nedjelja, 19.10.2008.

BRAK-IZ ZALJUBLJENOSTI U LJUBAV!!!

Hvaljen Isus i Marija, poštovani čitatelju.
Na jednom vjeronauku vjeroučitelj je pitao gdje se u Svetom Pismu nalazi to da je Bog ustanovio brak. Onda je jedan vjeroučenik rekao u Svetom Pismu na prvim stranicama Biblije.
''Ispravno si odgovorio,'' kaže vjeroučitelj. ''A bi li mogao reći kojim riječima je Bog ustanovio brak?'' ''Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene'', ispali vjeroučenik ko' iz puške.

Brak nije mrak. Brak nije borba ili rivalstvo između muškarca i žene, nego otkrivanje zajedničkog temelja njihova življenja,a to je autor i jednog i drugog.
To je Bog. Tvorac i muškarca i žene, Onaj koji ih je pozvao u bračnu zajednicu. Onaj koji blagoslivlja njihovo zajedništvo djecom, bilo tjelesno od njih dobivenom ili usvojenom. U svakom slučaju roditeljstvo je duhovna kategorija prije nego tjelesna, a onda i tjelesna po potrebi.
Tako da izvor obnove braka ne leži ni u kakvim obiteljskim savjetovalištima, premda su ona potrebna i važna; niti od njih može doći tako temeljita pomoć kakva je potrebna za današnje višestrukim krizama ugrožene brakove i obitelji.
I zato se osjeća potreba povratka Bogu, ali do kraja. Ne na vanjskoj fasadi raditi nego na nutarnjoj preobrazbi. I blago onima koji su uspjeli sačuvati vjernost u svome braku bez obzira na odlazak ili napuštanje bračnog druga iz bračne zajednice.
I hvala obiteljima i bračnim parovima koji su unatoč različitim krizama uspjeli sačuvati međusobnu vjernost i jedinstvo jer na taj način svjedoče o Bogu koji se zauzima za čovjeka, i koji doista može pomoći čovjeku kad mu čovjek dopusti da mu pomogne. Pa zato su moguće najrazličitije kombinacije tipa spašavanja i pojedinaca i cijelih brakova i obitelji, upravo po Božjem djelovanju koje On može upotrijebiti onda kad ga naša sloboda zamoli za pomoć.

Stoga je potrebno vidjeti da u brak trebaju bračni drugovi ponijeti samo sebe, a ne i svoje roditelje u negativnom smislu.
Da znaju oslanjati se na Boga, ali i na vlastito promišljanje, sa zahvalnošću primajući različite savjete starijih i vlastitih roditelja, ali ne dopuštajući da im bračno zajedništvo ugrozi itko.
Prema Bibliji potrebno uočiti da je Bog darovao muškarcu dar vodstva, a ženi dar savjeta, katkada to može biti obratno, ali bit je tu.
I okrenutost žene mužu ne smije biti takva da to prijeđe u idolopoklonstvo ili pak u prezir.
Ne, između tih dviju krajnosti pronaći pravu mjeru, znači voljeti muža radi Boga a ne kao boga. Služiti mu radi Boga, a ne kao bogu.
A onda ni djeca ne postaju bogovi, nego darovi Božji. Vlasnik im je Bog a roditeljima su povjereni, posuđeni do određene godine života.

Zato, Gospodine molimo te da blagosloviš brakove koji se spremaju to postati, one koji hodaju, brakove koji već su u optjecaju i obitelji kako bi Crkvu mogao obdariti novim potomstvom i kako bi članovi tog tvog tijela Crkve mogli biti nositelji budućnosti za svijet koji toliko vapi za Bogom, da je to doista snažan vapaj i duboki krik.
Pomozi nam da ti dopustimo da nas voliš i da nas vodiš jer nas voliš, kako ne bismo živjeli za sebe nego za tebe koji si za nas umro i uskrsnuo. Kako bismo prepoznali da je ljubav temeljni zakon i bračne zajednice i svake druge zajednice. A ljubav se konkretno izražava služenjem. Pa daj da otkrijemo koliku si ljubav nama darovao kad si nama došao služiti i posluživati neizmjernu, neograničenu, sveprisutnu, sveprožimajuću ljubav Očevu koji nas uvijek ljubi i vjeran ostaje svojoj riječi. I daj nam svoga Duha. Daj da ti budemo slični, da sliku Božju koja je u svakome od nas razvijamo još više, još bolje, još svestranije. Da ono dobro koje u svakome leži bude podržavano povjerenjem jer to je jedini način kako da ti budeš sve u svemu, Isuse. Amen.

Fra Miroslav Bustruc


- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.