(Ne)poznavanje

utorak, 31.01.2023.








Dok jutrom u ruci nosim šalicu tamne, vruće tekućine: bosa, ili stružući po podu u prevelikim papučama koje mogu laku navući ili ih jednako tako lako zbaciti sa stopala, prisjećam se nekadašnjih davnih kavenih seansi. Skoro svakodnevno bi se zbog nekoga nosila velika tacna šalica s tanjurićima, netom mljevene i kuhane kave. Pa posudica s dodatnim šećerom i mali vrč s mlijekom, te sokić ili limunada. Onda bi se donijeli i svježe ispečeni kolači (kao da su znali da će netko doći!), a ako nije bilo kolača, našli bi se nekakvi keksi ili bombonijera koja bi se čuvala baš za goste. Ako je posjetitelj bio s brkovima, onda bi se obavezno na stol donijela i malena čašica jesenje berbe šljiva. Tada bi brkovi nazdravili domaćinu i uredno odbili drugu čašicu, jer da je jedna bila taman, i baš fino sjela.
Potom bi se dugo pretresale razne teme... političke, obiteljske, socijalne... Na kraju još jedan duboki uzdah, nerijetko baš onaj po kojeg se i došlo, i dugački ispraćaj ispred dvorišnog ulaza.
Pospremanje i povratak svakodnevnim obvezama nakon uzdaha razumijevanja i pripadanja odrađuje se još jačim osjećajem odgovornosti.

Još uvijek stružući papučama čujem telefon kako zvoni, zavaljujem se u fotelju i odgovaram na poziv. S druge strane je neka druga šalica kave s kojom polako razgovor počinje teći, a kada isteče i jedno i drugo, i kava i razgovor, potezom prsta se vraćam samo(j) sebi. Ostajem sjediti - nije potrebno užurbano sakupljati šalice i čaše sa stola, niti čistiti ostatke izlomljenog keksa. Samo uredno svaki put kupim sebe i svoje ostatke s one druge strane.

A svaka kava uživo mi zapravo nije problem, točno bih znala kakvu treba skuhati, ali ipak svaki put pitam, želim točne upute, nije mi teško... I svi obično kažu da nije bitno, da istu kakvu i sama pijem... pa onda gledam kako se šalica ostavlja nakon dva kratka gutljaja, ili odlazim po šećer za kojeg sam naknadno zamoljena.

Dobila sam nedavno veliku vrećicu malih pakiranja instant kave - 3in1, golden classic. Ništa gorko, ništa oporo, maleni, slatki užitak za one koji nemaju vremena za više. Kako baš meni, pitala sam se, pogotovo što je osoba koja ju je donijela trebala znati da takvo što nije za mene. Zapravo - točno je znala...
Držala sam vrećicu nekoliko mjeseci kod sebe i razmišljala kome da je proslijedim... pa shvativši kako zapravo poznajem jako puno odgovarajućih kandidata, odlučim je otvoriti i dijeliti budućim posjetiteljima po jedan paketić.
Prilagođavam se.






Tko ima, ima!

nedjelja, 29.01.2023.












E, kad se biseri ne smiju bacati :)))
Iza su još dvije kasice; na jednoj piše 'ŠTEDIM ZA CRNE DANE', a na drugoj su naslikana djeca.. možda tamo ispliva kakav biser :O







Vrijeme akvarija

subota, 28.01.2023.









E, kad se samo sjetim koliko dugo sam ja izbjegavala ovakva jela... zapravo, skoro sve sa zlicom...
Strasno.



Rat dviju ruža

četvrtak, 26.01.2023.









Alzo... nakon odgledane 'Krune', moj 'pametni televizor' je zaključio da zna kakvi su moji afiniteti, tj. da zna što meni treba pa mi je dalje sam počeo predlagati sve same okrunjene glave. Aj, što ne bi, pomislih; volim ja te povijesne priče (od povijesti možeš samo nešto naučiti... valjda) pa krenem gledati 'Bridgerton' kao prvu ponuđenu seriju...
Mašala.
Toliko seksa blogeri svi skupa nisu vidjeli u cijelom svom životu. Meni samoj oči su se zarumenile od nelagode i nisu se usudile pogledati u nožne prste što su provirivali ispod dekice, nego su smjerno nastavile zuriti u ekran. Čitam da je glumac iz serije, Rege-Jean Page, proglašen novim najsavršenijim muškarcem na svijetu... pitam se zašto :O
Ali ajd, kad su se meni moje oči i nožni prsti malo zbrojili te zaključili kako od malo seksa nikome ništa neće biti, onda sam ja njih poslušala i to nekako odgledala.
Na kraju krajeva - tako se samo mala i vesela dječica rađa... A ima dječice, ima. I silno joj se svi raduju... doduše samo muškoj djeci, no nećemo sad zbog toga biti sitničavi.

Al', ni snašla se nisam a već je otpočela nova serija... Majko mila... nije da ne znaš kako je to sve teklo, ali kad te ovako podsjete ne možeš a da se iznova ne počneš čuditi; koliko spletki, ubijanja, podvala, podvođenja vlastite djece zbog bolesnih ambicija, izdaja i raznih preokreta ta kruna nosi sa sobom... (jesam, razmišljala sam kako da i ovdje povučem paralelu s blogerima, no, al' ipak se to ne može uspoređivati :I)
I seksa, i seksa... što je valjda i najvažnije! Matereti što se ti Englezi praše... k'o zečevi...
Mislim da ću sad morati nabaciti još nešto kilograma oko trbuha tako da mi se oči i nožni palci više nikada u životu ne sretnu.
Ne znam kako će si inače sve ovo opravdati.

Jučer sam odgledala zadnju scenu, i mislim si, ono... a vidi zašto sve, da bi ti za parsto godina iskopali kosti ispod nekakvog starog parkirališta.
Tih petsto godina i dalje se lome koplja oko nestanka dvojice nećaka ovog iskopanog, za kojeg se kaže da ih je dao ubiti kako bi se domogao krune. Stariji dječak je bio prestolonasljednik, pa je samo preko njegovih kostiju mogao do nje.
Navodno da je ovaj najnoviji engleski kralj, Charles III, pristao na DNK analizu kako bi se ustvrdilo pripadaju li prinčevima dječji kosturi pronađeni u londonskom Toweru 1674. godine.
Ne znam što će biti ako lomljava koplja nije bila uzaludna, vratit će ovog iskopanog ponovno pod parkiralište? :I

E... i tako smo onda jučer došli i do Henrika glavosjeka. Taj prasac mi je nekako najdraži - najbolji dokaz što se sve mogu postići određeni dijelovi ženskog tijela... dok mogu, je li.
Doduše, za sada u filmu prasac još uvijek nije prasac - navodno da je kao mlad bio ugodne vanjštine, i ophođenja... ali ga povijest nekako najradije pamti kao starog i zadriglog. Takva je ona kad joj se netko onemili.
Za sada sam odgledala kako se riješio prve žene, pa prve sestre Boleyn, pa druge (one čiji je određeni dio tijela zaslužan za engleski raskol s Katoličkom crkvom... da je poživila još koju godinicu, jučer bi slavila godišnjicu braka), a trenutačno je s Jane Seymour...
Večeras ili sutra ću pogledati nastavak, baš me zanima hoće li ostati s njom.
Zna li se što?





Tortica... novogodišnja

srijeda, 25.01.2023.








Uđem jučer u kuhinju - taman da ulovim tatu kako otvara kutiju mascarpone sira. Da zašto, pitam ga ja, da jer je htio vidjeti što je to, kaže on.
I što onda s otvorenim mascarpone sirom, nego usred noći peći torticu. Meni je sredina noći inače najmilije doba za peći tortice. A da što bi se pametnije i moglo raditi noći usred, je li...
A inače (drage li mi riječi inače - sva je inačljiva...), taj sir je kupljen pred Novu godinu, s lijepim rokom trajanja pa je bio jedna od stvari koje sam bez grižnje savjesti odbijala upotrijebiti u vrijeme koje sam prvobitno isplanirala. Hoću reći - nije mi se dala raditi torta za Novu godinu kako sam ranije zamislila, pa ju onda nisam ni radila. Nije mi se dala kuhati ni novogodišnja sarma, pa nisam ni nju kuhala. Skuhala sam ju tek ovog vikenda... i bila je prefina - sa slatkim kupusom, i nekako je puno 'novogodišnjija' bila ovog vikenda no što bi, pretpostavljam, bila prije četiri.
I, nju sam morala skuhati jer je kupus, također kupljen pred Novu godinu, prijetio samouništenjem, ali torticu s lijepim rokom trajanja mascarpone sira nisam još uvijek namjeravala raditi, no nametljivica se nametnula, pa što sad.

A dobra je, čak i ovako slučajna: malo je kinder pinguiastog okusa, iako pored sira, vrhnja i čokolade u njoj ima i jednako tako puno oraha i karamele.
Oko dekoracije se baš nisam trudila; nisam je namjeravala ni poslikati - ovo je tek jedna usputna, uz čaj... ali zato imam još jednu 'slučajnu' koja je prije skoro godinu dana (točnije - 20. veljače napravljena, 21.veljače objavljeno) samo kratko zabljesnula na blogu pa onda završila u skicama. Netko je nešto počeo gunđati (da može bolje, samo ne ukrašava i ne fotografira ili tako nešto...) pa sam ju ja odmah pomirljivo uklonila. No zapravo, šteta ju je, lijepa je, i ide mi sad već pomalo na živce što svašta nešto tako p(r)opuštam... bezveze... svakome...
Zato, evo, i nje ponovno.




______________________________________________________________________________________________


Tortica... i slučajna dekoracija
(21. 02. 2022.)

Ponovno s malinama. A kad je finoo...
I dekoracija je ponovno malo... ha - slučajna ;D
Bila je predviđena fina, s ukrasima od bijele čokolade, ali za to je trebalo malo više vremena kojeg se meni, barem ovaj put, na kraju ipak nije dalo trošiti ... tako da sam samo nabacala što mi se našlo pod rukom.
Tja, ako nekome smeta, nek' slobodno napravi bolje :P

















Nedostaje još samo fotografija, sutra ću poslikati, na kojoj se vidi kako izgleda kolač kojeg ostavite pet minuta nasamo s proždrljivim mačkom.
Ne ova tortica, ona je preživjela (mačora je preživjela, a druge... hm... :O), nego jedan manji kolačić koji je čekao da ga dovršim. Misliš da beštija spava, a on samo čeka da na trenutak napustiš kuhinju kako bi napravio štetu.
Prasac.


*****

Update:
:I









24.01.

utorak, 24.01.2023.







Isti dan, više godina razlike... dva jednako mlada života, dva jednako draga prijatelja.




Žestoko

nedjelja, 22.01.2023.









Sinoć sam odlučila testirati svoju izdržljivost na alkohol.
Na žestice.
Ispostavilo se da mogu mirno popiti dvije tequile ... tri, četiri... koliko je bilo potrebno da ostanem prisebna, ali da zaključim kako je ustajanje od stola možda najbolje odgoditi za neko vrijeme. Nisam htjela riskirati gubitak ravnoteže i dostojanstva, kad mi već razum i jezik nisu otkazali poslušnost.
Već pola sata kasnije mogla sam mirno ustati kao da ništa nije bilo.
Ispalo je tako da sam bolje baždarena od nekih drugih... iako ja žestice zapravo uopće ne pijem.











Mom munjenom bratu, munjari sam' takvoj, već rano ujutro je do zezanja. Ne tepe on ni virozu, šmrcanje ni kašalj, iako je ravno godina dana kako se izvukao iz pakla i rečeno da se mora čuvati... kaže - Bilo je i prije. proći će...
Šalje i fotografiju snijegom pokrivenog travnjaka ispred kuće, a ja (još uvijek) iz kreveta gledam kroz prozor zabijeljene krošnje stabala i odgovaram mu da kod mene ima više...
Poslije sestra kaže da mu je isto odgovorila.




Countryside

ponedjeljak, 16.01.2023.













Jezikova juha

nedjelja, 15.01.2023.








Čitam prije nekoliko dana da je u Egiptu pronađena mumija sa zlatnim jezikom
Stručnjaci pretpostavljaju da je funkcija jezika bila omogućavanje pokojniku razgovor s bogom podzemlja... a ja sam se pitala je li to bio kakav 'zlatousti', tj. jesu li mu iz usta stalno tekli med i mlijeko, ili se možda radilo o kakvom ondašnjem mudracu, pa su ga kao takvog preporučili za pregovore...

Kakogod, nisam sigurna da ćemo nešto od toga sa sigurnošću moći ustvrditi, barem ne ja... ali ono što znam je da sam jučer skuhala veliki lonac juhe, i to odlične, e u to sam sigurna... koja će se sada srkati nekoliko dana... U nju još samo treba ukuhati fine, tanke, domaće rezance koje sam također jučer radila.
Neš' sam bila raspoložena.







Omnia mea mecum porto

subota, 14.01.2023.



























Šipak

četvrtak, 12.01.2023.






Rekla Klocky da podijelim ako nešto skuham... i sad bi mogla pomisliti da joj se s ovim šipkom rugam, ili što je još gore - da joj stajem na njenu muku po kavi. A nije tako, ne bih ja to nikada :O

Istina, mogla sam slagati da sam skuhala nekakvu tortu pa zalijepiti nešto od starijih neobjavljivanih uradaka, al' što ću sad lagati kad su činjenice ovakve kakve jesu... šipkaste, je li.
Orehnjača od neki dan se pojela, nju nisam ni slikala, a iako se nisam baš nešto pretrg'la s kuhanjem proteklih blagdana, organizam svejedno urla Detoksikacija, detoksikacija! (ili nešto već... uglavnom - viče), i što mi drugo preostaje nego udovoljiti mu.
Neću se valjda svađati.
Pa onda - šipak.
S njim se sad malo natačem.

Ja inače volim pokazati kutijice s finim čajevima koje imam, ili se pohvaliti vještičjim potkrovljem kamo volim objesiti snopiće raznog bilja, ali evo, šipak imam samo ovakav - u filter vrećicama :I
No dobar je i takav kad nema drugog... a neš' se mislim - da sam imala pri ruci nekoliko šipkovih sjemenki već bih ja to razbacala po drvenom stolu i onda vukla kojekakve rekvizite gore-dolje po stepenicama, a to mi ovakvoj šućmurastoj trenutno baš i ne treba. I što jest, jest - lakše je ovako kad se ne trudiš, već samo škljocneš ispred sebe :)
Evo, ova je bila sinoć, od jutros se već druga ispija... i mogu vam reći da mi baš odgovara.
Čak i iz vrećice.





I sad, ne znam koliko je tko upućen u šipkova ljekovita svojstva, ali kako znam da vi linkove skoro nikada ne otvarate, onda ću ja kopipejstati malo teksta s interneta... zapravo - i malo više...sve... cijeli članak kojeg sam odabrala :O
Nije zgorega spomenuti, možda nekome i zatreba.


Čaj od šipka je biljni čaj koji se priprema od pseudo-ploda biljke šipka. Postoji stotinjak različitih vrsta šipka, botaničkog roda Rosa. Oni su rasprostranjeni na području Europe, Srednjeg istoka, Azije i Sjeverne Amerike. 

U Europi je najzastupljeniji i najviše istražen Rosa canina, tj. divlja ruža. 

Čaj od šipka već dugo je dio tradicionalne kulture pijenja čaja u Hrvatskoj, a u zadnjih nekoliko godina postao je osobito poželjan zbog relativno novootkrivene velike količine antioksidansa.

Čaj od šipka povezuje se s nekim povoljnim učincima na ljudski organizam:

antioksidacijski učinak
antimikrobni učinak
protuupalni učinak
antidijabetički učinak
antikancerogeni učinak.



Čaj od šipka – sastav

Šipak se odlikuje bogatstvom antioksidansa. Među njima se ističu:

vitamin C
vitamin E
vitamini B skupine
karotenoidi
polifenoli.

Ipak, u čaju od šipka nisu prisutni svi navedeni sastojci, već se u njemu nalaze samo oni koji su topljivi u vodi. To su vitamin C, vitamini B skupine i polifenoli. Među njima se ističe vitamin C poznat i pod nazivom “askorbinska kiselina”.

Vitamin C vrlo je važan sastojak u hrani koji se mora unositi prehranom. On organizmu omogućuje:

borbu protiv oksidacijskog stresa koji se povezuje s nastankom mnogih kroničnih nezaraznih bolesti
održavanje jakog imunosnog sustava
produkciju neurotransmitera serotonina – hormona sreće
pokazao se korisnim kod usporavanja napretka Alzheimerove bolesti.

Količina vitamina C u čaju od šipka može znatno varirati, a ovisi o brojnim čimbenicima, poput uvjeta uzgoja i načina pripreme. Uz vitamin C, polifenoli čine veliki dio antioksidacijskih sastojaka u čaju od šipka.

Čaj od šipka – dobrobiti

Čaj od šipka povezuje se s mnogobrojnim pozitivnim učincima. Slijedi njihov pregled.
Čaj od šipka u ublažavanju menstrualne boli

Čaj od šipka u nekim se dijelovima svijeta tradicionalno koristi za ublažavanje menstrualnih bolova.

Tajvansko istraživanje objavljeno 2005. godine u časopisu Journal of Midwifery & Women’s Health utvrdilo je da konzumiranje dvije šalice čaja od šipka dnevno, tj. 600 ml, može djelovati na smanjenje menstrualnih bolova i anksioznosti tijekom menstruacije.

Istraživanje je provedeno na 130 adolescentica, a čaj od šipka pile su tjedan dana prije menstruacije i pet dana nakon početka menstruacije.
Čaj od šipka i mršavljenje

Čaj od šipka zbog svojeg protuupalnog učinka i prisutnosti tilirozida mogao bi pomoći kod mršavljenja.

Pretilost predstavlja svjetski zdravstveni problem. Posljedice pretilosti uključuju različite bolesti, među kojima se ističu:

kardiovaskularne bolesti
rak
dijabetes.

Čaj od šipka može imati povoljan učinak iz dva razloga. Prvi je protuupalni učinak. Pretilost dovodi do pojave stalnog upalnog stanja organizma, pa bi zbog toga protuupalni sastojci mogli djelovati blagotvorno.

Uz to, čaj od šipka sadrži karakterističan sastojak tilirozid za koji je pokazano antiobesogeno djelovanje. To je polifenol za koji se pokazalo da smanjuje nakupljanje masti u masnim stanicama i potiče sagorijevanje masti.

Istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu Diabetes, metabolic syndrome and obesity: targets and therapy pokazalo je da unos 100 mg ekstrakta šipka u obliku tablete dovodi do smanjenja visceralnog masnog tkiva bez ikakvih neželjenih pojava. 

Međutim, treba uočiti da su ispitanici u istraživanju unosili tablete ekstrakta, a ne čaj od šipka, tj. ne zna se kakav je učinak unosa čaja te koju količinu je potrebno unositi za postizanje poželjnih učinaka.

Dakle, čaj od šipka mogao bi biti koristan u procesu mršavljenja. Ipak, pri tome se ne smije zanemariti važnost pravilne prehrane.

Čaj od šipka i visok tlak

Ne postoji mnogo dokaza za učinak čaja od šipka na smanjenje krvnog tlaka. Neki pretpostavljaju da bi zbog svojeg diuretičkog učinka i prisutnosti antioksidansa čaj od šipka mogao povoljno utjecati na osobe s hipertenzijom.

Za sada je provedena jedna studija koja je uključivala pretile ljude. Oni su tijekom šest tjedana unosili 40 g praha šipka, odnosno mljevenog šipka. Skupina skandinavskih znanstvenika zaključila je da dnevni unos 40 g mljevenog šipka može značajno smanjiti kardiovaskularni rizik kod pretilih osoba uslijed učinka na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka i razine kolesterola u plazmi.

Spomenuto istraživanje objavljeno je 2012. godine u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.
Ostale dobrobiti čaja od šipka

Čaj od šipka koristi se već vrlo dugo kao narodni lijek za mnoga stanja. Iako hrana ne može zamijeniti djelovanje lijekova, čaj od šipka pokazao se blagotvornim u prevenciji i tretiranju mnogih bolesti. Za to je osobito odgovorna količina antioksidansa u čaju od šipka.

Antikancerogena aktivnost ekstrakta šipka, tj. divlje ruže, dokazana je u laboratoriju na stanicama nekoliko vrsta raka, što se pripisuje njegovom antioksidacijskom učinku. Međutim, postoji mogućnost da čaj od šipka potiče rast stanica estrogen-ovisnog raka dojke, što mu nije poželjno svojstvo.

Čaj od šipka i mljeveni sušeni šipak zbog svog protuupalnog učinka pokazali su se djelotvornima u smanjivanju simptoma reumatoidnog artritisa. Za antioksidanse se pretpostavlja da bi mogli imati ulogu u zaštiti protiv štetnih učinaka oksidacijskog stresa do kojeg bolest dovodi.

Zahvaljujući velikoj količini antioksidansa, čaj od šipka mogao bi usporiti propadanje koštanog tkiva i nastanak osteoporoze te potaknuti stvaranje kosti.

Čaj od šipka potiče obnavljanje stanica gušterače koje su zaslužne za lučenje inzulina zbog čega bi mogao imati učinak na odgađanje razvoja dijabetesa. Također, unos antioksidansa može pomoći u sprječavanju pojave komplikacija dijabetesa.

Zbog antioksidacijskih i protuupalnih svojstava čaj od šipka koristan je dodatak prilikom liječenja akutne ozljede bubrega. Upravo zbog toga istraživanja su pokazala pozitivan učinak i kod bolesti jetre, pri čemu je unos ekstrakta šipka doveo do sniženja razine jetrenih enzima.

Čaj od šipka te aromaterapija s eteričnim uljem šipka pokazali su neuroprotektivno djelovanje, što može biti korisno za neke neurološke bolesti i stanja, poput:

Alzheimerove bolesti
epilepsije
narušenog pamćenja
anksioznosti i depresije.

Iako i dalje nije do kraja razjašnjen način djelovanja čaja od šipka, on se pokazao korisnim u tretiranju proljeva ili dijareje. Sastojci iz čaja od šipka usporavaju prolazak sadržaja kroz crijeva čime se povećava apsorpcija tekućine i elektrolita.

Iako je za sada dokazano samo na pokusnim životinjama, čaj od šipka ima potencijal spriječiti nastanak čira na želucu uslijed sprječavanja erozije sluznice želuca.

Naposljetku, čaj od šipka može biti djelotvoran u sprječavanju pojave prehlade. U istraživanju objavljenom 2018. godine u časopisu Journal of Herbal Medicine skupina znanstvenika iz Danske i Norveške došla je do zaključka da unos dva grama tekućeg ekstrakta šipka smanjuje pojavnost prehlade za 18 %.

Međutim, takav se učinak vjerojatno može postići isključivo unosom ekstrakta ili tinkture. Za čaj od šipka istraživanja još nisu provedena.

Čaj od šipka – priprema

Čaj od šipka obično se priprema korištenjem čaja u filter vrećicama ili iz čaja od šipka u rinfuzi. Prilikom pripreme čaja mogu se koristiti i svježi pseudo-plodovi šipka koje je prethodno potrebno dobro oprati pod mlazom vode.

Osim toga, šipak možete i sami osušiti kod kuće. Više informacija o tom postupku možete pročitati u članku “Sušenje šipka za čaj – kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka“.

Prilikom branja šipka, obratite pozornost na njegov položaj. Prevelika blizina ceste, kao i mogućnost korištenih pesticida, povećat će količinu nepoželjnih sastojaka u čaju od šipka.
Čaj od šipka iz svježeg šipka – priprema:

Stavite 4 – 8 opranih pseudo-plodova šipka u šalicu proključale vode.
Pustite neka čaj odstoji 10 – 15 minuta.
Procijedite čaj.

Čaj od šipka iz sušenog šipka – priprema:

Stavite 1 – 2 čajne žličice sušenog šipka u šalicu proključale vode.
Pustite neka čaj odstoji 10 – 15 minuta.
Procijedite čaj.

Znanstvenici su utvrdili da je optimalan način pripravljanja čaja od šipka namakanjem pseudo-plodova šipka u trajanju 6 – 8 minuta u vodi temperature oko 85°C. Pri tome su dobili najvišu koncentraciju antioksidacijskih sastojaka. Ipak, proključala voda osigurava veću mikrobiološku sigurnost.

Čaj od šipka – gdje kupiti?

Čaj od šipka može se kupiti u bilo kojem supermarketu, kao i u prodavaonicama ekološke hrane.

Čaj od šipka može se kupiti u filter vrećicama ili kao čaj od šipka u rinfuzi, kao cijeli plod ili mljeveni šipak.
Čaj od šipka – nuspojave

Za čaj od šipka nisu dokazane nikakve ozbiljne nuspojave kod zdravih odraslih osoba. Međutim, zbog nedostatka dokaza o njegovoj mogućoj štetnosti, trudnicama i dojiljama ne preporučuje se konzumacija bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Zbog visoke koncentracije vitamina C, kod nekih bi pojedinaca mogao povećati rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Diuretički učinak čaja od šipka mogao bi povećati koncentraciju litija u tijelu pa se ne preporučuje unos osobama koje koriste terapiju litijem. Litij se koristi u terapiji nekih psihijatrijskih poremećaja.

Naposljetku, ako sami sušite svoj šipak za čaj, koristite šipak koji nije šprican ili blizu velikih prometnica, kako biste smanjili količinu pesticida i drugih potencijalno štetnih sastojaka u čaju.


https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/cajevi/caj-od-sipka-dobrobiti-priprema-nuspojave-i-gdje-kupiti






Damin gambit

utorak, 10.01.2023.












'U sirotištu u 1950-ima djevojčica pokaže zadivljujući talent za šah te kreće na neočekivano putovanje prema slavi dok se istovremeno bori s ovisnošću...'



Za razliku od 'Krune', 'Damin gambit' je film kojeg sam dulje vrijeme namjeravala pogledati, samo ranije nije bilo prilike. Prilika se ukazala prije nekoliko dana, pa kako nisam znala, ili sam zaboravila da se radi o seriji, ispalo je dobro što sam bila raspoložena provesti cijelu noć u fotelji... koju btw. (jesam li vam to već rekla? :O) baš, baš volim.
Podsjetilo me mrvicu na vrijeme kad sam i sama neumorno vukla šahovsku ploču sa sobom i maltretirala svakoga tko je znao izvući pješake na e4 i c4 pozicije.

Moj brat koji je obožavao smišljati nadimke, dugo vremena me zbog šaha zvao Gari, i nikako drukčije. Pa čak i sada mu se taj nadimak ponekad omakne, iako šah ne igram već dosta godina. Mislim da sam nekoliko puta spomenula da sam prestala na jednom natjecanju kada su mojoj protivnici drsko i bezobzirno počeli sa strane suflirati. Nakon što sam tu dvojicu iz njenog tima odmjerila od glave do pete, prestali su, i ja sam partiju dobila... a potom kutiju sa šahovskim figurama zatvorila. Otvarala sam je samo povremeno kada je trebalo neko dijete zabaviti. Do sada još uvijek nisam osjetila potrebu vratiti se igri.

Iako je bilo nešto sitno neuvjerljive glume i oko mi je nekoliko puta malo zaškripalo na neke scene koje kao da su silovale priču, serija je uglavnom ispunila moja očekivanja.






Kruna

ponedjeljak, 09.01.2023.








'Nadahnuta stvarnim događajima, ova fikcijska dramatizacija priča priču o kraljici Elizabeti II. te političkim i osobnim zbivanjima koja su oblikovala njezinu vladavinu...'


Ne, nisam greškom u naslovu dodala slovo 'R', nije riječ o kuni. Zapravo - kuna ili kruna, nije uopće o novcu ni riječ ... uostalom, znate da pravila lijepog ponašanja nalažu izbjegavanje razgovora o njemu (osim ako ga nemate... a kako ga ja sad imam (:O) onda ćemo dalje samo o plemenitim temama) :O

I dalje se ne odvajam previše od fotelje i Tv-a, pa mi se tako pod daljinski dokotrljala i 'Kruna'.
I kako joj odoljeti...
Doduše, nisam (bila) sigurna da će me dugo zadržati, jer je te pljesnive obitelji i njihovih drama valjda već svima dosta, i malo je toga što o njima ne znamo, a to je jedan od razloga zašto ovu seriju nisam ranije ni tražila, ali kad se sad sama dokotrljala... nije bilo razloga da malo ne škicnem...
I O.K., serija je stvarno vrhunski snimljena - nisam stručnjak, ali po mojim mjerilima je dovoljno da (još) niti jednom nisam osjetila susramlje zbog nečije loše glume, niti mi je ijednom oko zaškripalo zbog neke loše izrežirane scene. A kad priča glatko i neometano teče onda te i zadrži... no još i više kad u nju uleti nešto nepredviđeno. A u ovoj je uletio W. Churchill, i odmah mi je bljesnulo to kako o njemu dosta manje znam, pa još kad se u epizodi 'Božje djelo' pojavio slučaj velike londonske magle iz 1952. godine za koju ranije, moram priznati, nisam čula, to me sve natjeralo i na malo dodatnog informiranja.


https://povijest.hr/nadanasnjidan/12-000-ljudi-umrlo-od-smoga-u-londonu-1952/

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London



U epizodi 'Znanje je moć' zanimljiva je bila scena u kojoj kraljica kao djevojčica pokazuje interes za prirodne znanosti, pa joj se odmah pojašnjava da je takvo učenje za nju 'ispod časti'. Ne znam da li se ta scena baš tako odigrala i u stvarnom životu, ali povijest govori da je mlada kraljica nezadovoljna svojim manjkavim obrazovanjem, u želji za kvalitetnijom komunikacijom sa svojim istaknutim suvremenicima s kojima se bila dužna susretati, poslije uposlila učitelja čiji je zadatak bio proširiti njeno opće znanje.
Ja sam nekako mislila da su svi oni njihovi 'Itoni' i 'Kembridži' tamo kako bi plemstvo pored svih para (ups) koje ima steklo i nešto pameti, kad ono ćorak... ispada da je to samo za one koji se žele uzdignuti s dna, a ovi koji su već gore razviju neke skroz druge interese.
Eto na. Da se čovjek zamisli...

Za sada sam odgledala prvu sezonu. Ne znam koliko ću ih još, vjerojatno ne sve, ali ovo što sam do sada vidjela bilo je zanimljivo i poučno.
Evo, ja sam naučila da se uvijek može naučiti još (po)nešto, bio plemić ili obični pučanin, kao i to da i bogati plaču... ako nitko ni zbog čega drugog, uvijek će se naći neka princeza koja će pustiti suzu zbog nesretne ljubavi.
S time da se i njih se poslije poduči kako je ipak lakše plakati u Mercedesu nego u Fići.







Izdaja

petak, 06.01.2023.









'Svijetla budućnost zamjenika u MI6-u naglo se okrene naglavačke kada zbog susreta s ruskom špijunkom počne propitkivati svoj čitav život...'




Druga šansa filmu je pružena. Zapravo, radi se o seriji, i za sada sam odgledala prve dvije epizode.
Ja sam davno nekad čitala trilogiju 'Gem, Set, Meč' Lena Deightona, i dugo mi je bila mjerilo za dobru špijunsku priču. Sad sam je već potpuno zaboravila, ali se kao mjerilo zadržao doživljaj. Hm... možda bih se ipak trebala malo podsjetiti; čitala sam je na samom pragu dvadesetih, i tko zna kako bih je danas prihvatila :O

Enivej... vjerojatno ću pogledat i preostale epizode serije, ali sad me zanima nešto drugo...
Naime, čitam sve ovo oko kunolikih eura i problema koji s njima nastaju, pa se pitam ima li u svoj toj gužvi još netko osim mene čiji račun pokazuje više novca no što bi trebao? Ima vas a mudro šutite?
Meni se dogodilo da je plaćanjem karticom u nekom trenutku pala procjena kako moj novac vrijedi jako puno kuna, tako da je s računa skinut dosta manji iznos od potrošenog. Doduše, ne radi se tu o puno novca, i ja nisam ni za što kriva pa sam odlučila ne poduzimati ništa nego čekam da to riješi onaj čiji problem je...
Ebiga... al' kako sam se sad već emocionalno vezala za taj iznos, možda mi bude žao ako to napravi pa ga odlučim tužiti zbog duševne boli nastale tim činom :)))

Idem raditi orehnjaču!









Smradac

srijeda, 04.01.2023.




Sjela sam i jučer pogledati jedan film, pa zaspala. Palo mi je na pamet da ga ipak spomenem kao odgledanog... ne znam kolika bi to uopće šteta bila - film je o špijunaži pa bih mogla reći samo da me se nije dojmio, ili... ako odlučim biti pravedna mogu reći kako me se početak nije dojmio, a da me dalje nije ni zanimalo... No, takvo razmišljanje me onda odvelo do jednog drugog slučaja kojeg pamtim kao primjer površnog prikupljanja i prenošenja informacija. 'Lanula sam ja tako pred jednim liječnikom, jer sam kao nešto čitala, kako znam da 90% pušača oboli od karcinoma pluća. On me tada ispravio i rekao da to nije točan podatak, nego da pušači sačinjavaju 90% oboljelih od karcinoma pluća.

Po meni, šteta je skoro jednako strašna u oba slučaja, i nisam se posramila zbog toga što sam tu informaciju ranije prenosila i ljudima koji s medicinom nemaju nikakve veze, nije im mogla naštetiti, ali ipak sam se posramila zbog takve svoje površnosti... jer što da se radilo o nečemu što je moglo prouzročiti veće posljedice...
Pomislim kako ispravno prikupljanje informacija, čak i kada je nepotrebno i neiskoristivo, ne može biti 'od viška'... i da kobno može biti samo u pogrešnim rukama.
I odlučim prvom prilikom i filmu dati drugu šansu.

No ima i netko kome ne želim dati više prilika.
Pokupovala ja nedavno one 'Air Wick-ove' na baterije, jer u trgovini nije bilo niti jednog 'mog' električnog osvježivača... pa sam ovog u sobi već prvi dan nazvala 'Smradac' zbog zvukova koji su pratili raspršivanje mirisa, a poslije svakako još jer bi me svako malo prepadao tako da mi je srce stalno bilo na granici...
Sad sam ga poslala u hodnik pa nek' ondje prepada koga hoće... u svakom slučaju, mene će puno manje.
A i bolje mu je tamo... jer kako znamo, samo prvi dojam je bitan :)










Kaleidoskop

utorak, 03.01.2023.




















Odgledala sam i seriju 'Kaleidoskop', pa ne mogla ne razmišljati kolika je velika moć sugestije... koliko malo treba da pod nečijim utjecajem počnemo 'navijati' za negativce i sve ono što 'stvarni' mi inače s gnušanjem odbijamo.
Hm... događa li se to i vama ponekad? Ne mora se raditi o filmu...


Ja sam si za ove netom prošle blagdane zadala svakakvog posla... pa si usput sugerirala odbacivanje jednog po jednog...
E sad...pogrešno ili ne, ali nekako mi se čini da mi ove 'novogodišnje' hrenovke u lisnatom danas puno više odgovaraju.










Protiv leda

ponedjeljak, 02.01.2023.











Odgledan film 'Protiv leda' ('Against The Ice'), nadahnut memoarima danskog istraživača Ejnara Mikkelsena
Moje preporuke, ako film do sada niste već i sami pogledali.








<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.