VIDEO: crna bjelouška

10.06.2020.

Rijedak nalaz crne bjelouške!

Oznake: zmija

NOVI VIDEO: Nacionalni park Mulu u Borneu

04.06.2020.

Borneo je jedna od najčudesnijih prirodnih pozornica na svijetu. No, čovjek sve više zadire u prirodu, a nacionalni parkovi posljednja su obrana živih bića. Nacionalni park Mulu jedan je od najljepših i najočuvanijih na cijelom svijetu. Nalazi se u malezijskom dijelu Bornea, na sjevernom rubu otoka.



Pratite me na Instagramu: i
Facebooku

Oznake: Azija, malezija, Borneo, Putovanja

VIDEO - TUČA! puno leda

02.06.2020.

Danas nas je pogodila oluja s tučom i velikim količinama kiše. Dok se niz ceste slijevaju bujice, travu je prekrio led - u lipnju!

Oznake: nevrijeme, Oluja, tuča, led

NOVI VIDEO: Puštanje risa na Velebitu!

Imao sam čast svjedočiti puštanju risa na Velebit, naći se oči u oči s ovom veličanstvenom divljom mačkom. To je trajalo svega nekoliko sekundi doduše, ali vrijedio je dolazak na ovu našu planinu.



Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika! U subotu ujutro, u sklopu projekta LIFE lynx, ris Pino ispušten je na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja. Najvažniji cilj LIFE Lynx projekta je zaustaviti izumiranje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa, koje će se postići nizom kompleksnih aktivnosti iz različitih područja upravljanja risom.

U Europi je ris nestao u mnogim zemljama zbog lova te nestanka i degradacije staništa. Ceste presijecaju njegov životni prostor, a vozila ga usmrćuju. Autohtoni dinarski ris istrijebljen je iz Hrvatske, Slovenije te BiH na početku 20. stoljeća. Tek su 1973. godine na području Slovenije reintroducirana tri para iz Slovačke, potom su se namnožili i proširili i na Hrvatsku. Žive u gustim planinskim šumama u kojima ima dovoljno plijena i mira, ponajviše u Gorskom kotaru, na Velebitu i u Lici.

VIŠE O RISU

Oznake: Velebit, ris

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.