folklorni

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.01.2007., srijeda

BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE

Obilježavajući Svjetski dan vlažnih staništa u subotu 3. veljače u Strušcu održati će se manifestacija BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE. Iz raznolikog programa samo izdvajam da će u Pučkom domu nastup održati:
- KUD iz Radićeve ulice u Kutini,
- KUD POTOČANKA iz Potoka,
- KUD MOSLAVČANKA iz Donje Gračenice,
- KUD OSEKOVO iz Osekova i
- KUD STRUŽEC iz Strušca
IZVOR:www.kutina.hr
- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2007., utorak

KID IVANČICE KUTINA


- 20:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

28.01.2007., nedjelja

Štitarski folkloraši priredili šokačku svinjokolju prijateljima iz Momića

ŠTITAR - U posjetu KUD-u “Josip Kozarac” iz Štitara nedavno je bio KUU Škrapa iz Momića, pokraj Metkovića.
- Prijateljstvo između naših dvaju društava traje samo godinu dana, ali je naše druženje intenzivno - kaže Marija Miličić, tajnica štitarskog KUD-a.
Prigodom njihovog dolaska prostor ispred Doma kulture u Štitaru bio je ispunjen pjesmom, plesom i veseljem, a domaćini su gostima prikazali običaje vezane uz slavonsku svinjokolju.
- U Slavoniji je svinjokolja uvijek bila radostan događaj, kada su se okupljali prijatelji i rodbina, kada su svi zajedno uživali u hrani, pjesmi, druženju i kada su jedni drugima pomagali u pripremi hrane koja je trebala potrajati cijelu godinu - kaže Marija Miličić.
Za svoje su prijatelje iz Momića domaćini priredili pravu šokačku svinjokolju. Gosti su uživali u ponuđenoj hrani, a i sami su pripremili svoje specijalitete - brodet od jegulja i različitih vrsta ribe te fritule. Sve je završilo zajedničkom večerom u prostorijama DVD-a, uz mnogo pjesme, plesa i smijeha, pa su tako Momićani naručili nekoliko slavonskih plesova, a Štitarci nekoliko dalmatinskih.
Autor: B.GALOVIĆ-DABIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 17:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.01.2007., petak

Radionica sviranja tamburica u Bapskoj

BAPSKA - Nakon školskih praznika radionica sviranja na tamburicama bisernicama i bračevima, u sklopu Kulturno-umjetničkog društva "Šokica", a pod vodstvom nastavnika sviranja Marka Benića, počela je 23. siječnja raditi. Radionica sviranja okuplja tri grupe mladih svirača: prvu grupu čini šestero mladih koji uče već četiri godine sviranje, drugu grupu, koja svira već dvije godine, čini dvoje djece, a treću grupu čini sedmero djece, koja uče sviranje tek pola godine. Njih sedmero još uvijek nemaju svoje tamburice za vježbanje, već ih na samom učenju sviranja posude od prijatelja.
- U Bapskoj je mnogo talentirane djece, a Bapska je i jedino selo u iločkoj općini gdje se njegovala tradicija pjevanja narodnih pjesama, plesova i sviranja na tamburaškim glazbenim instrumentima, a to se osjeti i na djeci, jer nije slučajno da ona tako dobro pjevaju i sviraju, rekao nam je nastavnik sviranja iz Iloka Marko Benić, inače podrijetlom iz Slavonskog Broda, koji već 50 godina “druguje” s tamburicom.
U sklopu radionice sviranja odlučeno je da će se starija tamburaška grupa, zajedno s pjevačkom grupom, prijaviti s pjesmom "Čuvaj nas, Sveti Bono", na Bonofest 2007. u Vukovaru.
Autor: S. KOLAK
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.01.2007., subota

Zimsko spremanje u Antinu

Danas se mjesnom domu kulture u Antinu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva održava osmo Zimsko spremanje, revija cura, snaša i momaka u tradicionalnom šokačkom ruhu. Smotra je to tradicionalne hrvatske kulturne baštine Slavonije, Baranje i Srijema s ciljem očuvanja narodnih nošnji i običaja. Najljepša cura i snaša dobit će na poklon veliki zlatni dukat, njihove prve pratilje male dukate, a druge pratilje zlatne prstenove. Najljepši momak dobit će zlatnu narukvicu, a njegovi pratitelji šubare od astragana. Natječe se 20 sudionika, od čega 9 cura, 6 snaša i 5 momaka, a dolaze s područja cijele Slavonije, od Tovarnika do Staroga Petrovoga Sela u novogradiškom kraju, od Baranje do Duboševice i Topolja. Organizator smotre je KUD-a Lela i Vladimir Matanović iz Antina čiji predsjednik Stjepana Belić kaže da natjecatelji moraju nositi zimsko svečano ili radno ruho. Na smotri nastupaju pjevačke skupine iz Batrine, Vrpolja, Tordinaca i Antina, izvođači na tradicionalnim glazbalima iz Rokovaca, pučki zabavljači did Tunja i bać Roka, a svira Tambura bend.

Objavljeno: 20.01.2007. 15:58 Autor: M.P.
IZVOR:www.hrv.hr
- 17:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Dan Sv. Sebastijana i Florijana zaštitnika Donje Gračenice

DONJA GRAČENICA - Povodom dana svetog Sebastijana i Florijana, danas je u Donjoj Gračenici održan niz prigodnih svečanosti. Pred mnoštvom okupljenih gostiju i mještana, svetu misu u poznatoj drvenoj crkvici iz 1718. godine držao je župnik Tomislav Vučur. Nakon toga su vatrogasci izveli pokaznu vježbu gašenja požara, a KUD Moslavčanka prigodan folklorni program. U večernjim satima održana je i godišnja skupština KUD-a.
IZVOR:www.moslavina-info.com
- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.01.2007., utorak

"Krstitke i čijanje perja" u subotu u Zorin domu

KARLOVAC - Četvrtim cjelovečernjim koncertom - prikazom običaja, Kulturno umjetničko društvo "Izvor" iz Generalskog Stola obilježit će četiri godine svoga djelovanja.
Nakon "Antunovskog prela", "Uprosa" i "Starih svadbenih običaja" ove godine KUD će u Zorin domu prikazati običaje "Krstitki i čijanja perja".
- Znači za ovaj koncert obradili smo dva običaja o to zato što krstitke nekada nisu bile dugotrajne fešte već su se događale u popodnevnim satima. Obradili smo ono najbitnije i najosnovnije pa mislim i najinteresantnije. A s obzirom da je onda bilo još materijala i inspiracije onda smo još dodali i čijanje perja - rekao je predsjednik društva Damir Škrtić.
I ovoga puta za potrebe koncerta snimljen je film. Njime će se prikazati dio ovih običaja koji je nemoguće postaviti na kazališnoj sceni. Izvor će, najavljuje Škrtić i iduće godine razraditi neki zanimljiv narodni običaj, te na taj način proslaviti jubilarnu petu godišnjicu rada.
- Mi ćemo ići dalje, razmislit ćemo i razraditi nešto novo za petu godišnjicu rada Društva. Znači u četiri godine imamo obrađenih pet narodnih običaja s prostora Generalskog Stola, više od 120 nastupa, a svi su običaji i zabilježeni kako bi ostali sačuvani za naraštaje koji dolaze - dodao je Škrtić.
Koncert će biti održan u karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" ove subote 20. siječnja. Početak je u 19 sati, a ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji po 10 kuna.
Zbog velikog interesa i ograničenog broja mjesta u kazalištu, isti koncert KUD "Izvor" ponovit će i 27. siječnja.
IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.01.2007., subota

Blogspremnik

Izgleda da je riknuo www.blogspremnik.com
- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.01.2007., četvrtak

Sve najljepše snaše i momci od '68 zajedno na pozornici

STARI MIKANOVCI - Jedna od najstarijih folklornih manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, mikanovačka Mladost i ljepota Slavonije, ove godine obilježit će veliki jubilej, svoje 40. izdanje.

Upravo zbog toga organizatori priredbe, lokalni KUD Šokadija, odlučili su obogatiti sadržaj te popularne manifestacije tradicijske kulture.

- Od prvog izdanja 1968. godine biramo najljepše snaše, djevojke i momke u narodnim nošnjama svoga kraja, pa smo odlučili pozvati sve koji su ponijeli titule da se još jednom okupe svi zajedno na pozornici. Velik broj njih se odazvao i bit će to doista veličanstven prizor - ističe tajnik mikanovačkog KUD-a Šokadija Mirko Martinović. Osim tog detalja, ističe on, ovogodišnja Mladost i ljepota Slavonije neće se bitno razlikovati od dosadašnjih izdanja jer je upućen poziv novim natjecateljima.

- Do kraja mjeseca primamo prijave u tri poznate kategorije, pa pozivamo djevojke i snaše iz cijele Slavonije u dobi od 15 do 30 godina te momke stare između 18 i 30 godina, a manifestacija će se održati 10. veljače u našem Domu kulture.

Nastupit će tamburaški sastav Slavonija bend, pobjednici Smotre pjevačkih skupina Vukovarsko-srijemske županije te KUD Šokadija - naglasio je Martinović. Dodao je kako će središnjoj priredbi Mladosti i ljepote Slavonije prethoditi tzv. Šunkijada 3. veljače, dok će konjanici iz svih dijelova Slavonije dan kasnije upriličiti i tradicionalno pokladno jahanje ulicama Starih i Novih Mikanovaca. Mladost i ljepota Slavonije, inače, priredba je poznata po tome što natjecatelji, osim što odjenu narodne nošnje mjesta iz kojih dolaze, pred posebnom komisijom moraju pokazati zavidno poznavanje običaja koji prate odijevanja narodnoga ruha, a posebno se ocjenjuje i izričaj, odnosno njegovanje lokalnog dijalekta svog sela.
Tomislav Jurilj
IZVOR:www.jutarnji.hr
- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.01.2007., srijeda

KUD "Gacka" Ličko Lešće

Zbilja je teško ne zamijetiti ove brčine

- 21:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.