SYMPHYTUM OFFICINALE L. - Ljekoviti ili ljubičasti gavez (Common Confrey)

Kada imam neki problem s kožom (upaljenost, iritacija, ugrizi ili ubodi insekata, opekotine i sl.) sjetim se gaveza. Počela sam u prodavaonicama zdrave prehrane i ljekarnama primjećivati masti, kapsule i biljna ulja od gaveza. Ipak, nekako mi se više sviđa da ga sama pripremim i koristim. Gavez je još jedan u nizu ljekovitih biljaka pa slijedi nešto više o njemu.

Sistematika: pripada redu Lamiales, porodici Boraginaceae - oštrolisti i rodu Symphytum.

Kratki opis biljke: višegodišnja je medonosna biljka. Gavez je karakterističan po tome što ima mesnato, jako i debelo korijenje koje je izvana crne boje, dok je iznutra bijele boje. Lako se prepoznaje u prirodi jer su mu svi nadzemni dijelovi (osim cvijeta) prekriveni sitnim, ali vidljivim dlačicama. Ako dodirnete gavez, osjetit ćete da je "hrapav", upravo zbog tih dlačica. Cvjetovi su zvonasti i najčešće su ljubičaste boje, iako katkada mogu biti bijeli do ružičasto crveni (ovisno o klimatskim uvjetima u kojima se gavez nalazi).


Svi dijelovi (korijen, stabljika, list i cvijet) Symphytum officinale L. - Biljku sam ubrala za potrebe slikanja i naravno da sam se napatila s čupanjem korijena



Cvate: krajem travnja do rujna (katkada i do listopada, ako je jesen blaga). Najljekovitiji dijelovi gaveza su korijen i list. Korijen se bere u proljeće ili jesen, a list za vrijeme cvatnje.

Stanište: gavez se može naći na livadama, vlažnim tlima nizinskih šuma, uz rijeke i potoke, ali i na ruderalnim staništima (to su zapuštena staništa, staništa uz prometnice, kanali i sl.).

Ljekovita svojstva: gavez sadrži velike količine sluzi, tanina (5-6%), eteričnog ulja (1-3%), male količine otrovnog alkaloida simfitocinoglosina, hormon auksin, šećer, asparagin, holin i sl.

Upotreba: mladi izdanci gaveza mogu se koristiti kao špinat ili se dodavati u juhe ili variva. Korijen gaveza jako je cijenjen u narodnoj medicini. Od njega se mogu raditi tinkture (koje su najučinkovitije), masti, paste i, naravno, najjednostavnije je napraviti čaj od gaveza.
Gavezova mast i pasta koristi se kod prijeloma, tvrdih oteklina mliječnih žljezda, kvržica gihta, rastrganih rana, kod rana koje teško zacjeljuju, opekotina, ugriza ili uboda insekata i sl. Čaj od gaveza koristi se kod probavnih poremećaja (dijareje), bronhijalne astme, kod želučanih ili crijevnih čireva, za lakše iskašljavanje sluzi iz pluća i sl.

Prije bilo kakve upotrebe gaveza, morate se konzultirati sa obiteljskim liječnikom, posebice ako pijete neke lijekove koje vam je liječnik prepisao. Koliko god su biljke ljekovite, ako ih koristite na krivi način, mogu biti štetne.

Podijeliti ću s vama nekoliko recepata, neke sam koristila, dok neke tek namjeravam isprobati (npr. slijedeći ću mjesec praviti gavezovu mast, javit ću vam kako mi je ispalo :) ).

ČAJ OD GAVEZOVOG LIŠĆA ZA UKLANJANJE NEČISTOĆE LICA

Sastojci:

malo gavezovog lišća (po mogućnosti svježeg, ako nemate svježeg, može i sušeni list) i 1 l prokuhane vode.

Priprema:

Lišće gaveza preliti s 1 l prokuhane, vruće vode. Ostaviti da se ohladi. Procijediti i s procijeđenom vodom umivati lice 1-3 x dnevno. Pripravak možete koristiti tjedan dana, a nakon toga napraviti malu pauzu.

ČAJ OD GAVEZA PROTIV DIJAREJE

Sastojci:

50 g gaveza,
1 šalica sjemenki dunje (Cydonia oblonga L.),
20 g paprene metvice (Mentha piperita L.) i
1/2 l prokuhane, vruće vode.

Priprema:

Svi se sastojci stave u posudu (bilo koju, osim metalne) ili u čajnik. Sastojci se preliju s 1 l vruće, prokuhane vode, poklopi se i ostavi se da odstoji 8 h. Nakon toga, potrebno je cijeđenje te se konzumira umjesto vode (1 - 2 šalice dnevno).

GAVEZOVA PASTA

Sastojci:

nekoliko žličica sušenog, mljevenog gaveza i malo prokuhane vode.

Priprema:

U staklenu ili plastičnu posudu staviti gavezov prah i po malo dodavati vode kako bi dobili pastu. Ova pasta odlično služi kao oblog (pastu staviti na gazu, krpu ili pamučni ubrus, preklopiti i staviti na oboljelo mjesto - samo za vanjsku primjenu!).

GAVEZOVA MAST

Sastojci:

4-6 srednje velikih korijena gaveza (potrebno ih je prethodno oprati),
250 g svinjske masti ili glicerina.

Priprema:

Sve sastojke prokuhati na laganoj vatri. Kada se mast (ili glicerin) počne nakupljati na površini, smjesa je gotova. Maknuti s vatre i ostaviti da se prohladi. Zatim sipati u prethodno sterilizirane staklenke. Ako se koristila svinjska mast, pripravak je potrebno držati u hladnjaku, a ako se koristio glicerin, pripravak nije potrebno držati u hladnjaku.
Ova mast izvrsno služi za sva kožna oboljenja. Samo je za vanjsku primjenu, ne smije doći u doticaj sa sluznicom.

* NAPOMENA: gavez ne smije dolaziti u doticaj s metalnim predmetima (posudama, žlicama, noževima, cijedilom i sl.) jer na taj način gubi ljekovita svojstva).




Oznake: Ljekoviti gavez, čaj og gaveza, gavezova mast

24.04.2014. u 13:44 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi