijen, stabljika, list i cvijet) Symphytum officinale L. - Biljku sam ubrala za potrebe slikanja i naravno da sam se napatila s čupanjem korijena



Cvate: krajem travnja do rujna (katkada i do listopada, ako je jesen blaga). Najljekovitiji dijelovi gaveza su korijen i list. Korijen se bere u proljeće ili jesen, a list za vrijeme cvatnje.

Stanište: gavez se može naći na livadama, vlažnim tlima nizinskih šuma, uz rijeke i potoke, ali i na ruderalnim staništima (to su zapuštena staništa, staništa uz prometnice, kanali i sl.).

Ljekovita svojstva: gavez sadrži velike količine sluzi, tanina (5-6%), eteričnog ulja (1-3%), male količine otrovnog alkaloida simfitocinoglosina, hormon auksin, šećer, asparagin, holin i sl.

Upotreba: mladi izdanci gaveza mogu se koristiti kao špinat ili se dodavati u juhe ili variva. Korijen gaveza jako je cijenjen u narodnoj medicini. Od njega se mogu raditi tinkture (koje su najučinkovitije), masti, paste i, naravno, najjednostavnije je napraviti čaj od gaveza.
Gavezova mast i pasta koristi se kod prijeloma, tvrdih oteklina mliječnih žljezda, kvržica gihta, rastrganih rana, kod rana koje teško zacjeljuju, opekotina, ugriza ili uboda insekata i sl. Čaj od gaveza koristi se kod probavnih poremećaja (dijareje), bronhijalne astme, kod želučanih ili crijevnih čireva, za lakše iskašljavanje sluzi iz pluća i sl.

Prije bilo kakve upotrebe gaveza, morate se konzultirati sa obiteljskim liječnikom, posebice ako pijete neke lijekove koje vam je liječnik prepisao. Koliko god su biljke ljekovite, ako ih koristite na krivi način, mogu biti štetne.

Podijeliti ću s vama nekoliko recepata, neke sam koristila, dok neke tek namjeravam isprobati (npr. slijedeći ću mjesec praviti gavezovu mast, javit ću vam kako mi je ispalo :) ).

ČAJ OD GAVEZOVOG LIŠĆA ZA UKLANJANJE NEČISTOĆE LICA

Sastojci:

malo gavezovog lišća (po mogućnosti svježeg, ako nemate svježeg, može i sušeni list) i 1 l prokuhane vode.

Priprema:

Lišće gaveza preliti s 1 l prokuhane, vruće vode. Ostaviti da se ohladi. Procijediti i s procijeđenom vodom umivati lice 1-3 x dnevno. Pripravak možete koristiti tjedan dana, a nakon toga napraviti malu pauzu.

ČAJ OD GAVEZA PROTIV DIJAREJE

Sastojci:

50 g gaveza,
1 šalica sjemenki dunje (Cydonia oblonga L.),
20 g paprene metvice (Mentha piperita L.) i
1/2 l prokuhane, vruće vode.

Priprema:

Svi se sastojci stave u posudu (bilo koju, osim metalne) ili u čajnik. Sastojci se preliju s 1 l vruće, prokuhane vode, poklopi se i ostavi se da odstoji 8 h. Nakon toga, potrebno je cijeđenje te se konzumira umjesto vode (1 - 2 šalice dnevno).

GAVEZOVA PASTA

Sastojci:

nekoliko žličica sušenog, mljevenog gaveza i malo prokuhane vode.

Priprema:

U staklenu ili plastičnu posudu staviti gavezov prah i po malo dodavati vode kako bi dobili pastu. Ova pasta odlično služi kao oblog (pastu staviti na gazu, krpu ili pamučni ubrus, preklopiti i staviti na oboljelo mjesto - samo za vanjsku primjenu!).

GAVEZOVA MAST

Sastojci:

4-6 srednje velikih korijena gaveza (potrebno ih je prethodno oprati),
250 g svinjske masti ili glicerina.

Priprema:

Sve sastojke prokuhati na laganoj vatri. Kada se mast (ili glicerin) počne nakupljati na površini, smjesa je gotova. Maknuti s vatre i ostaviti da se prohladi. Zatim sipati u prethodno sterilizirane staklenke. Ako se koristila svinjska mast, pripravak je potrebno držati u hladnjaku, a ako se koristio glicerin, pripravak nije potrebno držati u hladnjaku.
Ova mast izvrsno služi za sva kožna oboljenja. Samo je za vanjsku primjenu, ne smije doći u doticaj sa sluznicom.

* NAPOMENA: gavez ne smije dolaziti u doticaj s metalnim predmetima (posudama, žlicama, noževima, cijedilom i sl.) jer na taj način gubi ljekovita svojstva).




Oznake: Ljekoviti gavez, čaj og gaveza, gavezova mast

24.04.2014. u 13:44 | 0 Komentara | Print | # | ^

TARAXACUM OFFICINALE Web. - Ljekoviti maslačak (Common Dandelion)

Stiglo nam je proljeće i trebalo bi iskoristiti sve blagodati koje nam priroda pruža. Naravno da se u ovo vrijeme većina zelenih površina zažuti zbog jedne predivne, ljekovite biljke koja se naziva maslačak! :) Evo Vam kratak opis ove predivne biljke:

Sistematika: pripada redu Asterales, porodici Cichoriaceae (Compositae) i rodu Taraxacum.

Kratki opis biljke: vjerujem da većina vas zna prepoznati maslačak, ali možda neki ne znaju da je maslačak višegodišnja, medonosna biljka (izvor peludi i nektara; pelud uzrokuje alergije). Maslačak je karakterističan po tome što su mu svi dijelovi ljekoviti (korijen, stabljika, list, cvijet).



Cvate: od ožujka do listopada. Cvjetovi se beru kada su u punom cvatu jer tada sadrže najviše peludi i nektara, lišće se bere prije cvatnje (ako se kasnije bere bude pregorak i neukusan), a korijen se bere krajem ljeta i početkom jeseni jer je tada najviše gorak i najljekovitiji te je pun mliječnog soka.

Stanište: najčešće se nalazi na vlažnim do suhim livadama, oranicama, pašnjacima, u vrtovima kao korov (slike iznad su iz mog vrta :) ) te na ruderalnim staništima.

Ljekovita svojstva: Nadzemni dijelovi maslačka sadrže razne minerale, eterična ulja, smole, trijeslovine, a u vrijeme cvjetanja i triterpene, sterole i glikozide.
Mladi su listovi bogati željezom, vitaminom C, provitaminom A i bjelančevinama.
Korijen (Taraxi radix) sadrži gorku tvar taraksacin i inzulin (do 40%).

Upotreba: korijen se može jesti sirov, pečen ili kuhan kao zamjena za kavu (nisam nikada probala korijen maslačka kuhati umjesto kave, ali ako ikad budem, bit ćete obaviješteni na vrijeme :) ). Također, korijen maslačka potiče rad probavnih organa i izlučivanje mokraće (zbog svoje gorčine).
Mladi listovi mogu se jesti sirovi ili kuhani u salatama, varivima i juhama (jako je zdravo koristiti lišće mladog maslačka kao salatu jer čisti krv, odstranjuje bolove od jetrenih i žučnih bolesti te potiče na mokrenje).
Od cvjetnih pupoljaka može se praviti posebno vino (najčešće ga rade Englezi i Nijemci), dok se od cvjetnih glavica pravi tzv. "maslačkov med". Osobno ga više volim zvati maslačkov sirup. ;)
Od maslačka se može raditi i čaj koji pomaže ženama kod urogenitalnih tegoba, pospješuje rad želuca i crijeva, otvara apetit .

Naravno da se prije konzumacije ikakvog biljnog lijeka ili pripravka morate konzultirati sa obiteljskim liječnikom. Neke ljekovite biljke, osim što mogu pomoći, mogu i naštetiti organizmu. Stoga, pamet u glavu! :)

Osobno sam pripremila maslačkov sirup koji jača i pročišćuje organizam, regulira probavu, jača apetit, blagotvorno djeluje na upaljeno grlo i smanjuje kašalj. Može se konzumirati kao lijek (1-2 žlice dnevno), ali i kao zaslađivač umjesto šećera te namazan na kruh umjesto meda i sl.

RECEPT ZA MASLAČKOV SIRUP ("MED")


Sastojci:

300 cvjetova maslačka,
2 naranče,
2 limuna,
nekoliko listova kadulje ili žalfije ( Salvia officinalis L.)
1 l vode
2 kg šećera.

Priprema:

Cvjetove maslačka (prije kuhanja ih je potrebno oprati), narezani limuni i naranče te 1 l vode staviti kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Povremeno miješati. Nakon kuhanja procijediti. Trebali bi dobiti žuti sok. Taj sok staviti kuhati zajedno sa 2 kg šećera. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Prilikom kuhanja, potrebno je povremeno miješati. Kad se smjesa skuha, malo ju prohladiti i sipati u prethodno sterilizirane staklenke. Kad se ohladi, može se konzumirati. :) Od ovih sastojaka dobila sam 3 staklenke maslačkovog sirupa.


Oznake: Ljekovito bilje, ljekoviti maslačak, maslačkov sirup

23.04.2014. u 16:36 | 0 Komentara | Print | # | ^

Uvodni post :)

DOBRODOŠLI NA MOJ BLOG! :)

Odlučila sam pisati blog o ljekovitom bilju i domaćim pripravcima od ljekovitog bilja, a katkada ću ubaciti i koji tekst o zdravoj prehrani.

Smatram da je ljekovito bilje zaboravljeno i podcijenjeno. Htjela bih svima, posebno mladima prenijeti ljubav prema biljkama, tj. prema prirodi, jer "priroda bez nas može, ali mi ne možemo bez prirode."




Želim Vam ugodno čitanje!

Nina.



*Za sistematsku klasifikaciju biljaka korištena je literatura: Knežević, M. (2006.): Atlas korovne, ruderalne i travnjačke flore. Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku. Osijek.
Ostale informacije su iz moje glave, nešto su me naučili mudriji ljudi, a ostalo sam proučila na Internetu. *

Oznake: Ljekovito bilje

23.04.2014. u 16:17 | 1 Komentara | Print | # | ^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi