folklorni

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.12.2006., četvrtak

U Vojniću već nekoliko mjeseci djeluje KUD koji okuplja naseljene Hrvate iz BiH

VOJNIĆ - U Vojniću već neko vrijeme djeluje KUD “Ivan Franjo Jukić” koji okuplja stotinjak mladih,naseljenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
Ime po franjevcu
- Upravo s KUD-om Prosvjete planiramo dogovoriti jedan koncert u vrijeme božićnih blagdana kako bismo naše sugrađane razveselili jednom ugodnom glazbenom večeri. Naime, svima nam je u cilju isto, okupljati mlade ljudi u zajedničkom druženju, te njegujući svoju tradiciju, narodne običaje, te pjesme i plesove - istaknuo je Mirko Lovrinović, predsjednik KUD-a “Ivan Franjo Jukić” koji nosi ime po bosanskom franjevcu, prosvjetitelju koji je u prvoj polovici 19. stoljeća čuvao kulturno blago na području Banje Luke.
- Poveznica tog franjevca i nas je i ta što je umro u Beču, daleko od rodne grude, što je i naša sudbina. Okupljeni pod tim imenom i mi čuvamo tradiciju svoga kraja, jer doselili smo iz oko četrdesetak mjesta diljem BiH i želimo svoju djecu naučiti čuvati izvorne narodne običaje i nošnje naših djedova. Uz to, plešemo plesove i pjevamo pjesme svih dijelova Karlovačke županije, zatim Zagorja, pa i drugih plesova Hrvata - objasnio je Mirko Lovrinović uz kojeg se za KUD , kao umjetnički voditelj brine i Pavo Marjanica.
Nabavka instrumenata
KUD djeluje kroz nekoliko sekcija, od ritmičke, glazbene, do folklorne gdje su okupljeni i mališani od svega tri godine, pa do srednjoškolaca i starijih plesača. Uz privatne nošnje iz Travnika, Dervente, Banje Luke, plesači su sami sašili i 16 nošnji Pokuplja, a nabavili su i dio potrebnih instrumenata, posebno tamburaški bas koji je potreban za tamburašku sekciju.
- Vježbamo i okupljamo se dva puta tjedno u Domu kulture i na taj način, u zajedničkom radu, usmjeravamo mlade na prave vrijednosti i vrednovanje običaja - dodaje Lovrinović.
IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 10:06 - Komentari (14) - Isprintaj - #

27.12.2006., srijeda

Nošnja Bapske na lutkama bake Jele

BAPSKA - U selu Bapska, pokraj Iloka, živi baka Jela Butinović, koja je prava umjetnica u izradi velikih lutkica u narodnoj bapskoj nošnji. Napravila ih je već 16 i sada planira napraviti još dvije.
- Velika je to muka izraditi tako malu narodnu nošnju, sve to radim s naočalama, tu sam se rodila, tu i živim i volim ovo selo i narodnu bapsku nošnju. Volim raditi lutke zato što hoću da naša narodna nošnja ostane poznata, da se ne zaboravi i kada se mladi ne budu više htjeli oblačiti u narodnu nošnju, ona će ostati na lutki, rekla nam je baka Jela Butinović, i dodala “inače sam prava Šokica, rođena Šota i pripadam starosjediocima sela Bapske, no mogu reći da je u ovom radu s lutkama, potrebno mnogo preciznosti, treba heklati za skute, šlingati za vezenku, praviti crveno-bijele prandžice na marami, sašiti crvenu zapregu - kecelju, uvezati dukate, izvesti vezove na vezenki, izvesti pojas na crvenoj svili od zlata ili srebra, te izvesti maramu zlataru i krajeve, da se lutka može i "povezati", prema bapskom narodnom običaju”.
Baka Jela Butinović izradila je i jednu mušku lutku u muškoj, bapskoj narodnoj nošnji, no muške lutke nisu toliko popularne kao ženske, tako da je ona ostala jedina.
Osim izrade lutaka, Jela Butinović izrađuje i tikače šarene u crvenoj i plavoj boji, zavisno nose li ih muška ili ženska djeca u folkloru. Na žalost i taj je stari zanat u izumiranju, kao i izrada lutkica.
Autor: S.KOLAK
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 13:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

TRADICIJA KUD Palična iz Severina podsjetio na izvorne običaje na Badnju večer

BJELOVAR - Kud Palična iz Severina građanima je u prepunom domu umirovljenika dočarao bogatu višestoljetnu tradiciju izvornih običaja Badnje večeri Bilogore. - Očekivanje i unošenje Božića u Severinu i Orovcu oduvijek je uzvišeni čin, a prenosi se naraštajima. Upravo taj duh tradicijske povijesti donosimo na autentičan način u obliku scenske forme - kazao je Igor Grgić, predsjednik KUD-a Palična.
Vratiti dugove
Domaćin cijeli dan radi, u predvečerje uzima ovršak i u njega veže slamu pripremajući se za obred unošenja Božića u kuću. A običaj nalaže da ako se nešto posudilo od nekog, treba vratiti taog dana. Domaćica dan provodi u kući i sa snajama priprema kolače od dizana tijesta, medenjake, pogaču i božićni kruh te posni ručak i badnju večeru (grah, salata, krumpir u cijelo, pogača). Za to vrijeme djeca kite bor. Predveče, vani je blago nahranjeno, perad spava i sve je spremno, Božić se unosi.
Molitva Očenaš
Dijete ulazi sa svijećom, a domaćin sa slamom pozdravljajući ukućane: Faljen Isus i Marija, na što oni odgovaraju: Uvijek je faljen. Domaćin nazdravlja za bogatu godinu: Dao Bog, pilići se legli, krave se telile, ovce se janjile, guske se legle, krmače se prasile. Potom svi kleknu oko stola i mole Očenaš. Zatim domaćin slamu rasipa pod stol te na stolu od slame pravi oblik križa, da bi ga na kraju prekrio stolnjakom.
Za stolom navečer cijela obitelj blaguje. Poslije se dječica igraju u slami, a roditelji sačekavši susjede odlaze u crkvu na polnoćku.
IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.12.2006., petak

Podravci u Klagenfurtu

Na ulicama i trgovima Klagenfurta (Celovca), glavnog grada austrijske pokrajine Kärnten (Carinthia, Koruška), protekle se subote na trenutak mogao osjetiti dašak Podravine. U organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, koja nastavlja višegodišnju suradnju s ovom austrijskom pokrajinom, članovi KUD-a «Koprivnica» i HFD-a «Sesvečice» iz Podravskih Sesveta, zaokupili su pažnju klagenfurtskih šetača svojom pjesmom i plesom.
IZVOR:www.tz-koprivnicko-krizevacka.h
- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2006., utorak

Dva koncerta Karlovčanima na dar

KARLOVAC - Folklorni ansambl "Ivan Mažuranić" sutra će u Zorin domu održati božićni koncert. Riječ je o tradicionalnom koncertu koji po peti puta ovaj uspješni ansambl poklanja Karlovčanima. Ove godine prvi put će se publici predstaviti samostalno.
- Ovaj koncert u cjelosti će biti u izvedbi Folklornog ansambla "Ivan Mažuranić". U programu pored folklorne grupe sudjeluje naša muška klapa "Ivan Mažuranić, dječja folklorna sekcija "Krisnice" i naravno naši tamburaši – rekao je predsjednik ansambla Željko Kučinić.
Zbog velikog interesa FA Mažuranić je odlučio koncert ponoviti i u subotu. Naime, karata za sutrašnji nastup više nema.
- S obzirom na tako veliki interes publike, zanimanje za karte, za rezervaciju mjesta u dvorani mi ćemo morati ponoviti koncert i to u subotu, 23. prosinca u 19 sati. U isto vrijeme je i sutrašnji koncert, ali za njega, na žalost više nema slobodnih ulaznica – dodao je Kučinić.
No, napominje Kučinić, ulaznice za oba koncerta u Zorin domu su besplatna, ali rezervacija je dobrodošla kako bi oni koji žele pogledati nastup folklornog ansambla ivan Mažuranić imali osigurano mjesto.
- Ulaznice jesu u potpunosti besplatne, no na varijantu rezervacija smo išli samo s tom namjeromo da netko tko dođe pred dvoranu, ne ostane bez svog mjesta – naglasio je Kučinić.
IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 19:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

oj samice drvo javorovo ko te sviro nikad nebolovo

SLAVONSKI BROD/DONJI ANDRIJEVCI - U Donjim Andrijevcima u subotu je na 8. smotri samičara opet zvonila tambura samica, ona koja je ispunjavala sokake i poticala kola za kirvaj, i ispunjavala djevojačka srca davno prije no što je u hrvatske krajeve došla tambura.
Baš kao u stara vremena samičari su svirali svoje solo-bravure, pa uklapali svoj zvuk s gajdama, frulom, violinom (egedama). Kako nema dvije jednake samice, tako nema ni dva ista samičarska zvuka, pa je svaki nastup bio drugačiji, tim više što ni ovoga puta nisu nastupili samo svirači iz Brodskog Posavlja odnosno Slavonije, nego i iz Like, Korduna te Srijema. Bio je to posljednji program 42. Brodskog kola kojega tradicionalno ugošćuje KUD "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca. Smotra svirača na samici potaknula je da se u brojnim folklornim društvima nađe barem jedan instrumentalist koji će u ruke prihvatiti ovo staro hrvatsko glazbalo, pa je ove godine u Donjim Andrijevcima nastupilo čak 25 samičara, najviše do sada. U ovih osam godina mijenja se i dobna struktura svirača, pa više nema onih rođenih u drugom desetljeću 20. stoljeća, najstariji je bio Ivo Matasović iz velike Kopanice rođen 1934., dok su najmlađi bili Matej Cvitković (rođen 1997.) i Matej Žalac (rođen 1997.) iz Cetingrada. Program je svojim nastupom obogatilo i šest folklornih društava koji su igrali i pjevali uz samičare, pa je nešto više od dva sata programa bilo istinski užitak za sve ljubitelje folklora koji su ispunili dvoranu u Donjim Andrijevcima. Program je završio tradicionalnim pozdravom: Vidimo se na 43. "Brodskom kolu", koje počinje već u siječnju smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima.
IZVOR:http://motrnjani.blog.hr/
- 06:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2006., subota

U nedelju crkvaračko prelo

KUD Crkvari sedamnaestog prosinca po deseti, jubilarni puta, bit će domaćin i organizator kulturne manifestacije Crkvaračko prelo-Orahovica 2006. Ova već sada tradicionalna manifestacija, sastavni je dio kalendara kulturnih zbivanja grada Orahovice, a održava se kao uvod u predblagdansko Božićno slavlje.
Cilj održavanja ove priredbe je promicanje izvornog kulturno-povijesnog nasljeđa, te oživotvorenje i evociranje narodnih običaja Orahovačkog kraja. Organizacijski Odbor Prela, na čelu kojeg je predsjednik Stanko Jović, finalizira pregovore oko dolaska poznatih estradnjaka u Orahovicu, a već danas se može reći da će ovo biti najbolje Prelo do sada. Svoj dolazak do danas potvrdili su Tamburaški sastavi Kristali iz Županje, Prijatelji iz Đakova, vokalna solistica Vlatka Perković-tena te nekoliko pjevačkih skupina s područja Županije Virovitičko-podravske. Kao i svake godine, domaćin je priredio i velika iznenađenja, koja će kao i uvijek do samog Prela ostati strogo čuvana tajna,
IZVOR:www.radio-orahovica.hr
- 17:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.12.2006., četvrtak

30 godina od smrti velikog etnomuzikologa

VRATIŠINEC - Polaganjem vijenaca na spomen-ploču na rodnoj kući i grob poznatoga hrvatskog etnomuzikologa dr. Vinka Žganca, počeli su u Vratišincu Dani dr. Vinka Žganca koji će završiti u subotu.

Prvog je dana bila domaćin osnovna škola koja nosi njegovo ime, a u holu škole može se razgledati izložba djela dr. Vinka Žganca te prigodna izložba njegovih vratišinskih pjevača. Kako su istaknuli organizatori, Općina Vratišinec i Matica hrvatska iz Čakovca time se htjelo podsjetiti na ulogu rodnog mjesta u njegovu radu, ali i očuvanju baštine.

Ponos velikim čovjekom
Podsjećalo se na osnutak mješovita pjevačkog zbora krajem 60-ih godina prošlog stoljeća koji je je pod vodstvom Dragice Karoline Šimunković bio tada najpoznatiji u Međimurju i nosio ime velikoga hrvatskog etnomuzikologa.

Kako je istaknuo dr. Zvonimir Bartolić Vratišinčani se imaju razloga ponositi svojim velikim čovjekom koji je ostao trajno zabilježen u povijesti hrvatske kulturne baštine. Predstavljajući pretisak knjige dr. Žganca “Pučke popijevke Hrvata iz okolice Velike Kanjiže”, etnolozi iz Pečuha, Ernest Barić i Đuro Franković istaknuli su da je upravo Žganec skupljanjem narodnog blaga Hrvata preko Mure dokazao da oni nisu ni od kuda doselili nego da je tu njihova domovina bila od pamtivijeka.

“Megla se kadi”
- Tijekom šest desetljeća zapisao je više od 30.000 narodnih pjesama, a cjelokupni njegov rad iznosi više od dvije stotine bibliografskih jedinica. Zanimljivo je i to što je prvu pjesmu zapisao upravo u svom rodnom mjestu sa 18 godina, 1908. “Megla se kadi”, a poslije još više od stotinu pjesama koje su mu kazivale Margareta Šoltić, Roza Murković i njegova majka Marija Žganec - podsjetila je dr. Grozdana Marošević iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Autor Ivan Leček
IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 06:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.12.2006., srijeda

Pakrac u susret Božiću

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, 16. prosinca 2006. godine od 18 sati će biti održan koncert „U susret Božiću“.
U programu sudjeluju:
· Gradski pjevački zbor Lipik
· KUD Zeleni gaj iz Gaja
· KUD Seljačka sloga Prekopakra
· Vokalna grupa Lede
· Češka beseda Prekopakra
IZVOR:www.pakrac.hr
- 20:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Godišnji koncert KUD-a Ivanić

Kulturno umjetničko društvo "Ivanić" Ivanić Grad organizira 13. prosinca 2006. godine ( srijeda) Godišnji koncert "Ususret Božiću". Kao gosti koncerta nastupiti će KUD "Stružec".Koncert će se održati u Kino Sali Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad s početkom u 19.00 sati.
PROGRAM:
KUD "Ivanić" Ivanić Grad
- mlađa djeca
"Dječje igre"
- starija djeca
"Pjesme i plesovi iz okolice Ivanić Grada"
"Dobro Vam večer japica, dobro Vam večer mamica"
- odrasli plesači
" Bela bluza, bela ja"
"Lepa moja gora zelena"
"Oj, Ivane, Ivaniću"
KUD "Stružec" Stružec
"Pjesme i plesovi Južne Moslavine"
IZVOR:www.ivanic-grad.hr
- 20:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Aktivnosti KUD-a «Preporod» uz predstojeću obljetnicu 100. godišnjice Društva

Uz izvješće o radu, koje je podnio dosadašnji predsjednik KUD-a Srećko Žmalec, najavljene su predstojeće aktivnosti u 2007. godini kada «Preporod» obilježava 100. obljetnicu djelovanja. Planirano je snimanje i izdavanje CD-a, objava monografije kao nastavka dosad objavljenih izdanja o Društvu, niz koncerata uz jedan središnji svečani nastup prigodom stote obljetnice. Nadalje, Društvo će provoditi edukaciju mladih za njegovanje folklorne tradicije, obnavljati fundus narodnih nošnji te uvježbavati nove plesove, primjerice plesove iz bosanske Posavine te plesove Bunjevačkih Hrvata.
IZVOR:www.dugoselo.hr
- 20:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Koncerti "Zdenca"

Prve u nizu blagdanskih koncerata u Garešnici održao je folklorni ansambl "Zdenac". Osim blagdana, povod je i jubilarna, peta godina postojanja i rada, u kojoj se garešnički ansambl okitio i laskavom titulom najboljeg u zemlji. Naime, na ovogodišnjoj smotri koreografiranog folklora u Kutini, dječja skupina "Zdenca" proglašena je prvoplasiranom. "Zdenac" broji 65 nastupa, među kojima i jedan inozemni, u mađarskom Mohaču, a okuplja 110 članova u šest skupina. To su mala skupina dječjeg folklora za djecu od 6 do 9 godina starosti, koju vodi Andreja Kovač, zatim dječjeg folklora od 10 do 14 godina, pod vodstvom predsjednice ansambla Romane Fezi-Martinić; dječju tamburašku skupinu vodi Vjekoslav Martinić, a tu su i veliki folkloraši i tamburaši, te nova skupina tradicijskih glazbala. Koncerti za građanstvo održani su u garešničkom Hrvatskom domu, 8. i 9. prosinca. Gosti prve večeri bili su gajdaši zagrebačkog "Lada" i solist Stjepan Večković, te "Gareš˘ki band", koji vodi Vjekoslav Martinić. Nastup "Zdenca" u obje je koncertne večeri oduševio posjetitelje, tako da se i unatoč plaćanju ulaza tražilo mjesto više.
IZVOR:www.garesnica.net
- 20:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.12.2006., utorak

Živa povijest podravske glazbe

HLEBINE - Martin Hegedušić iz Hlebina, poznatom mjestu suvremene hrvatske naivne umjetnosti, i u devetom desetljeću svoga života pun je optimizma, veselja, uvijek spreman da uz obveznu gitaru zapjeva neku pjesmu iz prebogatog repertoara melodija koje je sa svojim ansamblom “Hegedušić-Galeković” otpjevao bezbroj puta. Pjesmom uveseljava život, a prekrasnim skulpturama uljepšava prirodu. Danas je jedan od rijetkih živih podravskih glazbenika koji je duhovno i tjelesno vrlo svjež, živa povijest podravske glazbe.
Svira violinu i bugariju. - Rođen sam 1923. godine. Svirati sam počeo u ranom djetinjstvu zajedno s dva brata Galekovića, s kojima sam osnovao sastav “Hegedušić-Galeković”. Ansambl je bio vrlo popularan u razdoblju od 1948. do 1980. godine na čitavom sjeverozapadnom području Hrvatske - čuli smo od Martina Hegedušića. Iza njih je ostala jedna gramofonska ploča iz 1968. godine s pjesmama: Oj, Hlebine, Vu mojoj kleti, Širom ravne Podravine i Samo za tebe živim. Javno je nastupao sve do 1980. godine, kada se povukao sa scene. Bez obzira što su mu 83 godine M. Hegedušić sve svoje pjesme zna napamet, rado ih recitira, pjeva i svira. Piše i sklada pjesme. Godine 1971. izdao je knjigu pjesmama pod naslovom “Žuli z vincem zalejani”. Bavi se i kiparstvom.
Njegovi drveni kipovi svetaca i podravskih seljaka nalaze se u mnogim crkvama Europe i Amerike. Izlagao je u Mađarskoj, Slovačkoj, Francuskoj i SAD-u. Značajno je za Martina Hegedušića reći da je sudjelovao na brojnim likovnim kolonijama na području cijelog hrvatskog prostora i na taj je način darovao svoja djela.
Autor Franjo Bartolić
IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2006., četvrtak

KOLO U GRAZU

Protekli vikend članovi Kulturno umjetničkog društva „Kolo“ iz Starog Grabovca, bili su u Grazu u Austriji. Sudjelovali su u svečanom programu, organiziranom u povodu 5. obljetnice rada Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz Graza. Grabovljani su se predstavili pjesmama i plesovima iz Starog Grabovca i novljanskog kraja, te božićnim običajima. Svoje domaćine počastili su domaćim kolačima i pripravcima od šljive. Uspostavljanju suradnje dvaju društava pripomogla je Veronika Kozić, porijeklom iz Starog Grabovca. Dvojica predsjednika, Zdravko Marković, čiji je poziv sudjelovanja na svečanosti, KUD „Kolo“ prihvatio i njihov predsjednik Ilija Gregorić, dogovorili su daljinu suradnju pa će tako gosti iz Austije zaplesati na proljeće u Starom Grabovcu.
IZVOR:www.novska.hr

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.12.2006., ponedjeljak

Peti susreti malih folkloraša za Nikolinje

POTOK - U organizaciji KUD-a Potočanka u Domu kulture u Potoku održani su peti u nizu susreti malih folkloraša za Nikolinje. Sudelovala su folklorna društva iz Donje Gračenice, Ivanić-Grada, Maruševca, Križevaca i djeca KUD Potočanka. "Djeci smo podijelili oko 400 poklona za koje smo dobili novčanu pomoć od Općine Popovača, Turističke zajednice Popovača, a dio novca smo izdvojili i iz sredstava KUD-a" - kazao nam je predsjednik KUD-a Potok Drago Plaščar. (Z.P.)
IZVOR:www.popovaca.hr
- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U TOPOLJU ODRŽANA 10. SMOTRA PJEVAČKIH SKUPINA

TOPOLJE - Prošlogodišnji pobjednik Smotre folklornog pjevanja Osječko-baranjske županije je muška pjevačka skupina "Ižipci" iz Topolja. Ove godine njima je zato pripala organizacija natjecanja 10. smotre u kojoj su najveće vrijednosti pjevanje u skupini, bez glazbene pratnje (a capella). Skupine mogu biti muške, ženske i mješovite, sa šest do 12 izvođača, a za samo natjecanje vrednuju se tri pjesme. Prva mora biti deseterački dvostih (bećarac, svatovac, drumarac i slično), dok druga mora biti izvorna baranjska ili slavonska, iz mjesta od kuda skupina dolazi. Treća pjesma koju skupina izvodi je od popularnih autora glazbe i teksta, a koja je nastala inspiracijom folklora Baranje i Slavonije. U obnovljenom Domu kulture, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, donačelnik Marko Barišin otvorio je Smotru, na kojoj je predstavljeno 12 pjevačkih skupina. A natjecateljskoj komisiji, koja je sve to morala detaljno pratiti, nije bilo lako jer su pjesme i uvježbanost izvođača bili više od amaterizma. Nastupile su skupine KUD-a "Šokadija" iz Strizivojne, KUD "Naša grana" iz Budrovaca, KUD "Tena" iz Đakova, KUD "Vukojevci" iz Vukojevaca, KUD "Šokadija" iz Ivanovaca, Marjančaca i Zelčina, KUD "Strossmayer" iz Strizivojne, KUD "Drenjanci" iz Drenja, KUD "Kešinci" iz Kešinaca, KUD "Podgoračani" iz Podgorača, KUU "Napredak" iz Podravskih Podgajaca, Udruga "Šokačka grana" iz Osijeka i domaćini iz Društva prijatelja baranjskih starina "Ižip". Prije ove smotre u prednatjecanjima je sudjelovalo čak 26 društava, iako ih registriranih ima i više. Najboljih pet s ovog županijskog natjecanja nastupit će na završnoj svečanosti "Alaj pjevam i pjevati znadem" u Slavonskom Brodu, prvog vikenda u veljači, gdje će se pojaviti 16 najbolje ocijenjenih pjevačkih skupina Slavonije i Baranje. Nakon što su se izredale pjesme i skupine u različitim narodnim nošnjama, dodatno pokazujući bogatstvo s ovih naših prostora, ocjenjivački sud povukao se na vijećanje. Predviđenih 15 minuta, koliko se očekivalo da će trebati za proglašenje najboljih, bilo je malo, pa se odluka čekala i nešto duže. Treće mjesto osvojila je muška pjevačka skupina "Bećarine", iz đakovačkog KUD-a "Tena". Domaćini nisu imali privilegij za osvajanje drugog mjesta, jer su "Ižipci" svojim radom već dokazivali svoju kvalitetu i na drugim natjecanjima, o čemu svjedoče i nagrade. Uvjerljivo prvo mjesto osvojila je ženska pjevačka skupina "Druge" iz KUD-a "Šokadija" - Strizivojna. Ove godine odlazak na završno natjecanje zaslužili su i pjevači iz KUD-ova "Kešinci" i "Vukojevci".
Nazočne je pozdravio i Josip Vinkešević, predsjednik Saveza KUD-ova Slavonije i Baranje. A da bude sve u duhu tradicije i pučkih običaja, svečanost je potrajala do kasno, uz trud domaćina i ponuđeni kulen, sir, domaće kolače i dobrodošlicu, kako je to oduvijek i bilo u Baranji.
Autor: R. CICAK
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

- 20:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.12.2006., nedjelja

Večer za kulturnu baštinu, pjesmu i ples

KARLOVAC - Tradicionalni, peti po redu koncert Zajednice amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovačke županije održat će se večeras u Domu HV "Zrinski" u Karlovcu. Prigoda je to da Karlovčanima svoja dosadašnja znanja i umijeća prikaže 15-ak kulutrno umjetničkih društava, ansambala i plesnih društava.
U ime organizatora, ZAKUD-a, Vera Vrbanac naglašava da je koncert besplatan, te da će Karlovčanima kroz ovu manifestaciju biti organiziran vrhunski program koji se temelji na amaterizmu, ali s jakim naglaskom na kulturu, te očuvanje kulturne baštine.
Koncert počinje u 19 sati, ulaz je besplatan.
IZVOR:www.radio-mreznica.hr

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Započele Vukovarske adventske svečanosti

Paljenjem prve svijeće na velikom adventskom vijencu u dvorcu Eltz koju je upalio vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota, večeras su započele Vukovarske adventske svečanosti koje se odvijaju pod geslom "I bi svjetlo-Vukovar". Tu tradicionalnu svečanost u predbožićno vrijeme organizira vukovarski Gradski muzej u suradnji s vukovarskim Franjevačkim samostanom. U svečanom programu koji je počeo u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova božićne pjesme i običaje izveli su članovi kulturno umjetničkih društava Dunav i Kolo iz Vukovara, Veliko Trojstvo kod Bjelovara, Tomislav iz Županje, klapa Raguza iz Dubrovnika te djeca Dječjeg vrtića Vukovar 1. Sudionici svečanosti zatim su se s upaljenim svijećama uputili gradskim ulicama do dvorca Eltz, gdje su božićne napjeve otpjevali KUD-a Osijek 1862.
Autor: J. V.
IZVOR:www.hrv.hr

- 19:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.12.2006., petak

KUD PLEHAN

Plehan je mjesto u bosanskoj posavini, ali svi članovi KUDa Plehan žive u Zagrebu.

- 20:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.