Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herbis01herbis

Marketing

SAMBUCUS NIGRA L. - Crna bazga (Black Elder)

Svake se godine, sredinom svibnja, u mom domu radi sok od bazge. Moji ukućani i ja smo veliki obožavatelji bazge, vjerujem da nismo jedini. Evo, i sad, dok vam pišem ovaj post, pijem bazgin sok. :)

Sistematika: pripada redu Dipsacales, porodici Caprifoliaceae - kozokrvnice i rodu Sambucus.

Kratki opis: bazga je samonikli, stablasti grm koji može narasti i do 4 m u visinu. Listovi su neparno perasti i izrazito su zelene boje. Plosnati se cvatovi sastoje od mnoštva sitnih, bijelo - žućkastih cvjetića koji imaju predivan i vrlo intenzivan miris. Plodovi su u vidu sitnih, ljubičasto - crnih bobica. Bobice su bogate sokom.



Slike prikazuju Sambucus nigra L. u cvatu.


Cvate: Od sredine svibnja do kolovoza. Od bazge se mogu koristiti korijen, unutrašnjost stabljike, list, cvijet i plod. Osobno volim koristiti cvjetove i plodove bazge od kojih radim sok. Cvjetovi se beru isključivo za lijepog i sunčanog vremena.

Stanište: spomenula sam da je bazga samonikla biljka. Raste na ruderalnim staništima, uz rubove šuma, uz jarke gdje ima vlage, ali i uz ograde i živice u naseljenim staništima.

Ljekovita svojstva: bogata je vitaminom C, holinom, eteričnim uljima, antocijanima, organskim kiselinama, taninom, smolom, ali i natrijem, kalcijem i željezom. Dugo se vremena vjerovalo da su bobice bazge otrovne, međutim, one su bogate jabučnom kiselinom i mogu se konzumirati.

Upotreba: Od korijena, unutrašnjosti kore bazge i listova mogu se pripremati čajevi, dok se od cvjetova i bobica, osim čajeva, mogu pripremati i sokovi, sirupi te voćna vina. Cvjetovi bazge mogu se i pohati, odnosno peći kao palačinke. Na takav način dobije se vrlo ukusan i zdrav obrok. Bazgine bobice mogu se svakodnevno jesti sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Ovaj pripravak čisti organizam i regenerira krv. Čaj od cvjetova bazge dobro služi i protiv prehlade, gripe, olakšava iskašljavanje, smanjuje glavobolju, ublažava upalu krajnika, poboljšava znojenje i potiče izlučivanje mokraće. Čaj od listova bazge pomaže kod bolesti bubrega, nedovoljnog mokrenja i sl.

S vama ću podijeliti recept za sok od bazge kojeg pravim svake godine.

SOK OD CVATOVA BAZGE

Sastojci:

35 cvatova bazge,
2 limuna,
2 naranče,
6 dkg limunske kiseline,
5 kg šećera (ja stavim 3 kg šećera i dodam "od oka" maslačkovog sirupa),
5 l vode.

Priprema:

Cvatove bazge dobro oprati. Citruse također dobro oprati i narezati na ploške. Cvatove i citruse staviti u posudu i dodati 1 kg šećera i 1 l vode. Sastojke ostaviti da odstoje 24 h (potrebno je povremeno mješanje). Nakon toga, sve sastojke procijediti i staviti u veći lonac ili kotlić. Dodati preostali šećer (ja dodam još 2 kg šećera + maslačkov sirup), 4 l vode i limunsku kiselinu. Kuhati na laganoj vatri. Kada smjesa počne ključati, kuhati još nekih 15-ak minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Sok sipati u prethodno sterilizirane boce. Sok se razrijeđuje s vodom neposredno prije konzumacije.

Od ove količine dobila sam sveukupno 9 l ukusnog, bazginog soka.



Na slikama je vidljiv bazgin sok u fazi kuhanja. Osjećala sam se kao neka čarobnica dok sam mješala sok u velikom kotliću :)


SOK OD BOBICA BAZGE

Sastojci:

2 kg bazginih bobica,
pola l vode,
50 dkg šećera,
5 g limunske kiseline.

Priprema:

Bobice je potrebno dobro oprati i odvojiti od peteljki. Zatim se prokuhaju u pola l vode nekih 15-ak min. Procijediti sok i još dodatno kuhati 15-ak min sa šećerom i limunskom kiselinom. Ostaviti da se sok ohladi. Nakon hlađenja, sipati u prethodno sterilizirane boce.

Ovaj sok je isto jako ukusan, međutim, dosta je kiselkastog i trpkog okusa pa možda neće svima pasati. Idealan je za vruće, ljetne dane.

NAPOMENA: Sok je potrebno držati u hladnoj prostoriji jer se u receptima ne stavlja konzervans pa može doći do brzog kvarenja.

Post je objavljen 15.05.2014. u 14:02 sati.