Drava i Dunav na TV stanici Euronews.

20.09.2011.

Prilog na Euronewsu o problematici reguliranja rijeka Drave i Dunava.

http://www.euronews.net/2011/09/16/wading-in-to-protect-the-european-amazon/



U reportaži je između ostalih stručnjaka prikazan rad i člana udruge Baobab Gorana Šafareka.

Poštovani

Čast nam je objaviti kako su svjetlo dana ugledale nove stranice o našim rijekama: Rijeke Hrvatske, http://www.crorivers.com/

Stranice su dio projekta „Rijeke Hrvatske“. Podsjećamo, projekt je počeo prije tri godine, izložbama fotografija, predavanjima…Ove godine objavljena je istoimena velebna monografija, a sada konačno i web stranice koje će nastaviti revoluciju naših rijeka.

Dugo smatrane samo kao kanali, rijeke su središta biološke raznolikosti, ali i važan ekonomski resurs. Naše rijeke dio su hrvatske i europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj zemlji još uvijek neprepoznate kao takve i ne pridaje im se dovoljna važnost. U prilog tome ide, među ostalim i činjenica da do danas nemamo literature koja bi objedinila sve naše rijeke u jednu cjelinu. Hrvatska se, upravo zahvaljujući izdašnosti njihovih izvora, odnosno zahvaljujući podzemnim dijelovima njihova toka, svrstava u sam vrh zemalja sa dovoljnim zalihama pitke vode. Istovremeno, rijeke su naročito osjetljive na svaki oblik zagađenja i uništenja. U Europskoj Uniji su rijeke zaštićene strogima zakonima i ogromna sredstva se ulažu u ponovno vraćanje rijeka u njihovo prirodno stanje.

Autori, Goran Šafarek i Tomislav Šolić već se više od jednog desetljeća bave istraživanjem, opisivanjem, fotografiranjem, prezentacijom i zaštitom hrvatskih rijeka. Objavili su mnoštvo reportaža i članaka (autori su tekstova i fotografija) u sljedećim časopisima: National Geographic, Meridijani, GEO, Moj planet, Putovanja, Croatia Airlines, Naturfoto (Njemačka), Gloss- Hrvatska, Priroda, Hrvatska vodoprivreda, Hrvatske šume ... Promocija knjige bit će krajem rujna u Zagrebu.

Sponzor stranica: Erste banka

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.