folklorni

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.11.2006., utorak

DRAPANJE PERJA U ZOKOVOM GAJU

Članovi Matice Slovačke Zokov Gaj, u subotu, ( 25. studenog), su sa svojim gostima podijelili lijepe trenutke zabave i njegovanja starog običaja, drapanja perja. Bila je to treća manifestacija kojom od zaborava čuvaju stari običaj, iako, kako su rekle članice Matice, nakon ptičje gripe, perja baš i nema.
U programu su uz pjevačke i folklornu skupinu domaćina, nastupili članovi KUD „Manuel“ iz Feričanaca i pjevačka skupina MS iz Osijeka, a manifestaciju su svojim dolaskom obogatili članovi Matice Slovačke iz Miljevaca i Markovca, članice udruge „Rukotvorine“ iz Zdenaca. Općinu Zdenci, predstavljao je član poglavarstva Dražen Mađaš. Predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj, Andrej Kuric, čestitao je gajčanima na uspješno organiziranoj trećoj manifestaciji Drapanja perja, kazavši kako je ta Matica u samo tri godine, ostvarila puno u svom radu.
Osim organizacije folklorne i pjevačke skupine, radili su na uređenju prostorija u kojima se okupljaju i rade, a sudjeluju i u svim manifestacijama koje organizira Savez Slovaka u Hrvatskoj. Uključivanje mladih u rad Matice, znak je da Matica ima budućnost, tim prije što i općina Zdenci daje svoj doprinos, organizacijski i materijalno pomažući rad Matice Slovačke Zokov Gaj.
izvor:www.radio-orahovica.hr
- 18:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

27.11.2006., ponedjeljak

Održana 2. smotra baranjskog folklora

BILJE - U subotu je u Domu kulture održana 2. smotra baranjskog folklora koju je prošle godine pokrenuo Hrvatsko-mađarski kulturni centar Općine Bilje, a koju je prigodnim riječima otvorila Jasmina Lovrinčević, članica Poglavarstva županije. Kako je i sam ravnatelj HM Kulturnog centra istaknuo, cilj ove smotre je očuvanje tradicijske kulture Baranje, što su dobro pokazali KUD-ovi: Brnjevarci iz Branjinog Vrha, Folklorna skupina Bilje, Seljačka sloga iz Gajića, Beli Manastir te KUD Luč, koji su nastupili pred punom dvoranom. Osim izvođenja tradicijskih kola i plesova, posjetitelji su uživali u nastupu tamburaškog sastava Pet tambura koji su predstavili pjesme sa svog budućeg CA-a.
- Zadovoljan sam odazivom i programom te se nadamo da ćemo do sljedeće godine uvesti i neke novine, poput revije izvornih narodnih nošnji te festivala izvornih i skladanih pjesama iz Baranje - rekao je ravnatelj HM Kulturnog centra Zdravko Odorčić.
Na kraju programa načelnik Općine Bilje Žarko Zelić uručio je nagrade potpore u ime župana Krešimira Bubala. Nagrade u iznosu od 1.500 kuna dobili su KUD Luč iz Luča za najizvornije kulturno-umjetničko društvo te KUD Brnjevarci iz Branjinog Vrha za najmlađe osnovano društvo.
Voditelji programa bili su Jasna Odorčić i Vlatko Jurković.(L.B.)
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.11.2006., nedjelja

HKUD DARDA

Darđane sam ove godine sreo ćetiri puta, u Slatini, Orahovici, Dardi i Bocanjevcima.

- 19:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2006., petak

FA TUROPOLJE

Članovi FA TUROPOLJE iz Velike Gorice na Orahovačkom proljeću 2006. Ne znam da li su profesionalci, ali nastupaju kao da jesu.

- 13:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.11.2006., srijeda

U Marijancima udareni temelji prvoj županijskoj tamburaškoj smotri

MARIJANCI - Osamdesetak tamburaša iz KUD-a "Koškani" iz Koške, KUD-a "Biseri Slavonije iz Beničanaca, KUD-a "Đeram" iz Viljeva, KUU "Franjo Ebling iz Svetog Đurđa, KUD-a "Josip Čoklić" iz Rakitoviće te domaćeg KUD-a "Slavonska vila" Marijanci - Kunišinci, nastupilo je u Marijancima na prvoj tamburaškoj večeri pod nazivom "A di tambura svira" koju je organizirao KUD "Slavonska vila".
Kako doznajemo od organizatora i stručnjaka tamburaške glazbe, riječ o drugom takvom događaju na području Slavonije i Baranje i prvom na području županije koji ima za cilj promoviranje i popularizaciju tamburaške glazbe, ali i intenciju da se pretvori u svojevrsnu županijsku tamburašku smotru kakva ovim prostorima trenutačno nedostaje. Na večeri se mogao čuti veliki dijapazon tamburaških izvedbi; od početničkih do afirmiranih svirača koji su izvodili izvorna narodna kola i pjesme, nove skladbe do ozbiljne umjetničke glazbe.
"Već godinama razmišljam o pokretanju jedne takve inicijative na ovim prostorima, koja bi trebala postati klica budućeg godišnjeg skupa tamburaša s ovih prostora", naglasio je na okruglom stolu u Marijancima nakon tamburaške večeri, glazbeni stručni suradnik Duško Topić. S obzirom na veliku posjećenost, voditelji KUD-ova čije su tamburaške sekcije nastupile na u nedjelju, oduševljeno su prihvatili inicijativu da se tamburaška večer organizira i iduće godine u Marijancima, te da se vremenom seli iz mjesta u mjesto. Ona trebala biti i vrlo produktivna u smislu osnivanja novih tamburaških sastava pri KUD-ovima i stvaranju pravog rasadnika budućih slavonskih tamburaša.
"S obzirom na to da je ovdje viđen širok dijapazon tamburaških izvedbi; od onih s kojima su radili vrhunski stručnjaci, do onih koje su učili samouki svirači, do iduće bi tamburaške večeri organizatori ovog događaja, u ovom slučaju KUD "Slavonska vila" Marijanci-Kunišinci, trebali okupiti voditelje KUD-ova i izraditi i definirati pravila nastupa na ovoj večeri, izvedbe i ostale detalje, kako bi se tamburaši još bolje pripremili i pokazali koliko su napredovali od jedne smotre do druge", kazao je Topić.
Autor: L.ANIČIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD-u Tamburica iz Starog Petrova Sela 35 je godina

STARO PETROVO SELO Pjesma i ples, isprekidani čestim pljeskom, odzvanjali su petrovoselskom sportskom dvoranom. Petrovoselci su napunili dvoranu i pridružili se proslavi mjesnog KUD-a koji je slavio 35. obljetnicu postojanja i rada. Riječ je o KUD-u koji je u Slavoniji ostavio golem trag, ponajprije u tamburaškoj glazbi. Danas je među najboljim kulturno-umjetničkim društvima i rijetkima koje, kako ističe doajen tamburaške glazbe Julije Njikoš, ima tamburaški orkestar.
Od osnutka 1971. godine društvo je bilo prepoznatljivo po tamburaškom sastavu i vokalnim solistima te velikom tamburaškom orkestru. Tamburaški sastavi Tamburica 1 i Tamburica 2 promiču slavonsku tamburašku glazbu na koncertima u zemlji i inozemstvu i na festivalima tamburaške glazbe. Snimaju ploče, nastupaju na televiziji, a njihove pjesme slušaju se na radiopostajama. Očuvali su i prenijeli tamburašku tradiciju na mlade i odgojili vrsne tamburaše.
Dali smo si zadaću čuvati pjesmu i ples, nošnje, običaje i predmete korištene u svakidašnjem životu naših predaka. Oživljen je rad folklorne skupine koja s tamburašima i vokalnom skupinom Lira nastupa na brojnim smotrama i manifestacijama. Ponosni smo što se ove godine u Starom Petrovu Selu održao Festival hrvatske tamburaške glazbe, najveća manifestacija tamburaša u Hrvatskoj, a naš orkestar dobio je srebrnu plaketu kaže predsjednik društva Ivan Lekić.
Voditelj folklora Milan Rosić, voditeljica vokalne skupine prof. Renata Grgić i voditelj tamburaškog orkestra prof. Mladen Ivošević s izvođačima su zaslužili ovacije. Nastupili su i FD Šatin s Hvara i HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca, a pjevala je Vera Svoboda.
Autor Franjo SAMARDŽIĆ
IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2006., ponedjeljak

Osnovan KUD „Bročice“

Nakon što su prije petnaest godina prestali s radom, KUD „Bročice“, iz Bročica pokraj Novske, ponovno se okupio. Na obnoviteljskoj skupštini izabrali su vodstvo, predsjednica je Vera Dujmović, Slavko Tepavac je zamjenik, a Tihana Nikić tajnica društva. Pomoć u radu pružiti će im Mjesni odbor, a suradnja se očekuje i s drugim folklornim društvima. Na području grada djeluju KUD „Šubić“ Novska, „Brest“ Brestača, „Kolo“ Stari Grabovac i dječja folklorna skupina „Radost“. Odmah poslije osnivanja, članovi „Bročica“ započeli su s uvježbavanjem kola. „ Plesati ćemo šetana kola i drmeše iz našeg kraja. Prikupljamo i nošnje, koje se nalaze u privatnom vlasništvu mještana,- rekla je predsjednica društva.
IZVOR:www.novska.hr
- 18:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.11.2006., subota

VUKOVAR


- 19:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.11.2006., četvrtak

8. festival slovačkih pjesama RH u Međuriću

Na pozornici narodnog doma u Međuriću nastupilo je 17 pjevačkih skupina slovačke nacionalne manjine od Rijeke do Iloka.
U goste su stigli i Slovaci iz Slovačke iz mjesta Orava, Dolni Kubin, odakle je prije 130 godina najviše Slovaka doselilo u Međurić, Lipovljane, Kutinu i Novsku. Uz predsjednika Matice slovačke, Josipa Jozefčika, skup je pozdravila i Zdenka Čuhnil, saborska zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine, te Zlatko Grdić dogradonačelnik Kutine, naglasivši da se festival održava u sklopu 750 obljetnice grada Kutine.
Andrej Kuric, predsjednik Saveza Slovaka RH za posebne je zasluge u radu Matice slovačke, koja je tom prigodom obilježavala 10. obljetnicu svoga djelovanja u Međuriću, uručio priznanja Zdenki uzel, Josipu Jozefčiku i Ivanu Vasiku. Izraženo je i zadovoljstvo što je u Međuriću uvedena nastava na slovačkom jeziku koju trenutno pohađa 18 učenika.
IZVOR:www.kutina.hr
- 19:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

KUD KAMEN SIRAČ

KUD KAMEN iz Sirača sreo sam tri puta ove godine. U svom natupu imaju scenu udvaranja momka i djevojke. Sudeći prema slikama momak baš nije vjeran.



- 19:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.11.2006., nedjelja

KUD POLJADIJA

Na slici članovi KUDa POLJADIJA iz Grabarja na svećanom mihodu vinkovačkih jeseni ove godine. KUD POLJADIJA sam sreo tri puta ove godine. Uoći drugoga susreta saznao sam da se poljadija naziva nizinski dio požeške kotline.

- 20:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.11.2006., nedjelja

BLIZANKE

Da ove dvi cure nisu imele drugačije prsluke ne bi primjetio da su to blizanke već bi mislio da je jedna. Članice KUDa ŠOKICA - Slobodnica na ORAHOVAČKOM PROLJEĆU 2005.




- 16:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.11.2006., petak

Nastupi u nekoliko KUDova

zbunjuju me neki folkloraši koji nastupaju u više KUDova
Na ovoj slici mladić nastupa za KUD BISERI SLAVONIJE iz Beničanaca,

a na ovoj za KUD TAMBURICA iz Velimirovca

- 18:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.11.2006., četvrtak

Slika iz Velike

Na slici RKUD RUDAR iz Raše snimljeno na ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA.

- 19:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I SESVETSKE JESENI

Prvoga vikenda u studenome po prvi put će se održavati „Sesvetske jeseni“. Manifestaciju je iniciralo Udruženje vinogradara i vinara „Zagrebačko vinogorje“, sa sjedištem u Sesvetama, u cilju promocije i zaštite tradicija sesvetskog i prigorskog kraja. U organizaciju priredbe uključilo se Narodno sveučilište „Sesvete“, Muzej Prigorja, više kulturno – umjetničkih društava, te drugih institucija i udruga, a poduprli su je Vijeće Gradske četvrti Sesvete i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.
Bogat i raznovrstan program, s mnogobrojnim sudionicima, odvijat će se u zgradama i na otvorenim prostorima Trga Dragutina Domjanića u Sesvetama, prema sljedećem rasporedu:

petak, 3. studenoga:
16.30 „Ratni put 144. brigade“ – otvaranje izložbe u Muzeju Prigorja
17.30 Izložba dječjeg likovnog natječaja: „Sesvetska razglednica“
Centar za kulturu Narodnog sveučilišta „Sesvete“
– predvorje Područnog ureda Sesvete, Trg D. Domjanića 4
19.00 Koncert učenika Osnovne glazbene škole Zlatka Grgoševića
Narodno sveučilište „Sesvete“
Župna crkva Svih Svetih – Sesvete, Trg D. Domjanića 10

subota, 4. studenog:
09.30 Polaganje vijenaca za poginule branitelje
10.00 Ritmička grupe OŠ Sesvete (najmlađa grupa)
10.05 Klaun LUDEK „Šarada i šareno šalabajzanje“ I. dio
10.20 Plesni klub „Lana“
10.40 Klaun LUDEK „Šarada i šarano šalabajzanje“ II. dio
10.55 Plesni studio „Step by step“
11.30 Nastup „Sesvetskih mažoretkinja“
10.00 Likovna i lutkarska radionica Centra za kulturu Narodnog sveučilišta „Sesvete“ u predvorju Narodnog sveučilišta „Sesvete“, Trg D. Domjanića 6
10.00 Radionica Doma za nezbrinutu djecu Vugrovec uz humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za štićenike Doma
10.00 Otvaranje prodajne izložbe štićenika Centra za rehabilitaciju Zagreb
10.30 Okrugli stol enologa na temu „Prigorska kraljevina“ – Muzej Prigorja
12.00 Svečano otvaranje
13.00 – 17.00 Nastupi KUD-ova
13.00 – 14.00 Degustacija vina domaćih proizvođača
17.30 – 19.30 Drele
18.00 – 22.00 Zabavni program uz Slavka Pavlovića i Drvenjake

nedjelja, 5. studenoga
10.00 Nastup Dječjeg zbora „Mali Sesvećani“
Centar za kulturu Narodnog sveučilišta „Sesvete“
10.25 – 11.15 Predstava za djecu Lutkarske scene „Ivane Brlić Mažuranić“
STOP SEMAFOR (H. Zalar, M. Sorić, M. Fodor, K. Gregurić)
11.00 Nastupi dječjih skupina KUD-ova
11.30 – 15.00 Nastupi KUD-ova
16.00 Zatvaranje „1. Sesvetskih jeseni“
IZVOR:www.zagreb.hr
- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.11.2006., srijeda

Evo jedna slika iz Našica. Na njoj folkloraši KUDa PODGORAČ nastupaju na ANTUNOVSKOJ SMOTRI FOLKLORA.

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.