Haunted castle

ponedjeljak, 13.07.2009.

The fog (2005)

Režiser: Rupert Wainwright
Uloge: Tom Welling, Maggie Grace, Selma Blair, DeRay Davis, Kenneth Welsh...
Ocjena: 3,1/5 pjeva

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
U malom otočkom gradiću, lokalno stanovništvo slavi godišnjicu osnivanja ovog priobalnog mjesta, te se organizuje proslava povodom postavljanja skulptura četiri osnivača: Waynea, Castlea, Williamsa and Malonea. Nick Castle je mladić koji podsjeduje tvrtku "Castle i sinovi" i bavi se iznajmljivanjem brodića i vožnjom turista duž obale. Ubrzo po povratku njegove djevojke Elizabeth Williams iz New Yorka, morem se počinje širiti gusta, razorna magla, približavajući se sve više gradu. Kada more izbaci na plažu opasne, stare predmete, a lokalno stanovišto počinje umirati pod nerazjašnjenim okolnostima, Elizabeth otpočinje istragu na svoju ruku. Uspijeva slučajno pronaći dnevnik čovjeka po imenu Blake i saznaje kako su otočani prodali polovinu teritorije njemu i njegovim ljudima oboljelim od gube. Međutim, dok su na svom brodu "Elizabeth Dane" putovali ka obali, desilo se nešto zbog čega nikada nisu uspijeli isploviti na otok.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Film sam pogledao prije par dana, ali nikako se nisam mogao nakaniti da napišem recenziju. Ali evo konačno sam našao volje, dok nisam zaboravio detalje radnje. Kao što je većini poznato, radi se o remake-u istoimenog filma iz 1980., koji nisam gledao (možda i jesam prije par godina, ali se zaista ne sjećam), tako da ću nastojati da "Maglu" iz 2005. recenziram kao zaseban projekat, bez usporedbe sa originalom. Reći ću samo da većina ljudi nije zadovoljna remake-om (kao i 99% drugih remake-ova) što potvrđuje i niska ocjena na IMDb.
Tvorci filma su očito igrali na kartu fizički atraktivne glumačke postave i specijalnih efekata koje možemo s vremena na vrijeme vidjeti u filmu. Vjerujem da su Tom Welling i Maggie Grace bili najzaslužniji za privlačenje publike u kina. Što se samog filma tiče, početak u kome se prikazuje život u malom, izolovanom, otočkom gradiću djeluje obećavajuće. Međutim, nakon prvobitne pojave magle i interesovanja gledatelja da otkrije šta se krije iza nje, radnja filma kreće nizbrdo.
Ono što se meni ne sviđa je raznolikost načina ubijanja, koja ide iz krajnosti u krajnost. Zanimljivo je gledati sve te načine, ali kada čovjek malo bolje stane i razmisli, dolazi do zaključka da nemaju veze jedan s drugim. Pozadinska priča je smrljana nabrzinu po principu da se ne zna ko pije, a ko plaća. A šlag na tortu je idiotski i nelogičan kraj koji nema veze sa životom. Ipak, da ne bude da samo pljujem film, reći ću da se može gledati, ali ne očekujte neku napetost jer je od samog starta jasno ko će umrijeti, a ko preživjeti. Jedino je kraj neočekivan u neku ruku, ali opet napominjem da je isti taj kraj poprilično glup. No, kad se sve sabere i oduzme, može dobiti veću ocjenu od većine nebuloza koje sam imao priliku da pogledam.

Photobucket

- 14:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #