Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KUD „Husain“ izdao novi nosač zvuka „Široka je Moslavina“



KUD Husain je u suradnji sa Muzejom Moslavine, Hrvatskim radiom i Studiom Podmornica iz Samobora izdao još jedan nosač zvuka pod nazivom „Široka je Moslavina“

Moslavačko glazbeno narodno blago predstavljeno nosačem zvuka naziva «Široka je Moslavina» donosi nam 26 naslova i to: četrnaest napjeva i kola bez glazbene pratnje u izvedbi mješovite pjevačke skupine «Baština» KUD-a Husain iz istoimenog naselja nedaleko Kutine, te napjeva i kola sviranih na tradicijskim glazbalima: jedinki ili fruli, dvojnicama, okarini, tamburi samici i moslavačkim dudama sve u izvedbi Lane Moslavac.
Objedinjujući glazbu lonjsko poljskih širina i moslavačkog trsnog gorja, i ovaj glazbeni projekt kao i prvi izdan 2000. godine, pod nazivom «Vijenac žita, vijenac zlata» istražila je i obradila etnologinja i voditeljica KUD-a Slavica Moslavac.

Dio iz recenzije producenta gosp. Ivice Ivankovića:...
„Taj je glazbeni uradak ujedno i ostvarenje njezina (S. M:) dugogodišnjega sna, ali i želje da zapisi i/ili snimke glazbe njezina prostora i vremena postanu i ostanu svojevrsno glazbeno svjedočanstvo o etnografskoj (u ovome slučaju i etnomuzikološkoj) prošlosti te povezanosti Moslavine s ostalim krajevima središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Snimljene glazbene izvedbe birane su i nizane polako i strpljivo, pjesma po pjesma, ples po ples, jedan za drugim biser do bisera kao ženski sekanci pod vratom gizdave Moslavke!“

Na snimanju su pjevali vrli članovi i članice KUD-a «Husain» i to: Franjo Badanjak, Branko Bizomec, Ivica Cape, Bernarda Grdić, Dubravka Habek, Eva Kenfelja, Gordana Maly, Slavica Moslavac, Ljiljana i Stjepan Pomper, Sonja Repić, Ivica Tomljenović i Elena Vasik.

Redosljed na CD:

1. Moslavački drmeš, samica
2. Široka je Moslavina, pjesma
3. Zdravo Sv. Fabijan, dvojnice
4. Teraj, teraj lađo, pjesma
5. Kozatuš, dvojnice
6. Plakalo je mlado momče, pjesma
7. Moslavačka polka (C-dur), samica
8. Oj, Ivane livadare, pjesma
9. Lep nam Ivo krela loži, jedinka
10. Voljeli se Ivica i Mara, pjesma
11. Procvala mi bukovina, okarina
12. Kad te vidim na sokaku, pjesma
13. U ranu zoru stado' ja, jedinka
14. Prosioci dolaze, pjesma
15. Dudaška kara, dude
16. U vrtu malom, pjesma
17. Žela sam žito i pšenicu, pjesma
18. Kupala se sa sela djevojka, pjesma
19. Piština polka, samica
20. U suton, pjesma
21. Oj, Ančice, oj, dušice, pjesma
22. Žarko sunce odskočilo, dvojnice
23. Vjetar piri, pjesma
24. Drmeš, dude
25. Igram kolo

KUTINA

Post je objavljen 07.12.2009. u 20:40 sati.