Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Doudlebski koledari u Zdencima





Češka beseda Veliki i Mali Zdenci niz godina surađuje s kulturnim udrugama iz južne Češke. Ljeti Zdenčani putuju u Češku, gdje mjesne zajednice upoznaju s manjinskim kulturnim amaterizmom, a gosti iz Češke dolaze u vrijeme fašnika. Prošlih šest godina u Zdence su dolazili stanovnici općine Římov, a ove subote je došao zavičajni ansambl iz Doudleba.
Ružina fašnička povorka iz Doudleba sastoji se od 12 koledara, koji su s povorkom povezani, prije svega u odnosu na vjeru. Stalno obilaze selo, kod svake kuće zaplešu kolo, pozovu gazdu i gazdaricu na zabavu i prelo, a veselje traje do Pepelnice....
Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh maškarama je predao ključ od grada, naglasivši da je posjet gostiju iz Češke u vrijeme fašnika, jedan novi događaj koji obogaćuje aktivnosti turističke zajednice Grubišnog Polja, ali prije svega zbližava češku besedu s Češkom Republikom.
Petosatna fašnička povorka pokazala je Zdenčanima bogatu tradiciju mesopusnih običaja južne Češke, a večernji kulturni program se sastojao od plesa i svirke limene glazbe. (Lenka Lalić)

Radio Daruvar

Post je objavljen 21.02.2011. u 13:27 sati.