Faze oporavka odrasle djece alkoholičara

12 siječanj 2009


Brojni psihoterapeuti radom s ljudima odraslim u problematičnim obiteljima došli su do sličnih podjela oporavka na faze ili stadije. Evo jedne takve podjele, najvećim dijelom bazirane na knjizi Tješiti dijete u sebi (Healing The Child Within: Discovery and Recovery for Adult Children of Dysfunctional Families).


1) preživljavanje


Da bismo se mogli oporaviti, najprije moramo preživjeti. Kako bismo preživjeli u alkoholičarskoj obitelji razvijamo razne obrambene mehanizme o kojima sam već pisala (link na post), a koji nam u našem odraslom životu uglavnom smetaju i sprječavaju naš normalan oporavak.


2) buđenje


Buđenje je trajan proces tijekom našeg oporavka, ono je zapravo svijest da "nešto nije u redu". Buđenje obično počinje jednim trenutkom ili "okidačem" koji uzdrma naš sustav vjerovanja. Taj okidač može biti bilo što od svađe u obitelji, članka koji pročitamo, web stranice na koju nalutamo do iznenadne misli u kojoj sve napokon shvatimo.
(Buđenje je za mene bio trenutak kada sam na webu nalutala na stranicu poliklinike Harni na kojoj je bio ulomak knjige Otrovni roditelji i u kojem sam ja saznala da sva djeca odrasla u alkoholičarskim obiteljima pate od sličnih problema. )

U ovoj fazi nerijetko osjećamo zbunjenost, tugu, uzbuđenje, ljutnju.
To znači da smo opet počeli osjećati.


3) traženje pomoći/ početak rješavanja ključnih problema

U ovoj fazi dobro je potražiti pomoć psihologa koji bi nam pomogao u rješavanju ključnih problema s kojima se susreću ODA (odrasla djeca alkoholičara) kao što su: kontrola, povjerenje, osjećaji, pretjerana odgovornost, zanemarivanje vlastitih potreba, crno-bijelo doživljavanje svijeta, nisko samopouzdanje, iskrenost, žalovanje, strah od napuštanja, poteškoće u rješavanju konflikata, poteškoće u davanju i primanju ljubavi itd.

U ovoj fazi dobro je početi se povjeravati bliskim ljudima. Ako vam to ide teško, potrebno je napraviti tek jedan mali korak, "probu", povjeriti jednu činjenicu, pa ako to prođe dobro, nastaviti dalje. Treba prepoznavati negativne obrasce ponašanja u koje upadamo i mijenjati ih.


4) preobrazba

Predstavlja promjenu našeg života i loših obrazaca na bolje. U preobrazbi napokon učimo voljeti sebe, biti iskreni, tražiti ono što nam pripada, uživati u životu, bezuvjetno voljeti, dati sebe drugima, pokazati povjerenje, osloboditi se straha od napuštanja, ne živjeti u prošlosti, preuzeti kontrolu nad svojim životom.


5) Integracija


Na ovom stupnju razvoja sa sve manje poteškoća koristimo ono što smo proradili u prošlim fazama. Sada gotovo automatski radimo ono što smo "naučili".
Integracija se najčešće događa tek nakon 3 - 5 godina temeljitog programa oporavka.



<< Arhiva >>

0