petak, 24.04.2009.

SNAGA BOŽJE RIJEČI

Božja obećanja temelje se na Božjoj riječi, koja nije krhka i prevrtljiva kao ljudska te ne zaslužuje povjerenje. Božja Riječ je djelatna i učinkovita. Pokazala se već u djelu stvaranja: Bog reče i postade! To potvrđuje i Božji narod u svojoj povijesti.

Božja riječ je 'živa'. Božja riječ je 'djelotvorna': ostvaruje obećanja ali i prijetnje. 'Oštrija' je od 'dvosjekla mača', sablje, bodeža, koji reže na sve strane. 'Prodire' u sve tajne i najskrivenije zakutke ljudskog srca i dijeli ono što je na prvi pogled nerazdvojivo: 'dušu i duh, zglobove i moždinu'. Zato može biti sudac pravedan i nepristran 'nakana i misli srdaca', svega što se u nama stvarno skriva.

'Nema stvorenje njoj sakrivena.' 'Sve je golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun.' Pred Bogom svaki mora iskreno i otvoreno priznati svoju bijedu i grijeh. Ne možemo ništa pred njim tajiti. Za svaki čin i riječ polagat ćemo račun. Ali to nije sudište strašnog suca već 'Prijestolje milosti'.

Patnja i ljubav isprepleteni su u životu čovjeka i teško se razdvajaju te prelaze iz jednoga u drugo, čega čovjek često nije ni svjestan. Svaki čovjek, ma koliko zao bio, ima u sebi potrebu i sposobnost za dobro i ljubav. Ljubav drugog čovjeka najbolji je lijek koji liječi zlo u svakom čovjeku, jer samo srce jednoga vraća u život drugoga.

Isus Krist, utjelovljena Božja Riječ, postao je 'supatnik u našim slabostima', 'poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Ta njegova bliskost i sudjelovanje s nama u patnjama i kušnjama, potiče nas 'smjelo' pristupiti 'Prijestolju milosti', kako bi bili dostojni primiti milosrđe i milost za pomoć u pravi čas, te ostvariti konačno spasenje u 'nebeskom gradu' (Heb 9, 28).
o. Zdravko Tuba


- 18:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.