Haunted castle

četvrtak, 09.07.2009.

The tribe (2009)

Režiser: Jorg Ihle
Uloge: Jewel Staite, Justin Baldoni, Marc Bacher, Nikki Griffin, Kellan Lutz...
Ocjena: 2,9/5 zijev

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Mladi par, skupa sa još troje prijatelja odlazi na krstarenje jahtom, međutim, dožive brodolom i završavaju nasukani na pustom ostrvu. Nakon što pozovu pomoć putem radio prijemnika, preostaje im da čekaju prevoz kući i provedu noć na plaži. Liz je uvjerena da se na otoku nalaze neke poprilično opasne životinje, ali drugi ne obraćaju pretjerano pažnju na njene opaske. Ipak, kada ujutru osvane krvav trag na mjestu njenog zaručnika, ekipa je prinuđena da krene u potragu za njim. Potom slijede prepirke između pojedinih članova grupe, ali ih prekida spoznaja da ih okružuju prilično nezgodna čovjekolika bića kojima oni predstavljaju dobar ulov.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Navodno je prije ove verzije koju sada recenziram, snimljena posve drugačija varijanta filma, ali pošto producenti nisu bili zadovoljni, sve je obavljeno ispočetka. Film se pojavljuje takođe i pod nazivom "The forgotten ones". U pojedinim segmentima me je podsjetio na "The descent" koji sam jučer odgledao, ali ovaj projekat nažalost nema ni trunku kvaliteta niti napetosti kakvu pruža maloprije navedeni. Sve što je prikazano u filmu je već viđeno i zaista nema mnogo toga da se kaže. Ekipa se nasuka na pusto ostrvo, a prije i poslije toga im okolnosti ne idu na ruku upravo onim redoslijedom koji se već dobro ustalio u horor filmovima. Navešću neke stvari koje su mi posebno zasmetale. Kao prvo, radnja filma počinje 1922. godine i prikazuje malu grupu istraživača koja se utaborila na dotično ostrvo s namjerom da ga istraži. Međutim, bivaju pojedeni od strane ljudoždera. I onda lijepo naša grupica iz sadašnjosti naleti na prilično očuvane ostatke tog logora nakon osamdeset i kusur godina. Čak je i mačeta ostala netaknuta u bambusovoj stabljici. Izgleda da zub vremena apsolutno ne djeluje na zbivanja na pomenutoj lokaciji. Dalje, kada je riječ o stvorenjima sa otoka, iako nisu loše napravljena, jako loše su prezentovana. Radi se o grupi čovjekolikih čudovišta, koja žive u podzemnim jamama i slijepi su, a u lovu se oslanjaju isključivo na njuh. Interesantno je da love i noću i danju, a još interesantije da se uopšte ne zna čime zadovoljavaju ogroman apetit jer se od životinjskog svijeta u filmu pojavljuju pacovi i pokoja zmija, što svakako nije dovoljno da se prehrani čopor. Otok definitivno nije prometno turističko ljetovalište, a krupnoj divljači ni traga. Ubistva se dešavaju brzo i usputno, tako da većina ekipe bude lišena života u prvoj polovini filma. Od samog početka je jasno ko će da preživi, tako da svaka napetost iščezava u startu. Gluma je prosječna, jedino bih istaknuo Jewel Staite u ulozi Liz. U filmu igra i Kellan Lutz, poznatiji po ulozi Emmeta u popularnom Twilightu.
Kao pozitivno u filmu mogu da izdvojim lijep pejzaž, pošto sam ljubitelj prirode, tako da mi oku ugodan krajolik može donekle da popravi cjelokupnu situaciju. Iako dosta nesređen i nabacan, "The tribe" može da posluži kao usputna zanimacija.

Photobucket

- 02:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #