folklorni

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.12.2009., ponedjeljak

Prepolovljen novac za Šokačko sijelo


ŽUPANJA - Ove su godine pripreme za Šokačko sijelo, najveću manifestaciju tradicijske kulture, koja će se održati 43. put zaredom od 5. do 16. veljače 2010. godine, znatno ranije obavljene. Program je definiran u cijelosti, a Sijelo će se od ranijih razlikovati i po troškovima. Dok su prethodne manifestacije koštale milijun kuna, sljedeće Sijelo bi trebalo biti upola jeftinije. Naime, planirano je 550.000 kuna, a većina sredstava bi se namaknula od sponzora i iz donacija.
- Sredstva će se reducirati, a na programu se to neće osjetiti. Naime, sve priredbe koje se već tradicionalno održavaju i ove su godine uvrštene u program - kaže predsjednica Izvršnog odbora Terezija Nemetz i dodaje da će se nastojati uštedjeti racionalnijom organizacijom, neće biti razmetanja, i vodit će se računa o svakoj sitnici. Tako vjerojatno neće biti šatora, jer njegovo iznajmljivanje dnevno košta oko 15.000 kuna, a zamjena bi mogao biti zatvoreni dio gradske Tržnice, gdje bi se dočekalo sudionike povorke, koja bi kretala od Vatrogasnog doma. Troškovi će se rezati i po većini ostalih stavki te će, recimo, nakon večere u dvorana svirati tamburaši koji su nastupali te večeri na Sijelu, a neće se angažirati i plaćati drugi bendovi i slično. Kada je u pitanju Tamburaški festival, za koji mnogi pitaju zašto ga ove godine nema i pripisuju to promjeni političke garniture u gradu, Terezija Nemetz kaže da nije istina da Festival ne treba, nego upravo suprotno.
- Festival je dobar i dalje ćemo ga podržavati, ali baš zbog toga zaslužuje posebnu pažnju pa će stoga biti izdvojen iz Sijela i održavati se prije - kaže Nemetz.

B.Galović-Dabić

Glas Slavonije
- 11:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.12.2009., ponedjeljak

Ne štentajte pastiri




PETRINJA - Hrvatski dom Petrinja i Folklorni ansambl „Petrinjčica“ organizirali su koncert pod nazivom„Ne štentajte pastiri“. Bio je to tradicionalni deseti po redu Božićni koncert. Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika je rekao da koncert svake godine nosi ime po jednoj tradicionalnoj pjesmi, ove godine „Ne štentajte pastiri“.

„Stari Petrinjci jako dobro znaju o kojoj se pjesmu radi.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Milan Herceg. Ujedno je pozvao Petrinjce na Božićni koncert u župnu crkvu sv.Lovre u utorak gdje će se predstaviti i „Petrinjčica“ i sve petrinjske udruge s programom. Na kraju će svi zajedno otpjevati „Na salašu“.

Publici su svoje plesove, pjesme i nošnje predstavili FA „Petrinjčica“, „Turopolje“ te KUD Bjelovar.

Petrinjski radio
- 16:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KUD SVETI JURAJ - ZAGORJE OGULINSKO


Posjetite stranice KUDa SVETI JURAJ - ZAGORJE OGULINSKO.
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2009., nedjelja

Božićni koncert HKUD-a Darda



HKUD Darda održao je odličan godišnji božićni koncert. Svi uzrasti darđanskih folkloraša pokazali su sve ono što je kroz skoro 10 godina postojanja napravljeno. Počelo je sa najmađom skupinom Jasprice, a kako je istaknula predsjednica društva Marija Kundih oni su naš zaklog za budućnost jer je zanimanje djece za sudjelovanje u folklornim aktivnostima velika. Jasprice su otplesale nekoliko božićnih plesova i igrokaza iz cijele Hrvatske, a koreografija i višemjesečne pripreme odradila je Marijana Cmrečnjak. Nakon malih nastupila je dramska sekcija KUD-a sastavljena od darđanskih umirovljenika sa zanimljivim prikazom jedne šokačke obitelji. Glavni događaj bili su spletovi plesova iz cijele Hrvatske pod stručnim vodstvom Stanislava Čamagajevca. On je ujedno i voditelj tamburaške skupine koja je svojom svirkom pratila cijeli koncert. Posebna zahvala je upućena općini Darda i načelniku Anti Vukoji koji je izašao u susret zahtjevu za nabavu novih nošnji i instrumenata. Za kraj ostavljen je sjajan prikaz plesova iz Posavine, a HKUD Darda ove je godine imao goste iz glazbene udruge Modus. Glazbeno nadareni Darđani svih uzrasta pokazali su što su naučili na sintisajzeru.

Radio Baranja
- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2009., petak

Ladov Koncert pred svetkovinu Božića u Novskoj




LADO, ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, sinoć je pred novljanskom publikom održao tradicionalni božićni koncert.

U kino dvoranu Pučkog otvorenog učilišta koncert je privukao velik broj posjetitelja. Najpoznatije hrvatske božićne pjesme, božićne pjesme iz okolice Zagreba,Vinišča kod Trogira, Brača, Baranje, zadarskog područja, pod ravnanjem Dražena Kurilovčana i Joška Čalete izveli su ženski zbor, muška vokalna skupina te mješoviti zbor i orkestar. Za kraj koncerta Novljane su počastili izvedbama pjesama „U to vrijeme godišta“, „Radujete se narodi“, „Svim na zemlji mir, veselje“ i „Narodi nam se kralj nebeski“. Program Božićnih koncerata diljem Hrvatske, ansambl izvodi dvadeset godina, a LADO je ove godine obilježio i 60. obljetnicu od osnutka.

Novska
- 20:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2009., nedjelja

Smotra samičara u Donjim Andrijevcima


U subotu, 12. prosinca u Donjim Andrijevcima održat će se jedanaesta Smotra svirača na tamburi samici pod nazivom "Oj samice drvo javorovo, tko te svir'o nikad ne bolov'o". U programu će ove godine sudjelovati 23 izvođača, samičara i KUD-ova.

Nastupit će Kud "Tamburica" iz Slavonskog Šamca , ženska pjevačka skupina iz Podvinja, ženska pjevačka skupina Kud-a "I. G. Kovačić" iz Beravaca, Kud "Tena" Đakovo, muška pjevačka skupina "Šokačka grana" iz Osijeka, Kud "Mijat Stojnović" iz Babine Grede, muška pjevačka skupina iz Lovinca, ženska pjevačka skupina "Zwizde" iz Zagreba, Folklorni ansambl Broda sa samičarem, gajdašem i pjevačima te samičari iz Svinjarevaca, Prkovaca, Brodskog Varoša, Slavonskog Šamca i Slavonskog Broda.

Ove godine će po prvi puta u povijesti Smotre nastupiti i jedan šargijaš iz Bosanske Posavine, u pratnji violine i pjevača. Svi navedeni sudionici u svom programu imaju i samicu, koja je ujedno i uvjet sudjelovanja. Program počinje u subotu, 12. prosinca u 18:30, ulaz je 15 kn.

Radio Slavonija
- 21:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2009., srijeda

11. ZIMSKO SPREMANJE – ANTIN


KUD Lela i Vladimir Matanović, već tradicionalno, 11. godinu za redom oko blagdana sv. Antuna Pustinjaka u Antinu okuplja cure, snaše i momke koji se publici predstavljaju odjeveni u tradicijsko zimsko ruho. Zimsko će se spremanje održati 16. siječnja 2010. u Mjesnom domu u Antinu. Prosudbena će komisija ove godine imati iznimno tešku zadaću. Naime, do sada je već prijavljeno 27 natjecatelja, što je najveći broj dosad. Prijavljeno je 12 cura, 7 momaka i 6 snaša. Ove je godine novina što će na Zimskom spremanju biti i natjecatelji iz Bačke.
U Antinu će se tako, jedanaesti put za redom, pokazati kako je KUD Lela i Vladimir Matanović savjestan i kvalitetan organizator manifestacije koja je jedinstvena ne samo u našoj regiji, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj jer se prikazuje odijevanje u zimsko tradicijsko ruho.

ZAKUD
- 12:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.12.2009., utorak

PRIJAVE ZA 43. MLADOST I LJEPOTU SLAVONIJE

Priredba "Mladost i ljepota Slavonije" održat će se 6. veljače 2010. u 19 sati u Domu kulture u Starim Mikanovcima. Novina je da je za sljedeću priredbu ograničena dobna granica za natjecatelje pa se tako mogu prijaviti djevojke od 15-30 godina, snaše od 15-35 i momci od 17-30 godina.

Svi zainteresirani za nastup na ovoj priredbi mogu se javiti tajniku KUD-a "Šokadija" Marku Martinoviću na broj 098/569-496 ili 032/210-237.

- 12:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.12.2009., ponedjeljak

KUD „Husain“ izdao novi nosač zvuka „Široka je Moslavina“



KUD Husain je u suradnji sa Muzejom Moslavine, Hrvatskim radiom i Studiom Podmornica iz Samobora izdao još jedan nosač zvuka pod nazivom „Široka je Moslavina“

Moslavačko glazbeno narodno blago predstavljeno nosačem zvuka naziva «Široka je Moslavina» donosi nam 26 naslova i to: četrnaest napjeva i kola bez glazbene pratnje u izvedbi mješovite pjevačke skupine «Baština» KUD-a Husain iz istoimenog naselja nedaleko Kutine, te napjeva i kola sviranih na tradicijskim glazbalima: jedinki ili fruli, dvojnicama, okarini, tamburi samici i moslavačkim dudama sve u izvedbi Lane Moslavac.
Objedinjujući glazbu lonjsko poljskih širina i moslavačkog trsnog gorja, i ovaj glazbeni projekt kao i prvi izdan 2000. godine, pod nazivom «Vijenac žita, vijenac zlata» istražila je i obradila etnologinja i voditeljica KUD-a Slavica Moslavac.

Dio iz recenzije producenta gosp. Ivice Ivankovića:...
„Taj je glazbeni uradak ujedno i ostvarenje njezina (S. M:) dugogodišnjega sna, ali i želje da zapisi i/ili snimke glazbe njezina prostora i vremena postanu i ostanu svojevrsno glazbeno svjedočanstvo o etnografskoj (u ovome slučaju i etnomuzikološkoj) prošlosti te povezanosti Moslavine s ostalim krajevima središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Snimljene glazbene izvedbe birane su i nizane polako i strpljivo, pjesma po pjesma, ples po ples, jedan za drugim biser do bisera kao ženski sekanci pod vratom gizdave Moslavke!“

Na snimanju su pjevali vrli članovi i članice KUD-a «Husain» i to: Franjo Badanjak, Branko Bizomec, Ivica Cape, Bernarda Grdić, Dubravka Habek, Eva Kenfelja, Gordana Maly, Slavica Moslavac, Ljiljana i Stjepan Pomper, Sonja Repić, Ivica Tomljenović i Elena Vasik.

Redosljed na CD:

1. Moslavački drmeš, samica
2. Široka je Moslavina, pjesma
3. Zdravo Sv. Fabijan, dvojnice
4. Teraj, teraj lađo, pjesma
5. Kozatuš, dvojnice
6. Plakalo je mlado momče, pjesma
7. Moslavačka polka (C-dur), samica
8. Oj, Ivane livadare, pjesma
9. Lep nam Ivo krela loži, jedinka
10. Voljeli se Ivica i Mara, pjesma
11. Procvala mi bukovina, okarina
12. Kad te vidim na sokaku, pjesma
13. U ranu zoru stado' ja, jedinka
14. Prosioci dolaze, pjesma
15. Dudaška kara, dude
16. U vrtu malom, pjesma
17. Žela sam žito i pšenicu, pjesma
18. Kupala se sa sela djevojka, pjesma
19. Piština polka, samica
20. U suton, pjesma
21. Oj, Ančice, oj, dušice, pjesma
22. Žarko sunce odskočilo, dvojnice
23. Vjetar piri, pjesma
24. Drmeš, dude
25. Igram kolo

KUTINA
- 20:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Potoku održani VIII. Susreti dječjeg folklora




U organizaciji KUD-a Potočanka jučer su u Pučkom domu u Potoku povodom Nikolinja održani već tradicionalni VIII. Susreti dječjeg folklora.
Program obilježavanja Nikolinja otvoren je pozdravnim riječima koje su brojnim okupljenim sudionicima i uzvanicima uputili predsjednik KUD-a Potočanka Drago Plaščar te zamjenica načelnika Općine Popovača Kristina Ričković-
U folklornom dijelu programa nastupile su najmlađa i srednja dječja skupina KUD-a domaćina. Iako djeluje tek od nedavno, spomenuta najmanja grupa potočkih folkloraša na pozornici se odlično snašla. Kao gosti sinoć su u programu sudjelovali KUD 'Slavonac' iz Sladojevaca, KUD 'Prigorec' iz Sesvetskog Kraljevca te kutinski KUD 'Ivančice'.Program je u pratnji svojih dobrih anđela čitavo vrijeme nadzirao sv. Nikola. Na pojavu Krampusa on se nije obazirao, no djeca su ga se itekako uplašila.
Drženje nakon folklornog programa koji je završio okupljanjem svih sudionika na pozornici u izvedbi prigodne blagdanske pjesme, nastavljeno je uz podjelu darova te domjenak. Tradicionalnom susretu u Potoku nazočili su i predsjednik općinske Turističke zajednice Zdenko Cvetko, župnik župe sv. Ane iz Osekova, vlč. Nedjeljko Pišković, predsjednik Mjesnog odbora Potok Branko Gregurek kao i predsjednica te štićenici sisačkog Centra za žene 'Adela'.
Kako je istaknuo Drago Plaščar, KUD Potočanka u okviru svojih mogućnosti redovito pomaže ovom Centru, što se uglavnom odnosi na prikupljanje dječje odjeće, obuće i igračaka te hrane za štićenike istog.

POPOVAČA
- 17:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.12.2009., nedjelja

Revija narodnih nošnji Sisačko-moslavačke županije



SUNJA - Sunjske ali i narodne nošnje Sisačko moslavačke županije prepričavale su povijest ovog dijela Hrvatske na reviji narodnih nošnji pod nazivom “ Sunjski loz”, koji se po treći puta održao u Sunji u organizaciji KUD “ Sunjanka” iz Sunje. Bila je to manifestacija na kojoj su se stariji mogli prisjetiti neponovljive ljepote stvaranja kulturnog blaga koje je sačuvano od “zuba” zaborava, dok su oni nešto mlađi mogli naučiti načine, vrijednosti i svrhu postojanja kulturnog blaga narodnih nošnji Sisačko moslavačke županije.



U mnoštvu kulturnog blaga izabrano je i predstavljeno osam pojedinačnih narodnih nošnji, dok je trinaest čalnica KUD-a “ Sunjanka” iz Sunje predstavilo isto toliko sunjskih narodnih nošnji koje su se upotrebljavale i koristile u raznim prigodama kroz povijest. Prosudbena komisija vodeći se strogim pravilima, ocjenjujući izvornost nošnje, sklad boja, držanje i nastup osobe koja nošnju nosi prosudila je da Marija Dragičević iz Sunje ima najljepšu narodnu nošnju. Drugo mjesto pripalo je Ninki Jakšić iz Pešćenice dok je treće mjesto osvojila Jasminka Dragić iz Jasenovca.

“ Sretna sam jer se u ovako malom mjestu Sunji održava ovako značajna manifestacija, revija narodnih nošnji, na kojoj smo vidjeli ljepotu, dotjeranost, bogastvo iz pojedinih djelova Sisačko moslavačke županije. Specifičnost je, jer se svake godine ovdje predstavlja drugi kraj i drugo KUD. “- kazala je članica prosudbene komisija Slavica Moslavac ravnateljica muzeja Moslavine.


Po riječima Ivana Lovrekovića, pročelnika za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko moslavačke županije, iako je županija iznimno bogata ne samo nošnjama nego i sa načinima njenih očuvanja, ova revija još jedna je potvrda kvalitetnog rada unutar 86 KUD-ova koji aktivno djeluju u županiji.

Izabirom najljepših nošnji na “Sunjskom lozu”, Marija Dragićević iz Sunje i Ninka Jakšić iz Pešćenice predstavljat će Sisačko moslavački kraj na “ Brodskom kolu” kada će se birati “Najhrvatica u narodnoj nošnji”.

MOSLAVINA INFO
- 08:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.12.2009., subota

Tomić novi predsjednik KUD Čačinci


ČAČINCI - KUD Čačinci u subotu je dobilo novo čelništvo. Nakon četiri godine vođenja KUD-a dosadašnju predsjednicu Mirjanu Sabolić, zamijenio je Tomislav Tomić, jednoglasno su to odlučili članovi Skupštine, a na redovnoj Izbornoj skupštini KUD Čačinci, održanoj u subotu u Hrvatskom domu kulture. Nakon godina i godina ne rada, nekoliko entuzijasta, te čelništvo općine, odlučilo je ponovo revitalizirati društvo. Ponovni početak rada KUD-a bio je težak, jer nije bilo gotovo ničega, nedostajala je oprema, nošnje i glazbala, no mukotrpnim radom KUD je stalo na svoje noge i počelo normalno raditi, rekla je Mirjana Sabolić podnoseći izvješće o radu društva…


KUD Čačinci nastupalo je gotovo u svim sadržajima koji su bili organizirani na području općine, a mogu se pohvaliti i organizacijom Živih jaslica, večeri folklora te maškarama, Članovi KUD-a nastupali su i na Crkvaračkom prelu, Orahovačkom proljeću, Zdenačkim susretima te u Crkvarima i Gradini. Sekcija rukotvorine svojim je radovima sudjelovala i u humanitarnim aktivnostima, rekla je Sablić, zahvalivši na koncu svim strukturama općine na pomoći i razumijevanju.

Nakon razrješnice dosadašnjem čelništvu, za novog je predsjednika KUD-a izabran Tomislav Tomić, dva dopredsjednika su Mirko Mališ i Mirko Peček, tajnik Đurđica Nikšić dok će blagajničke poslove obnašati Brankica Đurđević. U novi Izvršni odbor KUD-a izabrani su Marijana Vidaković-Peček, Tatjana Maršić, Josipa Mališ, Antun Maršić, Zdenko Mikec, Mirko Krolo, Vjekoslav Palatinuš i Ivica Grbišić, dok NO čine Mirjana Sabolić, Antun Rugaš, Kristina Krmpotić, Blanka Jerbić, Nataša Krmpotić i Emina Mužar.

Novoizabrani predsjednik Tomić u planu rada za narednu godinu naznačio je kako je prioritet omasovljenje društva, te nabavka opreme, posebno nošnji i instrumenata.Ovogodišnje „ŽIVE JASLICE“ održat će se 26. prosinca, rekao je predsjednik Tomić naglasivši kako će se u narednom periodu, uz već postojeće sekcije tamburaša, folklora i rukotvorina, pokušati oformiti sekcije recitatora te dramska sekcija. Tomić je također najavio da će KUD biti nositelj projekta izrade Monografije o Čačincima.

Godišnju izbornu skupštinu KUD Čačinci pozdravili su i načelnik općine Mirko Mališ, predsjednici KUD iz Orahovice i Crkvara Antun Petrušić i Stanko Jović te predsjednici gotovo svih Udruga koje rade na području općine Čačinci.

Radio Orahovica
- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.