Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U Vojniću već nekoliko mjeseci djeluje KUD koji okuplja naseljene Hrvate iz BiH

VOJNIĆ - U Vojniću već neko vrijeme djeluje KUD “Ivan Franjo Jukić” koji okuplja stotinjak mladih,naseljenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
Ime po franjevcu
- Upravo s KUD-om Prosvjete planiramo dogovoriti jedan koncert u vrijeme božićnih blagdana kako bismo naše sugrađane razveselili jednom ugodnom glazbenom večeri. Naime, svima nam je u cilju isto, okupljati mlade ljudi u zajedničkom druženju, te njegujući svoju tradiciju, narodne običaje, te pjesme i plesove - istaknuo je Mirko Lovrinović, predsjednik KUD-a “Ivan Franjo Jukić” koji nosi ime po bosanskom franjevcu, prosvjetitelju koji je u prvoj polovici 19. stoljeća čuvao kulturno blago na području Banje Luke.
- Poveznica tog franjevca i nas je i ta što je umro u Beču, daleko od rodne grude, što je i naša sudbina. Okupljeni pod tim imenom i mi čuvamo tradiciju svoga kraja, jer doselili smo iz oko četrdesetak mjesta diljem BiH i želimo svoju djecu naučiti čuvati izvorne narodne običaje i nošnje naših djedova. Uz to, plešemo plesove i pjevamo pjesme svih dijelova Karlovačke županije, zatim Zagorja, pa i drugih plesova Hrvata - objasnio je Mirko Lovrinović uz kojeg se za KUD , kao umjetnički voditelj brine i Pavo Marjanica.
Nabavka instrumenata
KUD djeluje kroz nekoliko sekcija, od ritmičke, glazbene, do folklorne gdje su okupljeni i mališani od svega tri godine, pa do srednjoškolaca i starijih plesača. Uz privatne nošnje iz Travnika, Dervente, Banje Luke, plesači su sami sašili i 16 nošnji Pokuplja, a nabavili su i dio potrebnih instrumenata, posebno tamburaški bas koji je potreban za tamburašku sekciju.
- Vježbamo i okupljamo se dva puta tjedno u Domu kulture i na taj način, u zajedničkom radu, usmjeravamo mlade na prave vrijednosti i vrednovanje običaja - dodaje Lovrinović.
IZVOR:www.vecernji-list.hr

Post je objavljen 28.12.2006. u 10:06 sati.