folklorni

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



27.02.2011., nedjelja

Otvoreno 44. Šokačko sijelo


Danas je, u prepunoj dvorani kina "Mladost" u Županji, predsjednik Gradskog vijeća Gabrijel Galović svečano otovorio 44. Šokačko sijelo. Ovogodišnje sijelo je posvećeno kovačima, nekadašnjim obrtnicima bez kojih naši stari nisu mogli. Sve što su skoro trebali iskovao je, okovao i prikovao kovač. Tim povodom zvuk čekića i nakovnja publici su dočarali članovi KUU "Tomislav" i "Kristal - Sladorana" iz Županje, "Branimir" iz Bošnjaka, "Tena" iz Đakova, TS "Patria" iz Županje, "Baće" iz Šiškovaca, Gradska glazba iz Županje te županjska povijesna postrojba "Serežani".

Svoje starinske obrte posjetiteljima su prikazali obrtnici Petar Bušić i Ivan Ištoković iz Županje, Stjepan Posavčević i Velimir Pavlović iz Vinkovaca, Stanko Ištoković iz Ivankova, Ivan Ofenbeher iz Sikirevaca, tradicijski obrt Čolakovac iz Gradišta, medičar i voskar Blažeković iz Osijeka, M.A.T. iz Gunje a poseban ugođaj priredio je mađioničar iz Đakova.

Županja
- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2011., subota

IZBOR NAJLJEPŠE SLAVONKE ZA 2011. U VINKOVCIMA: MISS FOTOGENIČNOSTI ŠESNAESTOGODIŠNJA JE DJEVOJKA IZ BELOG MANASTIRA

JOSIPA PEHAR Presretna sam! Ništa mi nije ljepše nego biti u ovoj predivnoj nošnji




Šesnaestogodišnja Josipa Pehar, učenica II. srednje škole u Belom Manastiru, lice je koje, zahvaljujući osvojenoj tituli Miss fotogeničnosti na proteklog vikenda održanom šesnaestom izboru najljepše Slavonke u narodnoj nošnji - u sklopu tradicionalne i već 21. “Večeri Privlačice” u Vinkovcima, krasi i naslovnicu ovotjednog TV Obzora. Ta mlada djevojka iz Belog Manastira, u nošnji koja dolazi iz mjesta Luč, “na prvu” je zapela za oko, kako fotoreporterima, tako i novinarima koji su bili u prosudbenoj komisiji za dodjelu spomenute titule. Nakon proglašenja pobjednica, Josipa je, iako u “sitne sate”, strpljivo pozirala našem fotoreporteru. Bio je to i svojevrsni fotosession, kojim ju je, među ostalim, nagradio “Glas Slavonije”, a koji je već tradicionalno i medijski pokrovitelj tog izbora.
- Ovo je za mene još jedna vrlo draga pobjeda. U Tordincima sam proglašena Šokačkom kraljicom, u Slavonskom Brodu ponijela sam titulu Najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, a sudjelovala sam još na sličnim natjecanjima u Semeljcima i Petrijevcima. A sve ovo počelo je na nagovor mog starijeg brata Davida - rekla nam je simpatična Josipa.
Josipa ponosno odijeva narodnu nošnju baranjskog mjesta Luč, o čemu kaže:
- Riječ je o nošnji koju bi svekar poklonio snahi, a ona bi ju, nakon svadbe, prvi put odjenula tek za Božić, da se vidi što joj je poklonio svekar - naglasila je Josipa.
Novopečena Miss fotogeničnosti i dalje će se pojavljivati na sličnim manifestacijama budući da je to sada već postalo njezina velika ljubav. S posebnim zadovoljstvom i veseljem odijevat će i narodnu nošnju jer time promovira i svoj kraj. A izbor na kojem je osvojila jednu od pobjedničkih titula dugo će pamtiti.

Piše: Roberta MESIĆFoto: Gordan PANIĆ

Ljepotice s kalendara snimio “Glasov” fotoreporter
Ovogodišnji izbor najljepše Slavonke tradicija je koju je slavonska naklada “Privlačica”, kao organizator, uspješno održala već šesnaest godina. Gosti na “Večeri Privlačice”, odnosno “Zimskim šokačkim divanima”, svojim glasovima biraju svoju najdjevojku među dvanaest ljepotica s velikog kalendara koji izdaje “Privlačica”. Na njemu su uvijek djevojke u narodnim nošnjama svoga mjesta, a fotografije za ovogodišnji kalendar djelo su “Glasovog” fotoreportera Gordana Panića. Ove godine najljepša je birana među deset djevojaka; dvije su odustale zbog osobnih razloga. A od siječnja do prosinca na kalendaru su predstavljene Martina Ninković( Podvinje, nije sudjelovala u izboru), Mirjana Knežević (Bošnjaci), Josipa Pehar (Luč), Amanda Kelava (Nijemci), Ivana Petrović (Vrpolje), Ivana Vidinović (Tordinci), Melita Bungić (Drenje), Mirna Dominković (Štitar), Ivona Čehovski (Županja), Ana Vidaković (Oprisavci), Nikolina Borić (Ivankovo, također nije sudjelovala na izboru) i Valentina Vojvodić (Ilok). Najljepšom Slavonkom proglašena je Amanda Kelava iz Nijemaca, prvom pratiljom proglašena je Ivona Čehovski iz Županje, za drugu pratilju izabrana je Mirjana Knežević iz Bošnjaka. Titulu Mis simpatičnosti osvojila je Melita Bungić iz Drenja, dok je za Miss fotogeničnosti, prema jednoglasnoj odluci predstavnika medija, proglašena Josipa Pehar iz Belog Manastira u nošnji iz Luča.

Glas Slavonije
- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2011., srijeda

Podgoračani na 'Zimskoj noći'


U Našicama je sinoć održana još jedna u nizu Zimskih noći. Publici su se predstavili HKD Podgoračani iz Podgorača i njihovi gosti KUD Gibarac iz Poganovaca. Domaćini su se predstavili već tradicionalno slavonskim pjesmama i plesovima, a gosti iz Poganovaca njeguju i prikazuju srijemski folklor i običaje. Učenici OŠ Hinka Juhna Podgorač upriličili su i igrokaz, te prikazali narodnu bajku „Babina Bilka“. Održan je i „Ples srdaca“ kojeg Podgoračani tradicionalno upriličuju svake godine povodom Valentinova. Brojna publika svojim osmijesima i pljeskom još jednom je pokazala zainteresiranost za ovakva druženja

Radio Našice
- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2011., utorak

Amanda Kelava iz Nijemaca najljepša Slavonka u narodnoj nošnji za 2011. godinu




VINKOVCI - U hotelu ''Admiral'' Vinkovci održana je 21. ''Večer Privlačice'', odnosno Zimski šokački divani čiji je središnji događaj bio 16.Izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji za 2011. godinu.

Na ovogodišnjem izboru najljepše Slavonke u narodnoj nošnji sudjelovalo je deset natjecateljica, budući su dvije zbog osobnih razloga morale odustati. Inače sve su ljepotice svojevrsni ukras zidnog kalendara za 2011. godinu, što je također tradicija izdavača i organizatora večeri, a to je Slavonska naklada „Privlačica“.

Sve je počelo 1989. godine na Kunjevcima, a unatoč recesiji uspjeli smo ove običaje i tradiciju sačuvati pa smo evo došli do 21.-ve Večeri Privlačice i 16. po redu izbora za najljepšu Slavonku. Okupili smo djevojke iz svih regija, ali s intencijom da to svakako budu i snaše iz naših povratničkih mjesta potencirajući obnovu običaja i nošnji.Da smo uspjeli u prilog ide i podatak da se večeras ovdje okupilo preko 400 gostiju iz svih dijelova Hrvatske., rekao nam je Martin Grgurovac ispred SN „Privlačice“.

Za laskavu titulu , tijekom nekoliko službenih predstavljanja pred publikom i žirijem „borile“ su se Mirjana Knežević (Bošnjaci), Josipa Pehar (Luč), Amanda Kelava (Nijemci), Ivana Petrović (Vrpolje), Ivana Vidinović (Tordinci), Melita Bungić (Drenje), Mirna Dominković (Štitar), Ivona Čehovski (Županja), Ana Vidaković (Oprisavci) i Valentina Vojvodić (Ilok).

Najljepšom Slavonkom proglašena je Amanda Kelava iz Nijemaca, prvom pratiljom proglašena je Ivona Čehovski iz Županje, drugom pratiljom proglašena je Mirjana Knežević iz Bošnjaka.

Titulu Miss simpatičnosti osvojila je Melita Bungić iz Drenja, dok je za Miss fotogeničnosti prema jednoglasnoj odluci medija proglašena Josipa Pehara iz Luča.

Tijekom večeri organizirane su i nagradne igre za posjetitelje, a izabran je i najbolji gastro-stol. Tako je prema ocjeni stručne komisije najboljim gastro-stolom proglašen onaj obitelji Dominković iz Štitara koji su kao nagradu dobili 300 kg cementa.

Producent manifestacije bio je Ninoslav Virc, a tijekom večeri odražan je bogat zabavno-glazbeni program u kojem su nastupali osječki sastav „Prva liga“,tamburaški sastav „Tambura band“, potom glumac Vladimir Andrić („Đuka Begović“), te samičar Zlatko Ćosić,

CIBALIA
- 10:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.02.2011., ponedjeljak

Novljanska ženidba »Mlade mesopustove«





NOVI VINODOLSKI Nedjelja je protekla u znaku velikog vjenčanja! U Novom Vinodolskom mladići obučeni u starinske muške, ali i u ženske nošnje, pokazali su kako se nekada odvijala ženidba, kako kažu u Novome, a to znači vjenčanje »Mlade mesopustove«. Prošli su gradom, prvo »stari svati«, roditelji mladenke i mladoženje, a potom i »svaća«.

NOVI LIST
- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Doudlebski koledari u Zdencima





Češka beseda Veliki i Mali Zdenci niz godina surađuje s kulturnim udrugama iz južne Češke. Ljeti Zdenčani putuju u Češku, gdje mjesne zajednice upoznaju s manjinskim kulturnim amaterizmom, a gosti iz Češke dolaze u vrijeme fašnika. Prošlih šest godina u Zdence su dolazili stanovnici općine Římov, a ove subote je došao zavičajni ansambl iz Doudleba.
Ružina fašnička povorka iz Doudleba sastoji se od 12 koledara, koji su s povorkom povezani, prije svega u odnosu na vjeru. Stalno obilaze selo, kod svake kuće zaplešu kolo, pozovu gazdu i gazdaricu na zabavu i prelo, a veselje traje do Pepelnice....
Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh maškarama je predao ključ od grada, naglasivši da je posjet gostiju iz Češke u vrijeme fašnika, jedan novi događaj koji obogaćuje aktivnosti turističke zajednice Grubišnog Polja, ali prije svega zbližava češku besedu s Češkom Republikom.
Petosatna fašnička povorka pokazala je Zdenčanima bogatu tradiciju mesopusnih običaja južne Češke, a večernji kulturni program se sastojao od plesa i svirke limene glazbe. (Lenka Lalić)

Radio Daruvar
- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Novo vodstvo KUD-a Bjelovar


Na čelo ponovno stao Marijan Polašek

Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar ima novo vodstvo, jednoglasno izabrano na izbornoj skupštini.U sljedećem mandatnom razdoblju dužnost predsjednika će obnašati Marijan Polašek, a za dopredsjednike su izabrani Brankica Janči i Željko Mesec, dok će dužnost tajnika obnašati Marijan Janči.
Također glasovima svih nazočnih izabran je Izvršni odbor u sastavu: Ivan Čer, Svjetlana Strika, Davor Kapustić, Danijel Lalić, Kristina Abramović, Ivana Majhen, Dražen Trbojević, Luka Janči i Matija Janči,a za razničara Vanja Kupsjak. Novi tajnik KUD-a Marijan Janči iznio je okvirni plan rada za 2011. godinu, te naglasio da će godišnji samostalni koncert biti održan početkom ožujka. U planu je sudjelovanje na županijskim smotrama folklora, nabava narodne nošnje potrebne za izvođenje koreografija te okrupnjavanje tamburaške, dječje i odrasle folklorne sekcije. Istaknuo je i uvijek prisutne financijske poteškoće kod ugošćavanja i razmjene s prijateljskim folklornim udrugama.

(rs)

BJELOVARSKI LIST
- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.02.2011., nedjelja

U susret 30. obljetnici

KUD „Hrastovička gora“ pomlađuje članstvo i brine o budućnosti



HRASTOVICA - U godini kada će proslaviti 30.obljetnicu djelovanja članovi KUD-a „Hrastovička gora“ održali su Redovnu godišnju skupštinu na kojoj je Dragutin Harambašić, predsjednik KUD-a, naznačio kako su u proteklih godinu dana održali 38 proba i ostvarili 11 nastupa u Kalniku, Strahonincu, Piškorevcima, Đelekovcu, Karlovcu, Mošćenici i Petrinji.
U Društvu trenutno djeluje 50-ak članova raspoređenih u Dječju folklornu skupinu, Mali tamburaški orkestar i Folklornu skupinu odraslih. U proteklom razdoblju bogatiji su za pet novih članova, dječaka, ali i isto toliko novih tambura, što je pokazatelj razvoja i budućnosti ovog Društva.
U planu za ovu godinu, kako je naznačila Nada Korečić, tajnica KUD-a, uz već tradicionalne nastupe na Večeri folkora, Lovrenčevu i Božićnom koncertu, organizirat će 12.Bartolovske susrete, a 30.obljetnicu KUD-a proslavit će 18. lipnja, dok će u studenome sudjelovati i na promociji Monografije, Župe Hrastovica, autora Ivana Rizmaula, „Pod Hrastovičkom gorom“, u kojoj se među više od 400 stranica i 350 slikovnih zapisa spominje i sam KUD „Hrastovička gora“.
Na dosadašnjem uspješnom radu čestitao im je i Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika Petrinje, ujedno i voditelj srodne udruge, Folklornog ansambla „Petrinjčica“, naznačivši kako vjeruje u njihovu daljnju dobru zajedničku suradnju.

petrinjski radio
- 13:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2011., petak

Plan Zajednice udruga u kulturi Bjelovarsko-bilogorske županije za 2011


Ovogodišnji plan rada Zajednica udruga u kulturi grada Bjelovara počinje se ostvarivati koncertom Saše Kovača, koji u povodu Valentinova poklanja Bjelovarčanima 11. veljaće. Kompletan program za ovu godinu poredstavljen je u uredu gradonačelnika Antuna Korušca, koji ističe da su u prošloj godini u organizaciji Zajednice održana 43 različita programa u kojima je sudjelovalo oko 1300 izvođača, od toga 610 iz drugih gradova širom Hrvatske. Lani je bilo 10 izložaba, osam projekcija filmova, dvije likovne kolonije, četiri kazališne predstave i 19 nastupa kulturno-umjetničkih društava.
U ovog godini, naglašava predsjednica Zajednice Branka Janči, nastavljaju se aktivnosti započete prošle godine koje je publika dobro prihvatila, kao što je “Pisanicom do Uskrsa, Bjelovarsko kulturno ljeto, programi za Dan grada, Izvorno u Bjelovaru i brojni drugi, ali se uvode i neki novi sadržaji.
U svibnju će prvi put biti održana revija bilogorske narodne nošnje, a u lipnju festival tradicijskih glazbala Hrvatske. U planu su i svečanosti u povodu Martinja i Svetog Nikole, likovne kolonije, DOKUart festival, a već u ožujku maskenbal za građanstvo i za mlade u suradnji s Udrugom Sreganeet.
Grad će za ostvarenje tih programa, ističe gradonačelnik, u proračunu osigurati 100 tisuća kuna.

BJELOVARSKI LIST
- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2011., srijeda

ALILOVAČKI DIVANI 2011.


Hrvatsko kulturno društvo TKANICA iz Alilovaca ponovno vam i ove godine predstavlja već sada tradicionalnu kulturnu manifestaciju pod nazivom ALILOVAČKI DIVANI. Tema ovogodišnje manifestacije je scenski prikaz običaja babinja. Društvo će prikazati babinje kroz tri dana a događa se u velikoj seljačkoj sobi u kojoj je i rodilja. Poslije scenskog prikaza uslijedit će druženje, divani i kolo uz domaću kapljicu i naše tamburaše.
Posjetite nas 19. veljače 2011. u 20:00 sati u prostoru Vatrogasnog doma u Alilovcima i ugodno se provedite!

Alilovci
- 07:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

6. Godišnja Skupština KUD-a Otrovanec




KUD “OTROVANEC” PRIMILO OPĆINSKO PRIZNANJE POVELJU S LIKOM PETRA PRERADOVIĆA

OTROVANEC: U nedjelju 13. 2. 2010. održana je šesta Godišnja skupština KUD-a “Otrovanec” u Društvenom domu u selu. Predsjednica KUD-a Mirjana Gomerčić na Skupštini pobrojila je: Nastupale su na humanitarnom koncertu u organizaciji udruge “Podravsko sunce”, Priredbom su u Otrovancu obilježavanje 8. ožujka Dan žena, nastupale su u Prugovcu, Kladarama i Martincima u Mađarskoj. Bile su domaćini i organizatori 5. Susreta folklora u Otrovancu. Sa općinskom Turističkom zajednicom nastupile su na manifestaciji Prikaza starih zanata u restoranu “Zlatni klas” u Otrovancu. Najviše ih je obilježio nastup u Vinici, u kojoj ih je zatekla iznenadna i za njih nenadoknadiva smrt njihova vrlo aktivna člana Franje Kožarića. Pohvalila je dobru suradnju sa KUD “Podravina” iz Starogradačkog Marofa i “Gračankama” iz Starog Graca s kojima se nadopunjuju. Požalila se na neuspjeli doček Nove godine i osipanje članstva. Blagajnica Renata Hampovčan, također je podvukla smanjenje članstva i premalo priključenje novih, ali ih ima. Posebno se zahvalila na donaciji Općini Pitomača, koja im pomaže, ali ne toliko da bi imali svoju glazbu..

Marijan Pavleković, predsjednik MO Otrovanca i predsjednik Vijeća Općine Pitomača iznio je dobre strane rada KUD-a. Rekao je da slične probleme imaju i ostali nosioca kulture i pohvalio je rad udruge. Podvukao je da su u 2010. od Općine Pitomača primile zasluženu Povelju Lik Petra Preradovića i Priznanje DVD Otrovanec za učešće i pomoć pri obilježavanju 8. godišnjice humanitarnog rada društva i dodao: – Nikom nije lako, ali za uspješno djelovanje u kulturi novac nije glavni uzrok stagnacije -. Podsjetio se na vrijeme kad je u Otrovancu djelovao učiteljski par Baronica, koji su se posvetili radu s mladima, unijeli novine, čiji zasadi i sada žive. Selo ima Područnu školu i sedamdeset troje djece do četvrtog razreda Osnovne škole, što nije malo. Podvukao je dobru suradnju sa DVD-om.

Da je slična problematika prisutna i kod drugih potvrdili su gosti: predstavnica Foruma žena Kloštar Podravski, Udruge žena Kladare, Kozarevca, KUD-a “Gračanke” iz Starog Graca i KUD-a “Podravina” iz Starogradačkog Marofa, KUD “Pitomačanka” iz Pitomače.
Domaćini i gosti su ustvrdili da kao Udruge brojčano nisu veliki, ali nastaviti će raditi. Entuzijasti su i nosioci kulture u svojim sredinama. Pridružili su im se i vatrogasci DVD Otrovanec. U planu rada podvukle su brigu o Muzeju u staroj školi, nekadašnjoj Krajiškoj bolnici iz doba Marije Terezije, u koju su izložile eksponate prikupljene u selu.

Navele su 7. svibnja 2011. dan održavanja SUSRETA FOLKLORA U OTROVANCU.

Predsjednica Mirjana Gomerčić na kraju zahvalila se svim sviračima, uz domaće, onima iz Starog Graca i Starogradačkog Marofa, koji ih prate na nastupima, njihovom članstvu s kojima se druže i surađuju, svima prisutnima i najavila ugodno druženje.

Tekst i fotografije Barica Mihoković

PITOMAČA.NET
- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2011., utorak

Izborna godišnja skupština češke besede Daruvar


U subotu je u Češkom domu u Daruvaru održana Izborna godišnja skupština češke besede Daruvar. Češka beseda Daruvar broji 700 članova od kojih je 200 aktivnih. Program rada aktivnih članova bazira se na angažman u jednoj od brojnih sekcija.
U analizi rada u protekloj godini istaknuta je priprema i uspješna provedba Žetvenih svečanosti. Polugodišnje pripreme za Dožinke izanimirale su i manje aktivne članove besede koji su pomogli u uspješnoj organizaciji ovog velikog kulturnog programa.
U radnom dijelu sjednice izabrani su novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora češke besede Daruvar. A o vodstvu će se odlučivati na prvoj sjednici Upravnog odbora. Nakon radnog djela programa izveden je i scenski prikaz osnovnoškolaca Češke škole Jan Amos Komensky i kazališne sekcije ČB2.(I.I.L.,L.L.)

Radio Daruvar
- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.02.2011., četvrtak

Godišnja skupština KUD Zasadbreg



KUD Zasadbreg, održao je svoju redovitu Izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj su izvješća o radu u minuloj godini podnijele, te program i planove za 2011. godinu predstavile predsjednica i tajnica Mirjana Korunić i Barbara Kneklin (na slici).
Minula godina za KUD Zasadbreg bila je više nego dobra, što se oslikava o broju nastupa kod kuće, Hrvatskoj i inozemstvu. Društvo je imalo 47 nastupa, 10 radnih akcija, 7 druženja i 146 proba svih sekcija.
I ove godine u planu je ostvariti niz gostovanja, te uređenje Etno kutka, skupljanje i zaštita starih stvari i predmeta te izdavanje brošure o Etno kutku. Skupštinu su pozdravili i na dobro radu čestitali općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović, predsjednik VMO Zasadbreg Anđelko Kovačić, te predstavnici udruga i klubova iz Zasadbrega, općine i drugih sredina. KUD Zasadbreg, osnovan je 1999. godine i broji stotinjak članova.

( Stjepan Mesarić)

MEĐIMURSKE NOVINE
- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.02.2011., srijeda

Alaj pjevam i pjevati znadem! – 2011.




Najstarija hrvatska smotra izvornog folklora, 47. Brodsko kolo, nastavljena je ovoga vikenda, 15. Smotrom folklornih pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema pod nazivom “Alaj pjevam i pjevati znadem”. Nastupilo je 16 pjevačkih skupina iz Brodsko posavske, ali i Požeško slavonske, Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske županije. Spomenuta manifestacija pokrenuta je s ciljem njegovanja i poticanja pjevanja. U svim županijama naše regije održavaju se takve smotre s kojih najbolji pjevački sastavi nastupaju na “Brodskom kolu”, odnosno Smotri folklornih pjevačkih skupina. 47. hrvatska smotra folklora – Brodsko kolo bit će nastavljena u korizmeno vrijeme, u brodskoj Crkvi Gospe Brze Pomoći bit će održano pučko pjevanje crkvenih pjesama.

Radio Slavonija
- 06:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2011., utorak

Skupština Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine


Željko Uzel, dosadašnji predsjednik Gradskog saveza KUD-ova u gotovo dva mandata zahvalio se na dosadašnjoj suradnji, a u sljedeće četiri godine Gradskim savezom KUD-ova grada Kutine predsjedat će Vesna Tomljenović, iz „Seljačke sloge“. Članovi i članice upravnog odbora Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine u sljedeće četiri godine su Katica Tomac ispred „Ivančica“, Lidija Balaško ispred Češke Besede, Međurić, Sanja Durbek ispred KUD-a „Repušnica“, Zdravko Nikšić ispred KUD-a „Moslavina“, Darko Preglej ispred KUD-a „Ilova“, Slavica Moslavac ispred KUD-a „Husain“, Ljubica Vagner ispred „Seljačke sloge“ , Zdenka Uzel ispred Matice Slovačke Međurić i Marija Madunić ispred KUD-a „Banova Jaruga“ . Nadzorni odbor sačinjavaju Lana Moslavac, Zdenka Moguš i Ana Mikula.
Gradski savez KUD-ova u 2011. godini organizirat će 16. Smotru dječjeg tamburaškog stvaralaštva, 21. Smotru dječjeg folklora, 31. Smotru folklora Moslavine, 20. Smotru pjevačkih skupian i Petrovo u Kutini. Naravno nastupit će i na županijskim smotrama folklora te ostalim značajnim folklornim manifestacijama poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola itd.
Sevez okuplja preko 700 članova u dobi od 5 do 70 godina i broji devet folklornih skupina, sedam tamburaških sastava i osam pjevačkih skupina u kojima su odrasli članovi te šest dječjih folklornih skupina i četiri dječja tamburaška sastava,.

Kutina
- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2011., petak

Program 44. ŠOKAČKOG SIJELA u Županji

P R O G R A M

44. ŠOKAČKOG SIJELA - ŽUPANJA 2011. GODINE

„Kovač kuje daleko se čuje"


Petak, 25. veljače 2011.
20.00 sati - KONJARSKE VATRE (Zavičajni muzej „Stjepan Gruber")


Subota, 26. veljače 2011.

10.30 sati - MALO ŠOKAČKO SIJELO (dvorana „Mladost")

19.00 sati - OTVORENJE SIJELA (dvorana „Mladost")


Nedjelja, 27. veljače 2011.

10.30 sati - MALO ŠOKAČKO SIJELO (dvorana „Mladost")

12.00 sati - POKLADNO JAHANJE - najava Sijela ulicama grada

19.00 sati - KAZALIŠNA PREDSTAVA „Hamlet u selu Rastovci Donji"-GAK

(dvorana „Mladost")


Ponedjeljak 28. veljače 2011.

18.00 sati - IZLOŽBA „GOLDHAUBEN - ZLATARE" - Oglavlja urešena zlatovezom

Gornje Austrije i Slavonije (Pastoralno- kulturno središte župe Mučeništva

sv. Ivana Krstitelja)

19.00 sati - SIJELO PUČKIH PISACA (Restoran Kristal-Sladorana)


Utorak, 01. ožujak 2011.

18.00 sati - Žana Erdelji - IZLOŽBA (Galerija Veliki Kraj)

19.00 sati - I. VEČER FOLKLORA (dvorana „Mladost")


Srijeda, 02. ožujak 2011.

18.00 sati - PREDSTAVLJANJE KNJIGE „CVELFERIJA 1848./49. DOKUMENTI" -

Ivice Ćosića-Bukvina (Gradska knjžnica)

19.00 sati - II. VEČER FOLKLORA (dvorana „Mladost")


Četvrtak, 03. ožujak 2011.

10.30 sati - MALO LITERARNO SIJELO (Gradska knjižnica)

11.00 sati - X. „VIGOR BARMEN KUP" (Obrtničko-industrijska škola)

18.00 sati - IZLOŽBA SLIKA Zlatka Kokanovića (Klub-galerija „LUŽ 08")


Petak, 04. ožujak 2011.

19.00 sati - „ŠOKAČKI CVIT 2011." (dvorana „Mladost")


Subota, 05. ožujak 2011.

19.00 sati - III. VEČER FOLKLORA- gostujući ansambli (dvorana „Mladost")


Nedjelja, 06. ožujak 2011.

09.00 sati - SVINJOKOLJA (Caffe-bar „Ambar")

11.00 sati - PEČE ČIČA RAKIJU ( Trg kralja Tomislava)

12.00 sati - ZABAVNI PROGRAM TS „Patria"(centralna pozornica)

13.00 sati - POKLADNA POVORKA - ulicama grada

20.00 sati - MASKENBAL (Dom mladeži)


Ponedjeljak, 07. ožujak 2011.

19.00 sati - VEČER UZ TAMBURU (dvorana „Kristal-Sladorana")


Utorak, 08. ožujak 2011.

20.00 sati - SELJAČKA ZABAVA (Sportska dvorana OŠ Ivana Kozarca)

Nastupa: TS „Kristali" Županja



KONTAKTI:

Predsjednica Izvršnog odbora Šokačkog sijela: Terezija Nemetz 099 215 8252

Predsjednica KUD-a Kristal: Anica Baturina

Predsjednik KUD-a Tomislav: Ivan Baotić

TZ ŽUPANJE
- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mladost i ljepota Slavonije 2011

44. Priredba „Mladost i ljepota Slavonije“
Revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama

KUD «Šokadija» iz Starih Mikanovaca privodi kraju pripreme za 44. po redu manifestaciju «Mladost i ljepota Slavonije» koja će se održati 26.02.2011. godine.
Te večeri 10 djevojaka, 10 snaša i 10 momaka u narodnim nošnjama prikazat će najbogatije i najstarije nošnje mjesta iz kojih dolaze. Sve sudionike revije krasit će visoka razina pripremljenosti i znanja o tradicijskoj kulturi i njenim očitovanjima.
Organizatori manifestacije su vrijedni članovi KUD-a „Šokadija“ Stari Mikanovci, uz dragocjenu pomoć suradnice mr.sc. Ljubice Gligorević.
Prosudbeni sud sastavljen od eminentnih etnologa pratit će reviju i ocjenjivati – izvornost i originalnost nošnje, kompletnu osobnost (držanje, hod, govor), poznavanje nošnje, način izrade i kojom prigodom se nosila.
Priredba je manifestacija prestižnog značaja. To je tradicijska manifestacija, kulturnog, edukativnog i društvenog karaktera. Na priredbama prethodnih godina sudjelovala su brojna kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine, pučki pripovjedači i kazivači, obrtnici starih zanata, glumci, recitatori, tamburaški sastavi i vokalni solisti.
Priredba okuplja sudionike iz svih slavonskih županija te je ušla u red značajnih kulturnih događanja u ovom dijelu Lijepe naše-

Prijave za reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama kraja iz kojeg dolaze su još u tijeku, i ukoliko ste zainteresirani prijavite se NAJKASNIJE do 15. veljače 2011. godine na telefon: 032/210-237 ili 098/569-496 (Marko Martinović)
Zainteresirane djevojke, snaše i momci trebaju ispunjavati slijedeće uvjete:
- na sebi trebaju imati kompletnu originalnu nošnju mjesta iz kojeg dolaze uz tradicionalno češljanje kose za djevojke i primjereno pokrivalo glave za snaše i momke.
- starosna dob za djevojke je od 15 do 30 godina
- starosna dob za snaše je od 18 do 35 godina
- starosna dob za momke je od 17 do 30 godina

DOM KULTURE STARI MIKANOVCI, 26. VELJAČE u 19.00

U programu sudjeluju: KUD „Marko Marojica“ Župa dubrovačka, Klapa „Alegria“, TS „Garavi“, KUD „Šokadija“ Stari Mikanovci. U etno-kutku predstavit će se Danijel Kolarević iz Starih Mikanovaca, srednjoškolac – zaljubljenik u tradiciju i šokačko naslijeđe, a predstavit će nam se i mladi vinkovački glumac Vladimir Andrić.

Nakon priredbe slijedi tradicionalna slavonska zabava u dvorani OŠ u Starim Mikanovcima.


Radio Osijek

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.