Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

"Krstitke i čijanje perja" u subotu u Zorin domu

KARLOVAC - Četvrtim cjelovečernjim koncertom - prikazom običaja, Kulturno umjetničko društvo "Izvor" iz Generalskog Stola obilježit će četiri godine svoga djelovanja.
Nakon "Antunovskog prela", "Uprosa" i "Starih svadbenih običaja" ove godine KUD će u Zorin domu prikazati običaje "Krstitki i čijanja perja".
- Znači za ovaj koncert obradili smo dva običaja o to zato što krstitke nekada nisu bile dugotrajne fešte već su se događale u popodnevnim satima. Obradili smo ono najbitnije i najosnovnije pa mislim i najinteresantnije. A s obzirom da je onda bilo još materijala i inspiracije onda smo još dodali i čijanje perja - rekao je predsjednik društva Damir Škrtić.
I ovoga puta za potrebe koncerta snimljen je film. Njime će se prikazati dio ovih običaja koji je nemoguće postaviti na kazališnoj sceni. Izvor će, najavljuje Škrtić i iduće godine razraditi neki zanimljiv narodni običaj, te na taj način proslaviti jubilarnu petu godišnjicu rada.
- Mi ćemo ići dalje, razmislit ćemo i razraditi nešto novo za petu godišnjicu rada Društva. Znači u četiri godine imamo obrađenih pet narodnih običaja s prostora Generalskog Stola, više od 120 nastupa, a svi su običaji i zabilježeni kako bi ostali sačuvani za naraštaje koji dolaze - dodao je Škrtić.
Koncert će biti održan u karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" ove subote 20. siječnja. Početak je u 19 sati, a ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji po 10 kuna.
Zbog velikog interesa i ograničenog broja mjesta u kazalištu, isti koncert KUD "Izvor" ponovit će i 27. siječnja.
IZVOR:www.radio-mreznica.hr

Post je objavljen 16.01.2007. u 10:28 sati.