Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Sve najljepše snaše i momci od '68 zajedno na pozornici

STARI MIKANOVCI - Jedna od najstarijih folklornih manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, mikanovačka Mladost i ljepota Slavonije, ove godine obilježit će veliki jubilej, svoje 40. izdanje.

Upravo zbog toga organizatori priredbe, lokalni KUD Šokadija, odlučili su obogatiti sadržaj te popularne manifestacije tradicijske kulture.

- Od prvog izdanja 1968. godine biramo najljepše snaše, djevojke i momke u narodnim nošnjama svoga kraja, pa smo odlučili pozvati sve koji su ponijeli titule da se još jednom okupe svi zajedno na pozornici. Velik broj njih se odazvao i bit će to doista veličanstven prizor - ističe tajnik mikanovačkog KUD-a Šokadija Mirko Martinović. Osim tog detalja, ističe on, ovogodišnja Mladost i ljepota Slavonije neće se bitno razlikovati od dosadašnjih izdanja jer je upućen poziv novim natjecateljima.

- Do kraja mjeseca primamo prijave u tri poznate kategorije, pa pozivamo djevojke i snaše iz cijele Slavonije u dobi od 15 do 30 godina te momke stare između 18 i 30 godina, a manifestacija će se održati 10. veljače u našem Domu kulture.

Nastupit će tamburaški sastav Slavonija bend, pobjednici Smotre pjevačkih skupina Vukovarsko-srijemske županije te KUD Šokadija - naglasio je Martinović. Dodao je kako će središnjoj priredbi Mladosti i ljepote Slavonije prethoditi tzv. Šunkijada 3. veljače, dok će konjanici iz svih dijelova Slavonije dan kasnije upriličiti i tradicionalno pokladno jahanje ulicama Starih i Novih Mikanovaca. Mladost i ljepota Slavonije, inače, priredba je poznata po tome što natjecatelji, osim što odjenu narodne nošnje mjesta iz kojih dolaze, pred posebnom komisijom moraju pokazati zavidno poznavanje običaja koji prate odijevanja narodnoga ruha, a posebno se ocjenjuje i izričaj, odnosno njegovanje lokalnog dijalekta svog sela.
Tomislav Jurilj
IZVOR:www.jutarnji.hr

Post je objavljen 11.01.2007. u 10:55 sati.