geomir

ponedjeljak, 12.11.2012.

B A K O

KOČARENJE

Jahti i furešti više nema, sada je vrime kočarenja,
a uostalom, triba trošit i ono djevičansko uje!! njami



Kad je lipo vrime, s mrakom, Bako akoštaje na rivu.



I tu se odigrava posljednji čin dnevnog kočarenja.



Kašete i led su spremni



ulovljena riba se razvrstava po vrsti i veličini



i slaže u kašete te “posoli” ledom
po koje poslije dolazi hladnjača i sve odvozi Talijanima!!




Dakako, tu je i banak za nas, gladne namjernike!!
Repertoar je raznorodan, a večeras je bilo



grdobina,



muzgavaca,



moli,



lignjica,



trijica,



i jedan kokot! (dal iz Kukuriku koalicije !??) rolleyes



A ovaj šampjerin došo kasnije!!

- 11:39 - Komentari (52) - Isprintaj - #

petak, 09.11.2012.

U J E

MODERNIZIRANI STARI SISTEM PROIZVODNJE



Vrime je od maslina



iako je bila suša grane se obisile od težine plodova



koji kao i uvik sukcesivno dozrijevaju.
A beru se i sabiru odprilike ovako.



Napada se stablo po stablo.



Na zemju prostre plastika i onda kako ko more...



Neki kao ptice među granama,


a drugi s motornim tresilicama,



da bi se napunile baje



i plodovi odnijeli u mlin gdje čekaju da budu



ubačeni pod kamene kolutove



koji će ih pretvoriti u kašu.



Kroz ispust kaša će biti propuštena u



Pieralisi dozator



kojim se kaša stavlja na pletene podloge



koje se zatim ubacuju u postolje,



i poslije četiri, pet takvih slojeva



stavlja se jedna metalna ploča



te tako pripremljene mljevene masline stavljaju se u presu



gdje jedna počinje stiskati



a druga je već maksimalno sprešala



i ocijedila ulje i drugu tekućinu iz maslinove kaše.



U isto vrijeme oslobađaju se pletene podloge



sprešane maslinove kaše, komine, a mi je nazivamo “pajčine”,



koje ovdje bacaju u smeće, a mogu poslužiti i kao gorivo za peć.
Negdje to opet prerađuju i dobijaju ulje od komine



I tako se ciklus obrade vrti



a ocijedak iz presa prolazi kroz separator



i dobijamo čisto ekstra djevičansko maslinovo uje !!!

- 18:38 - Komentari (27) - Isprintaj - #

petak, 02.11.2012.

DAN ZA DUŠU (a ne dušni dan)

RUČAK S KOMŠIJOM



Stol postavljen ….



Još jedan pogled s druge bande



na ono ča nan je Blog providi,



te na pripremljen žrtvenik.



Komšije su razdragani



i juhica će ih još malo ugrijati.



U međuvremenu na žrtveniku vatrica zapaljena



i dok postane žar,



kompiri i salata će biti spremni.



Odmah potom, skuše su na gradelama



i dok rečeš britva



već su na stolu.



Oh,… ča lipo vonjodu!!



E, pa,… aj živili!!!

- 00:54 - Komentari (20) - Isprintaj - #