ALLIUM URSINUM L. - Medvjeđi luk (Ramson)

Svake, ali baš svake godine kad je sezona medvjeđeg luka čujem ili pročitam da je pojedinac, ili više njih, otrovan i to iz razloga jer je zamijenio ljekoviti medvjeđi luk s otrovnim mrazovcem (Colchicum autumnale L.). Obzirom da znam ponešto o biljkama, meni medvjeđi luk i mrazovac nisu nimalo slični, ali vjerujem da nekome, tko i ne raspoznaje biljke baš najbolje, ove dvije biljke izgledaju gotovo isto. Moj savjet je da, ako niste sigurni da ste našli medvjeđi luk, nemojte biljku ni brati, a posebno ne konzumirati. Ljudi koji se otruju mrazovcem, točnije alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u mrazovcu, trpe strašne glavobolje, mučnine, dijareju, počnu otežano disati, a na kraju nastupa smrt (trovanje mrazovcem slično je kao i trovanje arsenom). U narodnoj medicini vršilo se liječenje mrazovcem, ali nakon loših iskustava, takav način liječenja u potpunosti je izbačen.
Medvjeđi je luk dobio naziv jer je upravo on prva hrana medvjedima koji se bude iz hibernacije (znaju medeki što je dobro i zdravo). :)
Pošto živim u malom gradu (katkad je to blagoslov, a katkad prokletstvo), presretna sam jer upravo ovdje, Bogu iza nogu, ima jedna odlična lokacija na kojoj raste medvjeđi luk. Svaki puta kada se približim toj lokaciji, zapljusne me intenzivan miris luka u zraku. Ne možete, a da ga ne prepoznate i osjetite. To vam može biti i prvi znak da ste našli pravu biljku. Također, ako niste sigurni jeste li našli medvjeđi luk ili mrazovac, uberite list, dobro ga protrljajte i pomirišite. Ako osjetite miris luka, našli ste pravu biljku :)

Sistematika: pripada redu Asparagales, porodici Alliaceae - lukovi, ljiljani i rodu Allium.

Kratki opis biljke: medvjeđi je luk samonikla, višegodišnja i lukovičasta biljka. Ima srednje velike lukovice, duge, sjajno zelene listove i mnoštvo sitnih, bijelih cvjetova koji podsjećaju na zvjezdice.



Slike su uslikane danas i prikazuju Allium ursinum L., a na zadnjoj slici nalazi se moja vjerna pratiteljica i istraživačica, moja ljubimica Ava :)


Stanište: samonikla je biljka i najčešće se može naći u šumama i to u velikim skupinama oko hrastova, jasenova, grabova i sl.

Cvate: krajem travnja i početkom svibnja, a katkada i tijekom lipnja, ovisno kakvi su klimatski uvjeti. Upotrebljavati se mogu svi dijelovi biljke (lukovice, stabljike, listovi, cvjetovi pa čak i nedozreli, zeleni plodovi.

Ljekovita svojstva: sadrži dosta alicina, aliina, dušićnih supstanci, sumpor, mineralne tvari, sluz, šećer i sl. Medvjeđi luk izvrsno služi kao detoksikacijsko sredstvo nakon duge zime (čisti organizam od toksina), kao i češnjak, snižava i stabilizira visoki krvni tlak, djelotvoran je kod bolesti jetre, čisti želudac i crijeva te blagotvorno djeluje na dišne organe.

Upotreba: spomenula sam da se mogu konzumirati svi dijelovi medvjeđeg luka, ali najčešće se upotrebljavaju mladi listovi (obavezno ih brati prije cvatnje) kao salata, dodaje se u razna variva ili juhe (listovi se ne smiju kuhati jer tada gube svoja ljekovita svojstva), prave se ukusni umaci, tinkture, ulja i sl. Jednom sam pročitala da se cvjetne lukovice mogu konzervirati i kasnije se upotrebljavati kao zimnica. Osobno najviše volim koristiti mlade listove kao salatu.

Prije bilo kakve konzumacije medvjeđeg luka, posavjetujte se s obiteljskim liječnikom, posebice ako patite od niskog krvnog tlaka jer medvjeđi luk snižava krvni tlak, a isto tako, pogrešno konzumiranje može uzrokovati štetne posljedice po vaše zdravlje.

S vama ću podijeliti dva recepta koja često i rado pravim kada je sezona medvjeđeg luka.

ZDRAVA SALATA OD MEDVJEĐEG LUKA

Sastojci:

100 - 150 g mladih, svježih listova medvjeđeg luka,
začina po želji (ja uglavnom koristim đumbir u prahu, kurkumu i papar - nisam normalna s tim začinima, koristim ih gotovo u svemu, to su mi tri glavna začina - već ćete se uvjeriti kada dodam još recepata!!!),
možete dodati i soli (ja ju izbjegavam jer imam visokotlakaša u kućanstvu i, iskreno, ni ne nedostaje mi),
sok od pola limuna,
1-2 češnja češnjaka

Priprema:

Listove mladog luka dobro oprati i malo ih usitniti. Češnjak usitniti i prvo izgnječiti nožem kako bi ispustio što više alicina i zatim sitno nasjeckati. Sve staviti u salatnu posudu. Dodati začina po želji. Dobro promiješati i dodati sok od pola limuna. Opet malo promiješati i servirati.

Mene ova salata iznova oduševljava. Obožavam ju jesti, a i organizam mi je zahvalan jer nakon konzumacije ove salate ne osjećam onaj, dobro nam znani, proljetni umor.

UMAK OD MEDVJEĐEG LUKA

Sastojci:

150 g svježih listova medvjeđeg luka,
50 g orašastih plodova (orah, lješnjak - katkad koristim mljevene orahe i lješnjake) ili sjemenki (lana, suncokreta, buče),
50 g krem sira ili ribanog sira,
100 ml ulja,
začina po želji (ja koristim đumbir u prahu, kurkumu i papar).

Priprema:

Sve sastojke staviti u blender i dobro izmiksati, ako je smjesa rijetka, dodati još malo sira. Smjesa bi trebala biti onako kremasta i da se može fino razmazati. Umak pohraniti u staklenu posudu i čuvati u hladnjaku. Koristiti se može kao namaz na kruh, kao prilog uz jela od riže i tjestenine i sl.






Oznake: medvjeđi luk, srijemuš, salata od medvjeđeg luka

25.04.2014. u 21:11 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi