geomir

nedjelja, 14.10.2012.

IDEMO NA JUG (14)

SKOPJE – monumenti- 3Zgrada elektronskih komunikacija, tužilaštvo i financijska policija
te ministarstvo vanjskih poslova, a odmah pozadi novi teatar
i malo dalje nacionalna knjižnica i univerzitet Ćiril i Metod.Zato je tu štampan most umjetnosti (ili umjetnika)čiju ogradu krase dva niza nacionalnih umjetničkih velikana.Aleksandar je postavljen u centru takoda iz svih prilaznih ulica

on je na vizuriIzliven je u bronci u Firenci (zbog rime!!)Autorka je Valentina Stefanovska
@Alexxl, ova ti je trebala biti “zmaj”…. čuda biste zajedno učinili!!! sretanVisok je 10 metara,a sa fontanom i postoljem 28 metara.
/Altroke, Kerumov Isus (ili križ) na Merjanu!!!/ nonoFontana je posebno “čudo”prska odozdoprska odozgorpojedinačnim mlazevimaili u oblaku,a i lavovi okolo rigaju vodu.A Aleksandar, pardon, “Ratnik na konju”
/kako ga ipak “sužbeno” zovu da Grcima ne bi pa mrak na oči!!/
ponosno jezdi napred!!!Ulicom kojom se sa istoka dolazi u centar gradatuče se u triumfalnu kapiju, koju oni zovu Porta Makedonijai ne može se proći a da se ne navizira Aleksandrakoji i od tamo dominira!!Svuda okolo su štekati.I na kraju krenimo u noćni đir od istog štekata…..pogled na stari kameni mosti s njega na centralni trgBraniociRotondai u njoj zlatni par.Porta MakedonijaJustinijan i muzej na revolucionarna borba na MakedonijaFontanabliješte u svim bojamaa Aleksandar odozgoragledaneveselepenzionerei začuđene mačke!!!
dok vodoskok SKAČE u ritmu muzike!!!Napravljena i filmska VIZUALIZACIJA centra Skopja
kako će izgledati 2014 god.

Do gledanje vo 2014-ta godina !!!

- 19:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #