HarryPotter.Blog.HR

petak, 31.12.2004.

Pobjednica je ::::::::::::::::::::::

Martina Barišić iz Karlovca.

Hvala svima koji su sudijelovali u ovoj nagradnoj igri.
- 12:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.12.2004.

J.K. Rowling voljela bi letjeti poput Harryja Pottera


BRITANSKA autorica J. K. Rowling voljela bi krenuti stopama najpoznatijeg svjetskog dječaka-čarobnjaka Harryja Pottera i letjeti na metli poput njega.

Da ima priliku, pozvala bi Harryja na ručak i ispričala bi se svom junaku zbog svih nevolja koje je morao iskusiti u školi magije i čarobnjaštva Hogwarts.

Pottermanija je ponovno uzela maha ovih dana kad je Rowling sudjelovala u javnom chatu na Internetu, gdje su je obožavatelji zasuli brojnim pitanjima.

Djeca s enciklopedijskim znanjem o Potterovim knjigama pokušala su od autorice saznati pokoji detalj o radnji šestog nastavka slavne knjige.

Naravno, Rowling je spretno odbijala dati bilo kakve odgovore u tom smislu, pa čak i onaj na pitanje hoće li zli čarobnjak Voldemort umrijeti.

Autorica je otvoreno odgovarala na pitanja o magičnim moćima koje bi voljela posjedovati, rekavši da bi željela letjeti te ponekad isključiti glas nekih ljudi.

Objavljivanje petog nastavka knjige bio je najveći prošlogodišnji književni događaj.

Obožavatelji su željeli znati što bi se dogodilo da se radnja knjige ostvari, na što je Rowling odgovorila da bi odvela Harryja na ručak te mu se ispričala zbog svega što je morao pretrpjeti.

Zatim je upozorila da Harryja Pottera očekuju još i teži zadaci, te da će se u novom nastavku morati suočiti sa svojim osjećajima, kako bi bio dobar čarobnjak.

"Ja bih se sakrila da sam Harry Potter jer bih znala što slijedi", našalila se Rowling.

Najavila je i da će revidirati sve knjige nakon što završi posljednji, sedmi nastavak, te potvrdila da neće više objavljivati knjige koje prate radnju Harryja Pottera jer će sva pozadina biti dobro poznata i neće trebati dodatna objašnjenja.

- 00:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 29.12.2004.

J.K. Rowling: Treći Potterov film dosad je najbolji





TREĆI film o doživljajima Harrya Pottera dosad je najbolji, ocijenila je autorica uspješne serije romana Joanne K. Rowling nakon sinoćnje europske premijere filma "Harry Potter i zatvorenik iz Askabana" održane u Londonu.

"Dosad je to najbolja filmska verzija romana. Nemam ništa protiv toga da za film skrate priču - u knjizi ima stvari koje se ne mogu prikazati na platnu. Osobno sam pravi knjiški moljac, ali svejedno volim pogledati dobar film", rekla je Rawling.

Stotine Potterovih fanova, velikim dijelom i sami kostimirani kao čarobnjaci, okupili su se na jednom od najljepših trgova u središtu Londona, Leicester Squareu, kako bi barem u prolazu vidjeli zvijezde filma. Na europskoj premijeri okupili su se i Daniel Radcliffe (Harry) i Emma Watson (Hermine) kao i Rupert Grint (Ron).

Prva dva filma o Potteru diljem svijeta zaradili su već 1,7 milijardi eura - a serija neće završiti ni s ovim najnovijim trećim dijelom. Četvrti film već se naime snima, ali ovog puta u režiji Britanca Mikea Newella, poznatog po hit-filmu Četiri vjenčanja i jedan sprovod.
- 00:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.12.2004.

Novi Harry Potter već na popisu bestsellera online prodaje Amazona

Novi Harry Potter već na popisu bestsellera online prodaje Amazona



ŠESTA knjiga Harryja Pottera, naslovljena "Harry Potter i princ mutnjaka", koja će iz tiska izići 16. srpnja 2005., već je svrstana na popis uspješnica na web stranici online prodaje tvrtke Amazon.co.uk.

Rezervacije nove knjige iz pera Britanke J.K. Rowling lansirale su nastavak Potterovih avantura među 100 najprodavanijih knjiga, kazao je Amazonov glasnogovornik pojasnivši kako "činjenica da je knjiga već postala broj jedan na našoj top-listi pokazuje u kojoj su mjeri kupci nestrpljivi".

"Harry Potter i red Feniksa", peti nastavak objavljen 21. lipnja 2003., dobio je 420.000 rezervacija pri najavi publikacije.

Rowling je početkom tjedna objavila na svojoj internet stranici da je rukopis predala dvojici svojih izdavača, britanskom Bloomsburyju i američkom Scholasticu.

Novi je nastavak predzanji u planiranom nizu od sedam romana, od kojih su tri već uspješno ekranizirana
- 23:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Podvodna božićna čestitka Harrya Pottera



PETNAESTOGODIŠNJI Daniel Radcliffe, koji se proslavio ulogom malog čarobnjaka koji je iz romana stigao na filmsko platno odlučio je iskoristiti filmsku scenografiju za svoju božićnu čestitku.

S partnericom Emmom Watson i filmskom ekipom uslikao se na dnu šest metara dubokog bazena u kojem su u studiju snimane scene sa sirenama za "Harry Potter And The Goblet Of Fire" koji će se pojaviti u kinima iduće godine.

Kompjuterski stručnjaci pobrinuli su se da veselom društvu dodaju crvene noseve i rogove sobova za božićni ugođaj, a Daniel je obećao čestitku s potpisom poslati svim obožavateljima koji mu se jave do kraja godine.

Na svojoj web stranici zamolio je fanove da mu za ovaj Božić ne šalju brojne darove već da ih pretvore u novčani dobrotvorni prilog za jedan dječji dom.



- 22:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 24.12.2004.

Sretan Božić od ekipe Harrypotter bloga

- 14:40 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.12.2004.

Emma Watson


Neki su me pitali da više napišem o Emmi , pa evo sam se potrudio.....




Ime: Emma Charlotte Duerre Watson
Datum rođenja: 15.04.1990. g.
Mjesto rođenja: Oxford, England, UK
Nick: Em
Škola: 8. godina
Kosa: plava
Oči: smeđe
Obitelj: mama Jacqueline(43)-odvjetnica i tata Chris-odvjetnik su rastavljeni. Emma živi s mamom i mlađim bratom Alexom.
Baka: Freda Watson
Naj glumici: Julia Roberts, Goldie Hawn, John Cleese i Sandra Bullock.
Naj Sport: tennis, hokej i košarka.
Hobi: debate
Kućni ljubimci: 2 mačka, Bubbles i Domino. Mačke su joj najdraže životinje.
Naj glazba: Brian Adams, Dido, Samantha Mumba, Suzanne Vega
Najteža scena: Neville dolazi Hermioni i pita ju zašto ne želi dati Trevoru poljubac za laku noć. Svaki put bi pukla od smijeha. Scena je ponavljana osam puta.
Naj HP knjiga: Harry Potter i zatočenik Azkabana

Naj lik: Hagrid ("zato što je užasno zabavan!")
Naj BB grah: "Limunov šerbet"
Naj odjeća: DKNY, Gap i Harvey Nichols
Naj film: Pretty Women i Notting Hill
Naj školski predmet: Art
Naj jelo: Talijanska kuhinja (pasta, pizza) i čokolada!

> Zabavne sitnice
- Emma najviše voli umjetnost i slikanje, a mrzi geografiju, matematiku i latinski!
- Nikada nije odbila ni jedan autogram premda joj je zastrašujuće to što svi znaju tko je!
- Na snimanje je dovodila prijetelje, a neki su i statirali.
- Ameriku je prvi put posjetila za vrijeme premijere prvog HP filma u NYC-u.
- Nakon završetka snimanja prvog filma priredila je veliki party za prijatelje!
- Plaću od prvog filma uložila je u banku za školovanje.
- Za Halloween se uvijek maskira u vješticu!

> Filmografija
- Harry Potter i kamen mudraca (2001)
- Harry Potter i odaja tajni (2002)
- Harry Potter i zatočenik Azkabana (2003)

> Adresa
c/o Warner Bros Inc.
3300 Warner Blvd
Burbank, CA 91505
USA


- 22:09 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Hitler i Harry Potter iz istog ozračja


ZAGREB – Predstavljajući prije nekoliko dana troknjižje Hrvoja Šošića – Istine o dr. Franji Tuđmanu – don Anđelko Kaćunko obrušio se na Harryja Pottera, točnije fenomen uspjeha djela spisateljice Joanne Kathleen Rowling. Naš list došao je, dobrotom don Kaćunka, do njegovog integralnog izlaganja u kojem je pokušao obračunati s magijskim skretanjim u suvremenom društvu.
– Zar nije pogubno djeci od najranije dobi sugerirati da je životne probleme i zadaće najlakše riješiti magijskim trikovima, zapitao se svećenik.
Kaćunko vrlo »problematičnom i nekršćanskom« drži i uzvišenost izdvojenog svijeta magije – Hogwartsa i njegovih stanovnika – nasuprot normalnom svijetu »bezjaka«.
– Što to znači »bezjak«? Oni koji su bez svoga »ja»; koji su bezveznjaci, idioti, zli; koji su bez jakosti koju daje magija...? Isus Krist je dokinuo takve razlike, ustvrdio je don Kaćunko nakon što je nešto ranije objasnio da je magijsko ozračje iznjedrilo i Hitlera, te da je za smrt prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kriva magija, točnije woodoo ritual obavljen na samoborskom fašniku. Zapanjujuće snažan prodor magijskog utjecaja upravo na djecu, drži don, krenuo je s knjigama-bajkama o Harryju Potteru.

Lucidno zaključujući da se »temeljna podvala« cijelog fiktivnog svjetonazora i opusa J.K. Rowling sastoji u činjenici da spisateljica magiju prikazuje kao nadomjestak za vjeru i religiju, svećenik kaže da je »takvo trovanje mladih duša lako izvedivo jer je pogubna teza servirana kroz simpatičan i k tome tragičan dječji lik«.
– Budući da dijete i mlad čovjek teško razlikuju svijet fikcije od stvarnosti, sva magijska djelovanja na podsvijest sigurno su stvaranje podloge za pogrešan životni stav poslije, kaže Kaćunko
– Ukratko, nema nikakve dvojbe da je sadržaj knjiga i filmova o Harryju Potteru svijet magije i vračanja. To su aktivnosti koje Bog u Svetom pismu naziva »grozotom« a Crkva ih apsolutno osuđuje. Budući da je autorica izjavila da je svaki sljedeći svezak niza knjiga o Potteru mračniji od prethodnoga, dužnost je svih kršćana, a osobito katoličkih roditelja i odgojitelja, da se trgnu iz medijske uspavanosti te konačno počnu razlikovati duhove i u kulturnim sadržajima, kako ne bi nehotice postali suradnici »sinova mraka« koji im upropaštavaju djecu, opomenuo je don Kaćunko u završnici svog dvoboja s Harry Potterom.

- 17:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 11.12.2004.

Harry Potter više nije klinac

Ekipa Potter


»Radili smo na filmu jedanaest mjeseci stoga je veliko zadovoljstvo vidjeti da nas mnogi podržavaju. Ovo je veličanstveno«, rekao je Daniel Radcliffe

NEW YORK – Treći nastavak filma o najpoznatijem čarobnjaku »Harry Potter i zatočenik Azkabana« premijerno je prikazan u New Yorku u nedjelju pred oko 6.000 gledatelja i započelo je šetnjom zvijezda crvenim tepihom ispred Radio City Music Halla. Ispred poznatog kina tisuće obožavatelja dočekalo je glavnog glumca Daniela Radcliffea, te njegove glumačke kolege Emmu Watson i crvenokosog Ruperta Grinta, u filmu Hermione i Rona Weasleyja. Sretnici koji su uspjeli dobiti karte za premijeru, prije prikazivanja filma glasno su pozdravili još osam članova glumačke ekipe, među kojima su bili Robbie Coltrane, dobrodušni div Hagrid i Alan Rickman koji glumi Severusa Snapea. Mladi britanski glumci bili su impresionirani oduševljenjem publike i vriskovima tinejdžerki ispred kina. »Radili smo na filmu jedanaest mjeseci stoga je veliko zadovoljstvo vidjeti da nas mnogi podržavaju. Ovo je veličanstveno«, rekao je Daniel Radcliffe uoči premijere, dok su ga pozdravljale mlađahne obožavateljice. O svojoj ulozi u filmu Radcliffe je rekao da je Potter odrastao u posljednjem nastavku, kao što je on odrastao u stvarnom životu. »Treba mijenjati karakter. Ako se isto ponašam u svakom filmu, Harry će uvijek biti isti. Stoga je jako važno mijenjati karakter. Istih sam godina kao Harry Potter, pa smo na neki način odrasli zajedno«, izjavio je Radcliffe. »Harry Potter i zatočenik Azkabana« prikazuje avanture Harryja i njegovih prijatelja na trećoj godini školovanja u Hogwartsu, gdje se tinejdžeri susreću s ozbiljnijim problemima i strašnijim neprijateljima negoli u ranija dva dijela. Film u trajanju od 136 minuta režirao je španjolac Alfonso Cuaron, redatelj filma »I tvoju mamu također«, pa se od prethodna dva filma o Harryjevu odrastanju, koje je režirao Chris Columbus, razlikuje po tome što se ne bavi opisom života čarobnjaka. Naime, »Zatočenik Azkabana« započinje bijegom iz zatvora čarobnjaka koji, čini se, pokušava nanijeti zlo Harryju Potteru. Europska premijera trećeg nastavka ekranizacije fantastično popularne dječje knjige britanske autorice J. K. Rowling održat će se 4. lipnja u Londonu.
- 23:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 10.12.2004.

Warner Brothers postao vlasnik svih 107 domena s imenom Harry Potter






Tvrtka Time Warner, koja pridržava sva tržišna prava na ime Harry Potter dobila je spor i vlasništvo nad svih 107 Internet domena s imenom definitivno najpopularnijeg lika dječje književnosti u posljednjih deset godina

Odlukom odjela organizacije Ujedinjenih naroda koji se bavi zaštitom intelektualnog vlasništva, WIPO (World Intellectual Property Organization), sve trenutačno postojeće domene s imenima, kao što su www.harrypotterinhollywood, www.harrypottersmovie.com i www.harrypotterfilm.com, zaštićene su pravom tvrtke Warner Brothers da na temelju četiri knjige iz serije o Harry Potteru proizvodi razne proizvode.

Prvi iz niza tih proizvoda bit će film o Harry Potteru.

Priče o mladom čarobnjakovu šegrtu i njegovim prijateljima postale su pravi hit među tinejdžerima cijelog svijeta, ali i potencijalni zlatni rudnik raznim cybersquatterima.

Svi lovci u mutnom, među kojima je i nekoliko nedužne djece koje je pokrenulo fanovske web stranice, ostat će "kratkih rukava".

Sporne domene koje se pozivaju na film registrirane su samo dva dana nakon objave tvrtke Warner Brothers da će snimati film o Harry Potteru, još u ožujku ove godine.

Niti jedna od tih web stranica još nije operativna pa je više nego očito da su ih ljudi koji su ih registrirali to učinili samo da bi došli u poziciju s koje bi od nositelja prava na ime Harry Potter izvukli novčanu dobit.

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva je otišla još dalje od posljednjeg slučaja te presudila da registracija još stotinjak domena sa sličnim imenom pokazuje iste namjere.

Svi će oni, prije ili kasnije, morati prenijeti vlasništvo nad tim domenama tvrtki Warner Brothers.

Prema ustanovljenom pravilniku organizacije Ujedinjenih naroda svatko tko dokaže vlasništvo nad imenom nekog proizvoda može preuzeti pravo nad domenom koja je to ime uzela bez odlaska na sud ili plaćanja nekog novčanog iznosa.

- 19:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.12.2004.

~NATJECAJ~

Harry Potter blog odlucio je objaviti natjecaj.
O cemu je rijec??????
Nacrtajte rucno na svom kompicu sliku.
Tema je Harry Potter, ne mora biti samo on nego sve sto vam padne na pamet vezano uz njega.
Na kraju slike ostavite svoje podatke i posaljite najdalje do 21.12 2004 na e- mail Zvonimir@neretva.org
Najbolji i najduhovitiji rad biti ce objavljen na harrypotter blogu, a vlasnik crteza uvijek ce prvi biti obavijesten o svim novim vijestima iz svijeta harry pottera prije nego sto vijesti stignu na Harry potter blog, iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii jos puno nagrada::::::::)))))))))))))))))

Sto nije jasno pitajte u komentarima.

Sretno.
- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.12.2004.

Larry Potter?




Knjige o Harryju Potteru prodaju se bolje nego ikada, ali barem jedna osoba tvrdi da knjige J.K. Rowling i nisu osobito originalne.

Američka autorica Nancy Stouffer tvrdi da je sličnost između njene knjige o Larryju Potteru i čuvenog bestsellera više nego koincidencija.

Još 1984. Nancy Stouffer je izdala knjigu pod nazivom "The Legend of Rah and the Muggles", u kojoj su neki od karaktera, imena i opisi gotovo identični onima iz knjiga o Harry Potteru.



Glavni karakter u knjizi Nancy Stouffer zove se Larry Potter. Nosi pretjerano velike naočale i ima razbarušenu tamnu kosu poput Harryja. Osim toga, mnogi od likova obiju autorica imaju ne samo slična nego i potpuno ista imena.
U obje priče pojavljuju se Mugglesi samo što u Harryju Potteru oni ne koriste magiju kao u Larryju Potteru gdje se čarolijama služe na veliko.

Nancy Stouffer tvrdi da je J. K. Rowling morala znati za njenu knjigu jer je prva knjiga o Harryju izašla tek 13 godina nakon Larryja. Na takve optužbe J.K. Rawling tvrdi da za "The Legend of Rah and the Muggles" nikada nije ni čula.

Ove sličnosti dovele su do pravne bitke između američke autorice i izdavača knjiga o Harryju Potteru te Time Warnera koji posjeduje filmska prava na knjige.

Čim je uvidjela sličnosti, Nancy Stouffer kontaktirala je američkog izdavača i podigla tužbu zbog kršenja autorskih prava. No ubrzo je došlo do preokreta, tužba je odbačena u korist suđenja u New Yorku i parnice koju su pokrenuli izdavači.

"Usred pregovora oni su podigli tužbu protiv mene i ja sam sad napadnuta strana. To je stvorilo nevjerojatan nesporazum kod većeg dijela javnog mnijenja", izjavila je Nancy u intervjuu za Good Morning America.
Autorica je već primila brdo uvredljivih e-mail poruka i prijetnji od strane fanova Harryja Pottera, ali poručuje: "Mislim ustrajati... borit ću se do kraja."

Neke od sličnosti:

U Harry Potteru:

Muggles
Lilly Potter
Neville
Nimbus 2000
Keeper of the Keys

U Larry Poterru:

Muggles
Lilly Potter
Nevils
Nimbus
Keeper of the Gardens

- 13:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Fourth Potter 'to make two films'

S premijere u Londonu.....:) Nije nam se dalo prevoditi, Ha,Ha.


The film's stars turned out in style for the DVD launch
The fourth Harry Potter book may be made into two films, its producer revealed at the launch of the latest Potter DVD on Tuesday.
David Heyman said pre-production on The Goblet Of Fire was proving so lengthy it might be too much for a single movie.

Heyman was speaking as the young cast of the second Potter film, The Chamber of Secrets, turned out for a spectacular party to mark its release on DVD.

He said: "We started work on the script last Monday. We're going to shoot it as one and see how it ends up. If it's too long then we'll make it into two."


The youngsters say they cannot wait to read the fifth Potter story
Harry Potter actor Daniel Radcliffe and his co-stars Rupert Grint (Ron Weasley) and Emma Watson (Hermione Grainger) arrived in style at the DVD launch.

They made a grand entrance in the blue Ford Anglia which features in The Chamber of Secrets.

The launch took place at Leavesden Studios, Hertfordshire, where filming has already begun on the third film, The Prisoner of Azakaban.

The Forbidden Forest and Hogwarts school were specially recreated for the event.

Other stars of the film who attended included Robbie Coltrane, who played Hagrid, and Tom Felton - Harry's rival Draco Malfoy.

Among the celebrity guests were Dame Judi Dench with her daughter Finty Williams, and TV presenter Ulrika Jonsson with her eight-year-old son Cameron.


The Chamber of Secrets took Ł53m at the UK box office
The Chamber of Secrets DVD looks set to become one of the biggest sellers of all time when it is released on Friday.

Online retailer Amazon says it has already taken a record 40,000 advance orders.

It contains never seen before scenes, interactive tours of Hogwarts and a special look inside the Chamber of Secrets itself.

The film took Ł53m at the UK box office when it was released shortly before Christmas last year.

Cast members and director Chris Columbus said they could not wait to read JK Rowling's fifth Potter story, The Order of the Phoenix, which is released in June.


- 01:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.12.2004.

NEŠTO ŠTO MOŽDA ZNATE , A MOŽDA I NE :)

Trećem filmskom uprizorenju romana o Harryu Potteru, najviše su se veselila djeca koja uvijek iznova jedva čekaju sljedeći nastavak. Zatim, njihovi roditelji, sretniji možda ipak zbog toga što im se podmladak ne drogira nego konzumira književnost i filmsku umjetnost, a što se kritičara tiče, e pa oni su se veselili utoliko što su sve najave govorile o tome kako će ovaj treći Potter biti bolji i mračniji od prethodnika. I prva dva, bila su doduše podnošljiva, ali gledanje filmova s djecom i životinjicama - osim ako ako nije nužda - uglavnom je ipak prije kazna nego užitak.

A što nam je to, dakle, donio «Harry Potter i zatočenik Azkabana»? Za početak, redatelja meksikanca Alfonsa Cuaróna, kojeg možda znate po filmu «I tvoju mamu također»; zatim, tu je Garry Oldman, glumac čija je interpretacija često znala biti važnija od filmova u kojima je glumio, a koji je nakon nešto dulje pauze ponovo dobio ulogu, pa – hajde da vidimo dobrog starog Garrya. Onda, tu je i Emma Thompson koja bi cijelom filmu trebala dati neku relevantnost, jer ona ipak ne glumi baš u svakakvim filmovima, nego samo u onim dobrima. To su otprilike detalji koji upadaju u oko, a ono što smo od svih ovih aduta dobili je sljedeće: Cuarón se nasilno trudio biti ozbiljan i mračan; da biste vidjeli Garrya Oldmana – osim na animiranoj potjernici – čekat ćete otprilike dva sata, a tada će se pojaviti u blago eutanaziranoj interpretaciji; dok je Emma Thompson u prevelikom entuzijazmu da impresionira svoju četverogodišnju kćer i objasni «što je to što mama radi u životu» - pobjegla s lanca i poprimila najgore manire Robina Williamsa.

Toliko o adutima. Da je film mračniji od prethodnika, može se naslutiti već na samom početku gdje se susrećemo sa opakim bićima «dementorima», samo što oni toliko podsjećaju na Tolkienove, a zatim i Jacksonove «crne jahače», da ne uspijevaju izazvati neko naročito strahopoštovanje, iako jesu donekle zanimljivi jer su jedina poveznica sa žanrom horora. No, tu svaka daljnja sličnost sa filmom strave prestaje, jer vukodlak je prilično umiljat, i samo bi ga se mlađa djeca možda uplašila.

Harry i prijatelji mu, jako su ozbiljni. Dapače, onaj crvenokosi, nakon susreta sa dementorom, reći će nešto kao «da misli da više nikada neće biti sretan», što je – s obzirom da su klinci u pubertetu – dobar znak da su ušli u fazu odrastanja. Dakle, za Harrya i ekipu, sretni dani su iza njih, zato se niti ne bave nepodopštinama, suočavaju se sa svojim strahovima, traže Siriusa Blacka iliti Garrya Oldmana, a sve što je u filmu zanimljivo i napeto, događa se u posljednjih pola sata u koje je naguran zaplet, preokret, drugi preokret pa rasplet. Kroz vrijeme koje tome prethodi, Cuarón se mlitavo vuče trudeći se biti ozbiljan, lijeno odrađuje ključne scene iz knjige, a osnovnu priču tretira jednakom prpošnošću. Zanimljivije su tek prve naznake pubertetskih problema naših junaka. Hermione i Ron izmijeniti će nekoliko nevinih dodira, a Harry će se na samom početku zabaviti sam sa sobom, u prizoru kada ispod plahte nešto tajanstveno radi. Ne brinite, on to samo čarobira sa svojim štapićem, nikako ne sa batinom, jer ovo je ipak film za djecu, ali opisani prizor bio je zbog svoje dvosmislenosti zabavan dok je kratko trajao.

«Harry Potter i zatočenik Azkabana», nije ni bitno bolji ni bitno lošiji od prethodnih Potterovih avantura, neki osnovni standard je postignut, produkcija je ispeglana i nema joj se što prigovoriti, efekti su tehnički odlično napravljeni, ali, sve ste već ipak vidjeli u prethodnicima, i ovo ipak nije film za svakoga, baš kao što ni Greenaway neće svakome biti merak. Ovo je film za djecu, i samo djecu. Nije jedan od onih bezvremenskih poput starog «Čarobnjaka iz Oza», i teško da će ga današnji klinci za 20 godina gledati s užitkom, osim možda ako taj osjećaj ne zamijene za nostalgiju za izgubljenim djetinjstvom. Treći Harry Potter nije toliko grozan kao neki drugi dječji filmovi, primjerice «Jumanji», ali biti relativno odrastao i reći da ga je bio gušt gledati, e pa to ne bi baš bila prevelika istina.
- 21:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

J. K. Rowling: 'Slava me promijenila!'



Zašto su knjige o Harryju Potteru sve mračnije, što misli o filmovima, kako na sve to reagira njezino dijete, i zašto joj treba sve više vremena da napiše novi nastavak, govori autorica medijski najeksponiranijeg serijala na svijetu.

Kad god ljudi govore o vašim knjigama, kažu: 'A sljedeća će biti još mračnija.' Zašto toliko brinu o tome?
Odlično rečeno. Očito je to jedan od načina da se uđe u ono što će se u knjizi dogoditi. A opet, iznenađuje me što to čudi ljude, jer je već prva knjiga počela s ubojstvom, a to je, barem meni, bila naznaka da će se takve stvari nastaviti događati. Zato sam uvijek jako dvojila kada bi mi ljudi rekli da su, na primjer, svom šestogodišnjem djetetu čitali prvu knjigu, jer sam znala što će uslijediti.

Čitate li je vi svojoj devetogodišnjoj kćeri?
Da, i ona se dobro drži.

Daje li vam upute što bi trebalo biti sljedeće?
Da. Rekla mi je nedvosmisleno koga ne smijem ubiti. A ja sam odgovorila: "Pa, ja već znam tko će umrijeti; sada nije baš pravo vrijeme da mi dođeš reći da ne smijem ubiti X-a, Y-a ili Z-a, jer su im sudbine već unaprijed određene." I to joj uopće nije bilo drago čuti.

Ali joj se očito sviđaju.
Da, jako joj se sviđaju. To mi je, naravno, olakšanje, jer ona sada zna zašto je ponekad mama bila zauzeta. Zauzeta fizički, a povremeno i mentalno: "Čekaj, čekaj, čekaj, samo se malo strpi, moram nešto zapisati..." Sada mnogo više tolerira takvo ponašanje otkako je pročitala knjige.




Između dvije knjige ste se udali, dobili dijete i postali najbogatija žena u Engleskoj...
Svakako sam se udala, imam komad papira kojim to mogu dokazati. Svakako, rodila sam i dijete. Za novac baš i ne znam. Imam puno novca, prva ću priznati, ali mislim da nisam baš najbogatija u Engleskoj, kraljica ipak ima više... Mislim da se nikoga ne tiče koliko ja točno imam, ali nemam nikakvih posebnih motiva kada kažem da nemam onoliko koliko svi govore da imam. Mislim da samo netko tko je bio onoliko siromašan koliko sam ja bila može cijeniti moju trenutnu sreću. Svaki dan uživam u tome što ne moram brinuti zbog novca.

Pored novca, dobili ste i slavu...
Neki dan su me pitali: "Je li vas slava promijenila?" Ja sam odgovorila: "Da", što ih je veoma zapanjilo jer, naravno, uobičajeni odgovor glasi "Ne, nije uopće". Ali činjenica je da te slava mijenja i iskrivljuje način na koji drugi ljudi gledaju na tebe i reagiraju na tebe. I moraš naći načina da se nosiš s time. Jako je čudno kada te ljudi drugačije gledaju, a niti te ne poznaju. I smiju se kada ne kažeš ništa smiješno, što je strašno dezorijentirajuće. I ja mislim da, dokle god si svjestan da nisi ništa posebno smiješno rekao, još si okej.

Ima li paralela između rađanja djeteta i pisanja knjige?
Da, ima. Možda će me žene širom svijeta htjeti zbog toga ubiti, ali u mom slučaju knjiga je bila bolnija. Ima paralela, ali razlika je u tome što pogledam mog malog Davida i on je savršen, a kad pogledam završenu knjigu, pomislim: "Uh, k vragu, trebala sam još to promijeniti." Nikad nisi zadovoljan knjigom, a djetetom jesi.

Za ovu, petu knjigu trebalo vam je tri godine...
Uglavnom, premda sam neko vrijeme pisala nešto drugo. Ali pisala sam mnogo opuštenije... Radila sam, pisala sam intenzivno još od prve knjige, i do četvrte sam pisala 10 sati na dan, a to je postalo glupo. Htjela sam se vidjeti sa svojom kćeri prije nego što napuni 18 godina i ode od kuće i više nikad ne progovori sa mnom. Da, trebalo mi je malo odmora.

Što biste poručili vašim obožavateljima prije čitanja knjige?
Znam da će jedan dio mojih obožavatelja biti jako ljut na mene kada pročita knjigu. Zbilja im se ispričavam. Ispričavam se jer znam kako je izgubiti nekoga - doduše, izmišljenu osobu - za koga ste bili dosta vezani. Ali moralo je biti tako.

Znači, netko umire? Je li to netko tko je bio prisutan od prve knjige?
Da, jest. Smatram osobu koja umire bitnim likom, i to je sve što bih o tome htjela reći.

Imate li vi neki svoj omiljeni lik?
Jako volim Snapea. Mislim, ne bih htjela večerati s njim, ali kao lik je odličan jer je kompliciran i zbilja gadan. Volim Dumbledorea. Volim Hagrida. Zbilja volim Siriusa jer je on odrasla osoba s problemima, a u velikom dijelu dječje literature nedostaju odrasli likovi koji smiju biti komplicirani ili imati probleme. Teško je navesti lik koji ne volim. Jer ako mi se netko ne sviđa kao lik, jednostavno ga ne upotrijebim.




Kada gledate filmove po vašim knjigama, je li to kao da vam netko drugi prepričava vaš vlastiti san?
Ta analogija sa snom je vrlo zanimljiva jer je redatelj Chris Columbus gorljivo tražio da mu kažem točno kakve kulise želim. Kada su sagradili Veliku dvoranu u studiju blizu Londona, to je bilo apsolutno kao da sam ušetala u svoju glavu. Jako je uznemiravajuće - predivan, ali čudan osjećaj. Ali nikada neće izvesti baš sve što ja vidim u svojoj glavi. Stvar s filmom kao medijem je što svi vide isto - zato će on meni uvijek biti na nižoj razini od romana. Nakon što sam to rekla, htjela bih dodati da su scene igranja quiddicha (metloboja) zbilja opravdale moja očekivanja. Nisam ga baš htjela vidjeti, htjela sam ga samo moći gledati.

Jeste li prodali filmska prava odvojeno od prava za igračke i te stvari?
Ne, sve je to obavljeno odjednom. U početku su iz Warner Brothersa tražili prava za ekranizaciju, a ja sam sve ponude odbijala, jer mi se činilo da bih prodala prava na prvu knjigu, a onda bi oni imali slobodu, što je često u filmskom svijetu, da rade svoje vlastite nastavke, recimo "Harry Potter ide na Mjesec" ili u Las Vegas, što god oni hoće. Toga sam se najviše bojala. Onda mi je Warner garantirao da će to biti moja priča. Moram priznati da su mi dali mnogo kontrole nad tim. Ali ono što nisam mogla zaustaviti je licenciranje, što bih učinila da sam mogla. Ali morate biti realistični. To su jako, jako skupi filmovi. I nijedna tvrtka u svijetu ih neće napraviti točno po knjizi bez licenciranja igračaka i svega toga, jer oni moraju nekako povratiti uloženo. Bez licenciranja bi vjerojatno bili na gubitku za svaki film, jer su specijalni efekti bili izuzetni.

Hoćete li se držati plana o sedam knjiga?
Nikada ne bih odbacila pomisao o osmoj knjizi jer bi to bilo glupo reći. Ne znam što ću o tome misliti za dvadeset godina. Ali sigurna sam da ću zasad stati na sedmoj. Bit će užasno završiti te knjige, ali će to biti i veliko olakšanje.



- 13:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 04.12.2004.

Djevojčica ne da web stranicu o Harry Potteru



15-ogodišnja Christie Chan


Usprkos prijetnji sudom, 15-godišnja djevojčica iz Singapura ne želi predati prava na svoj internet site www.harrypotternetwork.net

Od Christie Chan, koja je pokrenula web stranicu posvećenu popularnim knjigama o Harryju Potteru, još u listopadu 1999. Time Warner Entertainment i autorica knjiga J.K.Rowling, zatražili su da odstupi od sitea.

Christie je registrirana vlasnica
www.harrypotternetwork.net domene, premda je njezin Harry Potter internet site pronađen na www.thehpn.com adresi.

- Imam domenu koja se zove
harrypotternetwork.net. i iako mi se ne sviđa, odlučila sam je zadržati - kaže Christie.

Nakon registriranja internet adrese Christie Chan je primila pismo od odvjetnika koji zastupaju Time Warner Entertainment i J.K.Rowling, u kojem zahtijevaju da im preda domenu jer je ime Harry Potter intelektualno vlasništvo njihovih klijenata.

Chan kaže da joj Time Warner nije prijetio sudom jer je udovoljila većini njihovih zahtjeva, a zabavni gigant traži od nje da ukloni i fotografije. Agenti za odnose s javnošću za Time Warner Entertainment trenutačno nisu dostupni za bilo kakav komentar.

Knjige o Harry Potteru, koje su odgojile cijelu jednu generaciju čitatelja, pričaju priču o dječaku koji otkriva da je čarobnjak i pohađa specijalnu školu u kojoj uči kako pravilno koristiti moći.

- 18:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0