Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U Marijancima udareni temelji prvoj županijskoj tamburaškoj smotri

MARIJANCI - Osamdesetak tamburaša iz KUD-a "Koškani" iz Koške, KUD-a "Biseri Slavonije iz Beničanaca, KUD-a "Đeram" iz Viljeva, KUU "Franjo Ebling iz Svetog Đurđa, KUD-a "Josip Čoklić" iz Rakitoviće te domaćeg KUD-a "Slavonska vila" Marijanci - Kunišinci, nastupilo je u Marijancima na prvoj tamburaškoj večeri pod nazivom "A di tambura svira" koju je organizirao KUD "Slavonska vila".
Kako doznajemo od organizatora i stručnjaka tamburaške glazbe, riječ o drugom takvom događaju na području Slavonije i Baranje i prvom na području županije koji ima za cilj promoviranje i popularizaciju tamburaške glazbe, ali i intenciju da se pretvori u svojevrsnu županijsku tamburašku smotru kakva ovim prostorima trenutačno nedostaje. Na večeri se mogao čuti veliki dijapazon tamburaških izvedbi; od početničkih do afirmiranih svirača koji su izvodili izvorna narodna kola i pjesme, nove skladbe do ozbiljne umjetničke glazbe.
"Već godinama razmišljam o pokretanju jedne takve inicijative na ovim prostorima, koja bi trebala postati klica budućeg godišnjeg skupa tamburaša s ovih prostora", naglasio je na okruglom stolu u Marijancima nakon tamburaške večeri, glazbeni stručni suradnik Duško Topić. S obzirom na veliku posjećenost, voditelji KUD-ova čije su tamburaške sekcije nastupile na u nedjelju, oduševljeno su prihvatili inicijativu da se tamburaška večer organizira i iduće godine u Marijancima, te da se vremenom seli iz mjesta u mjesto. Ona trebala biti i vrlo produktivna u smislu osnivanja novih tamburaških sastava pri KUD-ovima i stvaranju pravog rasadnika budućih slavonskih tamburaša.
"S obzirom na to da je ovdje viđen širok dijapazon tamburaških izvedbi; od onih s kojima su radili vrhunski stručnjaci, do onih koje su učili samouki svirači, do iduće bi tamburaške večeri organizatori ovog događaja, u ovom slučaju KUD "Slavonska vila" Marijanci-Kunišinci, trebali okupiti voditelje KUD-ova i izraditi i definirati pravila nastupa na ovoj večeri, izvedbe i ostale detalje, kako bi se tamburaši još bolje pripremili i pokazali koliko su napredovali od jedne smotre do druge", kazao je Topić.
Autor: L.ANIČIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

Post je objavljen 22.11.2006. u 15:56 sati.