HarryPotter.Blog.HR

ponedjeljak, 30.08.2004.

ZA ONE KOJI NE ZNAJU TKO JE "HERMIONA"

Hermiona Granger je kći bezjaka. Njezini roditelji su zubari. Ona je redovito najbolja učenica u svojoj generaciji u Hogwartsu. Harryja i Rona upoznala je u "Hogwarts Expresu" prvog dana. Tražeći Nevillovu izgubljenu žabu ušla je u njihov kupe. Ronu i Harryju nije bilo ni malo simpatična. Još sa vrata počela je pametovati i pokazivati svoje čarobnjačko umijeće. Harry i Ron su je izbjegavali što su više mogli no ona ih je neprestano pratila. Tek nakon "avanture" sa trolom njihov se odnos posve promijenio, a Hermiona se prestala ponašati kao razmažena pametnjakovička. Bez Hermione, Harry i Ron ne bi uspijeli u mnogim svojim pustolovinama. Njezino znanje ih je uvijek izvlačilo iz opasnosti. Građom krhka djevojčica može se pohvaliti velikom hrabrošću. Vrlo je oštroumna ali i stroga. Strogo se drži svojih planova a Harryja i Rona uvijek lijepo "spusti na zemlju" kada pretjeraju sa svojim idejama. Uvijek ima logično objašnjenje za sve.
Nikada ne propušta nastavu osim ako je to krajnje nužno. Ima spreman odgovor na svako profesorsko pitanje, a na testovima ostvaruje maksimalne bodove. Puno uči i svako slobodno vrijeme provodi sa knjigom u ruci. No nije ni njoj sve savršeno. Često trpi ruganje Draca Malfoya i njogvih prijatelja. Mnogi zavidni učenici rugaju joj se zbog njezinog bezjačkog podrijetla ili zbog malo večih prednjih zubi. Hermionu uvijek brane Ron i Harry. Velika joj je želja postati uspiješna vještica, a to će sigurno i postati.
- 22:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ZA ONE KOJI NE ZNAJU TKO JE "RON"

Ronald Weasley je najbolji prijatelj Harryja Pottera. Dolazi iz obitelji sa dugom čarobnjačkom tradicijom, baš kao i Harry. Ron i Harry se prvi put susreću sasvim slućajno kada je zbunjeni Harry tražeći peron 93/4 susreo crvenokosu ženu sa čoporom crvenokose djece koja ga je uputila na traženi peron. Odmah su postali nerazdvojni. Ron je vrlo odan prijatelj i sa Harryjem uvijek djeli dobro i zlo. Zajedno prolaze kroz sve avanture bez obzira na rizik. Ron je pomalo plašljiv i nespretan. Ima veliku želju da se dokaže sam sebi a i roditeljima. Sva mu se braća školuju u Hogwartsu, a neki su ga već i završili. Zbog njihovih dostignuća i uspijeha Ron nastoji biti što bolji.
Naj stariji brat je Bill, a Charles je završio Hogwarts i bavi se zmajevima u Rumunjskoj. Percy je perfekt Griffindora, te je prava dosada koja se strogo drži pravila i obožava pametovati. Fred i George su blizanci. Njih dvojica su pravi veseljaci. Život im je ludi tulum, a u nepodopštinama im nema ravnih. Goniči su u metlobojskoj ekipi Griffindora. Svi ih vole, te su dobri učenici.
Ron ima i sestru Ginny. Ona je godinu dana mlađa od Rona i jedina kći Weasleyevih. Pomalo povučena i samozatajna. Zaljubljena je u Harryja, no to nitko ne zna. Vrlo je naivna. Harryju je draga prijateljica.
Često upada u nevolje.
Ronovi roditelji su predivne osobe, a Harryja maze i paze baš kao da im je rođeni sin. Gosp. Weasley radi u Ministarstvu magije. Obožava bezjake, te mu je hobi proučavanje bezjaka i njihovog života. Zadivljen je time kako bezjaci zamjenjuju magiju. Oduševljen je televizorima, strujom, računalima, kućanskim aparatima i drugim uređajima. Pošten je i skroman čovjek. Obitelj mu je sve. Naravno, gdje vodi Rona, vodi i Harryja. Gđa. Weasley je kućanica,no i ona je završila Hogwarts gdje je i upoznala svog muža. Ogorčena je na Dursleyeve zbog groznog ponašanja prema Harryju. Za Harryja se brine kao i za Rona. Vodi ga u shopping, na metlobojske utakmice, redovito mu peče kolače i plete pulovere. Harry ju jako voli, te joj je neizmjerno zahvalan.
Obitelj Weasley je pomalo siromašna. Cijela obitelj živi od jedne plaće. Harry je naslijedio mnogo, mnogo novca pa pomaže koliko može. Ron je većinom u odjeći koju su prerasla starija braća.
- 22:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ekipa Potter sletila u New York

Harry definitivno odrasta! Na američkoj premijeri novog, trećeg po redu, filma o mladom čarobnjaku obožavateljice su vrištale kao da je pred njima rock-bend.


Pubertet uistinu zna biti zeznuta stvar. No za razliku od ostalih smrtnika koji u tim godinama muku muče s razbuktalim prištićima, dlačicama i hormonima - mladi Harry Potter ima puno veće brige. Iz najčuvanijeg čarobnjačkog zatvora pobjegao je opaki ubojica Sirius Black, a Harry ima razloga vjerovati da će baš on biti njegova sljedeća žrtva.

Srećom, uz njega su - kao i uvijek - pametna Hermiona i odani Ron, pa će na kraju mladi junak ipak izvući živu glavu.

Njujorška premijera Harryja Pottera i zatočenika Azkabana prošla je u euforičnom raspoloženju. Ulice ispred dvorane Radio City Music bile su ispunjene obožavateljima koji su satima čekali kako bi ugledali omiljene junake. Na njihovim transparentima nisu bile napisane samo poruke potpore, bilo je tu i pravih ljubavnih izjava i bračnih ponuda - Dan, volim te do neba i natrag!, Daniel, oženi se za mene! itd. Posve je izvjesno da s likovima u filmu odrastaju i glumci i njihovi obožavatelji.

Unatoč velikoj zbrci koja je nastala kada su se pojavili, glavne zvijezde filma ostale su poprilično cool. Daniel Radcliffe (Harry) je sa smiješkom odgovarao na brojna pitanja, Emma Watson (Hermiona) je šarmantno pozirala fotografima, a Rupert Grint (Ron Weasley) se rukovao s obožavateljima i dijelio autograme.

Za starije kolege sa snimanja mladci su imali samo riječi hvale, pa se tako moglo čuti kako su Emma Thompson (prof. Sybil Trelawney) i Gary Oldman (Sirius Black) fantastični glumci "s kojima je bilo zadovoljstvo raditi". Pravi mali mudri profesionalci, nema što!

Premijeri su prisustvovala i neka druga poznata lica poput Susan Sarandon i LL Cool J-a, koji su doveli svoje klince da uživaju u društvu 'pravog' Harryja.

Mnogo pažnje posvećeno je i novom redatelju Alfonsu Cuaronu (I tvoju mamu, također) koji je nakon prva dva nastavka naslijedio Christophera Columbusa. Prema prvim reakcijama, Cuaron je napravio odličan posao i udahnuo Harryju svježinu, originalnost i dinamiku. Njegov film je mračniji nego Columbusovi, ali zato lakše stvara osjećaj magije i mističnosti koja je neophodna u čarobnjačkom filmu.

Cuaron je na premijeri otkrio i da je tijekom snimanja 'zarazio' mlade glumce psovkama na španjolskom. "Ne znaju što to znači na engleskom, ali toliko su me puta čuli da to govorim", našalio se redatelj.

Inače, nedavno je izjavio da ga je snimanje Harryja dosta izmučilo i da mu je drago što je napokon sve gotovo. Potužio se kako je posljednjih godinu dana neprestance razmišljao o Harryju, a i kad bi ga načas smetnuo s uma, mali čarobnjak bi ga već zaskočio s nekog plakata ili iz izloga. Od takvog sličnog 'Harry Potter sindroma' još uvijek pati i redatelj Chris Columbus koji je uz ovaj projekt ostao vezan kao producent.

Ne trljaju samo producenti filmova zadovoljno ruke - razloga za veselje ima i spisateljica J.K. Rowling koja je na knjigama o Harryu dosad zaradila 777 milijuna dolara. Ona je nedavno pokrenula i svoj vlastiti web-site koji je prvog tjedna posjetilo 17 milijuna surfera. Na siteu se mogu pronaći zanimljivosti vezane uz snimanje filmova, demantiji raznih tračeva, ali i zanimljivi dijelovi iz nove, šeste knjige o Harryju Potteru, na kojoj spisateljica trenutačno radi.

Nije se jedino ona obogatila na Harryjevom liku - pošlo je to za novčanikom i glumcu Danielu Radcliffu koji je postao drugi najbogatiji britanski tinejdžer, odmah nakon princa Harryja. No iako je bogat i slavan, Daniel ne može eskivirati iz škole, pa će do početka snimanja novog filma (već u srpnju) morati položiti sve zaostale ispite. Šteta što čarolije ne impresioniraju i 'bezjačke' - obične, ljudske profesore...




- 10:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Za one koji nisu čitali ni gledali Zatočenika Azkabana

Trinaestogodišnji Harry Potter (Radcliffe) proveo je nevoljko još jedno ljeto s Dursleyevima, svojim napornim rođacima, "ponašajući se pristojno" i ne baveći se čarolijama.

Sve dok u posjet nije došla nasilna sestra tetka Vernona, Marge (Ferris). Teta Marge je oduvijek bila užasna prema Harryju i ovaj puta ga gnjavi toliko da je on "slučajno" napuše kao ogromni balon i ona odleti u zrak!


Bojeći se da će ga teta i tetak kazniti (te posljedica u Hogwartsu i Ministarstvu čarobnjaštva koje strogo zabranjuje da đaci upotrebljavaju čarolije u stvarnom svijetu), Harry bježi u noć.

Odmah ga sustiže Moćni Autobus, magični ljubičasti autobus na tri kata koji ga odvozi u pub Šuplji kotlić. Tamo Harryja čeka ministar čarobnjaštva, Cornelius Fudge, koji ga, što je neobično, ne kažnjava za nedozvoljenu čaroliju i umjesto toga inzistira da Harry prespava u Šupljem kotliću prije nego se vrati u Hogwarts u treći razred.

Ubrzo se otkriva da je opasni i enigmatski čarobnjak, Sirius Black (Oldman), pobjegao iz zatvora u Azkabanu i čini se da traži Harryja. Legenda kaže da je Black doveo Lorda Voldemorta do Harryjevih roditelja i time sudjelovao u njihovoj smrti; također se smatra da je odlučan u namjeri da ubije i Harryja.


Da stvar bude gora, Hogwarts je domaćin Dementorima, zastrašujućim čuvarima iz Azkabana koji su dodijeljeni školi kako bi pokušali zaštititi učenike od Blacka. Dementori sišu duše iz svojih žrtava i čini se da utječu na Harryja jače nego na ostale učenike.

Njihova sveprisutnost užasno plaši malog čarobnjaka i on je gotovo bespomoćan dok ga profesor Lupin (Thelwis), novi učitelj obrane od mračnih sila, ne nauči Harryja da upotrebljava Patronus kako bi se zaštitio od paralizirajućeg efekta koji na njega imaju Dementorsi.


U međuvremenu, Harryijeva treća godina na Hogwartsu je ispunjena uzbudljivim novim stvorenjima kao što su Buckbeak, čarobni polukonj, poluorao nazvan Hippogriff; zatim jezovitim susretom s profesoricom proricanja sudbine Sibyll Trelawney (Thompson) i kobnim znakom smrti poznatim kao "Grim"; pustolovinama koje oduzimaju dah uključujući tajne posjete čarobnjačkom selu Hogsmeade, otkrivanje tajni skrivenih u začaranoj mapi za haranje, i užasavajući izlet u Vrištavu daščaru (kuća s najviše duhova u Velikoj Britaniji).

Usput će Harry pokušati otkriti nešto o Hermioninim (Watson) zagonetnim pojavljivanjima i nestancima uz pomoć Rona (Grint) i diva Hagrida (Coltrane), koji je preuzeo novi položaj u Hogwartsu kao učitelj skrbi za magična stvorenja.


Čini se da je sukob između Harryja i opasnog Siriusa Blacka neizbježan…ali kakav je zapravo odnos između profesora Lupina i Blacka? Koja je to mračna tajna koju profesor Snape (Rickman) tako jako želi otkriti? I zašto se Ronov ljubimac štakor Scabbers želi iščupati iz njegovih šaka?

Harry će trebati svu hrabrost, čaroliju i podršku koju može smoći kako bi odgovorio na ova pitanja i otkrio istinu o Siriusu Blacku i njegovoj povezanosti s tajnovitom prošlošću talentiranog mladog čarobnjaka.

- 10:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KONAČNO I NJEGOVO LICE

Po prvi puta, glavni negativac sage o Harry Potteru dobit će lice. U četvrtom po redu filmu o malom čarobnjaku, Lorda Voldemorta utjelovit će proslavljeni britanski glumac Ralph Fiennes.


Fiennes, kao iskusni filmski zlikovac mogao bi se pokazati idealnim za ulogu zlog čarobnjaka čije se ime svatko boji izgovoriti. Prema knjizi J.K.Rowling, Voldemort je ubio roditelje mladog Pottera, a njemu ostavio doživotni ožiljak na čelu.

Voldemort se u dosadašnja tri filma nije uživo pojavljivao, kako se Voldemort u prijašnja tri filma nije pojavljivao u ljudskom obliku, izbor glumca do nedavno je držan u potpunoj tajnosti.

Osim Fiennesa, u četvrtom nastavku priče o malom čarobnjaku, Harry Potter i Plameni pehar, glumačkoj će se ekipi pridružiti Miranda Richardson kao Rita Skeeter te Frances De La Tour i Roger Lloyd-Pack.


- 10:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

HARRY POTTER PREŽIVLJUJE I SEDMU KNJIGU

Autorica Harryja Pottera, britanska spisateljica J. K. Rowling izjavila je da će popularni očalinko preživjeti i sedmu knjigu iz serije, ali nije otkrila hoće li ikada odrasti.


Rowllingova je razdražila maštu fanova informacijama koje je usput spomenula na čitanju Harryja Pottera i reda Fenixa na Međunarodnom festivalu knjiga u Edinburghu.

"Preživjet će sedmu knjigu, uglavnom zbog toga što ne želim biti zagušena vašim nesretnim pismima, ali ne želim reći hoće li imalo odrasti u odnosu na sadašnjeg Harryja", rekla je Rowllingova mladim slušateljima.

Ohrabrila je fanove da sami za sebe pokušaju sastaviti mozaik budućih događanja tražeći od njih da se usredotoče na pitanje zašto Harryjev glavni suparnik, zli čarobnjak Voldemort, ne smije biti ubijen.

"Postoje dva pitanja za koja mislim da me nikada nitko nije pitao i koja me nitko jednostavno ne smije pitati. Mislim da znate o čemu govorim", zagonetno je rekla autorica.

Ona je okupljenima rekla da se moraju zapiati ne 'zašto je Harry živ', nego 'zašto Voldemort nije mrtav'.

Drugo pitanje na koja moraju misliti je 'Zašto Dumbledore nije ubio ili barem pokušao ubiti Voldemorta?' rekla je govoreći o 'načelniku' Hogwartske škole za čaranje.

Na čitanju iz pete knjige okupilo se više od 500 posjetitelja s ulaznicama. Rowllingova još uvijek radi na šestoj knjizi iz serije, ali je otkrila njen naslov Harry Potter and the Half Blood Prince.

Na pitanje o naslovu posljednje, sedme knjige o mladom čarobnjaku, njena su usta ostala nijema.

"Neću vam reći, žao mi je. Imala bih problema ako bih vam otkrila. Moj bi me agent proganjao i na kraju ubio", rekla je Rowllingova.


- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sve što Vas zanima o Harryju Potteru

- pitajte u komentarima , a ekipa ovoga bloga nastojati će Vam odgovoriti na istome mjestu ( u komentarima) :)
- 00:40 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.08.2004.

UZNEMIRUJUĆI KADROVI U TREĆEM DIJELU FILMA H. POTTER

Dok gledate film, osjetit ćete kako vam ritam zbivanja gazi poput bagera: redatelj čvrstom rukom vodi radnju, lica i gomile posebnih efekata kao da rukovodi nekom složenom ratnom operacijom. Producent i redatelj Chris Columbus, koji je radio prva dva filmska nastavka priče o Harryju Potteru, doima se , u usporedbi s pomalo divljim Cuaronom, poput urednog odlikaša koji želi zadovoljiti svačiji ukus. Cuaron stoički izdržava teret da se svidi svima, no svakih desetak minuta ubacuje uznemiravajuće kadrove ili čak prizore, dajući tako filmu prijeteći prizvuk.
Prije premijere postojala je bojazan da će mlađa publika loše reagirati na "Zatočenika Azkabana" no učestali pljesak potvrdio je da su strava i noćne more uobićajeni dio djetinjstva i odrastanja.
- 23:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 27.08.2004.

ŠTO MISLITE O HARRYJU POTTERU ???

ODGOVARAJTE U KOMENTARIMA :)
- 15:47 - Komentari (7) - Isprintaj - #

DALI ZNATE I OVO

-"Harry Potter i Vatreni krug" je najvažnija knjiga u seriji -Potter.
Ta knjiga najzrelije je spisateljičino djelo i poznata je po smrti vrlo važnog lika.
- Tijekom snimanja "Odaje tajni " ulogu Dobbyja,kućnog vilenjaka ,glumila je
narančasta lopta na štapu; on je naravno kasnije dodan digitalno.
- Tom Felton u filmu (Draco Malfoy) nikada nije čitao "Harryja Pottera":
- Jezero oko Hogwartsa je u stvarnosti voda duboka desetak centimetara
koja je obojana u crno.
- Daniel Radcliffe je za snimanje filma "Harry Potter i odaja tajni" dobio honorar
od 2 milijuna funta( približno oko 25 milijuna kuna)
- Filmovi i knjige Potter serijala su zabranjene u UAR-u
- 14:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.08.2004.

KAKO JE DANIEL RADCLIFFE POSTAO HARRY POTTER

Kada su producenti poceli ocajavati sto od tisuce djecaka jos nisu nasli ono nesto! Mjesecima su se raspravljali , odgađali pocetak snimanja,jer su cekali nekog poput Daniela!(sto mene nisu zvali..:) A onda se u sve umiješala sudbina. Naime kada je jedne veceri isao s roditeljima na kazalisnu predstavu ondje se susreo s filmskim agentom koji je odmah u njemu prepoznao Harryja Pottera.Međutim,Danielovi roditelji nisu odmah bili odusevljeni time da njihov sin preuzme ulogu u tako veliku i razvikanu projektu.Bojali su se da bi to zauvijek moglo unistiti njegovo djetinjstvo.Dakako, svi su ih, udruzenim snagama, poceli nagovarati da popuste- i Daniel, i producenti, i redatelj... .
Naposljetku je odluceno da obavi pokusna snimanja i da sam odluci,ako mu se svidi, moze krenuti na posao! Tako je Daniel prosao cak pet pokusnih snimanja i izvrsno se snasao.
- 22:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

JESTE LI ZNALI

Kovanice s likom Harryja Pottera bit ce legalno sredstvo placanja na otoku Man.Imena cetiri doma Hogwartsa J.K. Rowling smislila je za vrijeme leta avionom i zapisala ih na poleđini vrecice za povracanje.Brojni likovi iz knjige temelje se na stvarnim osobama iz Joannina djetinjstva. Harry je tapravo mali susjed Lary Potter, s kojim je odigrala prve uloge u kucnom kazalistu, kojemu je pisala pricice i bila potajno zaljubljena. U liku ravnatelj skole carobnjastva Joanne je prikazala ravnatelja svoje skole Alfiea Dunna, a njen stari profesor kemije"posudio"je svoj lik profesoru Snapeu. Primjerak prvog izdanja romana "Harry Potter i kamen mudraca" postigao je na drazbi u Londonu cijenu od 9700 funti.
- 21:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KAKO JE NASTAO HARRY POTTER

Dragi prijatelji. Bilo je to 1990.godine, kada se Joanne K. Rowling vlakom vracala iz Skotske u London. Na putu joj je sinula ideja. Po vlastitoj izjavi, odjednom je zamislila skolu punu malih carobnjaka.Kad je stala na londonski plocnik vec je imala razrađen koncept cijele knjige za djecu.Nakon 3 godine prihvatila se pisanja(sta je cekala toliko, vec smo mogli citati 6. knjigu).
Nakon dvije godine odlucila je pricu staviti na papir,sto joj zbog neimavstine nije bilo lako,jer je zivjela od 70 funti tjedno. Zato je prvu knjigu napisala u neuglednom kaficu. Trbalo joj je tri godine da dovrsi rukopis.
Uspjeh romana "Harry Potter i kamen mudraca" nije dosao preko noci.Cak devetero agenata i izdavaca ju je odbilo, dok se nije obratila maloj izdavackoj kuci Christopher Little Literary Agency. Za prvu knjigu koja je izasla 1997, dobila je predujam od 2000 funti.Cim se knjiga pojavila, nestala je s polica, ali nisu odmah tiskali nove primjerke, nego su nestrpljive citatelje drzali u neizvjesnosti. :)
- 21:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

0