Tko su i što su "odrasla djeca alkoholičara"

02 ožujak 2008

Fraza "odrasla djeca alkoholičara" počela se upotrebljavati 1970-ih godina dvadesetoga stoljeća u radovima američkih pihologa koji su u svojim istraživanjima sve češće dolazili do zaključaka da sva djeca odrasla u alkoholičarskim obiteljima imaju neke zajedničke osobine. Tako su osjećaji nesigurnosti, sumnje u sebe, srama, osjećaj da smo drugačiji od drugih, prikrivanja i pretvaranja napokon dobili svoje ime. Do tada su se "odrasla djeca alkoholičara" najčešće liječila zbog sekundarnih problema nastalih kao rezultat odrastanja u obitelji pogođenoj alkoholizmom jednog ili oba roditelja, kao što su depresija, poremećaji u prehrani, ponavljanje istih obrazaca u vezi, alkoholizam. U zadnjih nekoliko desetljeća u svijetu je napisano na tisuće knjiga i znanstvenih radova koje problematiziraju ovu temu, na internetu postoje stotine ACOA (Adult Children of Alcoholics) stranica, a u Americi je jako aktivna AL-ANON mreža udruga za pomoć obiteljima alkoholičara. U nas, naravno, ničega od toga nema, nijedna knjiga nije još prevedena na hrvatski, a pitanje je ima li uopće i znanstvenih radova na tu temu i koliko su naši psiholozi uopće upoznati sa tom problematikom.
Ovaj blog je nastao kao dio moga procesa oporavka i zalječenja rana nastalih odrastanjem u jako disfunkcionalnoj obitelji te kao pomoć svim drugim osobama koje imaju slična iskustva.
Na njemu ću pisati vlastite misli i uspomene, te činjenice o skupini psiholoških problema zajedničkih svoj djeci alkoholičara na koje naiđem. Napominjem da nisam psiholog i da ću u svojim nastojanjima možda i navesti koju krivu činjenicu ili presmion zaključak.

<< Arhiva >>

0