HarryPotter.Blog.HR

nedjelja, 03.04.2005.

'Ostavite sove na miru!'






J. K. Rowling:

Autorica popularnog serijala o Harryju Potteru potrudila se naglasiti da su sove-ljubimice iz njenih knjiga čista izmišljotina i da u stvarnosti sove nisu nimalo pogodni kućni ljubimci.

Na svojoj web stranici autorica knjiga o malom čarobnjaku uputila je poruku obožavateljima: "Ako su na nekoga moje knjige utjecale tako da smatra da bi sova bila sretna zatvorena u mali kavez i držana u kući, iskoristit ću ovu priliku da naglasim što jače mogu: NISTE U PRAVU. Opisivanje sova u knjigama u Harryju Potteru nikada ne prikazuje, niti je bila moja namjera da prikazuje, stvarno ponašanje i potrebe pravih sova. Ukoliko baš morate ispoljiti svoju maniju prema sovama, zašto ne biste lijepo sponzorirali jednu sovu u utočištu za ptice i posjećivali je tamo, znajući da ste joj pružili zdrav i sretan život?"
Eto, žena pokušava ispraviti svoju grešku koja je česta pojava u medijima, naročito kod uspješnih dječjih filmova; nakon filma "Kes" Kena Loacha nastalo je ludilo za sokolima, mnoga djeca su zbog Disneyjevog "101 dalmatinera" tražila točkastog psa, a pomamu za tropskim ribicama nakon "Potrage za Nemom" da i ne spominjemo. No, sove žive i do 30 godina, dugo nakon što djeca izgube interes za njih i odrastu, pa je rješenje koje je J. K. Rowling predložila svakako mnogo pogodnije. (Koliko se takva ideja može objasniti djeci, pogotovo onoj razmaženijoj, poseban je problem.) Uostalom, ako odete u zagrebački zoo posjetiti Klikovog ljenjivca Laszla, možete usput uočiti da je sponzor snježne sove hrvatski izdavač "Harryja Pottera", što je sasvim u redu.
- 22:58 - Komentari (71) - Isprintaj - #

petak, 01.04.2005.

Spielberg nije htio režirati Harry Potter i kamen mudraca.


Spielberg: Zašto nisam htio 'Harryja Pottera'


Spielberg: Imam ja svog Harryja iz svemira!


Film o dječaku-čarobnjaku za najvećeg živućeg redatelja ne bi predstavljao izazov jer se u tom žanru već dokazao; moramo priznati da njegovo objašnjenje nama 'drži vodu'.

Nakon što je izazvao mnogo podignutih obrva kad je u veljači 2000. odbio ponudu da režira film "Harry Potter i kamen mudraca", Steven Spielberg je konačno odlučio i javno progovoriti o razlozima zbog kojih nije bio zainteresiran za taj megahit.

"Već sam napravio Harryja Pottera kad sam režirao E.T.-ja. Kad bih ga ja radio, taj film ispao bi nastavak E.T.-ja - magija, čudesa i davanje moći djeci. A čvrsto sam odlučio nikad ne napraviti nastavak nečeg što su ljudi toliko voljeli. Da sam pristao, to bi značilo da sam se predao i popustio nostalgiji i mojoj djeci, koja su sva inzistirala da ga trebam raditi. Ja ipak želim raditi drugačije filmove od onih koje sam već napravio", kaže Spielberg.

Ma koliko Spielberg u svom redateljskom opusu bio sklon jeftinim sentimentima i općim emotivnim mjestima (ali je u najvećem broju slučajeva toliko zanatski vješt da mu i to može proći), moramo priznati da u općoj klimi Hollywooda (koji više voli napraviti nastavak uspješnice nego kruha jesti) on nikad nije podlegao izrazitoj "nastavkomaniji"; druge, treće i ine dijelove "Ralja" i "Jurskog parka" radili su neki drugi redatelji. Jedini izuzetak od tog časnog Spielbergova načela je serijal o Indiani Jonesu, ali koji bi mu filmofil imao srca to zamjeriti?


- 00:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0