folklorni

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.11.2009., ponedjeljak

Vonjička


Savez Čeha i češka beseda Daruvar priredili su u subotu 28. studenoga u češkom domu u Daruvaru Vonjičku, tradicionalnu smotru folklornog stvaralaštva češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Vonjička se održava svake druge godine, i to one kada nema Žetvenih svečanosti, te je stoga prilika da se pokaže cjelokupno kulturno-umjetničko stvaralaštvo manjine u toj godini.
U programu je nastupilo 27, od ukupno 28 čeških beseda u Hrvatskoj. Među brojnim gostima, smotru su pratili i veleposlanik Češke Republike Karel Kühnl i zamjenica gradonačelnika Daruvara Veronika Pilat.

Radio Daruvar
- 17:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.11.2009., petak

Čijanje perja u Zokovu Gaju

ZOKOV GAJ - U Zokovom Gaju članovi Matice Slovačke organizirali su u subotu (21.studenog), 6. Čijanje perja, manifestaciju kojom uz Žetvene svečanosti, njeguju običaje svojih predaka Slovaka. Iako, prema popisu u selu žive samo tri osobe koje se izjašnjavaju Slovacima, Nikola Čiš, predsjednik Matice Slovačke, kaže da stariji stanovnici govore materinji jezik, djeca u osnovnoj školi u Zdencima ga uče, a i u organizaciji kulturnih manifestacija svi složno rade…


Predsjednik Saveza Slovaka u RH, Andrija Kuric, ponosan je na rad Matice u tom malom selu, koja je među najmanjima u Hrvatskoj, ali ne zaostaje radom i daje veliki doprinos u očuvanju slovačke kulture. Kuric je izrazio zadovoljstvo odnosom Države prema slovačkoj nacionalnoj manjini, koja za svoj rad ima kvalitetne uvjete i dovoljno novca iz državnog proračuna.

Prije početka programa načelnik općine Mato Barukčić, zahvalio je zokovgajčanima na nastojanjima da očuvaju svoju kulturu i tradiciju i različitošću obogaćuju običaje zdenačkog kraja, te i u buduće obećao pomoć općine u radu Matice Slovačke.

U programu 6. Čijanja perja, uz domaće KUD i članice pjevačke skupine, koje su prikazale čijanje perja pjesmom i šaljivim dosjetkama, sudjelovala su tri KUD Matice Slovaka iz Markovca, Osijeka i Miljevaca, te KUD Zagorac iz Bjeljevine Đurđenovačke.

Radio Orahovica
- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.11.2009., ponedjeljak

Susreti hrvatskih malih vokalnih sastava u Mariji Bistrici

U subotu su održani 6. susreti hrvatskih malih vokalnih sastava u Mariji Bistrici. Susreti su bili ocjenjivačkog i natjecateljskog karaktera. Među 20 najboljih malih vokalnih sastava izabranih na županijskim smotrama u četiri kategorije sa ukupno 300 izvođača u kategoriji izvorne pučke glazbe nastupile su: ženska vokalna skupina KUD-a „Kamen“ Sirač a u kategoriji folklornih zborova Vokalni sastav HKUD-a „Lahor“ Daruvar. Daruvarčanke su zadovoljne svojim nastupom. Prema njihovoj slobodnoj procjeni, mogle bi u konačnom plasmanu zauzeti visoko treće mjesto iza Jane iz Velike Gorice i Đurđevćica iz Đurđevca. Hoće li se ova procjena podudariti sa službenom ocjenom stručnog suda, znat će se nakon dva tjedna kada će sudionici susreta dobiti pismenu potvrdu o plasmanu u Mariji Bistrici. Susrete je organizirao Hrvatski sabor kulture u suorganizaciji Zajednice amaterskih umjetničkih udruga Županije krapinsko-zagorske a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
(I.Ivanović Lasta)

Radio Daruvar
- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2009., nedjelja

Lado večeras u dvorani Gradski vrt

"Voljeti domovinu pjesmom i plesom" večerašnji je koncert koji će Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske - Lado održati u Osijeku. Lado je nacionalni profesionalni folklorni ansambl, osnovan 1949. godine, sa zadaćom istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.
U programu će sudjelovati 37 vrhunskih plesača i pjevača, a 15 vrsnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Nastupit će u Sportskoj dvorani Gradski vrt u 19 sati. (žbš)

NOVI RADIO
- 18:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2009., petak

STO GODINA KUD-a «MIJAT STOJANOVIĆ» IZ BABINE GREDE



Velika je čast i obaveza slijediti puteve prijašnjih generacija u narodnom ruhu, glazbi, pjesmi, igri i riječi, a posebno utemeljitelje jer su njihove ostavštine u zapisima, slikama i notnim zapisima neprocijenjive.
KUD «Mijat Stojanović» iz Babine Grede može se pohvaliti zapisnikom svojih utemeljitelja od 9. svibnja 1909. godine. KUD je tada imao 19 članova, a tom je zapisniku priložen i pravilnik Društva s 21 točkom. Mogu se tu vidjeti imena predsjednika, dopredsjednika, tajnika, blagajnika, knjiga blagajne, brojne note i novinski isječci te zapisnici s gostovanja. Kako je Društvo tih godina i sve do današnjih dana radilo, pokušat će se predstaviti monografijom «Nema sela do Babine Grede – Sto godina KUD-a Mijat Stojanović». Ta će se monografija predstaviti u sklopu manifestacije 32. večeri dr. Matije Bačića 19. prosinca kada će se održati i cjelovečernji koncert svih generacija Društva. Gost večeri bit će Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine «Šokadija» iz Babine Grede.
KUD će krajem godine sudjelovati i na Smotri folklornih pjevačkih skupina Vukovarsko-srijemske županije.
7. listopada ove godine KUD «Mijat Stojanović» odlikovao je i predsjednik Stjepan Mesić, a povodom 100. obljetnice osnivanja župan Božo Galić 11. studenog za Dan Vukovarsko-srijemske županije na svečanoj je proslavi u gradu Otoku dodijelio i Povelju za očuvanje tradicijske kulture.

ZAKUD
- 14:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2009., četvrtak

Prekopakrani na regionalnoj smotri pučkog pjevanja

ŽUPANIJSKA SMOTRA PUČKOG PJEVANJA

Pjevači Kulturno umjetničkog društva "Seljačka sloga" iz Prekopakre uspješno su nastupili na tradicionalnoj županijskoj smotri pučkog pjevanja koja je u požeškom kazalištu održana 15. studenog.

Odlukom stručnog suda, plasirali su se na regionalnu smotru koja će u veljači 2010. godine biti održana u Slavonskom Brodu.

Na smotri je nastupilo šest mješovitih pjevačkih skupina iz Bekteža, Brestovca, Biškupaca, Zagrađa i Požege koje su prema propozicijama mogle imati najviše 12 pjevača, a KUD "Seljačka sloga" predstavljali su Anamarija Blažević, Marijana Veble, Ivana Major, Anamarija Ivanović, Martina Svjetličić Brtan, Josip Kobetić, Igor Frajfogel, Josip Širac, Predrag Kulhavi, Ivan, Mario i Josip Širac i Tomislav Turković.

Prekopakrani su se predstavili s tri skladbe, od kojih su dvije prekopakranske, "Svatovac" i "Djevojka Mara", bio im je ovo prvi službeni nastup na županijskoj smotri pučkog pjevanja. M.B.

Pakrac
- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.11.2009., ponedjeljak

2. Međunarodna smotra folklora ”KAMENA LJEPOTICA” Grude 2009.

Povodom druge obljetnice postojanja Društva i blagdana Svete Kate zaštitnice Župe Grude, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ”SVETA KATA” Grude organizira 2. Međunarodnu smotru folklora ”KAMENA LJEPOTICA” GRUDE 2009. Smotra će se održati u subotu 21. studenoga 2009. godine u Boćarskom domu ”BIBERON” u Grudama s početkom u 18:00 sati.

Na smotri će nastupiti 10 folklornih skupina iz svih hrvatskih regija i pokazati djelić bogatstva i ljepote folklorne tradicije svoga kraja, a smotru će pratiti tročlano prosudbeno povjerenstvo.

SUDIONICI SMOTRE:

HKUD ˝SVETA KATA˝ GRUDE
FA ”LISINSKI” VINKOVCI ; Vukovarsko-srijemska županija
KUD ˝BEDEM˝ GREBAŠTICA ; Šibensko-kninska županija
HKUD ˝MLADOST˝ DOMALJEVAC
KUD ”BRANIMIR” BENKOVAC ; Zadarska županija
KUD ”BISTRA” BISTRA ; Zagrebačka županija
KUD ”KAMEŠNICA” PODHUM – LIVNO
KUD ”BRANIMIR 888˝ MUĆ ; Splitsko-dalmatinska županija
KUD ”TOMISLAV˝ SIBINJ ; Brodsko-posavska županija
KU ˝ŽUTOPAS˝ SMOKOVLJANI – VISOČANI ; Dubrovačko-neretvanska županija

Drage Gruđanke i Gruđani, vrijeme protječe i odnosi u zaborav sve ono što nam je nekad bilo važno, drago i potrebno. Nestaje i gubi se ono što su naraštaji oblikovali, čuvali i prenosili. Bogato nasljeđe potaknulo nas je da zaustavimo zatiranje onoga što pripada našoj povijesti i našoj kulturnoj tradiciji.

Stoga Vas pozivamo, da Vam predstavimo dio tog svijeta, te ˝magije˝ kojom su se nekada naši stari zabavljali ˝kratili dane˝, obilježavali svaki događaj bitan u njihovim životima (prosidba cure, svadba, rođenje djeteta, žetva, Božić, Uskrs…) te da, upotpunjeno bogatstvom i raznolikošću narodnog ruha, osjetite i postanete živi sudionici nekadašnjeg načina života. Cilj nam je da očuvamo naše kulturno naslijeđe i da ne zaboravimo naše brojne znane i neznane prethodnike bez kojih ne bismo danas imali tako bogatu tradicijsku kulturu kojom se može podičiti rijetko koji narod.

Ljubuški portal
- 19:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.11.2009., četvrtak

KUD Zabok


Dodan je link na stranice KUDa Zabok posjetite ga.
- 10:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.11.2009., subota

Danas festival “Ked' sa ruža rozvijala”


MARKOVAC NAŠIČKI - Festival slovačke glazbe i pjesme "Ked' sa ruža rozvijala" održat će se danas u Markovcu Našičkom. Na pozornici markovačke Drevenice nastupit će 15 slovačkih pjevačkih skupina te gostujuća glazbena skupina "Pučik" iz Brna u Republici Češkoj i Hrvatsko kulturno društvo "Lisinski" iz Našica. Osim domaćina, pjevačke skupine SKUS-a "Franjo Strapač" iz Markovca, na festivalu će se predstaviti ogranci Matice slovačke iz Iloka, Jakšića, Jelisavca, Josipovca Punitovačkog, Jurjevca, Lipovljana, Međurića, Miljevaca, Našica, Osijeka, Radoša, Rijeke, Soljana i Zokov Gaja. Organizator 11. glazbeno-pjevačkog festivala je Savez Slovaka u RH, a suorganizator Matica slovačka Markovac, s obzirom na to da se manifestacija svake godine održava u drugoj matici. Pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine RH i Ured iseljenih Slovaka u Bratislavi.
"S obzirom na to da je rad slovačke nacionalne manjine vrlo aktivan i bogat, na organizaciju festivala smo se odlučili da se uz ples i glazbu javnosti prezentira i vrlo bogat repertoar slovačkih pjesama, pogotovo onih izvornih koje oni najstariji prenose na mlade generacije. Razlog pokretanja festivala je i taj što su na velikim folklornim smotrama pjevačke skupine zbog ograničenja vremenskog nastupa bile uglavnom pratnja plesačima”, rekla je tajnica Saveza Slovaka Branka Baksa.S.Fridl

Glas Slavonije
- 15:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.11.2009., utorak

Crkvari oduševili Čakovčane





ORAHOVICA - Na Državnoj smotri folklora, koja je proteklog mjeseca održana u Čakovcu, KUD Crkvari sjajno su prezentirali grad Orahovicu i županiju Virovitičko-podravsku…
Naime, kao pobjednici županijske smotre, Crkvarčani su stekli pravo nastupa u Čakovcu gdje su svojim nastupom oduševili publiku. Prema riječima predsjednika KUD-a, Stanka Jovića, članovi crkavaračkog KUD-a jedni su na bis izlazili dva puta, doživjevši ovacije publike.

„U Čakovcu nije bilo proglašenja pobjednika, sva društva koja su stigla na Državnu smotru su pobjednici, rekao nam je predsjednik Jović, dodavši, kako je stručna prosudbena komisija nakon nastupa svakog Kuda, ukazivala samo na pogreške.
Jović je također dodao kako je ovo najveći uspjeh KUD-a te podstrijek za daljnji rad.
Kažimo još da su Crkvarčani u Čakovcu nastupili s dvije koreografije, Bunjevačkim plesovima, te plesovima Slavonije.

Tonino Rađenović

Radio Orahovica
- 17:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.11.2009., nedjelja

Martinje u Kutjevu

GRAD KUTJEVO
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTJEVA
UDRUGA VINARA I VINOGRADARA GRADA KUTJEVA
HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO "VIDIM" KUTJEVO
KUTJEVO d.d.-PJ "Agroturizam" - Kutjevo


organiziraju dana 07. i 08. studenog 2009. godine u prigodi sv. Martina 12. tradicionalni izlet za planinare, izletnike i sve ljubitelje vrhunske kutjevačke vinske kapljice


MARTINJE U KUTJEVU
na Trgu Graševine



07.11.2009. (Subota)

17:00 sati - početak glazbenog i zabavnog programa na Trgu Graševine

18:00 sati - paljenje velike vatre i početak pečenja vola na ražnju

- glazbeni program - nastup KUD-a Marof iz Novog Marofa (folklorna i tamburaška sekcija)
- grupa All in one
- grupa Hazard
- druženje sa vinskim biškupima na Trgu Graševine (biškup kutjevački - Fijo, biškup požeški - Bauer)
- ples na otvorenom i bogata ponuda jela i pića



08.11.2009. (Nedjelja)

08:30-9:15 - okupljanje planinara, izletnika i gostiju na Trgu Graševine
- prigodni doček uz puhački orkestar Kutjevo
- prijava i upis u knjigu gostiju društva na štandu HPD Vidim
- tradicionalni slavonski doručak za sve goste

09:15 - riječi dobrodošlice domaćina

09:30 - planinarski izlet -3 staze

09:30 - 14:00 - glazbeni program i posjete vinskim podrumima
- bogata ponuda jela i pića u organizaciji Agroturizma Kutjeva d.d. na Trgu
- glazbeni program Maligani
- KUD Jasen - Šaptinovci

14:00 - prigodno otvorenje Martinja u Kutjevu - pozdravne riječi gradonačelnika i gostiju

14:30 - program krštenja mošta
- dovoz bačve ( 100 l ) u staroj zaprezi za krštenje - sponzor Kutjevo d.d.

15:00 - 22:00 - veliki glazbeni koncert uz natjecanje u brzinskom ispijanju mlade graševine (nagradno natjecanje)
- KUD Bektež i KUD Poljadija Gabarje
- Tamburaški sastav Gazde i Antonija Šola
- Tamburški sastav Garavuše

9:00 - 18:00 - sajam starih zanata i domaćih radinosti

KUTJEVO
- 12:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Srijemci se pokazali folklorom iz Golubinaca





Koncertom Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Tomislav“ iz Golubinaca u Gradskom kazalištu završio je Dan Srijemaca u Požegi. Bila je to prigoda da se okupe osim Srijemaca i predstavnici svih zavičajnih udruga i zajednica koje njeguju veze s Požegom – Ramljana, Posavljaka, Ličana, gostiju iz Pougarja, Slavonaca iz Zadra i naravno Požežana.

- Ponosni smo što smo pomogli brojne izbjegle i što smo svi zajedno očuvali jezik, vjeru i kulturu. Tradiciju, koju doista imamo različitu, shvatili smo u Požegi kao naš ponos i bogatstvo, koje čuvamo i njegujemo i koju nastojimo što češće iznijeti na svjetlo dana i time prezentirati različitosti u jedinstvu ili jedinstvo u različitosti. - rekao je gradonačelnik Zdravko Ronko, pozdravljajući sve nazočne.

Zahvalnost za požešku gostoljubivost izrazio je Mato Jurić, predsjednik Zajednice, organizatora Dana Srijemaca, a razmijenjeni su i prigodni darovi.

Red tabure i pjesme, red poezije, red plesa, sve s ugođajem Srijema i - koncert je bio pravi način da se pokaže folklor Golubinaca, ali i poznavanje pjesme i plesa iz Hrvatske. Prikazom svatovskih običaja svemu je još dodano i humora, na čemu se publika zahvalila ne žaleći dlanove.

Požega
- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.