TARAXACUM OFFICINALE Web. - Ljekoviti maslačak (Common Dandelion)

Stiglo nam je proljeće i trebalo bi iskoristiti sve blagodati koje nam priroda pruža. Naravno da se u ovo vrijeme većina zelenih površina zažuti zbog jedne predivne, ljekovite biljke koja se naziva maslačak! :) Evo Vam kratak opis ove predivne biljke:

Sistematika: pripada redu Asterales, porodici Cichoriaceae (Compositae) i rodu Taraxacum.

Kratki opis biljke: vjerujem da većina vas zna prepoznati maslačak, ali možda neki ne znaju da je maslačak višegodišnja, medonosna biljka (izvor peludi i nektara; pelud uzrokuje alergije). Maslačak je karakterističan po tome što su mu svi dijelovi ljekoviti (korijen, stabljika, list, cvijet).



Cvate: od ožujka do listopada. Cvjetovi se beru kada su u punom cvatu jer tada sadrže najviše peludi i nektara, lišće se bere prije cvatnje (ako se kasnije bere bude pregorak i neukusan), a korijen se bere krajem ljeta i početkom jeseni jer je tada najviše gorak i najljekovitiji te je pun mliječnog soka.

Stanište: najčešće se nalazi na vlažnim do suhim livadama, oranicama, pašnjacima, u vrtovima kao korov (slike iznad su iz mog vrta :) ) te na ruderalnim staništima.

Ljekovita svojstva: Nadzemni dijelovi maslačka sadrže razne minerale, eterična ulja, smole, trijeslovine, a u vrijeme cvjetanja i triterpene, sterole i glikozide.
Mladi su listovi bogati željezom, vitaminom C, provitaminom A i bjelančevinama.
Korijen (Taraxi radix) sadrži gorku tvar taraksacin i inzulin (do 40%).

Upotreba: korijen se može jesti sirov, pečen ili kuhan kao zamjena za kavu (nisam nikada probala korijen maslačka kuhati umjesto kave, ali ako ikad budem, bit ćete obaviješteni na vrijeme :) ). Također, korijen maslačka potiče rad probavnih organa i izlučivanje mokraće (zbog svoje gorčine).
Mladi listovi mogu se jesti sirovi ili kuhani u salatama, varivima i juhama (jako je zdravo koristiti lišće mladog maslačka kao salatu jer čisti krv, odstranjuje bolove od jetrenih i žučnih bolesti te potiče na mokrenje).
Od cvjetnih pupoljaka može se praviti posebno vino (najčešće ga rade Englezi i Nijemci), dok se od cvjetnih glavica pravi tzv. "maslačkov med". Osobno ga više volim zvati maslačkov sirup. ;)
Od maslačka se može raditi i čaj koji pomaže ženama kod urogenitalnih tegoba, pospješuje rad želuca i crijeva, otvara apetit .

Naravno da se prije konzumacije ikakvog biljnog lijeka ili pripravka morate konzultirati sa obiteljskim liječnikom. Neke ljekovite biljke, osim što mogu pomoći, mogu i naštetiti organizmu. Stoga, pamet u glavu! :)

Osobno sam pripremila maslačkov sirup koji jača i pročišćuje organizam, regulira probavu, jača apetit, blagotvorno djeluje na upaljeno grlo i smanjuje kašalj. Može se konzumirati kao lijek (1-2 žlice dnevno), ali i kao zaslađivač umjesto šećera te namazan na kruh umjesto meda i sl.

RECEPT ZA MASLAČKOV SIRUP ("MED")


Sastojci:

300 cvjetova maslačka,
2 naranče,
2 limuna,
nekoliko listova kadulje ili žalfije ( Salvia officinalis L.)
1 l vode
2 kg šećera.

Priprema:

Cvjetove maslačka (prije kuhanja ih je potrebno oprati), narezani limuni i naranče te 1 l vode staviti kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Povremeno miješati. Nakon kuhanja procijediti. Trebali bi dobiti žuti sok. Taj sok staviti kuhati zajedno sa 2 kg šećera. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Prilikom kuhanja, potrebno je povremeno miješati. Kad se smjesa skuha, malo ju prohladiti i sipati u prethodno sterilizirane staklenke. Kad se ohladi, može se konzumirati. :) Od ovih sastojaka dobila sam 3 staklenke maslačkovog sirupa.


Oznake: Ljekovito bilje, ljekoviti maslačak, maslačkov sirup

23.04.2014. u 16:36 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi