Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

30 godina od smrti velikog etnomuzikologa

VRATIŠINEC - Polaganjem vijenaca na spomen-ploču na rodnoj kući i grob poznatoga hrvatskog etnomuzikologa dr. Vinka Žganca, počeli su u Vratišincu Dani dr. Vinka Žganca koji će završiti u subotu.

Prvog je dana bila domaćin osnovna škola koja nosi njegovo ime, a u holu škole može se razgledati izložba djela dr. Vinka Žganca te prigodna izložba njegovih vratišinskih pjevača. Kako su istaknuli organizatori, Općina Vratišinec i Matica hrvatska iz Čakovca time se htjelo podsjetiti na ulogu rodnog mjesta u njegovu radu, ali i očuvanju baštine.

Ponos velikim čovjekom
Podsjećalo se na osnutak mješovita pjevačkog zbora krajem 60-ih godina prošlog stoljeća koji je je pod vodstvom Dragice Karoline Šimunković bio tada najpoznatiji u Međimurju i nosio ime velikoga hrvatskog etnomuzikologa.

Kako je istaknuo dr. Zvonimir Bartolić Vratišinčani se imaju razloga ponositi svojim velikim čovjekom koji je ostao trajno zabilježen u povijesti hrvatske kulturne baštine. Predstavljajući pretisak knjige dr. Žganca “Pučke popijevke Hrvata iz okolice Velike Kanjiže”, etnolozi iz Pečuha, Ernest Barić i Đuro Franković istaknuli su da je upravo Žganec skupljanjem narodnog blaga Hrvata preko Mure dokazao da oni nisu ni od kuda doselili nego da je tu njihova domovina bila od pamtivijeka.

“Megla se kadi”
- Tijekom šest desetljeća zapisao je više od 30.000 narodnih pjesama, a cjelokupni njegov rad iznosi više od dvije stotine bibliografskih jedinica. Zanimljivo je i to što je prvu pjesmu zapisao upravo u svom rodnom mjestu sa 18 godina, 1908. “Megla se kadi”, a poslije još više od stotinu pjesama koje su mu kazivale Margareta Šoltić, Roza Murković i njegova majka Marija Žganec - podsjetila je dr. Grozdana Marošević iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Autor Ivan Leček
IZVOR:www.vecernji-list.hr

Post je objavljen 14.12.2006. u 06:43 sati.