Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotter

Marketing

Warner Brothers postao vlasnik svih 107 domena s imenom Harry Potter






Tvrtka Time Warner, koja pridržava sva tržišna prava na ime Harry Potter dobila je spor i vlasništvo nad svih 107 Internet domena s imenom definitivno najpopularnijeg lika dječje književnosti u posljednjih deset godina

Odlukom odjela organizacije Ujedinjenih naroda koji se bavi zaštitom intelektualnog vlasništva, WIPO (World Intellectual Property Organization), sve trenutačno postojeće domene s imenima, kao što su www.harrypotterinhollywood, www.harrypottersmovie.com i www.harrypotterfilm.com, zaštićene su pravom tvrtke Warner Brothers da na temelju četiri knjige iz serije o Harry Potteru proizvodi razne proizvode.

Prvi iz niza tih proizvoda bit će film o Harry Potteru.

Priče o mladom čarobnjakovu šegrtu i njegovim prijateljima postale su pravi hit među tinejdžerima cijelog svijeta, ali i potencijalni zlatni rudnik raznim cybersquatterima.

Svi lovci u mutnom, među kojima je i nekoliko nedužne djece koje je pokrenulo fanovske web stranice, ostat će "kratkih rukava".

Sporne domene koje se pozivaju na film registrirane su samo dva dana nakon objave tvrtke Warner Brothers da će snimati film o Harry Potteru, još u ožujku ove godine.

Niti jedna od tih web stranica još nije operativna pa je više nego očito da su ih ljudi koji su ih registrirali to učinili samo da bi došli u poziciju s koje bi od nositelja prava na ime Harry Potter izvukli novčanu dobit.

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva je otišla još dalje od posljednjeg slučaja te presudila da registracija još stotinjak domena sa sličnim imenom pokazuje iste namjere.

Svi će oni, prije ili kasnije, morati prenijeti vlasništvo nad tim domenama tvrtki Warner Brothers.

Prema ustanovljenom pravilniku organizacije Ujedinjenih naroda svatko tko dokaže vlasništvo nad imenom nekog proizvoda može preuzeti pravo nad domenom koja je to ime uzela bez odlaska na sud ili plaćanja nekog novčanog iznosa.



Post je objavljen 10.12.2004. u 19:23 sati.