Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KUD-u Tamburica iz Starog Petrova Sela 35 je godina

STARO PETROVO SELO Pjesma i ples, isprekidani čestim pljeskom, odzvanjali su petrovoselskom sportskom dvoranom. Petrovoselci su napunili dvoranu i pridružili se proslavi mjesnog KUD-a koji je slavio 35. obljetnicu postojanja i rada. Riječ je o KUD-u koji je u Slavoniji ostavio golem trag, ponajprije u tamburaškoj glazbi. Danas je među najboljim kulturno-umjetničkim društvima i rijetkima koje, kako ističe doajen tamburaške glazbe Julije Njikoš, ima tamburaški orkestar.
Od osnutka 1971. godine društvo je bilo prepoznatljivo po tamburaškom sastavu i vokalnim solistima te velikom tamburaškom orkestru. Tamburaški sastavi Tamburica 1 i Tamburica 2 promiču slavonsku tamburašku glazbu na koncertima u zemlji i inozemstvu i na festivalima tamburaške glazbe. Snimaju ploče, nastupaju na televiziji, a njihove pjesme slušaju se na radiopostajama. Očuvali su i prenijeli tamburašku tradiciju na mlade i odgojili vrsne tamburaše.
Dali smo si zadaću čuvati pjesmu i ples, nošnje, običaje i predmete korištene u svakidašnjem životu naših predaka. Oživljen je rad folklorne skupine koja s tamburašima i vokalnom skupinom Lira nastupa na brojnim smotrama i manifestacijama. Ponosni smo što se ove godine u Starom Petrovu Selu održao Festival hrvatske tamburaške glazbe, najveća manifestacija tamburaša u Hrvatskoj, a naš orkestar dobio je srebrnu plaketu kaže predsjednik društva Ivan Lekić.
Voditelj folklora Milan Rosić, voditeljica vokalne skupine prof. Renata Grgić i voditelj tamburaškog orkestra prof. Mladen Ivošević s izvođačima su zaslužili ovacije. Nastupili su i FD Šatin s Hvara i HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca, a pjevala je Vera Svoboda.
Autor Franjo SAMARDŽIĆ
IZVOR:www.vecernji-list.hr

Post je objavljen 22.11.2006. u 07:39 sati.