geomir

ponedjeljak, 12.11.2012.

B A K O

KOČARENJE

Jahti i furešti više nema, sada je vrime kočarenja,
a uostalom, triba trošit i ono djevičansko uje!! njamiKad je lipo vrime, s mrakom, Bako akoštaje na rivu.I tu se odigrava posljednji čin dnevnog kočarenja.Kašete i led su spremniulovljena riba se razvrstava po vrsti i veličinii slaže u kašete te “posoli” ledom
po koje poslije dolazi hladnjača i sve odvozi Talijanima!!
Dakako, tu je i banak za nas, gladne namjernike!!
Repertoar je raznorodan, a večeras je bilogrdobina,muzgavaca,moli,lignjica,trijica,i jedan kokot! (dal iz Kukuriku koalicije !??) rolleyesA ovaj šampjerin došo kasnije!!

- 11:39 - Komentari (52) - Isprintaj - #

petak, 09.11.2012.

U J E

MODERNIZIRANI STARI SISTEM PROIZVODNJEVrime je od maslinaiako je bila suša grane se obisile od težine plodovakoji kao i uvik sukcesivno dozrijevaju.
A beru se i sabiru odprilike ovako.Napada se stablo po stablo.Na zemju prostre plastika i onda kako ko more...Neki kao ptice među granama,


a drugi s motornim tresilicama,da bi se napunile bajei plodovi odnijeli u mlin gdje čekaju da buduubačeni pod kamene kolutovekoji će ih pretvoriti u kašu.Kroz ispust kaša će biti propuštena uPieralisi dozatorkojim se kaša stavlja na pletene podlogekoje se zatim ubacuju u postolje,i poslije četiri, pet takvih slojevastavlja se jedna metalna pločate tako pripremljene mljevene masline stavljaju se u presugdje jedna počinje stiskatia druga je već maksimalno sprešalai ocijedila ulje i drugu tekućinu iz maslinove kaše.U isto vrijeme oslobađaju se pletene podlogesprešane maslinove kaše, komine, a mi je nazivamo “pajčine”,koje ovdje bacaju u smeće, a mogu poslužiti i kao gorivo za peć.
Negdje to opet prerađuju i dobijaju ulje od komineI tako se ciklus obrade vrtia ocijedak iz presa prolazi kroz separatori dobijamo čisto ekstra djevičansko maslinovo uje !!!

- 18:38 - Komentari (27) - Isprintaj - #

petak, 02.11.2012.

DAN ZA DUŠU (a ne dušni dan)

RUČAK S KOMŠIJOMStol postavljen ….Još jedan pogled s druge bandena ono ča nan je Blog providi,te na pripremljen žrtvenik.Komšije su razdraganii juhica će ih još malo ugrijati.U međuvremenu na žrtveniku vatrica zapaljenai dok postane žar,kompiri i salata će biti spremni.Odmah potom, skuše su na gradelamai dok rečeš britvaveć su na stolu.Oh,… ča lipo vonjodu!!E, pa,… aj živili!!!

- 00:54 - Komentari (20) - Isprintaj - #