Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

TRADICIJA KUD Palična iz Severina podsjetio na izvorne običaje na Badnju večer

BJELOVAR - Kud Palična iz Severina građanima je u prepunom domu umirovljenika dočarao bogatu višestoljetnu tradiciju izvornih običaja Badnje večeri Bilogore. - Očekivanje i unošenje Božića u Severinu i Orovcu oduvijek je uzvišeni čin, a prenosi se naraštajima. Upravo taj duh tradicijske povijesti donosimo na autentičan način u obliku scenske forme - kazao je Igor Grgić, predsjednik KUD-a Palična.
Vratiti dugove
Domaćin cijeli dan radi, u predvečerje uzima ovršak i u njega veže slamu pripremajući se za obred unošenja Božića u kuću. A običaj nalaže da ako se nešto posudilo od nekog, treba vratiti taog dana. Domaćica dan provodi u kući i sa snajama priprema kolače od dizana tijesta, medenjake, pogaču i božićni kruh te posni ručak i badnju večeru (grah, salata, krumpir u cijelo, pogača). Za to vrijeme djeca kite bor. Predveče, vani je blago nahranjeno, perad spava i sve je spremno, Božić se unosi.
Molitva Očenaš
Dijete ulazi sa svijećom, a domaćin sa slamom pozdravljajući ukućane: Faljen Isus i Marija, na što oni odgovaraju: Uvijek je faljen. Domaćin nazdravlja za bogatu godinu: Dao Bog, pilići se legli, krave se telile, ovce se janjile, guske se legle, krmače se prasile. Potom svi kleknu oko stola i mole Očenaš. Zatim domaćin slamu rasipa pod stol te na stolu od slame pravi oblik križa, da bi ga na kraju prekrio stolnjakom.
Za stolom navečer cijela obitelj blaguje. Poslije se dječica igraju u slami, a roditelji sačekavši susjede odlaze u crkvu na polnoćku.
IZVOR:www.vecernji-list.hr

Post je objavljen 27.12.2006. u 12:03 sati.