HarryPotter.Blog.HR

ponedjeljak, 06.12.2004.

Larry Potter?




Knjige o Harryju Potteru prodaju se bolje nego ikada, ali barem jedna osoba tvrdi da knjige J.K. Rowling i nisu osobito originalne.

Američka autorica Nancy Stouffer tvrdi da je sličnost između njene knjige o Larryju Potteru i čuvenog bestsellera više nego koincidencija.

Još 1984. Nancy Stouffer je izdala knjigu pod nazivom "The Legend of Rah and the Muggles", u kojoj su neki od karaktera, imena i opisi gotovo identični onima iz knjiga o Harry Potteru.



Glavni karakter u knjizi Nancy Stouffer zove se Larry Potter. Nosi pretjerano velike naočale i ima razbarušenu tamnu kosu poput Harryja. Osim toga, mnogi od likova obiju autorica imaju ne samo slična nego i potpuno ista imena.
U obje priče pojavljuju se Mugglesi samo što u Harryju Potteru oni ne koriste magiju kao u Larryju Potteru gdje se čarolijama služe na veliko.

Nancy Stouffer tvrdi da je J. K. Rowling morala znati za njenu knjigu jer je prva knjiga o Harryju izašla tek 13 godina nakon Larryja. Na takve optužbe J.K. Rawling tvrdi da za "The Legend of Rah and the Muggles" nikada nije ni čula.

Ove sličnosti dovele su do pravne bitke između američke autorice i izdavača knjiga o Harryju Potteru te Time Warnera koji posjeduje filmska prava na knjige.

Čim je uvidjela sličnosti, Nancy Stouffer kontaktirala je američkog izdavača i podigla tužbu zbog kršenja autorskih prava. No ubrzo je došlo do preokreta, tužba je odbačena u korist suđenja u New Yorku i parnice koju su pokrenuli izdavači.

"Usred pregovora oni su podigli tužbu protiv mene i ja sam sad napadnuta strana. To je stvorilo nevjerojatan nesporazum kod većeg dijela javnog mnijenja", izjavila je Nancy u intervjuu za Good Morning America.
Autorica je već primila brdo uvredljivih e-mail poruka i prijetnji od strane fanova Harryja Pottera, ali poručuje: "Mislim ustrajati... borit ću se do kraja."

Neke od sličnosti:

U Harry Potteru:

Muggles
Lilly Potter
Neville
Nimbus 2000
Keeper of the Keys

U Larry Poterru:

Muggles
Lilly Potter
Nevils
Nimbus
Keeper of the Gardens

- 13:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0