~ Kritike serija & filmova ~

petak, 30.06.2006.

Film: JUST FRIENDS [/]




Samantha: But I am an artist... I am an artist... Hey! I am an artist!
Chris: Good. You ready to do this?
Samantha: I was born ready, bitch!


REŽIJA: Roger Kumble
GLUME: Ryan Reynolds, Amy Smart, Anna Faris, Chris Klein
ŽANR: romantična komedija
GODINA: 2005.
STATUS (Hrvatska): ni u kinima, niti u videoteci
TRAJANJE: approx. 100 min.
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 6,1/10


Some friends are just friends. Others get to see you naked.

Chris Brander (Ryan Reynolds), uspješan je mladi muškarac koji radi u LA-u. Kada ga šef natjera da zvijezdu u usponu, mutavu Samanthu James (Anna Faris) nagovori da potpiše ugovor s njima, oni zaglave u Chrisovom rodnom gradu iz koojeg je on pobjegao prije 10 godina osramotivši se na tulumu pred najboljom prijateljicom Jamie Palamino (Amy Smart), a i dan-danas gaji osjećaje prema njoj...

'Just friends' je još jedna u nizu romantičnih komedija izdanih ove i prošle godine. Ipak, ova još nije došla do naših distributera i kina vjerovatno zbog toga što i nije zaradila veliku svotu na Box officeu, a moguće je da ćemo doživjeti i skorašnje DVD izdanje.

Kada sam počeo gledati film, imao sam strašno mala očekivanja. U početku se sve činilo da ću biti u pravu, jer me dočekao toaletni humor Anne Faris, koju imamo prilike vidjeti u novom svjetlu. Ipak, ona ponovno glumi egoističnu, glupavu i zbunjenu žensku. Opet, ne možeš da joj se ne smiješ. I kako je film prolazio, nasmijao sam se dobrano par puta, ali opet - to nije bilo to. Ali, unatoč nezadovoljavajućem humoru, vodu je držala veoma zanimljiva priča zbog koje sam film odgledao do kraja. Da je recimo 'Kod kuće je najljepše' (prijašnja recenzija) imao takav humor, ugasio bih kompjuter nakon 15 minuta.

Film, naravno, ima mnogo poznatih imena, među kojima se našao i Ryan Reynolds, zvijezda filmova 'The Amityville horror', 'Blade: Trojstvo' i 'Konobar do jaja'. Tu je i Amy Smart, poznata po svojim ulogama u 'Butterfly effectu', 'Starsky i Hutchu' te 'Divlja trka'. Annu Farris sam već spomenuo, i mora vam reći, ako vam se svidjela u Mrak filmu, onda bolje odnegdje nabavite film jer ćete se dobrano nasmijati.

I ovaj film ima svoj happy ending, što se i moglo očekivati, kada je u pitanju taj tzv. toaletni humor. Ipak, Roger Kumble, redatelj ovog djela, ne može se pohvaliti iskustvom u filmskoj industriji te hvaljenim i gledanim uspješnicama. Napisao je i režirao propalitet 'Cruel intentions 2', te ipak nešto bolju komediju 'The sweetest thing'.

Ne treba mi previše riječi da izrazim mišljenje o ovom djelu. Film ćete ubrzo nakon gledanja zaboraviti, ali ćete ga ipak preporučiti nekolicini prijatelja. I iako ćete se par puta od srca nasmijati, vjerujte, priča je ta koja drži vodu!

OCJENA: 6,1/10

SLIJEDI:

01.07. Criminal minds (serija)
02.07. Poseidon (film)
03.07. Stargate: Atlantis (serija)
04.07. Wedding crashers (film)
05.07. Cars (film)
06.07. My name is Earl (serija)
07.07. Click (film)
08.07. Garfield: A tail of two kitties (film)
09.07. Annapolis (film)

30.06.2006. u 00:23 • 16 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.06.2006.

Film: FAILURE TO LAUNCH [Kod kuće je najljepše]



REŽIJA: Tom Dey
GLUME: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Zooey Deschanel, Kathy Bates
ŽANR: romantična komedija
GODINA: 2006.
STATUS (Hrvatska): Kino --> DVD (čekanje)
DISTRIBUTER: Blitz Film&Video
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 5,5/10


Tripp (Matthew McConaughey) je razmaženi čovjek u tridesetima koji još uvijek živi sa roditeljima: Alom (Terry Bradshaw) i Sue (Kathy Bates). Oni silom žele da se iseli, no ne znaju mu pristupiti na pravi način. Njegovi prijatelji Ace (Justin Bartha) i Demo (Bradley Cooper), pate od istih problema. Trippovi roditelji pronalaze način - unajmit će Paulu (Sarah Jessica Parker), profesionalku koja zavodi muškarce te ih natjera da se odsele od roditelja...

Otkada sam prvi put čuo za ovaj film, nisam pokazivao neku veliku zanimaciju. Ipak, pružila mi se prilika da ga pogledam, pa sam je odlučio uzeti. Što sam dobio? Solidnu romantičnu komediju kojoj ipak nedostaje humora koji nije viđen milijun puta.

Kao što sa rekao, smeta mi neoriginalnost humora. Fore sa životinjama, koje konstatno grizu Trippa, glavnog lika u filmu, a zatim se počnu smijati ili odlete u zraku više nisu niti smiješne, osim klincima od 5-6 godina koji ovaj film neće ni shvatiti. Iako se redatelja ne može kriviti toliko koliko i scenariste, redatelj Tom Dey poznat je po svojim 'komedijama' - 2002. u kina je pušten film kojeg su kritičari ismijali i popljuvali - Showtime sa Murphyem i DeNirom. DVa tipična primjera da velike zvijezde ne zbače i dobar film.

Ipak, neke zvijezde daju plus filmu. Kathy Bates, koja tumači ulogu Trippove majke, apsolutno briljira u filmu, pogotovo sparena sa Terry Bradshawom, i ne tako poznatim glumcem, no oni su ipak najsmješniji sa svojim sarkastičnim gledanjem na Trippovu razmaženost. Totalna suprotnost je njihov filmski sin, Matthew McConaughey, koji očito nema oko za dobre filmove. Sjetite se nedavnog propaliteta 'Sve za lovu' ili akcića 'Sahara', za kojeg se govorilo da je zamjena velikanu 'Serenity'. Njegov teksaški naglasak, koji mi je inače simpatičan, s njim mi postaje ANTIpatičan. Jednostavno ga u filmu nisam mogao probaviti. No, uspio sam probaviti zvijezdu koja mi se nije svidjela u 'Obiteljskoj stvari' - Sarah Jessica Parker u ovom djelu izgleda ležernije, opuštenije i puno simpatičnije. S ovim je filmom dobila jedan poveći plus kod mene.

Razvoj priče također je veđ viđen. Tipična romantična komedija u kojoj se dvoje upozna, pa izađu zajedno, pa stvari postanu ozbiljne, ali eto, onda na površinu izađe tajna koju jedno skriva od drugog pa se posvade, ali se na kraju ipak pomire i žive zauvijek sretno. Izgleda da Amerikancima i američkoj filmskoj industriji takvi filmovi nikad neće dosaditi. Zašto? Zbog ogromne svote novca koje zarađuju na njima. 'Kod kuće je najljepše', kako su film preveli naši distributeri, može se poistovjetiti sa još jednim nedavnim filmom McConaugheya - 'Kako se riješiti frajera za 10 dana', samo što u ovoj priči samo je jedna osoba imala tajnu.

Da ne bude sve tako crno, ova komedija je podnošljiva, solidna i gledljiva. Ako baš ništa drugo nemate za raditi, sjednite, opustite se i pogledajte ovo djelce. Ako pogledate, nećete umrijeti, ali i ako ne pogledate, ništa ne propuštate. Par puta ćete se nasmijati, suosjećati s likovima, rastužiti se i lupiti rukom po čelu.

OCJENA: 5,7/10

SLIJEDI:

- Just friends (film)
- Criminal minds (serija)

29.06.2006. u 00:19 • 13 KomentaraPrint#

srijeda, 28.06.2006.

Serija: SMALLVILLE [Smallville]



AUTORI: Alfred Gough, Milles Millar
GLUME: Tom Welling, Kristin Keuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack
ŽANR: SF - akcijska serija
SEZONA: šesta (slijedi ove jeseni)
MREŽA: The CW
STATUS (Hrvatska): trenutno se emitira na Novoj TV (4. sezona)
TV.com OCJENA: 9,0/10



Every superhero has a beginning...


'Smallville' prati Clarka Kenta (Tom Welling), mladića iz grada Smallvillea, koji je zapravo došao na Zemlju u kiši meteora koja je zahvatila Smallville. Clark je zapravo s planeta Kryptona i posjeduje super-moći. Njegova dugogodišnja ljubav je Lana Lang (Kristin Kreuk), a ona također gaji svoje osjećaje prema Clarku, samo mu se ne usuđuje otvoriti. Lex Luthor (Michael Rosenbaum), sin je bogatuna Lionela Luthora (), koji je ostao bez kose na dan kiše meteora, i otada mu kosa nije izrasla. Clark ga je jednom spasio nakon automobilske nesreće, i otada su najbolji prijatelji. No, to prijateljstvo neće dugo potrajati, jer Lex Luthor je najveći neprijatelj Supermana...

Ova se znanstveno-fantastična akcijska serija počela prikazivati i ne tako davne 2001. godine, a dosada je snimljeno 5. sezona. Clark Kent i njegovo društvo ove jeseni ulazi u 6. sezonu. Stvari su se počele zahuktavati. U 5. sezoni počinju frcati iskrice rivalstva između Clarka i Lexa, što znači da se bližimo 'nastanku' Supermana. Ipak, nisam toliko pratio vijesti oko serije, te ne znam hoće li se u seriji dogoditi Clarkov preobraćaj, i hoćemo li ga u 'Smallvilleu' vidjeti kao Supermana.

Serija, koja je okupila milijune i milijune fanova tokom petogodišnjeg emitiranja,ima mnogo pozitivnih strana. Jedna od njih je realizacija te dobro poznate priče o Supermanu. Svaka serija bez problema može postati uspješnica - samo treba imati dobru i razradivu priču te osobu koja će realizirati tu ideju, i to kvalitetno. To sam rekao jer sam primjetio da će ove jeseni na male ekrane u Ameriku doći mnoge serije koje imaju dobru priču samo za jednu sezonu, i ako će se produžiti na novu sezonu, samo će seriju uništiti. Zato je Smallville serija tako dugog vijeka, uvijek imate priča za razraditi kroz mnoge epizode.

Osobno seriju ne pratim, kako da kažem, 100 posto. Kada je prva sezona počela na Novoj TV, bio sam oduševljen. Pred kraj sam ipak prestajao gledati, a drugu sezonu isto tako. Treću sezonu sam gledao preko interneta, i preskakkao sam neke epizode. I tako sam gledao seriju, sve do sada, kad sam stigao i do te, 5. sezone. Moram reći da je svaka epizoda (od ovih par koliko sam odgledao) jednako uzbudljiva kao svako finale sezone! Čuo sam mnogo puta, a i svakako se slažem s time, da 'Smallville' iz sezone u sezonu postaje sve bolji i bolji. Zato se iskreno nadam da će serija, nakon mnogo sezona, kada završi s emitiranjem, postati klasik.

Ipak, unatoč svim dobrim stranama, imam jedan problem sa 'Smallvilleom'. Koliko epizoda je bilo sa 'meteor shower freaks', kako ih mnogi zovu, gdje se nešto dogodi, ili Clarkovim roditeljima, ili Lani, ili Chloe, pa ih oni ili izudaraju, ili upotrijebe svoje moći na njima, a njima opet ništa. Onda se onesvijeste, pa Clark dođe, spasi dan i onda se probude da ne znaju kako je Clark to napravio. Ipak, koliko god mi to smetalo, tako to ide kod superjunaka. Ali opet, osjeća se malo i jednoličnosti.

Avanture Clarka Kenta kao budućeg Supermana možete pratiti svake subote u jutarnjim satima na Novoj TV, dakle, još jedan vampirski termin, kako se kaže. Zato vam preporučujem da uzmete video-rekorder i snjimite si novu epizodu, jer će vas tih 45 minuta, koliko će vam oduzeti vremena, dobrano zabaviti!

OCJENA: 8,2/10

SLIJEDE DVIJE ROMANTIČNE KOMEDIJE:
- Failure to launch (Kod kuće je najljepše)
- Just friends


28.6. - 3 MJESECA POSTOJANJA BLOGA!

28.06.2006. u 00:12 • 9 KomentaraPrint#

utorak, 27.06.2006.

Serija: GREY'S ANATOMY [Uvod u anatomiju]



AUTORICA: Shonda Rhimes
GLUME: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, Patrick Dempsey
ŽANR: medicinska drama
SEZONA: treća (ove jeseni)
MREŽA: ABC
TV.com OCJENA: 9,2/10


Operations. Relations. Complications.

Nova medicinska serija prati mukotrpan posao nekoliko stažista u bolnici u Seattlu. Glavni lik je Meredith Grey (Ellen Pompeo), koja ima tajnu ljubavnu vezu sa svojim šefom Derekom Shepardom (Patrick Dempsey), a kćer je poznate doktorice koja sada ima Alzheimerovu. Meredith nije jedina koja ima tajnu vezu sa šefom - tu je Christina Yang (Sandra Oh), koja skriva svoju vezu sa Prestonom Burkeom (Isaiah Washington). Izzie Stevens (Katherine Heigl), je bivši top-model, zbog čega trpi ismijavanja i vrijeđanja.Od važnijih likova, tu je naposljetku George O'Malley (T.R. Knight), koja je potajno zaljubljen u svoju kolegicu Meredith...

Ovo nisu svi likovi, a nisam ih htio ispisivati jer ih ima podosta, a to bi vam pokvarilo užitak gledanja. Sada se pitate kako, kada ta serija nije kod nas na televiziji. Otkrit ću vam tajnu, koja zapravo već mjesecima nije tajna, Nov@ TV otkupila je ovu izvrsnu seriju, i nakon mjeseci odgađanja, zasad je početak prikazivanja određen za ovu jesen.

Kad sam prvi put čuo za seriju, pomislio sam: Jao, ne još jedna doktorska serija! Grdno sam se prevario oko toga, iako sam zažalio mjesece i mjesece odgađanja gledanja, no sada mi je 'Grey's anatomy' savršena serija za opuštanje tijekom ljetne televizijske suše. Dosada je snimljeno dvije sezone, jedna od 9, druga od 24 epizode. U toku druge sezone, serija je postala ogroman hit, uglavnom zato što su njen uvod bile 'Kućanice', nedjeljom na ABC-u, ali ipak i zato što je to serija iznimne kvalitete na koju se vrijedi baciti koji sat života.

Naravno, ni ova doktorska serija, kao i 'Scrubs', 'ER' ili 'House, M.D.', nije iznimno dramska serija. I tu se osjeća mala doza humora, posebice kada pratimo osobni život mladih stažista, pri čemu mislim na tri cimera i partnera - Izzie, Meredith i George. Ipak, kada su u pitanju pacijenti i njihovi životi, šala odlazi na stranu i mrtva ozbiljnost dolazi na scenu. Ta ozbiljnost također dolazi i kod nekih situacija u privatnom životu budućih doktora koje ih muče, kakve god one bile.

Kada smo kod napornog posla kirurga i svih sati učenja koji su oni proveli za stolom, pitamo se koliko je zapravo serija realna. Odgovor je - itekako realna. Ipak, sve te veze sa stažistima i njihovim šefovima, neki ekstremni slučajevi u gotovo svakoj epizodi smanjuje realnost, što dovodi 'Hitnu službu' u 'vodstvo po realnosti'.

Svi su glumci u seriji zanimljivi na svoj način. Sandra Oh kao Christina Yang je apsolutno briljantna sa svojim sarkazmom, i ponekim crnim humorom, Izzie i George su savršena kombinacija za smijeh jer se stalno svađaju, ali jedino mi Ellen Pompeo kao Meredith nije sjela... Izgleda mi sva neka plastična mršavica, i onaj njen hrapavi glasić često zna iritirati.

Držimo fige da naša Nov@ TV održi obećanje i prikaže seriju na jesen da se i vi sami uvjerite da je 'Uvod u anatomiju', kako su je sa Nove preveli, serija stvarno vrijedna pažnje i gledanja, te da ćemo mlade stažiste još dugo gledati, možda dovoljno dugo da ih vidimo kao prave kirurge!

OCJENA: 8,8/10

SLIJEDI! Do 6. srpnja pa nadalje non-stop kritike!
28.06. Smallville (serija)
29.06. Failure to launch (film)
30.06. Just friends (film)
01.07. Criminal minds (serija)
02.07. Poseidon (film)
03.07. Stargate Atlantis (serija)
04.07. Wedding crashers (film)
05.07. Cars (film)
06.07. My name is Earl (serija)
07.07. ???

27.06.2006. u 00:09 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.06.2006.

Film: WHEN A STRANGER CALLS [Kad stranac nazove]



REŽIJA: Simon West
GLUME: Camilla Belle, Tessa Thompson, Tommy Flanagan
ŽANR: horor-triler
GODINA: 2006.
STATUS (Hrvatska): Kino --> DVD (čekanje)
IMDb OCJENA: 4,3/10
FORŠPAN: LINK


Evil Dials Home.

Mlada srednjoškolka Jill Johnson (Camila Belle) propušta tulum sa prijateljima kako bi čuvala djecu bogatog doktora Mandrakisa (Derek de Lint). Nakon što djeca odu spavati, Jill počne dobivati uznemiravajuće telefonske pozive od čovjeka koji je želi ubiti. Jill sada mora pronaći način kako uteći manijakalnoj seriskoj ubojici bez pomoći prijatelja i svoje obitelji do kojih ne može doći...

Prije par mjeseci čitao sam kritike za ovaj film. Nisam znao da je remake, pa sam stoga očekivao i nešto više. Ovih dana, kad sam pogledao film, prosudio sam film po tim kritikama i nisam ništa posebno očekivao od filma, samo nešto da ubijem vrijeme. Gotovo tijekom cijelog filma moje se mišljenje nije promijenilo, sve do svršetka koje je podosta klišejizirano, sve već viđeno, ali je itekako zastrašujuće i napeto.

Film ima dvije poveće mane: predvidljivost i nerealnost. Počet ću redom. U nekim sam scenama, dok se radnja sporo odvija, i čuje se samo napeta glazba, mogao predvidjeti što će se dogoditi. U kući u kojoj se svijetla pale i gase kako netko uđe i izađe u kojoj ima mačka, itekako se moglo predvidjeti da na samom početku filma to nije nikakav ubojica, već uplašena maca. Nerealnost. Možete li zamisliti sićušnu, mršavu srednjoškolku (pogledaj sliku) kako obara sa stepenica nogom gorostasnog serijskog ubojicu? Ili kako si otkida pola svoje kose bez pola muke? Ipak, ne mogu to nazavti greškom, jer mislim da je redatelj to svjesno napravio, jer mu je to trebalo da upotpuni priču.

Ne tako velika mana je možda i trajanje filma. Film uz beskrajnu uvodnu špicu i odjavnu špicu traje tek nekih osamdesetak minuta. Gluma također stvara problem. Nijedan glumac nije došao do izražaja osim mlade Camille Belle, koja je glumila dadilju Jill. Ona ima podužu listu filmova u kojim je igrala, ali nijedan film nije neki poznatiji. Nadam se da će joj se glumačke sposobnosti ipak kroz godine razviti, iako ne mogu poreći da ih nema.

Da ne bih samo popljuvao film, moram reći i pokoju dobru riječ. Koliko god puta priča bila iskorištena na sve moguće varijacije ili predvidljiva, mene je nekoliko puta film dobrano prestrašio, posebice na samom kraju filma. Taman kada Jill čuje neki zvuk, uplaši se i onda shvati da to nije ništa, tri sekunde poslije - eto ubojice! Također korišten način zastrašivanja publike, ali uvijek inovativan.

Ovaj film, koji po žanru varira između horora i trilera, ne bi vas zadovoljio da tražite savršeni film za Noć vještica. Ali unatoč tome, remake filma iz 1979. godine i nije tako loš!

OCJENA: 5,9/10

SLIJEDE SERIJE:
- Grey's anatomy
- Smallville

25.06.2006. u 00:04 • 7 KomentaraPrint#

subota, 24.06.2006.

Film: X3: THE LAST STAND [X-men 3: Posljednja fronta]



REDATELJ: Brett Ratner
GLUME: Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Halle Berry, Rebeca Romijn
ŽANR: SF akcijski triler
GODINA: 2006.
STATUS (Hrvatska): u kinima
IMDb OCJENA: 7,0/10
FORŠPAN: LINK


Take a stand.


Logan: Who's the furball?
Dr. Hank McCoy: Hank McCoy, Secretary of Mutant Affairs...
Logan: Right, right. Secretary. Nice suit.
Prof. Charles Xavier: Henry, this is Logan. He's, uh...
Dr. Hank McCoy: Wolverine. I hear you are quite an animal.
Logan: Look who's talkin'.


Nakon što znanstvenici usavrše lijek za liječenje mutacija kod mutanata, dolazi do teških sukoba između onih koji su za lijek i onih koji su protiv. Magneto (Ian McKellen), jedan od najopasnijih mutanata, okuplja svoju vojsku mutanata s kojom će uništiti lijek i zaustaviti njegovu proizvodnju... U međuvremenu, Cyclops (James Mardsen), ne može preboliti smrt svoje voljene Jean Grey (Famke Janssen). Ipak, ona nekako oživi, ali više nije ista. Pretvorila se u najmoćnijeg mutanta ikada, zvanog Phoenix, kojeg ne mogu zaustaviti niti profesor, a niti Wolverine (Hugh Jackman), koji već dugo taji svoju ljubav prema Jean...

Naši dobro poznati mutanti ponovno su se okupili u trećem nastavku ovog izvanrednog SF serijala. Svi stari likovi ponovno su tu, ali u priču ulazi i jedan novi mutant. The Beast, omiljeni lik među mnogim fanovima, napokon je pronašao svoje mjesto u serijalu, i moram ga itekako pohvaliti jer je kao lik i duhovit i istovremeno ozbiljan, pogotovo kada je u pitanju posao i sigurnost nacije. Osim toga, kao mutant je izvanredan, jer ga možemo vidjeti kako se silovito bori protiv Magnetove vojske.

Ne znam sa sigurnošću reći je li ovo možda posljednji nastavak. Iako u 'Posljednoj fronti' mnogo likova gubi živote, tu su još neki neiskorišteni likovi poznati iz crtanih filmova i iz stripa, kao naprimjer Gambit, tako da bi materijala za snimanje i četvrtog dijela itekako bilo.

Mutanti su u ovom nastavku dobili i novog redatelja. Bryan Singer, redatelj prva dva nastavka, odustao je od režiranja ovog dijela zbog 'Povratka Supermana', a na njegovo mjesto došao je Brett Ratner, režiser poznatih filmova poput Gasa do daske, Crvenog zmaja, Nakon sumraka... On je obavio i više nego dobar posao, i u filmu se vidi razlika između Singerovih X-mena i Ratnerovih.

Glumačka postava u trećem se dijelu nije promijenila. I dalje su tu ostale mega-zvijezde poput Hugha Jackmana, Halle Berry, Patricka Stewarta, Iana McKellena, Rebecce Romijn, Famke Jannsen... Jedino novo lice je Kelsey Grammer kao The Beast, mnogima poznat i kao Dr. Frasier Crane.

Ono što me apsolutno osvojilo u ovom filmu jest završna borba. Iako sam film gledao na lošoj CAM verziji, uspio sam se uživiti u film, u tu posljednju borbu na jednom malom otočiću. Također mi se svidjela veoma originalna ideja da Magneto otkine čitav Brooklyn bridge te svoju vojsku i sebe prebaci do tog otočića... Ipak, ovaj je film i najžalosniji, ponajviše zbog smrti nekoliko glavnih likova (neću otkrivati koji su to), ali i zbog skoro zatvaranja škole za mutante. U ovom smo dijelu imali prilike vidjeti i neke nove mutantske moći, uglavnom u Magnetovoj vojsci, a zaboravio sam spomenuti i Juggernauta kao novog lika, kojeg glumi poznati Vinnie Jones.

U usporedbi sa prva dva nastavka, mislim da nema neke velike razlike u kvaliteti. Brett Ratner nije napravio briljantno remek-djelo, ali je uspio ovu X-men trilogiju ispratiti na dostojan način. Ako ste ljubitelji SF-a, ili čiste akcije, svakako pogledajte film, jer on rijetko koga ostavlja ravnodušnim!

OCJENA: 7,9/10

SLIJEDI!
Film: KAD STRANAC NAZOVE
Serija: GREY'S ANATOMY
Serija: SMALLVILLE

24.06.2006. u 00:02 • 13 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.06.2006.

Film: THE FAMILY STONE [Obiteljska stvar]



REDATELJ: Thomas Bezucha
GLUME: Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams, Diane Keaton, Luke Wilson
ŽANR: humorna drama
GODINA: 2005.
STATUS (Hrvatska): izdano na DVD-u
DISTRIBUTER: Continental Film
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 6,2/10


Feel The Love.


Meredith Morton (Sarah Jessica Parker) dolazi sa svojim zaručnikom Everettom Stoneom (Dermot Mulroney) u njegov dom za božićne blagdane kako bi upoznala njegovu obitelj, koja ima mnogih problema. U toj ogromnoj obitelji naći će se bezobrazna kćer, par homoseksualaca, živčana majka, povučeni otac, otkačeni brat, ali i Meredithina sestra... Tu će se dogoditi nove, šokantne romance, svađe, mirenja i obitelj Stone doživjet će potpuno drukčiji Božić...

Ovaj film nije me nešto posebno privlačio ni kada sam pogledao najavu, ni kada sam dobio DVDrip prije par mjeseci. Ali, jednog dana kada mi je bilo dosadno, uzeo sam film i odgledao ga. Dojam? Može proći.


Ben Stone: [to Meredith] Don't dilly-dally there, pretty lady. We're all gonna be down here talking about you.

Humorna drama sa impresivnom glumačkom ekipom (Sarah Jessica Parker, Diane Keaton, Luke Wilson, Rachel McAdams...) i nema neku specifičnu radnju oko koje se sve okreće. U središtu priče je Meredith Morton, kao što sam spomenuo, koja proživljava najgoru noćnu moru kod zaručnikove obitelji jer prvi dojam obitelji Stone i nije pozitivan, a i njeni osjećaji prema njima nisu za prolaznu ocjenu... Ipak, priča se okreće naglavce kada Samantha dovodi svoju sestru, misleći da će si tako olakšati stvari. No, tada počinju pravi problemi... Najzapaženiju ulogu nije imala Sarah Jessica Parker (Sex and the city, Failure to launch), nego Diane Keaton. Na granici između komedije i tragedije ostvarila je svoju ulogu, pogotovo u sceni kada Meredith iznosi svoje negativno mišljenje o njenom sinu homoseksualcu. Na početku je ta scena smiješna, ili nas na to navodi, ali kad uskoči mama Sybil (Diane Keaton), imamo osjećaj kao da gledamo svojevrsnu tragičnu dramu. Zašto ne Sarah Jessica Parker? Iz jednostavnog razloga što me uopće ne privlači, niti glumom, niti izgledom, a imam osjećaj kao da zrači nekom tumornom energijom, što se posebno ističe i u ovom filmu. Možda će ipak u komediji 'Failure to launch' koju namjeravam uskoro pogledati, ispasti bolje te ću popraviti svoje mišljenje o njoj. Otom-potom.

Redatelj filma je Thomas Bezucha, za kojeg nikad nisam čuo, jer je debitant. Ipak, ovo mu je nije prvi film, već drugi (prvo djelo je 'Big Eden' iz 2000.), no moram ga pohvaliti jer je kao svojevrsni debitant napravio dobar posao. Čuo sam i neke pozitivne kritike filma, no IMDb-ovci nikada nisu blagi. Opet, 6,2 solidna je ocjena, jer je teško dobiti takvu ocjenu od IMDb-a. Najvišu ocjenu filmu su dale ženske osobe ispod 18 godina, no ipak mislim da redatelj nije ciljao na tu publiku.

Sve u svemu, ovaj humorna drama je ispala kao solidno djelce koje nije za baciti. Možda se nećete dugo sjećati filma, no mislim da neke scene ipak nećete tako lako zaboraviti.

OCJENA: 6,7/10


SLIJEDI!
- X3: The Last stand (film)
- When a stranger calls (film)
- Grey's anatomy (serija)

22.06.2006. u 00:09 • 11 KomentaraPrint#

srijeda, 21.06.2006.

Serija: SCRUBS [Stažist]



AUTOR: Bill Lawrence
GLUME: Zach Braff, Sarah Chalke, Donald Faison, Judy Reyes
ŽANR: humoristična serija
MREŽA: NBC
SEZONA: šesta (naredne zime)
STATUS (Hrvatska): HTV, četvrta sezona (trenutno se emitira)
TV.com OCJENA: 9,3/10


[about Dr. Cox and Jordan]
Carla: Why does he keep going back to her?
Turk: I don't know. Why do people keep marrying Larry King? The man looks like a frog.




'Stažist' je serija koja se na američkom NBC-u emitira već dugi niz godina i tijekom svog je emitiranja osvojila publiku diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, u kojoj se ovih dana prikazuje 4. od dosad 5 snimljenih sezona. 'Stažist' je jedan od glavnih aduta NBC-a, a prati živote nekolicine stažista u bolnici Sacred heart, koji ujedno postaju i veliki prijatelji. Naravno, nisu baš spretni niti imaju veliki kvocijent inteligencije što gledatelja dovodi u razmišljanje što je te ljude navelo da postanu doktori i kako im je to pošlo za rukom. Ali opet, to je samo serija.

Humor u seriji je aspolutno izvanredan. Ne postoji epizoda u kojoj se nisam od srca nasmijao, jer svaki lik, od nespretnog i zbunjenog J.D-a do ozbiljne Carle ima svoj šarm. U humoru prevladava i sarkazam, kojim se često koristi Perry Cox, onaj 'užasni šef', koji obožava mučiti i ismijavati mlade stažiste, iako i on ima svoje probleme. Kada već to spominjem, moram se osvrnuti na to da serija nije čisto humoristična, jer osobni problemi u životu budućih liječnika nekad znaju biti žalosni te se gledatelj toliko uživi u seriju da mora suosjećati sa svakim likom, više ili manje.
Zato je ova serija visoko kvalitetna jer odlično varira izneđu ludovanja i ozbiljnosti, a još jedan primjer osim osobnih života jest kada stanje pacijenta krene nizbrdo, pa ga stažisti uz pomoć liječnika moraju dati sve od sebe kako bi ga spasili.

Serija je dinamična i konstantno 'on the move' što gledatelju pruža dodatnu zabavu. Osim vrhunske glume mladih glumaca, u seriji su kroz 5 sezona gostovali mnogi poznati glumci: Heather Lockear, Brendan Fraser, John Ritter, Heather Graham...

Ako se želite zabaviti, a ne znate kako, svakako nabavite Stažista ili ga pričekajte da nova epizoda krene na televiziji. Ako još niste, požurite se, jer ovo je najvjerovatnije posljednja sezona u nizu od tri na HRT-u prije stanke do emitiranja tek završene 5. sezone. Još nešto - ako vas dugo nije bolio stomak, ako pogledate 'Stažista' od smijanja ćete doživjeti i taj osjećaj!

OCJENA: 8,8/10


SLIJEDE FILMOVI:
- The family Stone (Obiteljska stvar)
- X3: The last stand (X-men 3: Posljednja fronta)
- When a stranger calls (Kad stranac nazove)

*nakon ovih filmova slijedi serija, još nisam odredio koja

21.06.2006. u 00:12 • 16 KomentaraPrint#

utorak, 20.06.2006.

BIG MOMMA'S HOUSE 2 [Kuća debele mame 2]



REDATELJ: John Whitesell
GLUME: Martin Lawrence, Nia Long, Emily Procter, Mark Moses
ŽANR: akcijska komedija
GODINA: 2006.
STATUS (Hrvatska): kino --> DVD (čekanje)
IMDb OCJENA: 3,3/10


The Momma of all Comedies is Back.

Malcolm Turner (Martin Lawrence) je bivši agent FBI-a koji sada živi s trudnom ženom i sinom, te ima novi, manje opasan posao. Ipak, nakon što sazna da je njegov bivši partner ubijen, odluči uzeti stvar u svoje ruke. Tom Fuller (Mark Moses), koji radi u softverskoj tvrtci, izradio je opasan virus s čijom će se pomoći domoći informacija iz agencija poput CIE, NSA, ali i FBI-a... Nakon što sazna da će FBI poslati dadilju kao špijuna u kuću Fullera, Malcolm ponovno uskače kao Big Momma, gdje ga osim ozbiljnih problema očekuju troje neobične djece i mnogo kućanskih poslova...

Nakon gotovo 6 godina stanke, Martin Lawrence (Bad Boys, National security) ponovno uskače u kožu Debele mame. Ipak, dobro nam je poznato da nastavci rijetko kada nadmašuju originale po kvaliteti - a to je slučaj i sa ovim filmom. 'Kuća debele mame 2' je neoriginalno djelce koje cilja uglavnom na mlađu publiku od 7-15 godina. Mislim da će se rijetko kome izvan te dobne granice film svidjeti.

Glumačka ekipa u filmu sastoji se od mnoštva poznatih faca - spomenuo sam Martina Lawrencea. Tu je zatim Nia Long, poznata po epizodnim ulogama u mnogim serijama te u filmu 'Jesmo li stigli?'. Imamo prilike pogledati dvoje glumaca u novom svijetlu - Emily Procter, poznata forenzičarka iz 'CSI: Miamija', nakon dugo se vremena pojavila na velikom platnu. Ona tumači ulogu brižne i naivne majke i žene Toma Fullera. Druga osoba je zvijezda 'Kućanica', koji se ipak češće pojavljuje u filmovima - Mark Moses kako Tom Fuller. Koliko god da zvijezda bilo u ovoj komediji, ipak ga ne može učiniti išta boljim.

Humor u filmu podosta je djetinjast i rijetko kada ćete se nasmijati. Ipak, onaj duhoviti šarm Debele mame i njeno konstantno urlikanje 'oooooooh' ipak daje plus filmu.

Ne vjerujem da će biti ikakvog trećeg dijela, te da više nećemo vidjeti Debelu mamu. Ako ste ipak željni pogledati nastavak, strpite se jer još malo stiže u videoteke. Ipak, ovo je komedija koju možete i sami pogledati i koje se nećete dugo sjećati i rijetko ćete je kome prepričavati.

OCJENA: 4,9/10

SLIJEDI!
Stažist (serija)
Obiteljska stvar (film)
X-Men 3: Posljednja fronta (film)

20.06.2006. u 00:01 • 13 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.06.2006.

THE 4400 [4400]



AUTORI: Scott Peters & Rene Echevaria
GLUME: Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie, Chad Faust, Laura Allen
ŽANR: SF - dramska serija
SEZONA: treća
MREŽA: USA
STATUS (Hrvatska): završena 2. sezona
TV.com OCJENA: 8,9/10




Prošloga stoljeća 4400 ljudi nestalo je bez traga. Na početku 21. stoljeća, oni se vraćaju u ogromnoj kugli svjetlosti pristigloj iz svemira. Ne sjećaju se ničega od nestanka, nisu se ni mrvicu promijenili niti ostarjeli, a neki su se vratili sa novim, nadljudskim sposobnostima... Skupina agenata u agenciji NTAC odgovorna je za te 4400, i svakodnevno sprečavaju mnoge od njih da ne ozljede nekog zbog nemogućnosti kontroliranja svojih sposobnosti, ali i one koji to svjesno rade...

'The 4400' je serija većini hrvatskih gledatelja nepoznata jer se kod nas prikazuje na HBO-u. Ipak, ova je serija veliko osvježenje u žanru SF-a, kojeg jedva pa i nema na našim malim ekranima, a ni u Americi ga toliko i nema. No, '4400' nije klasičan SF, već tu ima tragova kriminalistike i drame, jer NTAC-ovi agenti rješavaju slučajeve slične onima u mnogim krimi-serijama koje pratimo na televiziji, ali upoznajemo se i sa njihovim osobnim i obiteljskim sukobima, jer su se i u njihove živote upleli 4400 - kod nekih naknadno, a nekima su 4400 i davno izgubljeni član obitelji. Osim agenata, pratimo i živote nekih 4400. Naprimjer, tu su Lilly Moore i Richard Tyler, bračni par koji se upoznao u karanteni. Lilly Je trudna, no problem je što nije bila trudna kad je nestala. Njena kćerka Isabelle, koja će se kasnije roditi, imat će veliku ulogu u svom životu. Tu je i Maia Rutledge, mala djevojčica koja ima vizije budućnosti. Nju će posvojiti agentica Diana Skouris, jedan od glavnih likova u priči...

Da ne duljim dalje sa fabulom i pišem samo spoilere, htio bih napomenuti kako serija i nema neku poznatu glumačku ekipu. Poznat je, iako ne toliko, jedino Joel Gretsch, koji tumači ulogu Toma Baldwina, najboljeg NTAC-ovog agenta i najboljeg prijatelja agentice Skouris. On je poznat po epizodnim ulogama u CSI-evima i NCIS-u, a glumio je i u mini-seriji Stevena Spielberga 'Taken'.

Montaža filma veoma je dinamična, i iako se u to previše ne razumijem, svakako je kvalitetna, jer nagli pokreti pokraj lika dok trči tjera vas da se uživite kako u seriju, kako u lika.

Dosada je snimljeno 3 sezone ove serije. Prva sezona je bila, moglo bi se reći eksperimentalna, jer je imala samo 5 ili 6 epizoda, ne znam reći sa sigurnošću. Druga je imala dvanaestak, a treća, koja je krenula prije tjedan dana, vjerovatno će također imati 12. Mislim da '4400' po kvaliteti i razvijanju radnje mogu poistovjetiti sa 'Smallvilleom' - svake sezone sve je bolja i bolja. U prvim sezonama radilo se samo o pojedinim likovima koji su imali svoju epizodu. Sad se to pretvorilio u velike zavjere, prevare, ubojstva, prepucavanja, čak i ratove između NTAC-a i 4400 centra kojim će upravljati nećak Toma Baldwina, koji radi u NTAC-u.

Ako imate brzi internet, ili ste u mogućnosti pogledati neku seriju koje nema u Hrvatskoj (ili samo na HBO-u, u ovom slučaju) definitivno vam preporučujem '4400'. Akcija, drama, uzbuđenje, nervoza, iznenađenje... Sve vas to u čeka u ovom ogromnom paketu znanstvene fantastike!

OCJENA: 8,3/10

SLIJEDI!
20.06. ¤Kuća debele mame 2¤
21.06. ¤Stažist¤

19.06.2006. u 01:20 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.06.2006.

A SOUND OF THUNDER [Zvuk grmljavine] + Windfall



REDATELJ: Peter Hyams
GLUME: Edward Burns, Ben Kingsley, Catherine McCormack
ŽANR: SF akcijski triler
DISTRIBUTER: Discovery Film&Video
IMDb OCJENA: 3,9/10
FORŠPAN: IMDb


Evolve or die.

Skupina znanstvenika u 2055. godini usavršila je putovanje kroz vrijeme. Sada, ono služi kao zabava za bogate turiste koji žele otići 65 milijuna godina u prošlost kako bi svjedočili ogromnim dinosaurima te tadašnjoj vegetaciji. No, tijekom rutinskog odlaska, sve će se promijeniti. Jedan ubijeni leptir promijenit će cijeli tijek evolucije i u svijet prepun tehnologijom dovesti ubojite kukce, ogromne biljke, ali će izbrisat i ljude sa planete...

'Zvuk grmljavine' je film kojem je trebalo dosta mjeseci da stigne i do naših videoteka. Vjerujem da je razlog tog silnog odgađanja zapravo raspravljanje distributera vrijedi li uopće izdati ovaj film na DVD-u. Film je totalni promašaj, sa solidnom pričom, ali lošom glumom, lošijim humorom te užasno lošim specijalnim efektima.

Ne znam što je nagnalo Bena Kingsleya, poznatog glumca, (Oliver Twist, House of sand and fog, Schindlers list), da snjimi ovo, usudim se reći, smeće od filma, čiji su status potvrdili i mnogobrojni članovi IMDb-a. 2750 ljudi dalo je glas filmu. Prosječna ocjena je 3,9, ali 24% ljudi dalo je filmu jedinicu. I nešto što je za ne vjerovati - 6,4% dalo je desetku. Što se tim ljudima svidjelo u filmu, ne znam.

Sjećate li se možda SpyKids 3D? samo ću vam reći da su specijalni efekti u filmu kao da gledate Kidse i to bez 3D naočala, i to sam malim kopiranjem efekata hita iz 2004. - Sky Captain and the world of tommorow. Efekti izgledaju kao da su ubačeni u pozadinu amaterskim programom na amaterskom, kućnom računalu i to uz pomoć 15-godišnjeg klinca.

Sama priča i nije toliko loša, samo je realizacija jadna. Peter Hyams relativno je neiskusan redatelj koji se može pohvaliti sa suradnjom sa Schwarzeneggerom u 1999. (film 'End of days'), te što je bio jedan od redatelja nove, ali otkazane serije 'Threshold'. Ni u kojem slučaju ne razmišljajte da pogledate ovaj film, jer ćete samo u zrak baciti 15 kuna, koliko date u videoteci, ali ćete baciti u zrak i večer, koji ste mogli provesti sa mnogo boljim filmom ili nekim normalnim izlaskom. Upozorenje! Ne gledati ovaj film!

OCJENA: 3,1/10

_________________________________________________

Special critic: WINDFALL



AUTORICA: Laurie McCarthy
GLUME: Luke Perry, Sarah Winter, Jon Foster
ŽANR: humorna dramska serija
MREŽA: NBC
SEZONA: prva (1.)
TV.com OCJENA: 8,6/10

'Windfall' je priča o skupini prijatelja koji se nađu na tulumu gdje ubacuju novac za lutriju kako bi domaćin mogao uplatiti listić. Naravno, posreći im se, te 20-ak ljudi podijeli 386 milijuna dolara. Ali, nije tako sve lagano... Među njima se događaju preljubi, postoje lažna imena, bježanja od kuće...

'Windfall' je nova serija NBC-a koja je krenula s emitiranjem prije tjedan dana, tako da se nema nešto puno o njoj pričati. Možda dio radnje u kojoj 20 ljudi osvoji lutriju od 386 mil.$ i nije realističan, ali to je samo uvod u komplikacije među vezama tih ljudi, što dovodi priču u vrlo realistični kraj.
Svakako se očekuje mnogo od ove serije, jer kao što ste mogli pročitati, čitatelji TV.com-a su joj već nakon prve epizode dali ocjenu 8,6. Ja i nisam bio toliko uzbuđen oko ove serije, ali sam se itekako iznenadio pogledavši pilot epizodu, koja puno obećava. Nadamo se da neće tako skoro biti ukinuta!

OCJENA: 6,1/10

15.06.2006. u 14:29 • 7 KomentaraPrint#

petak, 09.06.2006.

CASANOVA [Casanova]




REDATELJ: Lasse Hallstroem
GLUME: Heath Ledger, Lena Olin, Sienna Miller, Oliver Platt, Omid Djalili
ŽANR: kostimirana humorna drama
IMDb OCJENA: 6,5/10
FORŠPAN: LINK


A partially true story about lies told, virtue lost and love found.


Najveći zavodnik, ljubavnik i osvajač ženskih srca Venecije Casanova (Heath Ledger) mora napustiti Veneciju nakon što su ga uhvatile lokalne vlasti za preljub, herezu i slična nedjela. Ali, ostala mu je jedna šansa. Nudi mu se šansa da u roku od nekoliko dana pronađe ljubav svoga života i njome se oženi...




Dobro poznata priča o zavodniku Casanovi može se pohvaliti za zadivljujućom glumačkom ekipom. Heath Ledger, koji glumi Casanovu, od prije je upoznat sa kostimiranim/povijesnim filmovima (Legenda o vitezu), stoga mu ovakav žanr nije nepoznat. Imam prilike svjedočiti i neobičnom prelasku u sasvim suprotni žanr glumice Lene Olin, koju već nekoliko godina gledamo kao Irinu Derevko u hit-seriji Alias. Na veliki se ekran vratio i Omid Djalili, zvijezda kratkotrajne serije Whoopi, koji se na veliki ekrane vraća nakon Gospodara neba i Svijeta sutrašnjice , a posuđuje i glas Tigru u novom animiranom hitu Preko ograde. Tu je i Oliver Platt, zvijezda vrhunske dramske serije Dr. Huff, koja se prikazuje na hrvatskom HBO-u. Naposljetku, tu je Sienna Miller, poznata po ulogama u filmovima poput L4yer Cake i Alfie.


Sam film nije tako loš. Ugodan je za gledati, pogotovo kadrovi prirode, slike Venecije od prije nekoliko stoljeća, a pogotovo kostimi koji su apsolutno predivni. Tih 90 minuta, koliko traje film, bit će veoma zabavnih, ali i dosadnih i uspavljujućih scena koje gledatelja nesvjesno potiču da ugasi svoj DVD player. Svijetla točka filma je i humor, a najhumorističniji lik, bio je tko drugi no sam Casanova, ali jednako tako i njegov sluga Lupo, koji sve govori u prvom licu množine, misleći na sebe i svog gospodara.


Lasse Hallstroem švedski je redatelj koji se može pohvaliti sa dvije uspješnice - Chocolat te What's eating Gilbert Grape. Ovih dana u kina stiže još jedan njegov novi film - An Unfinished life, također sa poznatom ekipom - Jennifer Lopez, Robert Redford i Morgan Freeman glume u njegovoj novoj drami koja je dobila i ne tako loše kritike.

Ne mogu vam preporučiti ovaj film te vam reći kako će vas oduševiti i zadiviti. Ali opet, ako ste humor/drama tip i volite povijesne i kostimirane filmove, pogledajte ovaj film. A ako još tragate za filmofilom u sebi i tražite svoj omiljeni žanr, Casanova je film koji može ući u konkurenciju kostimiranih 'dramedy-a'.

OCJENA: 7/10

09.06.2006. u 21:27 • 11 KomentaraPrint#

srijeda, 07.06.2006.

THE DA VINCI CODE [Da Vincijev kod]



REDATELJ: Ron Howard
GLUME: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Jean Reno, Paul Bettany
ŽANR: misteriozni akcijski triler
IMDb OCJENA: 6,5/10
FORŠPAN: IMDb - foršpan

Ova kontroverzna ekranizacija popularnog istoimenog romana prati Roberta Langdona (Tom Hanks), simbologa sa Harvarda, koji stiže u Pariz na promociju svoje nove knjige. Nakon što ga pozovu u Louvre da riješi ubojstvo kustosa, on i Sophie Neveu (Audrey Tautou), kustosova kćer, otkrit će zastrašujuće istine i dovest će se u opasnost kakvu nikada nisu doživjeli…

Seek the truth.

Mjesecima prije početka prikazivanja 'Da Vincijeva koda', znalo se da će film postati ogromni hit koji će zaraditi milijune i milijune, kako u Americi, tako i u ostatku svijeta. Knjiga, koja je prodana u nekoliko milijuna primjeraka, ipak je bolja od filma, koji ipak ne može toliko dočarati uzbuđenje i taj ogroman veo tajne koji, kako knjiga kaže, skriva katolička Crkva.
Ovu kritiku ne pišem da bih iznosio svoj stav da li je knjiga, a i film istinit, ili smatram da je to čista laž. Ipak, htio bih napisati kako se trenutno stvara mnogo kontroverze oko novoobjavljenog Judinog evanđelja, koja pobuđuje sumnje kod mnogih kršćana diljem svijeta. Ako ste čitali 'Anđele i demone', također Brownov roman, napisan ranije, spominje se, a jedan dio radnje se i odvija u vatikanskoj knjižnici u kojoj Langdon sa drugom 'asistenticom' pokušava spriječiti planirana ubojstva. Tko zna što se sve nalazi u toj knjižnici, i postoji li neka knjiga, neki spisi ili dokumenti koje Crkva skriva od javnosti. Možda tako nešto postoji, a možda je čista laž.



U filmu imamo zadivljujuć broj poznatih imena, kako od Toma Hanksa, koji glumi simbologa Langdona, do Alfreda Moline, sa ulogom biskupa Aringarose, kojeg nismo vidjeli sa neko većom ulogom od hvaljenog nastavka 'Spider-mana'. Tu je i francuski dvojac, Audrey Tautou, ponajviše poznata kao luckasta Amelie. Tautou je izjavila da nakon Koda prestaje sa glumom jer ne može podnijeti sav taj publicitet. Drugi dio francuskog dvojca čini nitko drugi nego Jean Reno, zvijezda serijala 'Daleki rođaci' i ovogodišnje ekranizacije 'Pinka Panthera'. Ipak, uz sva ta imena, najzapaženiju je ulogu ostvario Gandalf – Sir Ian McKellen kao Sir Leigh Teabing, duhoviti starac koji ima svoje skrivene planove. Definitvino zastrašujuća pojava, moglo bi se reći, je sluga Silas, čiju ulogu tumači Paul Bettany, mnogima poznat iz filmova Wimbledon i Dogville. Bettany će glumiti Jokera u nastavku 'Batmana', u kojem će se vratiti sva imena iz 'Batmana: Početak', a režiju potpisuje Christopher Nolan, redatelj 'Početka'.



I nakon svih tih silnih kontroverzi i medijske prašine, Da Vincijev kod za mene je čisto solidan film kojeg ćete vrlo lako zaboraviti. Kako je Dalibor Matanić u jednom intervjuu izjavio, i to prije početka prikazivanja, Da Vincijev kod će biti promašaj jer režiju potpisuje Ron Howard, štreber među redateljima. Izgleda da su se gledatelji na Canneskom filmskom festivalu s njime složili, ali mislim da totalni promašaj ipak nije bio. Ako će se snjimati 'Anđeli i demoni', Howard bi trebao prepustiti redateljsku palicu nekom drugome, kao i Hanks ulogu Langdona. Ako vam je dosadno tih kišnih dana, i ako nemate ništa drugo za raditi, skoknite od kina i pogledajte 'Kod'!



OCJENA: 6,6/10

07.06.2006. u 02:22 • 10 KomentaraPrint#

utorak, 06.06.2006.

ONE TREE HILL [Tree Hill]



AUTOR: Mark Schwahn
GLUME: Chad Michael Murray , James Lafferty , Hillarie Burton , Sophia Bush
ŽANR: američka teen drama
SEZONA: četvrta (SAD) / treća (Hrvatska)
MREŽA: The CW
TV.com OCJENA: 8,9/10
AKO VAM SE SVIDJELA SERIJA POGLEDAJTE: The O.C. , Everwood , Gilmoreice




RADNJA I LIKOVI: Lucas Scott (Chad Michael Murray), povučeni je tinejdžer koji živi sa svojom samohranom majkom Karen Roe (Moira Kelly). No, njegov otac koji ga nije prihvatio živi u Tree Hillu, gradiću gdje i on i njegova majka žive. Njegov otac je Dan Scott (Paul Johannson), bogati trgovac autima, koji živi sa ženom Deb (Barbara Alynn Woods) i sinom Nathanom Scottom (James Lafferty), koji je Lucasov polubrat. No, oni osim gena dijele i nešto drugo - ljubav prema košarci. Veza između dva polubrata koja dosada ni nije postojala uzburkat će se, jer Lucas počinje igrati za Tree Hill Ravense, ekipu svoje škole, u kojoj je zvijezda sam Nathan. S vremenom, Nathan će se zaljubiti u Lucasovu prijateljicu iz djetinjstva Haley James (Bethany Joy Galeotti), za koju će se nešto kasnije i udati. Njegova bivša cura Peyton Sawyer (Hillarie Burton), zagrijat će se za samog Lucasa, a ni njezina najbolja prijateljica Brooke Davis (Sophia Bush) neće ga tako lako ostaviti na miru. Tijekom sezona, Lucas i Nathan postat će najbolji prijatelji, Dan gradonačelnik Tree Hilla, a Brooke Lucasova cura. Očito, sve je moguće u Tree Hillu...



TEHNIČKI DIO I SNIMANJE: Spomenut ću jedino kameru od tehničkoga dijela. Kamera je uglavnom tipična kao i za većinu serija, iako košarkaške utakmice možemo vidjeti iz nekih teško dosezljivih kutova. Osim toga, mislim da se nema što nadodati. Ovaj dio 'snimanje', odnosi se na glumu i scenografiju. Gluma je rpilično dobra, iako mislim da je u drugoj sezoni bilo previše prenemaganja oko ljubavi, dobrote i tih stvari. Sophia Bush sa svojim likom Brooke definitivno je najduhovitiji lik, dok mislim da najviše iskustva ima 'chick-magnet' - Chad Michael Murray.

OPĆENITO O SERIJI: Prvi sam puta čuo za ovu teen seriju par dana prije nego se počela prikazivati na HRT-u. Počeo sam je gledati bez velikih očekivanja, ali kako su prolazile epizode, tako je rasla moja privrženost seriji i divljenje. Prva sezona možda je bila najrealističnija od svih. Druga i treća sezona postale su kao sapunice, no meni to nije smetalo, već mi je postalo i zanimljvije. Inače nisam fan ni meksičkih, ni domaćih sapunica, ali čekati svakih tjedan dana da pogledam nove epizode je bilo nešto odlično! Treća sezona dosada je najnapetija, a vjerovatno i najbolja.
Famozna 3x16 epizoda, u kojoj se događa velika tragedija, bila je toliko iščekivana, i toliko se preview clipova i promo spotova skidalo... To je bilo sve o čemu se govorilo. Hrt je otkupio tu treću sezonu odmah na zavšetku prikazivanja druge, ali provjerena je informacija da neće biti puštena do jeseni. A na jesen će se već gledati četvrta sezona, koja je na svu sreću prešla na novu mrežu The CW. Treća sezona završila je sa velikim cliffhangerom, i bilo bi žalosno da je serija tako završila. Koji je to cliffhanger bio, neću otkrivati zbog spoilera.
One Tree Hill možda nije neka super-vrhunska serija, nešto oduzme svakom čovjeku dah, ali ja sam vjeran fan od samog početka prikazivanja. Imali smo prilike posvjedočiti mnogim teen serijama poput Dawson's Creeka-a, O.C-a koji se još prikazuje, no mislim da je Tree Hill u svom žanru, koji je mješavina drame, humora, ali i sapunice najbolji!



OCJENA: 9,3/10

MAY I HAVE YOUR ATTENTION, PLEASE!
Vraćam se na ovaj blog, neće biti nikakvoga mijenjanja...! Samo će kritike biti pisane mrvicu drugačije... ;)

06.06.2006. u 02:04 • 9 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



***OPIS BLOGA***

28. ožujka iz zabave sam krenuo s pisanjem ovog bloga misleći kako neće opstati niti tjedan dana... Evo, prošlo je 4 i pol mjeseca, i stvarno mi je drago što je taj moj mali 'projekt' uspio.
Na ovom blogu naći ćete osvrte na nove filmove i nove serije, kako bih vam preporučio nešto zabavno, uzbudljivo, smiješno i dramatično ili da vas upozorim na kojekakve gluposti koje se ovih dana snimaju svugdje na svijetu.
Kad sam poečo s pisanjem, uglavnom se osvrt sastojao na samu radnju filma, kao što to možete i vidjeti u starijim kritikama. No, odonda mi se vokabular izrazito popunio, postao sam, može se reći, vješt u pisanju i kad me pukne inspiracija, znam napisati dobrano veliku kritiku. Zato sam ondnedavno postao oštriji u ocjenjivanju, da vidite razliku, opet vam kažem, pogledajte starije postove.
Pisanje ovog bloga otvorilo mi je, nesvjesno, vrata u istraživanje kvalitete filma i serije, jer odsada ne gledam filmove i serije čisto radi zabave, već sam zaključujem što valja, što ne.
Novosti na blogu su kategoriziranje dosadašnjih kritika po abecedi (filmovi su odvojeni od serija) sa linkovima. Updateana je i mala 'galerija' postera filmova koji dolaze uskoro, a kao što vidite, tu je i novi, filmski predložak za kojeg se nadam da vam se sviđa.


KONTAKT: kritichar.marin@yahoo.com




Free Web Counter

>>LINKOVI<<

Blog.hr
Forum.hr
Tv.com
IMDb.com
apple.com/trailers
comingsoon.net
The CW
CBS
FOX
NBC
ABC
1. hrvatski OTH forum
HRT forum


[BLOGOVI KOJE ČITAM]

~KRITIČARI~
kritičar exs
Film Freak - Dragonrage
kritike serija
Film/TV
horror filmomanija
spectre
TV kritičar
Horror Zone

~OSTALI BLOGOVI~
goal
bubamara
Smješka
memorabilia
Pea
Lilith entertainment - odlični wallpaperi
luxurious_harajuku_world
Zelena Zmija




¤ DOSAD OBJAVLJENE KRITIKE ¤

FILMOVI

¤ Annapolis
¤ Ant bully, The
¤ Barnyard
¤ Big Momma's house 2
¤ Break-up, The
¤ Cars
¤ Casanova
¤ Cheaper by the dozen 2
¤ The Chronicles of Narnia: TLTHATW
¤ Click
¤ Corpse Bride, Tim Burton's
¤ Crash
¤ Da Vinci code, The
¤ Failure to launch
¤ Family Stone, The
¤ Final destination 3
¤ Fun with Dick & Jane
¤ Harry Potter and The Goblet of fire
¤ Hills have eyes, The
¤ Hoodwinked
¤ Hoot
¤ Ice age 2: The Meltdown
¤ I'll always know what you did last summer
¤ Inside man
¤ Just friends
¤ Just my luck
¤ King Kong
¤ Lord of war, The
¤ Mission: Impossible 3
¤ My super ex-girlfriend
¤ Pink Panther, The
¤ Pirates of the Caribbean: DMC
¤ Poseidon
¤ Saw II
¤ Scary movie 4
¤ Sentinel, The
¤ Shrek 2
¤ Silent Hill
¤ Sky high
¤ Snakes on a plane
¤ Sound of thunder, A
¤ Star Wars III: Revenge of the Sith
¤ Superman returns
¤ Talladega nights
¤ Tamara
¤ Underworld: Evolution
¤ V for Vendetta
¤ Wedding crashers
¤ When a stranger calls
¤ White noise
¤ Wild, The
¤ Without a paddle
¤ X3: The Last stand
¤ Zathura: A space adventure
¤ Zodiac, The

SERIJE

¤ 24
¤ 4400, The
¤ Alias
¤ Amazing race, The
¤ American inventor
¤ Battlestar Galactica
¤ Big Brother USA
¤ Blade: The series
¤ Boston legal --> Uskoro!
¤ Criminal minds
¤ CSI: Crime Scene Investigation
¤ CSI: Miami
¤ CSI: NY
¤ Desperate housewives
¤ Entourage
¤ Everwood
¤ Everybody hates Chris
¤ Ghost whisperer
¤ Gilmore girls
¤ Grey's anatomy
¤ House, MD
¤ How I met your mother
¤ Kyle XY
¤ Living with Fran
¤ Lost
¤ My name is Earl
¤ New adventures of old Christine, The
¤ One Tree Hill
¤ Prison break
¤ Psych
¤ Reba
¤ Scrubs
¤ Smallville
¤ South Park
¤ Stargate Atlantis
¤ Stargate SG1
¤ Supernatural
¤ Unan1mous
¤ Veronica Mars
¤ Weeds
¤ Windfall

*FILMOVI - USKORO*


SPIDER-MAN 3


HAPPY FEET


TRANSFORMERS


THE RETURN


STAR TREK XI


RUNNING WITH SCISSORS


FLUSHED AWAY


ERAGON


THE FOUNTAIN


TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES


ZOOM


APOCALYPTO


FLYBOYS


REVENGE OF THE NERDS


ROCKY BALBOA


MINI'S FIRST TIME


BRIDGE TO TERABITHIA


MATERIAL GIRLS


SAW III


THE REAPING


THE PRESTIGE


STORMBREAKER


COLOR OF THE CROSS


CLERKS II


BUG


FACING THE GIANTS


GRIDIRON GANG


BARNYARD


THIS FILM IS NOT YET RATED


THE ILLUSIONIST


10th AND WOLF


PATHFINDER


007 CASINO ROYALE


IRON MAN


NACHO LIBRE


CRANK


GRIND HOUSE


THE NIGHT LISTENER


THE COVENANT


SANTA CLAUSE 3


TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING


INVISIBLE


GHOST RIDER


HAVEN


OPEN SEASON


A SCANNER DARKLY


PAN'S LABYRINTH


WAIST DEEP


EMPLOYEE OF THE MONTH


LADY IN THE WATER


SURF'S UP


THE LAKE HOUSE


THE ZODIAC


BEER LEAGUE


ONE NIGHT WITH THE KING


BORAT


HOOT


THE GRUDGE 2


SHADOWBOXER


JACKASS: NUMBER TWO


YOU, ME AND DUPREE


TALLADEGA NIGHTS


NIGHT AT THE MUSEUM


DAY OF THE DEAD


EVERYONE'S HERO


FLAGS OF OUT FATHERS


CHARLOTTE'S WEB


DOA: DEAD OR ALIVE


POSTER BOY


THE DESCENT


HOLLYWOODLAND


PULSE


EDMOND