SEMPERVIVUM TECTORUM L. - Čuvarkuća (Common houseleek)

Sempervivum, odnosno čuvarkuća je jedna divna i ljekovita biljčica. Njen latinski naziv znači "uvijek živa". Sjećam se da sam prvi puta vidjela tu biljku u djetinjstvu, kad sam bila kod bake. Nisam znala ništa posebno o njoj, čak niti kako se zove. Znam samo da me je jako fasciniralo što raste na krovu, ni manje, ni više - kokošinjca! :) Baka mi je tada rekla da je to čuvarkuća i da pomaže kod bolnog uha. Ova informacija mi se zauvijek urezala u sjećanje. Od tada se razvila moja ljubav prema Sempervivumu.

Sistematika: pripada redu Saxifragales, porodici Crassulaceae - tustikovine i rodu Sempervivum.

Kratki opis biljke: postoji velik broj sorti čuvarkuće, međutim, ljekovita svojstva ima Sempervivum tectorum L. Ovaj sukulent, niskog rasta karakterističan je po svojim sočnim i mesnatim listovima koji su jajolikog oblika. Raste u obliku rozete, a iz središta, tijekom cvatnje, razvija dugu stapku na kojoj se razvijaju cvjetovi. Najčešće se razmnožava vegetativnim putem.



Na slikama je Sempervivum tectorum L. iz mog vrta. Na zadnjoj slici nalazi se sorta s crvenim listovima koju mi je poklonio moj dragi prijatelj Elvis :)


Stanište: uglavnom se počela uzgajati kao ukrasna biljka po vrtovima, međutim, prirodno stanište su joj zidovi, stijene, krovovi kuća (zbog toga je i dobila naziv čuvarkuća) ili nastambe za uzgoj životinja.

Cvate: od srpnja do kolovoza. Listovi se beru tijekom ljeta. Listovi se mogu koristiti odmah (iz njih se cijedi sok) ili se suše i čuvaju za kasniju upotrebu te se mogu koristiti kao pripravak s medom.

Upotreba: od djetinjstva znam da sok čuvarkuće liječi uhobolju. Otkine se list čuvarkuće, iz lista se iscjedi sok na žlicu i malo se podgrije, npr. upaljačem. Potrebno je paziti i provjeriti da sok nije pretopal da se ne bi oštetilo uho! Osim uhobolje, sok čuvarkuće (također i mast čuvarkuće) pomaže i kod ispucale kože, pjega i fleka od sunca, opekotina, uboda ili ugriza insekata, čireva i sl. Čaj od čuvarkuće pomaže kod obilne i bolne mjesečnice, ali i osvježava čitav organizam. Pripravak čuvarkuće s medom pomaže u liječenju cisti (u grudima i maternici), čisti organizam od toksičnih tvari, a navodno pomaže i kod oboljenja srca.

Prije svake primjene soka ili bilo kojeg pripravka od čuvarkuće, potrebno je konzultirati se s liječnikom opće prakse. Nepravilna primjena može uzrokovati razne zdravstvene tegobe, posebice ako koristite lijekove.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Sastojci:

2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće (mogu biti svježi ili sušeni),
1 šalica vruće, prokuhane vode.

Priprema:

Listove preliti vrućom, prokuhanom vodom i ostaviti da odstoji (ako se koriste svježi listovi potrebno je ostaviti 2 sata, ali ako su suhi dovoljno je ostaviti da se prohladi 5 - 10 min). Nakon toga, sadržaj procijediti i piti prije jela 2 - 3 x dnevno.

MAST ČUVARKUĆE

Sastojci:

1 šaka sitno nasjeckanih, svježih listova čuvarkuće,
200 g masti ili glicerina,
9 velikih žlica vode.

Priprema:

Sve sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri. Kada se mast ili glicerin počne odvajati i taložiti se na površinu, znači da je pripravak gotov. Na ovaj se način dobije "tekuća" mast koju je, nakon što se prohladila, potrebno procijediti i sipati u prethodno sterilizirane, staklene posude. Ako je upotrebljavana mast, pripravak je potrebno držati u hladnjaku, a ako je upotrebljavan glicerin, držanje u hladnjaku nije potrebno.

ČUVARKUĆA I MED

Sastojci:

500 g domaćeg meda (bilo koja vrsta),
300 g svježih listova čuvarkuće.

Priprema:

Listove čuvarkuće potrebno je oprati i sitno nasjeckati ili samljeti. Nakon toga ih treba dodati u med i dobro promješati da se smjesa sjedini. Takav pripravak potrebno je tjedan dana držati na hladnom i mračnom mjestu kako bi se sok čuvarkuće i med dodatno pomješali i sjedinili. Nakon tjedan dana počinje konzumacija. Uzima se 1 žlica dnevno i to ujutro na prazan želudac. Pripravak se treba držati u hladnjaku. Pripravak bi se trebao konzumirati 2 mjeseca bez prestanka u svrhu suzbijanja cista.

Ovaj sam pripravak pravila prošle godine. Imao je čudan okus, onako je više vukao na nekakav travnati okus, ali je bio ukusan, ne mogu napisati da je bio bljutav, kad nije! Nisam osjetila neke drastične promjene u organizmu, osim što sam osjetila malo više energije nego inače.








Oznake: čuvarkuća, pripravci od čuvarkuće

24.04.2014. u 15:10 | 12 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi