Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Nošnja Bapske na lutkama bake Jele

BAPSKA - U selu Bapska, pokraj Iloka, živi baka Jela Butinović, koja je prava umjetnica u izradi velikih lutkica u narodnoj bapskoj nošnji. Napravila ih je već 16 i sada planira napraviti još dvije.
- Velika je to muka izraditi tako malu narodnu nošnju, sve to radim s naočalama, tu sam se rodila, tu i živim i volim ovo selo i narodnu bapsku nošnju. Volim raditi lutke zato što hoću da naša narodna nošnja ostane poznata, da se ne zaboravi i kada se mladi ne budu više htjeli oblačiti u narodnu nošnju, ona će ostati na lutki, rekla nam je baka Jela Butinović, i dodala “inače sam prava Šokica, rođena Šota i pripadam starosjediocima sela Bapske, no mogu reći da je u ovom radu s lutkama, potrebno mnogo preciznosti, treba heklati za skute, šlingati za vezenku, praviti crveno-bijele prandžice na marami, sašiti crvenu zapregu - kecelju, uvezati dukate, izvesti vezove na vezenki, izvesti pojas na crvenoj svili od zlata ili srebra, te izvesti maramu zlataru i krajeve, da se lutka može i "povezati", prema bapskom narodnom običaju”.
Baka Jela Butinović izradila je i jednu mušku lutku u muškoj, bapskoj narodnoj nošnji, no muške lutke nisu toliko popularne kao ženske, tako da je ona ostala jedina.
Osim izrade lutaka, Jela Butinović izrađuje i tikače šarene u crvenoj i plavoj boji, zavisno nose li ih muška ili ženska djeca u folkloru. Na žalost i taj je stari zanat u izumiranju, kao i izrada lutkica.
Autor: S.KOLAK
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

Post je objavljen 27.12.2006. u 13:18 sati.