SAMBUCUS NIGRA L. - Crna bazga (Black Elder)

Svake se godine, sredinom svibnja, u mom domu radi sok od bazge. Moji ukućani i ja smo veliki obožavatelji bazge, vjerujem da nismo jedini. Evo, i sad, dok vam pišem ovaj post, pijem bazgin sok. :)

Sistematika: pripada redu Dipsacales, porodici Caprifoliaceae - kozokrvnice i rodu Sambucus.

Kratki opis: bazga je samonikli, stablasti grm koji može narasti i do 4 m u visinu. Listovi su neparno perasti i izrazito su zelene boje. Plosnati se cvatovi sastoje od mnoštva sitnih, bijelo - žućkastih cvjetića koji imaju predivan i vrlo intenzivan miris. Plodovi su u vidu sitnih, ljubičasto - crnih bobica. Bobice su bogate sokom.



Slike prikazuju Sambucus nigra L. u cvatu.


Cvate: Od sredine svibnja do kolovoza. Od bazge se mogu koristiti korijen, unutrašnjost stabljike, list, cvijet i plod. Osobno volim koristiti cvjetove i plodove bazge od kojih radim sok. Cvjetovi se beru isključivo za lijepog i sunčanog vremena.

Stanište: spomenula sam da je bazga samonikla biljka. Raste na ruderalnim staništima, uz rubove šuma, uz jarke gdje ima vlage, ali i uz ograde i živice u naseljenim staništima.

Ljekovita svojstva: bogata je vitaminom C, holinom, eteričnim uljima, antocijanima, organskim kiselinama, taninom, smolom, ali i natrijem, kalcijem i željezom. Dugo se vremena vjerovalo da su bobice bazge otrovne, međutim, one su bogate jabučnom kiselinom i mogu se konzumirati.

Upotreba: Od korijena, unutrašnjosti kore bazge i listova mogu se pripremati čajevi, dok se od cvjetova i bobica, osim čajeva, mogu pripremati i sokovi, sirupi te voćna vina. Cvjetovi bazge mogu se i pohati, odnosno peći kao palačinke. Na takav način dobije se vrlo ukusan i zdrav obrok. Bazgine bobice mogu se svakodnevno jesti sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Ovaj pripravak čisti organizam i regenerira krv. Čaj od cvjetova bazge dobro služi i protiv prehlade, gripe, olakšava iskašljavanje, smanjuje glavobolju, ublažava upalu krajnika, poboljšava znojenje i potiče izlučivanje mokraće. Čaj od listova bazge pomaže kod bolesti bubrega, nedovoljnog mokrenja i sl.

S vama ću podijeliti recept za sok od bazge kojeg pravim svake godine.

SOK OD CVATOVA BAZGE

Sastojci:

35 cvatova bazge,
2 limuna,
2 naranče,
6 dkg limunske kiseline,
5 kg šećera (ja stavim 3 kg šećera i dodam "od oka" maslačkovog sirupa),
5 l vode.

Priprema:

Cvatove bazge dobro oprati. Citruse također dobro oprati i narezati na ploške. Cvatove i citruse staviti u posudu i dodati 1 kg šećera i 1 l vode. Sastojke ostaviti da odstoje 24 h (potrebno je povremeno mješanje). Nakon toga, sve sastojke procijediti i staviti u veći lonac ili kotlić. Dodati preostali šećer (ja dodam još 2 kg šećera + maslačkov sirup), 4 l vode i limunsku kiselinu. Kuhati na laganoj vatri. Kada smjesa počne ključati, kuhati još nekih 15-ak minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Sok sipati u prethodno sterilizirane boce. Sok se razrijeđuje s vodom neposredno prije konzumacije.

Od ove količine dobila sam sveukupno 9 l ukusnog, bazginog soka.



Na slikama je vidljiv bazgin sok u fazi kuhanja. Osjećala sam se kao neka čarobnica dok sam mješala sok u velikom kotliću :)


SOK OD BOBICA BAZGE

Sastojci:

2 kg bazginih bobica,
pola l vode,
50 dkg šećera,
5 g limunske kiseline.

Priprema:

Bobice je potrebno dobro oprati i odvojiti od peteljki. Zatim se prokuhaju u pola l vode nekih 15-ak min. Procijediti sok i još dodatno kuhati 15-ak min sa šećerom i limunskom kiselinom. Ostaviti da se sok ohladi. Nakon hlađenja, sipati u prethodno sterilizirane boce.

Ovaj sok je isto jako ukusan, međutim, dosta je kiselkastog i trpkog okusa pa možda neće svima pasati. Idealan je za vruće, ljetne dane.

NAPOMENA: Sok je potrebno držati u hladnoj prostoriji jer se u receptima ne stavlja konzervans pa može doći do brzog kvarenja.

15.05.2014. u 14:02 | 0 Komentara | Print | # | ^

URTICA URENS L. - Mala kopriva - žara (Small Nettle)

Koprivu smatram jednom od kraljica ljekovitog bilja. Iznimno je zdrava, čudesna i gotovo svugdje rasprostranjena. Jako je cijenjena u narodnoj medicini jer je vrlo djelotvorna kod mnogih zdravstvenih tegoba. Osim Urtica urens L., razlikuje se nekoliko vrsta koprive: Urtica dioica L. - dvodomna, velika kopriva (Stinging Nettle) te vrste iz porodice Lamiaceae, Lamium amplexicaule L. - obuhvatna mrtva kopriva (Dead Nettle), Lamium purpureum L. - grimizna mrtva kopriva (Purple Dead Nettle) i Lamium album L. - bijela kopriva (White Nettle). Međutim, za ljekovite pripravke najčešće se koriste vrste Urtica urens L. i Urtica dioica L.

Sistematika: pripada redu Urticales, porodici Urticaceae i rodu Urtica.

Kratki opis: jednogodišnja je, uspravna biljka sa četverouglatim stabljikama. Ima nasuprotne tamno zelene i sjajne listove koji su uglavnom eliptičnog oblika i nazubljenih rubova. Po listovima i stabljikama ima sitne dlačice zbog kojih kopriva žari kada ju se dotakne (ali i zbog visokog sadržaja mravlje kiseline).



Na slikama se vidi kopriva Urtica urens L.


Cvate: od svibnja do listopada. Najljekovitiji dijelovi koprive su listovi i sjemenke, međutim, vjeruje se da je i korijen koprive jako zdrav. Listove treba brati prije ili u početku cvatnje.

Stanište: kopriva raste gotovo u svim staništima (iz pouzdanog izvora znam da je u Australiji moguće naći samo sušenu koprivu za čaj u prodavaonicama). Uglavnom raste kao korov po vrtovima, povrtnjacima i vinogradima te na ruderalnim područjima.

Ljekovita svojstva: bogata je željezom, magnezijem i manganom, sadrži i ljutu tvar, mravlju i taninsku kiselinu, razne minerale, enzim za fermentaciju i sl.

Upotreba: od koprive se mogu raditi mnogobrojni pripravci (čajevi, tinkture, variva, juhe, sokovi, tonici i sl.). U farmaciji i kozmetičkoj industriji se koristi za proizvodnju raznih tonika i šampona. U narodnoj se medicini koristi protiv raznih infekcija, upala, krvarenja, ozljeda i mišićno - koštanog reumatizma. Kopriva također djeluje kao diuretik, kao probavni laksativ (opušta napeti želudac i crijeva), pomaže kod slabokrvnosti i nesanice. Najčešće se koristi u sušenom stanju (za čaj) ili za razna variva i juhe umjesto špinata. Od koprive se može raditi i pripravak koji služi za suzbijanje štetnih lisnih ušiju (Aphididae spp.), ali može služiti i kao folijarno (preko lista) gnojivo za biljke.

Prije konzumiranja bilo kojeg pripravka koprive, posavjetujte se sa liječnikom opće prakse jer nepravilna konzumacija može dovesti do raznih zdravstvenih poremećaja i oštećenja. Čaj koprive preporučljivo je konzumirati nekih tjedan dana, a nakon toga napraviti malu pauzu jer pretjerana konzumacija može dovesti do raznih zdravstvenih smetnji. Stoga, molim vas, budite oprezni.

S vama ću podijeliti nekoliko recepata koja rado koristim. Za variva ili juhe koprivu koristim isto kao i špinat, s time da ju jako kratko kuham, kako ne bi izgubila ljekovita svojstva.

KOPRIVIN ČAJ

Sastojci:

20 - 30 g listova koprive (ako koristite svježe listove, uvijek uzmite manju količinu),
1/2 l vode.

Priprema:

Listove koprive prelijte vodom i stavite kuhati nekih 5 minuta. Nakon kuhanja, sačekajte da se čaj ohladi. Procijedite i pijte ga nezaslađenog do 2x dnevno.

Ovaj čaj pomaže kod oboljenja bubrega, mokraćnog mjehura, ali i raznih kožnih oboljenja (npr. čaj možete koristiti i prilikom pranja kose; vlasište će vam se preporoditi, posebice ako imate problema s njim).

KOPRIVIN PRIPRAVAK PROTIV ASTME

Sastojci:

4 velike žlice lista koprive (ili 2 svježeg lista koprive),
4 velike žlice meda,
1 l vina.

Sve sastojke stavite u prethodno steriliziranu staklenku i dobro promješajte. Čuvajte ju u hladnjaku. Konzumirajte 2x dnevno po jednu rakijsku šalicu.

Ovaj pripravak znatno smanjuje simptome astme (prije konzumacije se posavjetujte s liječnikom!!!), a ukoliko patite od gnojne angine, ovim pripravkom možete ispirati usnu šupljinu.

KOPRIVIN SOK

Sastojci:

30 vrhova mladih kopriva,
2 - 3 naranče,
1 - 2 limuna,
1/2 kg šećera (može i nekog drugog zaslađivača, npr. ja sam koristila maslačkov sirup),
2 l vode,
po želji nekoliko listova metvice.

Priprema:

Agrume dobro operite, a zatim ih stavite u slanu vodu da odstoje sat vremena kako bi se dodatno očistili od nečistoća i toksina. Koprivu također dobro operite i stavite u posudu te prelijte s 2 l vode. Dodajte zaslađivač i narezane agrume te listove metvice. Sve dobro promješajte, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno malo miješajte. Nakon 24 sata, sve dobro rukama izgnječite, a zatim procijedite u prethodno sterilizirane boce. Sok je spreman za konzumaciju :)

Kod ovog recepta mi je dobro što se kopriva ne mora kuhati te se na taj način sačuvaju sve vrlo vrijedne tvari. Svoj ću sok sutra cijediti pa ću vam dodati sliku i gotovog pripravka, tj. soka.



Slika prikazuje koprivin sok u fazi pripreme



KOPRIVIN PRIPRAVAK ZA SUZBIJANJE LISNIH UŠIJU (Aphididae spp.) I KAO PRIPRAVAK ZA FOLIJARNU PRIHRANU BILJAKA

Lisne uši zadaju velike probleme uzgajivačima voća, povrća, voćaka, ali i ukrasnih biljaka. One su vrlo invazivne i čine velike štete. Svake se godine borim s njima jer mi uništavaju moje prekrasne ruže.




Slika prikazuje lisne uši na ružama (Izvor: http://www.mojanekretnina.hr/clanci/ruze-z2.jpg)


Za djelotvoran pripravak potrebno vam je slijedeće:

rukohvat svježe koprive,
5 l vode.

Priprema:

U 5 l vode stavite rukohvat kopriva. Dobro promješajte i ostavite da odstoji 24 h. Nakon toga pripravak procijedite i pomoću prskalice aplicirajte pripravak na zaraženu biljku.

Pazite da pripravak ne držite više od 24 h jer će tada postati jak i može vam uništiti biljku koju želite zaštiti.

Ovim pripravkom možete i folijarno (preko lista) prihranjivati biljke koje uzgajate, biti će vam zahvalne! :)



Oznake: kopriva, čaj od koprive, pripravci koprive, sok koprive

01.05.2014. u 21:11 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi