FAMILIA ALLIACEAE - Porodica lukova, ljiljana

Obzirom da sam u prošlom postu pisala o medvjeđem luku (A. ursinum L.), odlučila sam ovaj post posvetiti i ostalim srodnicima, odnosno nekim predstavnicima porodice Alliaceae. Tako ću spomenuti, dobro nam znane, crveni luk, češnjak, vlasac i poriluk. Vjerujem da većina vas dobro zna o kojim se povrtnicama točno radi.

1. ALLIUM CEPA L. - crveni ili obični luk (Onion) - razlikuje se nekoliko sorti, a to su crveni, žuti, srebrenac i ljubičasti luk. Također se može koristiti i mladi luk. Od davnina se koristi u kulinarstvu, ali i u narodnoj medicini. Luk je iznimno zdrava povrtnica, karakterističnog mirisa i okusa. Jačina okusa ovisi o klimatskim uvjetima (u toplijim je klimatima puno blaži u odnosu na hladnije klimate).

Sistematika: pripada redu Asparagales, porodici Alliaceae i rodu Allium.

Kratki opis biljke: ima srednje velike lukovice (katkad i velike) koje su okruglastog oblika. Listovi su tamno zelene boje i u obliku su šuplje cijevi. Stabljike su visoke i uspravne te se na njima razvijaju kuglasti, bijeli cvjetovi.




Na prvoj i drugoj slici vidljiv je nasad luka, na trećoj i četvrtoj je vlasac kojeg doma uzgajam u posudama i na petoj se nalaze ljubičasti i crveni luk te češnjak.


Stanište: luk je od davnina kultiviran i uzgaja se u vrtovima i povrtnjacima.

Cvate: od svibnja do lipnja. Uzgaja se zbog lukovica. Lukovice se beru od kolovoza do listopada.

Ljekovita svojstva: luk je bogat bjelančevinama, šećerom, organskim kiselinama i njihovim solima, sumporom, provitaminom A (karotenom), mineralnim solima, vitaminima B i C i sl.

Upotreba: luk nadražuje kožu i pobuđuje prokrvljenost sluznice i izlučivanje sluznih žljezda. Sok crvenog luka čisti krv, poboljšava apetit, potiče izlučivanje mokraće, pospješuje probavu, odstranjuje plinove, djeluje protiv grčeva, jača slabo srce i sl. U narodnoj je medicini također vrlo vrijedna namirnica i lijek; služi kod liječenja kašlja, bronhitisa, upale pluća jer jako dobro razrjeđuje sluz na plućima, koristi se i kod promuklosti te upale krajnika, protiv dječjih glista, žuljeva i kurjih očiju i sl. Inače, crveni luk ima sladak, aromatičan i oštar okus te oštar i bockav miris koji tjera suze na oči. Kuhanjem gubi miris i oštrinu okusa i postaje blag i ugodan. Osim što se crveni luk koristi u svježem stanju (npr. kao salata), koristi se i kao dodatak raznim jelima i varivima, mesu i sl. Također se može koristiti i njegov svježe iscijeđeni sok. Može se koristiti i u suhom stanju kao začin (takav se može kupiti u gotovo svim prodavaonicama). Luk koristim u gotovo svim jelima i vrlo je vrijedna i neizostavna namirnica u mojoj kuhinji.

NAPOMENA: luk je uvijek potrebno usitniti jer ako ga režete na prevelike dijelove postaje neprijatan i teško sjeda na želudac i zapamtite da nikada ne miješate crveni luk sa češnjakom.


2. ALLIUM SATIVUM L. - češnjak (Garlic) češnjak je, kao i crveni luk, jako ljekovita i cijenjena povrtnica. Od davnina su poznata njegova ljekovita svojstva i djelovanje. Uzgajam ga u svom vrtu jer je neizostavan u mojoj kuhinji. Iako katkad imam problema s niskim krvnim pritiskom, to me ne sprječava da ga redovito konzumiram, naravno, u malim količinama.

Sistematika: isto kao i crveni luk.

Kratki opis: u obliku je lukovice koja se sastoji od češnjeva (lučica). Cvijet je crvenkasto bijele boje i nalazi se na okruglastim peteljkama. Uzgaja se zbog češnjeva koji su iznimno zdravi.

Cvate: cvate od lipnja do kolovoza.

Ljekovita svojstva: bogat je alicinom, aliinom, bjelančevinama, celulozom, jodom, mineralnim solima, sumporom, vitaminima i sl.

Upotreba: od davnina se koristi u narodnoj medicini i to za čišćenje crijeva od toksina i parazita, protiv kašlja, prehlade, bronhitisa, protiv ugriza bijesnih pasa, protiv kamenca mokraćnog mjehura, protiv većine zaraza i sl. I danas je upotreba češnjaka jako rasprostranjena. Poznato je da snižava visoki krvni pritisak, povoljno utječe na jetra i žuč, utječe na pravilan rad srca, čisti krv, odstranjuje otrovne tvari iz želuca, crijeva, krvi. Smanjuje razdražljivost, nesanicu i premorenost te povoljno utječe na dišne organe. Zanimljivo je da je uspješan i u borbi protiv gljivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja. Zbog toga ga je dobro konzumirati kad je sezona prehlade i gripe. Uglavnom se koristi u kulinarstvu kao vrlo dobar začin. Ne bi ga se trebalo dugo termički obrađivati jer tada gubi svoja ljekovita svojstva i postaje gorak. Također se može koristiti i svježi sok češnjaka, čajevi, tinkture i sl.

NAPOMENA: češnjak se ne bi trebao konzumirati u velikim količinama jer je tada smrtonosan. Dovoljno je dnevno konzumirati 1-2 češnja češnjaka. Kada očistite češnjak, prije usitnjavanja, dobro ga izgnječite nožem kako bi otpustio što više alicina i tek tada ga usitnite.

- Također moram i ovo podijeliti s vama. Ako vaš kućni ljubimac ima problema s parazitima crijeva, odnosno glistama (to možete uočiti ako često vuče stražnjicu po podu, travi, ma gdje god stigne) samo mu pripremite slijedeći pripravak: 1-2 češnja češnjaka očistite, izgnječite i usitnite te dodajte u malo mlijeka. Taj pripravak dajte svom kućnom ljubimcu (nećete vjerovati, ali popiti će to!!!) i ubrzo će se riješiti dosadnih nametnika. Ovaj pripravak jednako djeluje i na ljudske parazite, odnosno gliste. -


3. ALLIUM PORRUM L. - poriluk (Leek) još je jedna vrlo zdrava biljka iz porodice Alliaceae. O poriluku neću puno pisati jer vjerujem da većina zna i često konzumira ovu povrtnicu, a neki ju čak i uzgajaju. Navesti ću ljekovita svojstva i upotrebu poriluka.

Ljekovita svojstva: sadrži eterično ulje u kojemu je sadržan sumpor, a ima i visok sadržaj vitamina A, B i C te biljne sluzi.

Upotreba: uglavnom se koristi u kulinarstvu, ali i u narodnoj medicini. Upravo eterično ulje iz poriluka uzrokuje izlučivanje želučanih i crijevnih žljezdi te jetre i žučnog mjehura. Znatno umanjuje i sprječava vrenje u crijevima. Zbog toga je dobra namirnica za detoksikaciju, ali i poboljšanje apetita. Znatne količine biljne sluzi pospješuju izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Kod upale i ostalih oboljenja bubrega, blagotvorno djeluje varivo od poriluka, mlijeka i krumpira (ovo varivo ne treba puno soliti).

NAPOMENA: poriluk, kao i češnjak, treba jesti u malim količinama, jer prevelike količine mogu uzrokovati brojne zdravstvene smetnje, ali i smrt.


4. ALLIUM SCHOENOPRASUM L. - vlasac (Chive) - vlasac se uglavnom koristi kao začin mnogim varivima, juhama, tjestenini, riži, ali i mesu. Može se koristiti u svježem ili sušenom stanju (preporučljivo je koristiti ga svježeg jer termičkom obradom uništavaju se njegova ljekovita svojstva). O vlascu također neću puno pisati, samo ću navesti ljekovita svojstva i upotrebu.

Ljekovita svojstva: sadrži većinu tvari kao i ostali lukovi, a također i željezo te arsen.

Upotreba: upotrebljava se kao začin mnogim jelima. Otvara apetit, pospješuje probavu, sprječava nadimanje i čisti krv te sprječava slabokrvnost. Djelotvoran je lijek protiv skorbuta.

Prije uporabe bilo koje biljke ili njenog pripravka, obavezno se konzultirajte s obiteljskim liječnikom, posebice ako imate neke zdravstvene probleme i pijete lijekove. Posebno budite oprezni prilikom konzumacije češnjaka i poriluka.


- Vjerojatno uvijek mislite da, nakon konzumiranja bilo koje vrste luka, nećete imati društveni život zbog specifičnog zadaha, grdno se varate! Popijte malo limunovog soka nakon konzumacije luka i zadah će nestati u trenu! :)





29.04.2014. u 22:13 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi