Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

STO GODINA KUD-a «MIJAT STOJANOVIĆ» IZ BABINE GREDE



Velika je čast i obaveza slijediti puteve prijašnjih generacija u narodnom ruhu, glazbi, pjesmi, igri i riječi, a posebno utemeljitelje jer su njihove ostavštine u zapisima, slikama i notnim zapisima neprocijenjive.
KUD «Mijat Stojanović» iz Babine Grede može se pohvaliti zapisnikom svojih utemeljitelja od 9. svibnja 1909. godine. KUD je tada imao 19 članova, a tom je zapisniku priložen i pravilnik Društva s 21 točkom. Mogu se tu vidjeti imena predsjednika, dopredsjednika, tajnika, blagajnika, knjiga blagajne, brojne note i novinski isječci te zapisnici s gostovanja. Kako je Društvo tih godina i sve do današnjih dana radilo, pokušat će se predstaviti monografijom «Nema sela do Babine Grede – Sto godina KUD-a Mijat Stojanović». Ta će se monografija predstaviti u sklopu manifestacije 32. večeri dr. Matije Bačića 19. prosinca kada će se održati i cjelovečernji koncert svih generacija Društva. Gost večeri bit će Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine «Šokadija» iz Babine Grede.
KUD će krajem godine sudjelovati i na Smotri folklornih pjevačkih skupina Vukovarsko-srijemske županije.
7. listopada ove godine KUD «Mijat Stojanović» odlikovao je i predsjednik Stjepan Mesić, a povodom 100. obljetnice osnivanja župan Božo Galić 11. studenog za Dan Vukovarsko-srijemske županije na svečanoj je proslavi u gradu Otoku dodijelio i Povelju za očuvanje tradicijske kulture.

ZAKUD

Post je objavljen 20.11.2009. u 14:18 sati.