Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Revija narodnih nošnji Sisačko-moslavačke županije



SUNJA - Sunjske ali i narodne nošnje Sisačko moslavačke županije prepričavale su povijest ovog dijela Hrvatske na reviji narodnih nošnji pod nazivom “ Sunjski loz”, koji se po treći puta održao u Sunji u organizaciji KUD “ Sunjanka” iz Sunje. Bila je to manifestacija na kojoj su se stariji mogli prisjetiti neponovljive ljepote stvaranja kulturnog blaga koje je sačuvano od “zuba” zaborava, dok su oni nešto mlađi mogli naučiti načine, vrijednosti i svrhu postojanja kulturnog blaga narodnih nošnji Sisačko moslavačke županije.



U mnoštvu kulturnog blaga izabrano je i predstavljeno osam pojedinačnih narodnih nošnji, dok je trinaest čalnica KUD-a “ Sunjanka” iz Sunje predstavilo isto toliko sunjskih narodnih nošnji koje su se upotrebljavale i koristile u raznim prigodama kroz povijest. Prosudbena komisija vodeći se strogim pravilima, ocjenjujući izvornost nošnje, sklad boja, držanje i nastup osobe koja nošnju nosi prosudila je da Marija Dragičević iz Sunje ima najljepšu narodnu nošnju. Drugo mjesto pripalo je Ninki Jakšić iz Pešćenice dok je treće mjesto osvojila Jasminka Dragić iz Jasenovca.

“ Sretna sam jer se u ovako malom mjestu Sunji održava ovako značajna manifestacija, revija narodnih nošnji, na kojoj smo vidjeli ljepotu, dotjeranost, bogastvo iz pojedinih djelova Sisačko moslavačke županije. Specifičnost je, jer se svake godine ovdje predstavlja drugi kraj i drugo KUD. “- kazala je članica prosudbene komisija Slavica Moslavac ravnateljica muzeja Moslavine.


Po riječima Ivana Lovrekovića, pročelnika za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko moslavačke županije, iako je županija iznimno bogata ne samo nošnjama nego i sa načinima njenih očuvanja, ova revija još jedna je potvrda kvalitetnog rada unutar 86 KUD-ova koji aktivno djeluju u županiji.

Izabirom najljepših nošnji na “Sunjskom lozu”, Marija Dragićević iz Sunje i Ninka Jakšić iz Pešćenice predstavljat će Sisačko moslavački kraj na “ Brodskom kolu” kada će se birati “Najhrvatica u narodnoj nošnji”.

MOSLAVINA INFO

Post je objavljen 06.12.2009. u 08:46 sati.