~ Kritike serija & filmova ~

srijeda, 31.05.2006.

~VERONICA MARS~


AUTOR: Rob Thomas
GLUME: Kristen Bell, Percy Daggs III, Teddy Dunn, Enrico Colantoni
ŽANR: krimi/teen drama
SEZONA: treća (ove jeseni)
MREŽA: The CW
TV.com OCJENA: 9,3/10




Veronica Mars (Kristen Bell) tinejdžerka je s neobičnim hobijem. Pomaže svome ocu, Keithu Marsu (Enrico Colantoni) u poslu privatnoga detektiva, što joj ide veoma glatko. Ali, stvari ne idu glatko i u školi. Sve do prošle školske godine, Veronica je bila popularna cura u školi gdje je bila djevojka popularnom i bogatom Duncanu Kaneu (Teddy Dunn), koji se družio s drskim bogatunom Loganom Echollsom (Jason Dohring), dečkom Duncanove sestre Lilly Kane (Amanda Seyfried). Jedne večeri, Lilly je brutalno ubijena, a Veronicin otac, koji je tada bio na mjestu šerifa, dobiva otkaz jer je za Lillyinu smrt optužio Lillyina oca, tajkuna Jakea Kanea (Kyle Secor), dok se netko anonimnom dojavom rekao da je ubojica Abel Koontz, koji je to i priznao. Sada, Veronica jedva priča s Duncanom i njegovim društvom, ali se sprijateljila sa Wallaceom Fennellom (Percy Daggs III), novim dečkom u školi, koji je neslavno proslavio svoj prvi dan. Osim njega, Veronica pronalazi prijatelja u vođi bande motorista Eliju 'Weevilu' Navarru (Francis Capra), koji skriva svoje meko srce pred svima, osim pred Veronicom. Ona će tako, kako prolaze avanture u njenom životu, saznati tko je zapravo odogovran za smrt njene najbolje prijateljice, jer njen je otac bio u pravu za jednu stvar - Abel Koontz nije počinitelj...


Prije nekoliko tjedana shvatio sam da će ovo ljeto biti pusto i nezanimljivo, puno repriza serija - kako kod nas, tako i u Americi. Osim, ako ga ne učinim zanimljivim. 'Veronica Mars', serija koju sam zimus odbacio jer zapravo nisam imao volje gledati i prekinuo sam nakon 15 minuta i jednog dijaloga kojeg nisam razumio, ovog će ljeta biti moja top-serija. Zasada sam odgledao 11 epizoda - i samo mogu reći da serij iz epizode u epizodu postaje bolja i bolja.
Iako je zabilježila malu gledanost zbog prikazivanja na najNEgledanijoj mreži, bivšem UPN-u, smatra se kako će 'Veronica' naći svoje mjesto pred novom publikom, sa svojom 3. sezonom na novom CW-u. Isprva sam prezirao tu seriju, ali ne zbog radnje ili ičeg sličnog, već zbog toga što sam mislio da će ona biti razlog neprolaska One Tree Hill-a na CW. Ipak, OTH je prošao, a prezir prema 'Marsici' polako je nestajala... I tako sam nadošao na ideju gledanja...
Na forumu HRT-a (pogledaj --> linkovi), otvoren je topic u kojem se moli HRT da otkupi seriju. Dosad je forum imao sreće samo sa SF-om 'Battlestar Galactica' (koju s nestrpljenjem očekujemo :D ), i tako je, nažalost, i ostalo. HRT nema namjeru otkupiti seriju, ali opet - imamo mi još dvije mreže, stoga, možda se na jednoj od njih pojavi.
Kristen Bell, koja glumi Veronicu, dosada mi je bila nepoznata kao glumica, a mislim da i široj publici. Nedavno je proglašena najzgodnijom vegeterijankom ili tako nešto, a uloga detektivke-tinejdžerke vinula ju je u zvijezde. Ova serija također je pokazatelj kako za uspješnu seriju uopće ne treba imati poznatih imena u glumačkoj postavi. Svaka čast!
Također nešto što mi se stvarno svidjelo je pjesma iz uvodne špice 'We used to be friends' od 'The Dandy Warholsa'. Pjesma je odlična, ali i riječi imaju svoju povezanost sa serijom (veza Veronica--Duncan).
Već samo spomenuo malu gledanost i UPN. Dakle, UPN je najnegledanija mreža ne samo zbog 'kvalitete' programa, već i zbog nedovoljne pokrivenosti. Tako, naprimjer, monogl ljudi nije moglo gledati ST: Enterprise, jer se serija emitirala na dotičnoj mreži. 'Veronica' je pak, zabilježila gledanost od 2-2,5 milijuna gledatelja. A ako to usporedite sa kojih 40-ak milijuna gledatelja Američkog idola, hah, prosudite sami... Zato mislim da 'Veronica' ima velikih potencijala na novoj mreži, iako ne da će imati 40 milijuna gledatelja, nego da će dobiti nove fanove, one koji nisu gledali UPN.
A mislim da oni koji vole spoj teen serije, krimija, drame i humora, dakle skoro svega, da bi oni svakako mogli postati fanovi ako se 'Veronica Mars' počne prikazivati i u Hrvatskoj! Definitivno jako kvalitetna serija!

OCJENA: 9,4/10

31.05.2006. u 20:30 • 4 KomentaraPrint#

utorak, 30.05.2006.

FUN WITH DICK AND JANE [Frka s Dickom i Jane]



REDATELJ: Dean Parisot
GLUME: Jim Carrey, Tea Leoni, Alec Baldwin
ŽANR: krimi komedija
IMDb OCJENA: 5,8/10
FORŠPAN:http://imdb.com/title/tt0369441/trailers




Dick i Jane Harper (Jim Carrey, Tea Leoni) bračni su par i roditelji malog dečka. Jednog dana Dick dobije unaprijeđenje na poslu, a tako i povišicu. Sljedećeg dana nagovori ženu da ostavi svoj posao kako bi provela više vremena sa sinom jer on će zarađivati dovoljno. Ali, stvari krenu nagore za samo nekoliko dana. Dick na televiziji uživo upropasti svoju tvrtku i odvede je u propast. Njegova žena je dala otkaz, on je otpušten. Od čega će sada živjeti? Nakon što prodaju sve osim svojih kreveta, shvate da to nije pravi način da se rate u normalu. Jane i Dick počinju krasti po trgovinama, kasnije po bankama, i naposljetku, kao šećer na kraju, odluče ukrasti milijune dolara od Dickova bivšeg šefa Jacka McCallistera (Alec Baldwin), koji je planirao propast tvrtke već godinama...



Na prvi pogled ovaj se film čini kao i svaka druga komedijica. Ipak, ovaj film nudi nešto više. Posudio sam film u videoteci očekujući prosječnu komediju, tražeći nešto da ubijem vrijeme. Ipak, ovaj me film itekako zabavio. Još jedna odlična komedija sa Jim Carreyem jednostavno vas ne može ostaviti ravnodušnim, pa i ako vam se ne gleda film, ne volite žanr, ili tražite nešto više od filma.
Film, naravno, nije mogao proći bez idiotizama (u dobrom smislu) Jima Carreya, koji dakle, ima glavnu ulogu. Njegova 'filmska žena', Tea Leoni, najviše se istaknula pred kraj filma kada počinju velike pljačke.
Osim njih dvoje, spomenuo sam samo 'zločestog šefa', kojeg glumi Baldwin. No, tu je i taj njihov sin, koji govori napola španjolski, napola engleski, jer je odrastao uz Hispanku babysittericu. On je također smiješan, pogotovo u dijelu kada mu odnose televizor.



Humor u filmu. Nasmijao sam se više puta tijekom filma, ali unatoč tome, sve smo to već vidjeli. Da nema Jima Carreya, da naprimjer, Dicka glumi Vince Vaughn, Ben Stiller ili Owen Wilson, nitko nas ne bi toliko nasmijao kao Carrey, i zato on film čini zabavnim i smiješnim.
VIše sam puto pogledao foršpan filma, a svejedno sam ga drukčije zamišljao. Zapravo, nisam ga ni zamišljao, pravo rečeno, i mislim da me zato ugodno i iznenadio nakon što sam ga odgledao. Počeo sam ga gledati navrat-nanos vrućeg popodneva ovog vikenda, misleći da ću ugasiti DVD player nakon 15 minuta. Nakon 15 minuta, buljio sam u ekran, smijao se i odgađao ručak. Kad počnete gledati, nećete ni prekidati. 80-ak minuta koliko nudi film sasvim je dosta kako vas stvarno oraspoložio.



Sada, kada pogledate moju ocjenu za film, vidjet ćete da i nije toliko visoka. Pitat ćete se zašto tako niska ocjena unatoč pozitivnim kritikama tijekom cijelog posta. Koliko god ja hvalio film, on nije neko veliko remek-djelo, i da nema Carreya u filmu, mislim da bi bio propast. A da još jednom stanem na stranu filma, mislim da su IMDB-ovci bili malo pregrubi sa ocjenom 5,8/10. Mislim da ipak zaslužuje nešto višu ocjenu od toga. 'Frka s Dickom i Jane' prava je komedija za vruće ljetne dane uz hladan sok i klimu. Pravo ljetno osveježenje!

OCJENA: 7,0/10

30.05.2006. u 08:41 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.05.2006.

2006 SERIES UPFRONTS - who survives, who doesn't

Pošto bi oba posta zauzimala jako veliki prostor na ovom blogu, otvoren je poseban blog na kojem se nalaze oba posta. Ako želite ostaviti komentar, ostavite ga ovdje, a ne tamo. Što god vas zanima, slobodno pitajte! :)

- PRVI DIO UPFRONTA

http://upfronts.blog.hr/arhiva-2006-05.html#1621146430 - DRUGI DIO UPFRONTA

25.05.2006. u 22:24 • 7 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.05.2006.

...Samo kratka obavijest...

Ne idem na nikakav put, samo da se zna smijeh
Prije pola sata započeo sam sa novim postom, tj. o mojim predviđanjima za novu mrežu, The CW, sve detalje i sve što će se događati 18. svibnja, ovog četvrtka da budem točniji, kako bismo to mogli zajedno prokomentirati, jer tamo su serije poput One Tree Hilla, Gilmoreica, Everwooda... Nažalost, dvaput sam započeo sa pisanjem, jednom i završio i nisam stisnuo objavi post, i onda IZAŠAO! rofl Nevermind. Sutra tijekom dana ću napisati post, tako da svakako posjetite blog, ali budite brzi, jer u ponedjeljak pišem kritiku o filmu 'Sve za lovu' kojeg sam počeo gledati danas. Samo ću spomenuti da kritika i neće biti tako pozitivna.

Sutrašnji post sastojat će se od malog uvoda, a zatim ću napisat o svakoj seriji ponešto i napisati što mislim koji su izgledi za prolaz na novu mrežu. Koliko sam bio točan, vidjet ćemo u četvrtak. Na moju veliku nesreću, saznao sam šokantnu vijest, koja će se svidjeti ljubiteljima serija U sedmom nebu. No, napisat ću, nećete biti tako ludi za posljednjim sezonama!
Toliko za sada, vidimo se sutra, tj. danas! smijeh

14.05.2006. u 00:30 • 10 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.05.2006.

{REALITY} The Amazing Race / American inventor

1. THE AMAZING RACE



AUTORI: Elise Doganieri, Bert van Munster
VODITELJ: Phil Keoghan
ŽANR: reality show
SEZONA: deveta (9.)
MREŽA: CBS
TV.com OCJENA: 9,0/10

'The Amazing race', reality nepoznat Hrvatima, po svojoj kvaliteti i originalnosti nadmuašuje i mega-popularni 'Survivor'. Saznajte zašto.
U moru reality showova, po svojoj kvaliteti definitivno se ističe ovaj. Utrka oko svijeta tjedno privlači milijune Amerikanaca koji obožavaju show, jer vidite da je broj sezona velik.
11 timova, sastavljeni od dva člana (majka-sin, brat-sestra, prijateljice, prijatelji, muž-žena, dečko-cura...) u Americi započinju svoju veliku utrku. U tekućoj, 9. sezoni, avionom su otišli u Brazil, a zatim su doživjeli klimatski šok otputovavši u Rusiju. Nakon ledene Moskve stigli su i u Njemačku, a iz Njemačke otišli su u Italiju, na Siciliju, točnije. Zatim su odletjeli i do Grčke, pa iz Grčke otišli iz Europe u Afriku, u Oman. Iz Omana stižu u Australiju, gdje su bili sve do jučerašnje epizode, kada su otišli na Tajland.
Naravno, nije sve tako jednostavno. Na kraju svake epizode timovi stižu na kraj dijela utrke (Ameri to zvu 'leg of the race'), gdje će posljednji tim biti eliminiran, i tako će ostati samo dva najbolja u velikoj završnici. No, ipak, nije sve samo u trčanju i letenju. Tu su i brojni zanimljivi zadaci koje timovi moraju izvršiti kako bi primili upute za nastavak utrke, po kojima se i kreću po nekoj zemlji. Od zadataka imamo 'road block', zadatak kojeg izvršava samo jedan član tima, zatim 'detour', u kojem tim može birati između dva zadatka, a tu su i obični zadaci sa upustvima kuda timovi trebaju ići.
Posebno zanimljive epizode su epizode koje se sad emitiraju, a to su završne epizode. Ne samo zato što se približava završnica, nego zato što preostale ekipe sada igraju grubu igru. Bilo je slučajeva kad je jedan tim ostalima otkazao rezervirane taksije, pa su se širili tračevi da se posvađaju članovi tima, pa se vrijeđalo, varalo...
Spomenuo sam da ovaj reality nadmašuje i 'Opstanak'. To sam rekao jer osim uzbudljivosti i napestosti igre, saznajemo puno korisnih i zanimljivih informacija o nekoj zemlji, mjestu ili nekoj znamenitosti. Meni je ovo prva sezona koju pratim, i ako su izgubili na kvaliteti, mogu si samo zamisliti kakve su odlične bile prve epizode.
'The Amazing race' po mom mišljenju će još dugo trajati. Amerika zasigruno voli ovaj show jer tjedno privuče milijun ljudi, kao što sam već spomenuo, a i činjenica da ima 9. sezona nije obeshrabrujuća. Stvarno mi je žao što kod nas nema ovog realitya, jer mislim da bi i kod nas bio veliki hit!

OCJENA: 8,5/10

2. AMERICAN INVENTOR



AUTORICA: Sharon Trojan Hollinger
VODITELJ: Matt Gallant
ŽANR: reality show
SEZONA: prva (1.)
MREŽA: ABC
TV.com OCJENA: 7,1/10


Već pretpostavljate o čemu se radi u ovom realityu. Dakle, ljudi dolaze na audicije pokazati svoje izume kako bi pobijedili i osvojili, naravno, milijun dolara.
Pogledao sam prvu epizodu i ostao sam stvarno razočaran. Mislim da nisam puno ni trebao očekivati, jer većina reality showova je smeće. A ovo je dno dna. Definitivno.
Matt Gallant, nekima poznat kao prijašnji voditelj emisije o smiješnim snimkama životinjama na Animal Planetu, nije trebao prihvatiti posao. Četvero ljudi u žiriju (loš broj, jer može biti za prolaz 50/50), ne daju nikakve pametne komentare, samo slušaju i šute i kažu da ili ne.
Još nešto što mi nije jasno je poanta ovog showa. Netko napravi svoj izum, dođe u finale, gdje mora još nešto izmisliti i onda osvoji teške novce. I onda jednostavno ispari i zaboravi ga se. 'American idol', npr. ima svoju poantu, jer pobjednik postaje svjetski poznati pjevač. A ovo? Ma kakvi.
Jedina svijetla točka u svemu ovome jesu stvarno smiješne audicije i smiješni izumi. Tako je naprimjer, jedan čovjek donio ogromnu crnu kabanicu sa 'spremnikom', a taj spremnik služi kada 'stojite na ulici i morate ići, a nemate gdje. Onda stavite _____ (kako se već zove), i obavite nuždu u njemu, sklopite ga i spremite.' rofl Ja sam ostao paf! i samo sam čekao kako će mu reći da je prošao, ali nije.
Nemam više ništa za reći o ovome. Samo još jedna stvar - 'American inventor' neuspjeli je pokušaj imitacije kvalitetnijih realitya ('American idol'), i postat će jedan od onih koji su završili neslavno sa jednom sezonom. Ako ga ABC ipak produži na novu sezonu, neće mi biti jasno na temelju čega su to napravili.

OCJENA: 4,8/10

POZOR!!!
Za tjedan dana očekujte poseban post posvećen novoj američkoj mreži, The CW - 18.svibnja saznaje se koje serije 'preživljavaju', a koje ne!

11.05.2006. u 18:53 • 8 KomentaraPrint#

utorak, 09.05.2006.

HOODWINKED [Tko je smjestio Crvenkapici]



REDATELJI: Cory & Todd Edwards
GLASOVI: Anne Hathaway, Glenn Close, Jim Belushi, Xzibit, Anthony Anderson, Andy Dick
HRVATSKI GLASOVI: Zrinka Cvitešić, Zlatan Zuhrić, Vid Balog
ŽANR: animirana komedija
IMDb OCJENA: 6,8/10
FORŠPAN NA: HOODWINKED


'Red Riding Hood, The Woodsman, Granny, The Wolf. Not Your Typical Crime. Not Your Usual Suspects.'



Priča o Crvenkapici nije baš onakva kakvom se čini. Ima detalja koji se u bajci ne spominju.
Crvenkapica, ili Red Riding Hood (Anne Hathaway) nosi baki kolače. Dolazi u kuću gdje ju napadne vuk (Patrick Warburton). U tom trenutku iz ormara izlazi Granny (Glenn Close), baka koja živi za ekstremne sportove. Nekoliko sekundi kasnije, kroz prozor ulijeće Woodsman (Jim Belushi) ili Drvosječa, te svi počinju vrištati......
Te večeri, u bakinu kuću dolazi policija kako bi istražila slučaj. Nicky Flippers (David Ogden Stiers) je žabac-genijalac. Detektiv koji želi poslušati priču od svih četvero. Tako se priča razvija...




'Tko je smjestio Crvenkapici' prvi je animirani film u kinima 2006. godine. Autori su samo htjeli da zaradi neku pristojnu svotu novaca, ili barem da pređe dakle budžet filma. To se nije dogodilo. Zaradili su puuuuno više. Priča o modernoj Crvenkapici očito je privukla mnoge gledatelje, kako mlade, kako i starije. Kažem i mlade i starije jer se filmu mogu smiati apsolutno sve generacije. Ovo je jedan od 'odraslijih' animieranih filmova, stoga klinci možda i neće razumjeti sve fore.
Kroz priču upoznajemo stvarno puno odličnih likova, neke koji čak i nisu bili u originalnoj priči. Gore, u kratkom sadržaju spomenuo sam da se priča razvija kako četvero sumnjivaca priča svoje priče. Što se zapravo dogodilo? Do policije ne bi ni došlo da netko u šumi nije krao sve tajne recepte, a Bakini recepti su jedni od najboljih u cijeloj šumi, stoga je ona bila laka meta. Meni je bilo veoma lagano shvatiti tko je krivac, iako će mlađima možda ipak biti zanimljivo nagađati. Najzanimljivi, a i najsmješniji lik jest lik Vjeverice, koja obožava piti kavu, stoga priča kao VHS kazeta na fast forwardu. Sa svojim facama, pokretima i pričanjem je urnebesna. Definitivno najgluplji lik je Drvosječa, ali ne u smislu da mi se nije svidio, već je doslovno glup.
Ono što mi se stvarno svidjelo kod te četiri različite priče jest povezivanje svih priča. Naprimjer, kad Crvenkapica priča, kaže da je sa divokozom išla kroz neke rudnike, i da, kad je izašla, krenula lavina na njih. Kad je baka pričala, rekla je da je ona uzrokovala lavinu kad je skijala. U priči Vuka vidimo njega i Vjevericu kako prate Crvenkapicu u rudnicima, te vidimo kako prolaze ispod njih. To je rijetkost kod animiranih filmova i to je jedan veliki plus filmu.



Naravno, sve što ima pluseve ima i svoje minuse. Nažalost. Definitivno najveći minus ide animaciji, koja izgleda kao da slušam priču u nekoj PC igrici. Možda su autori htjeli uštedjeti na tome, ali opet, moglo se to bolje. Animacija je neusporediva sa onom iz 'Shreka', 'Potrage za Nemom', 'Izbavitelja'... Razlog tomu je to što film nije Pixarov.
Jako smiješni su i posteri. Odlični su oni pojedinačni sa Crvenkapicom, Bakom i Drvosječom kao na slikanju nakon uhićenja. thumbup Zatim glavni poster. Odlično osmišljen, sa jako smiješnim taglineom (pogledajte gore =) ).
Još jedan problem filma je, nažalost, trajanje. Film traje jedva sat vremena, što me malo i razočaralo, jer sa takvom temom film se mogao raširiti barem za još dvadesetak minuta. No, što je, tu je.



Malo da prokomentiramo i glasove. Hrvatsku verziju nisam čuo, niti me zanima, da budem iskren. Engleska sinkronizacija, odnosno originalna verzija je besprijekorna. Ne mogu si ni zamisliti kako su naši osmislili brzopletu Vjevericu. Anne Hathaway kao Crvenakpica i ne ističe se toliko, ali je obavila pohvalan posao. Tu najpoznatija je Glenn Close kao Baka, koju je čak teško prepoznati. Također teško prepoznatljiv je i Jim Belushi (serija 'Svijet prema Jimu'), koji svoj glas posuđuje blesavom Drvosječi. Tu je i pjevač Xzibit, koji glas posuđuje sporednom liku, Chiefu Grizzlyu. Zatim možemo čuti Andya Dicka, kao glavnog negativca, no neću reći točno tko je to. Ludoj Vjeverici glas, pak, posuđuje jedan od redatelja, Cory Edwards. Braća Edwards američkoj, ali i svjetskoj publici, relativno su nepoznata, jedino su se pojavili u crtiću 'The Magic roundabaout' posuđujući dodatne glasove. Taj film još nije došao i do naših distributera, iako je najavljivan.



Kao što vidite, nisam imao nešto puno za reći o crtiću 'Hoodwinked'. U mnogim situacijama od srca sam se nasmijao, i koja god da generacija da ga gleda, bar jednom se mora nasmijati. Uskoro bi trebao stići u naše videoteke, tako da ga svakako preporučam. Još jedna stvar. Ako pogledate stranicu od Cinestara, vidjete ćete da još uvijek igra. Počeo je sredinom veljače, a rijetko koji film u kinu bude tri mjeseca!

OCJENA: 8,2/10

USKORO!
- kritika filma 'Final Fantasy VII: Advent Children!

09.05.2006. u 23:16 • 11 KomentaraPrint#

nedjelja, 07.05.2006.

[CSI FRANCHISE] Las Vegas, Miami, New York

CSI: LAS VEGAS



AUTOR: Anthony E. Zuiker
GLUME: William L. Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox
ŽANR: kriminalistička serija
SEZONA: 6. (USA), 5. (Hrvatska)
MREŽA: CBS


Svima nam je dobro poznata originalna CSI ekipa koja je nastala i ne tako davne 2000. godine. Serija je osvojila gledatelje diljem svijeta, i u svih 6 godina, koliko se prikazuje, je ostala na top 10 listi najgledanijih serija tjedna.
Ekipu iz Las Vegasa predvodi Gil Grissom (William L. Petersen), pravi genijalac, koji suosjeća sa kolegama i njihovim privatnim problemima, ali je i oštar i kada se treba rješavati slučaj, to uvijek dolazi na prvo mjesto. U njegovoj ekipi nalazi se i Catherine Willows (Marg Helgenberg), njegova odana i najiskusnija kolegica. Zatim su tu Warrick Brown (Gary Dourdan), Nick Stokes (George Eads) i Sara Sidle (Jorja Fox), troje mladih forenzičara. Ipak, u ekipi je najmlađi Greg Sanders (Eric Szmanda), najveći šaljivac u ekipi. Tu je i mrtvozornik Dr. Al Robbins (Robert David Hall), te naposljetku Capt. Jim Brass (Paul Guilfoyle), policajac iz Las Vegasa.
Ova ekipa forenzičara ne zna za poraz i neće odustati dok slučaj nije riješen, makar im zadavao teške muke. Ipak, u rješavanju će im pomoći najnovije tehnologije s kojima samo rijetki sretnici imaju priliku raditi.
Po meni je originalni CSI i najbolji CSI. Odnedavno se na bosanskom OBN-u, Las Vegas počeo prikazivati od početka, i vidio sam epizode koje prije nisam, jer tek od prije par sezona pratim seriju. Moram reći, odonda su se poboljšali. CSI: Las Vegas već ima produženje emitiranja na 7. sezonu, koja kreće najesen, a ovog četvrtka gledatelji CBS-a uživat će u još jednom napetom finalu sezone, dok mi još uživamo u 5. sezoni. Za one koji još nisu pogledali nijednu epizodu - može vas biti sram! smijeh

OCJENA: 9,1/10


CSI: Miami



AUTOR: Anthony E. Zuiker
GLUME: David Caruso, Emily Procter, Adam Rodriguez, Khnadi Alexander, Jonathan Togo
ŽANR: kriminalistička serija
SEZONA: 4. (USA), 3.(slijedi u Hrvatskoj)
MREŽA: CBS


Nakon dvije sezone Las Vegasa, autor CSI-a Anthony E. Zuiker odlučio je napraviti novu ekipu u novom gradu. Odabrao je grad Miami i sljedeću ekipu: Vođa ekipe je Horatio Caine (David Caruso), hrabri i opaki poručnik koji je na trenutke i zastrašujuć. smijeh Tu je i Calleigh Duquesne (Emily Procter), plavuša sa naglaskom, ali i pameću, zatim Dr. Alexx Woods (Khandi Alexander), koja radi u mrtvačnici, Eric Delko (Adam Rodriguez), osvajač djevojaka, te Ryan Wolfe (Jonathan Togo), koji se mora suočiti sa bolesnim okom koje ga može koštati karijere.
Ekipa u Miamiju najviše se puta izmijenjivala, te je ostala najmanja. Otišla je FBI-jeva suradnica Yelina Salas te forenzičar Tim Speedle. Mnogima je New York najlošiji, no meni je ipak Miami. Ono što me najviše iritira u seriji su 'pametne' rečenice Horatia Cainea prije same špice. Ne znam, jeste li to primjetili dosada, no svakako obratite pozornost na to. Dakako, kada krenu nove epizode. Ipak, jesen je prošla, zima je prošla, evo i proljeće traje, a 3. sezone Miamija nikako na HRT-u. Prvo se mislilo kako će krenuti nakon 'Bez traga' i njihove druge sezone, pa je krenula treća. Zatim se mislilo da će ići nakon Las Vegasa i njihove 4. sezone, pa je krenula 5. Izgleda da ćemo nove epizode gledati ili u udarnom terminu preko ljeta, ili u noćnim satima najesen, pa ćemo gledati i 3. i 4. sezonu zaredom.
I u Miamiju ne fali najnovije tehnologije koja im pomaže u rješavanju slučajeva, i po meni je laboratorij u Miamiju najljepše osmišljen.
U iščekivanju treće sezone završavam kritiku ove popularne serije.

OCJENA: 7,9/10


CSI: New York



AUTOR: Anthony E. Zuiker
GLUME: Gary Sinise, Melina Kanakaredes, Carmine Giovinazzo, Anna Belknap, Hill Harper, Eddie Cahill
ŽANR: kriminalistička serija
SEZONA: 2. (USA i Hrvatska)
MREŽA: CBS


Prvi CSI kojeg je otkupila RTL televizija preduhitrivši HRT je New York, treći grad također sa novom ekipom. RTL je sa novim epizodama napravio puno bolji posao jer emitira istu sezonu kao i u Americi.
Detektiv Mac Taylor (Gary Sinise) vođa je njujorškog forenzičarskog laboratorija. Njegova najbolja prijateljica i najdraža kolegica je Stella Bonasera (Melina Kanakaredes). Zatim upoznajemo Dannya Messera (Carmine Giovinazzo), forenzičara koji je imao problema sa bandama i Sheldona Hawkesa (Hill Harper) prvo mrtvozornika, a zatim forenzičara na terenu. I naposljetku tu je, novopridošlica iz Montane, Lindsay Monroe (Anna Belknap) koja zamjenjuje forenzičarku Burn, koja je bila prisiljena napustiti ekipu na početku druge sezone.
CSI New York jednako je uspješan kao i ostala dva, te je također produžen za novu, treću sezonu. Po dosadašnjem nekakvom pravilu, nakon svake dvije sezone dolazi novi CSI. Ipak, ovaj put to se neće dogoditi iako je u planu bilo CBS-u ponuditi još 4, sveukupno 7 CSI-eva u 7 gradova, svaki za jednu večer, Do realizacije toga još nije došlo, no mislim da bi to bilo previše i da bi CSI-evi popustili na kvaliteti.
Više volim gledati New York iz Miamija zato što mi je Gary Sinise draži od Carusa. On je blaži kao vođa i ne (oprostite na izrazu) preserava se dok govori. I ostali likovi jednako su simpatični, i ne vidim to isto kod ostalih članova ekipe u Miamiju.
Annu Belknap, novopridošlicu u New Yorku, donedavno smo mogli pratiti u seriji 'Medicinska istraga', ako se tko sjeća. Ona ne izgleda kao tipični forenzičar, ali svakako se, po meni, snašla u novom poslu.
Ne mogu si ni zamisliti da će ijedan od CSI-eva ikada završiti. Bit će mi jako žao zbog toga jer ta će serija, odnosno, te će serije ostaviti dubok trag u povijesti televizije. U to sam siguran.

OCJENA: 8,4/10

07.05.2006. u 21:32 • 9 KomentaraPrint#

subota, 06.05.2006.

MISSION: IMPOSSIBLE 3 (Nemoguća misija 3)



REDATELJ: J.J. Abrams
GLUME: Tom Cruise, Laurence Fishburne, Phillip Seymour Hoffman
ŽANR: akcijski triler
IMDb OCJENA: 6,8/10
FORŠPAN: POGLEDAJTE!




Agent Ethan Hunt (Tom Cruise) ponovno je u akciji! Nakon što je objavio zaruke sa svojom djevojkom Juliom (Michelle Monaghan), kreće na misiju spašavanja zarobljene agentice Lindsey Ferris (Keri Russell). Ona je u zarobljeništvu nemilosrdnog teroriste Owena Daviana (oskarovac Phillip Seymour Hoffman) koji je u potrazi za 'Zečjom nogom', a Ethan nema pojma pto bi to moglo biti. Nakon što misija propadne i Lindsey umre, Ethanu je pružena druga prilika. Kada misija uspije, i kada uhvati Davina sa svojom ekipom, stvari postaju osobne. Netko je izdajica u njegovoj agenciji, te on sumnja na svog šefa Johna Brassela (Laurence Fishburne), a Davian je pušten iz zatočeništva i otima mu novopečenu ženu...



J.J. Abrams. Koliko smo puta čuli to ime? Sigurno ćemo ga još puno puta čuti. Redatelj trećeg nastavka akcijskog blockbustera svima je poznat kao autor iznimno popularnih serija 'Alias' i 'Izgubljeni'. Ovih dana okušat će se i pod redateljskom palicom SF filma, točnije, novog nastavka 'Star Trek' franšize. Ne znam zašto za to ima toliko primjedbi, jer ja mislim da će Abrams napraviti vrhunski posao. U filmu se prepozanju elementi iz 'Aliasa', kao naprimjer sve te misije, koje se odvijaju po cijeloj zemlji. Tu je Berlin, Rim (točnije Vatikan) i Šangaj. Nikako ne smijem zaboraviti i ludog tehničara koji pomaže agentu Huntu, koji je dakle filmska verzija vrckastog Marshalla iz 'Aliasa'. Zatim je tu uzbudljiva glazba tokom misija, koja također podsjeća na glazbu iz 'Aliasa', ali i iz 'Izgubljenih'. Primjetio sam i sličnost kod razgovaranja tijekom misije, rečenice tipa: 'What's your status?', 'Roger that.' i slično. Mislim, ima to i u drugom filmovima, ali ovo je pravi abramsovski stil.



Moram priznati da nisam gledao niti jedan dio Nemoguće misije, i sada sam zažalio jer ne mogu usporediti tri nastavka. Imam ih snimljene sa televizije, tako da možete očekivati kritiku drugog dijela uskoro.
Osobno, nisam veliki fan Toma Cruisea. Njegovo eksponiranje medijima, tolika strka oko njega i Holmesice mi se gadi. Mislim da je u stvarnom životu samo razmaženi i prepotenti celebrity, ali koji ima dara za glumu. Bez greške je odradio svoj posao, ali po kvaliteti glume se svakako najviše ističe novopečeni oskarovac Phillip Seymour Hoffman, u ulozi glavnog negativca Damiana. U filmu glumi i Greg Grunberg, čije vam ime najvjerovatnije ništa ne znači. No, sigurno ćete znati tko je ako vam spomenem ime Eric Weiss, i ponovno seriju 'Alias'. Da nije bilo Abramsa, ne bi bilo ni njega u filmu. I on i Sasha Alexander imaju male uloge. A tko je ona? Reći ću Kate Todd i serija 'NCIS'. Stvarno simpa faca koja vam ostane u sjećanju, i bilo mi je žao kada su je u seriji ubili. I naravno, ne smijem zaboraviti Laurenca Fishburnea, zvijezdu filmova 'Matrix' i 'Napad na policijsku stanicu 13'. Ne moram ni spominjati kako je on odradio svoj posao.



Specijalni efekti su više nego dobri. Kadrovi misija, i nemogućih stvari koje je Ethan izvodio stvarno su odlične. Čak se Cruise i hvalio kako mu za većinu stvari nije trebao zamjenski kaskader. No, upravo ti nemogući pothvati koji su mogući samo u ovom filmu oduzimaju koji bod završnoj ocjeni filma. No, tijekom 2 sata, koliko traje film, nisam maknuo glavu sa ekrana kako bi prčkao po mobitelu ili spavao. Film je doslovno nabijen akcijom, i mislim da skoro polovica filma otpada na akcijske scene.
Mnogi kritičari hvale film, govoreći kako je bolji od dvojke, ali ne i od jedinice. Nažalost, to još ne mogu reći, ali za sada ih držim za riječ. Za sve ljubitelje J.J. Abramsa, i pogotovo serije 'Alias', ovo je film koji trebaju pogledati. Sada, dok igra u kinima.



OCJENA: 8,3/10


EDIT - nevezano za film

FILMSKE KRITIKE USKORO:
- Syriana
- Tko je smjestio Crvenkapici?/Žuta Minuta
- Slagalica strave 2
- Šuška se, šuška...
- Da Vincijev kod
- Braća Grimm
- Aeon Flux

KRITIKE SERIJA USKORO:
- CSI (sva tri)
- Invasion
- One Tree Hill
- humoristične serije - Series pack

06.05.2006. u 21:34 • 10 KomentaraPrint#

četvrtak, 04.05.2006.

TIM BURTON'S CORPSE BRIDE [Tim Burtonova Mrtva nevjesta]



REDATELJ: Tim Burton & Mike Johnson
GLASOVI: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson
ŽANR: animirana humorna fantazija
IMDb OCJENA: 7,4/10
FORŠPAN: POGLEDAJTE!

'There's been a grave misunderstanding.'

Victor van Dort (Johnny Depp) povučeni je mladić iz stroge obitelji. Upravo se treba udati za lijepu mladu djevojku Victoriu Everglot (Emily Watson), no kada na probi pomiješa riječi svoga zavjeta, svećenik odluči ne dopustiti vjenačnje sve dok Victor ne nauči govor. Victor potišten odluta u šumu usred noći, no tamo mu se upali žaruljica. Nakon što postavi 'ono' pitanje i stavi prsten na grančicu kako bi izgledalo još realističnije, Victor shvati da to nije bila grana. Iz zemlje izađe Mrtva nevjesta (Helena Bonham Carter) koja je godinama čekala da se uda. Sada Victor s njom odlazi u podzemni svijet, u kojem je jako veselo, no njemu se tamo ne sviđa. Victor očajnički traži izlaz van jer sada se njegova draga Victoria pod prisilom udaje za opakog Barkisa Bitterna (Richard E. Grant)....



Tim Burton ponovno nas oduševljava u ovoj animiranoj fantaziji koja veoma podsjeća na 'The nightmare before Christmas' iz 1993. Animacija se, dakako, puno poboljšala odonda, ali i Timov talent za filmove. Već po tisućiti put surađuje sa Johnnyem Deppom, što ne smatram lošim, jer njih svojica odlična su kombinacija. Film varira između nekoliko podvrsti animiranih filmova, tako da se ne može odrediti točan žanr - tu je bajkoviti dio, sa pričom i divnim pjesmama kao iz Disneyevih crtića (samo neki), zatim suvremeni animirani film, što čini animacija, te komedija, u što spada uglavnom sarkastični humor, ali nađe se i pokoja dobra fora.
Velika mana filma jest trajanje - film traje jedva nešto duže od sat vremena (ne uključujući odjavnu špicu).



Jedan veliki plus filmu daju stvarno odlične pjesme, predivno osmišljene, a pogotovo 'koreografija'. Po mom mišljenju, najzanimljivija je pjesma kostura koji je kroz pjesmu ispričao tužnu priču Mrtve nevjeste u lokalnom mrtvačkom baru. Kad smo već kod mrtvaca, da napomenem još nekoliko veoma zanimljivih sporednih likova. Tu su: mali crvić koji živi u oku Nevjeste (koje stalno ispada smijeh ), zatim crna udovica, koja je stvarno udovica, već ranije spomenut kostur - pjevač, zatim gusar sa mačem u prsima, stari vještac koji se bavi raznim napicima... Od likova u svijetu živih upoznajemo roditelje i od Victora i od Victorije, koji se baš ne podnose, a i sami nisu baš prosebni. Tu je također i lokalni svećenik (isto ranije spomenut), batler Everglotovih itd.



Ne mogu a da ne spomenem velikana filmske glazbe, Dannya Elfmana. Nema osobe koja bi bolje skladala ove prekrasne pjesme. Ako još niste čuli za njega, dovoljno je samo reći da je skladao temu iz 'Kućanica' i 'Simpsona' te glazbu iz 'Nemoguće misije', 'Ljudi u crnom', 'Spider-mana', 'Hulka', 'Chicaga', 'Velike ribe', 'Charlieja i tvornice čokolade'... Vjerujem da ste mi dosada povjerovali. Osim četiri pjesme koje dočaravaju film, tu je i sviranje klavira, i to nekoliko puta kroz film, što filmu daje ton nekakve ozbiljnosti.



Što još reći? Film me je oduševio, i zasada je jedan najbolji animirani film u tekućoj godini. Mislim da će biti žestoka borba između Nevjeste i 'Tko je smjestio Crvenkapici' jer sam poečo gledati film, i užasno mi se sviđa. To će najvjerovatnije biti i sljedeća kritika. No, da se vratim na Nevjestu. Film je upravo stigao u videoteke, tako da ga nikako ne možete promašiti - samo pogledajte na 'hit' policu!

OCJENA: 8,8/10

04.05.2006. u 23:54 • 5 KomentaraPrint#

srijeda, 03.05.2006.

~S O U T H P A R K~



AUTORI: Trey Parker & Matt Stone
GLASOVI: Trey Parker, Matt Stone, Mary Kay Bergman
ŽANR: animirana parodija
MREŽA: Comedy Central
SEZONA: 10.
TV.com OCJENA: 9,1/10




Svi već dobro znamo priču o četiri dječaka osnovnoškolca koji žive u malom, tihom gradiću South parku. Onom koji nikad nije čuo za ovu seriju, činila bi mu se kao savršena dječja serija. South park je upravo ono suprotno. Odurne psovke, krv po cijelom ekranu, nemilosrdna ubijanja, tučnjave... To su obilježja ove crtane serije načinjene od kolaž-papira.
Da krenemo od početka. Trey Parker i Matt Stone 1997. godine došli su na Comedy Central sa svojim malim uratkom zvan 'The Spirit of Christmas', misleći da će zaraditi neku sitnu lovu ako CC odluči prikazati filmić. Njima se očito jako svidio, jer je Sout park postao megapopularna serija diljem svijeta. No, 'Božićni duh' nema veze sa Cartmanom, Stanom, Kyleom i Kennyem. Naime, nakon što je 'The spirit of Christmas' prikazan, Parker, Stone i Comedy central odlučili su malo ekspermimentirati i napraviti crtani od nekoliko epizoda da vide hoće li se publici svidjeti. Već nagađate o čemu se radilo. Da, iz te priče nastao je 'South park'.



Toliko ljudi ismijano je u ovom crtiću. Paris Hilton, George Bush, Oprah Winfrey, Bill Clinton, Britney Spears, Tom Cruise, Jay Leno, Barba Streissand, Cher, Al Gore, ISUS, Osama Bin Laden, Saddam Hussein, Mel Gibson, papa Benedikt XVI. ... Toliko poznatih faca se spominje, a najviše ih se ismijavalo tokom posljednjih sezona. Prije mjesec dana krenula je nova, 10. sezona. Pošto nemam ništa drugo osim o tome pričat, slijedi kratki osvrt na svaku od dosada prikazanih epizoda:

Upozoravam na spoilere iako ovu sezonu na Novoj sigurno nećemo gledati ni za 5 godina, s obzirom da je već 3,4 sezone u zaostatku.

S10E01: THE RETURN OF CHEF
Dakle, famozna epizoda gdje posljednji put vidimo Chefa, kojem glas posuđuje Isaac Hayes (ipak, ne u ovoj epizodi). Na početku vidimo 'Priveously on South Park', a u njemu je ono što nikada nije ni prikazano. Chef se vraća sa puta, stiže u South park nakon što je puno vremena proveo u tzv. Super Adventure club. No, Chef se promijenio jer odsada želi 'make sweeeet love' sa svima koje sretne. Čak i sa učenicima South Park Elementary. Četvorica najodvažnijih, znamo već tko, odlaze u Super Adventure Club da saznaju što su napravili Chefu. Istina je šokantna. U Super Adventure clubu glavna zadaća nije putovati po svijetu, nego putovati po svijetu kako bi silovali domaću djecu. Sad se Chef mora odlučiti na čiju će stranu. Nakon što padne niz brdo i rastrgaju ga medvjedi i ostale divlje životinje, Chef se po posljednji put vraća dižući se iz dima u masci, South parkovskog Darth Vadera.

S10E02: SMUG ALERT!
Sezona je krenula fenomenalno. Nisam mogao dočekati novi četrvtak. I stigao je. Mr. Broflovski, Kyleov tata, kupio je hybrid auto, auto koji ne zagađuje. No za Kylea je to užasno. Ne samo što se njegov tata pred svima pravi važan, mora se i odseliti u San Francisco. Svi su zamrzili njegovog tatu zbog prenemaganja oko hybrida i njegovog neprestanog nagovaranja da ga i ostali kupe. Stan nešto mora učiniti kako Kyle ne bi zauvijek ostao u San Franciscu. Nakon što napiše pjesmicu koju puste na radiju, svi mu se smiluju i cijeli South park odsada uživa hybride. No, to još pogoršava situaciju. Svo to prenemaganje i hvaljenje samih sebe stvorilo je ogormni oblak smoga, onog zbog čega su svi i kupili hybride. Oblak se kreće prema San Franciscu, jer ga privlači najveći val te vrste. oblaci će se spojiti zajedno sa George Clooneyevim govorom sa Oscara rofl i San Fran će nestati!

S10E03: CARTOON WARS (1) / S10E04: CARTOON WARS (2)
Ove dvije epizode međusobno su povezane, i prikazane su u dva tjedna. 'Family guy' još je jedan crtić u stilu 'Simpsona'. No, kada na FOX-u, njihovoj tv kući objave da će 'Family guy' prikazati sliku Muhameda, ljudi se uspaniče zbog terorista, koji su i zaprijetili napadom ako se ta epizoda ne makne. Naravno, prikazana je, ali ipak, sa Muhamedom prekrivenim ogromnim znakom za cenzuru. I taman kad su svi predahnuli, eto još jedne epizode sa Muhamedom. No, ovaj put, cenzure nema! Kyle obožava 'Family guya' i ne želi da se epizoda makne, jer zna, da ako jedna epizoda izostane, izostat će ih još, pa će serija nestati sa ekrana. A to je upravo što želi Cartman, istinski mrzitelj 'Family guya'. U trci za Los Angeles, Cartman prvi dolazi i saznaje šokantnu istinu o scenaristima serije. Oni su životinje, koji vade kuglice sa riječima kako bi izmislili šale. U međuvremenu, stanovnici South Parka odlučili su zakopati glave u pijesak kako bi dokazali teroristima da nisu gledali seriju kako ne bi bili napadnuti. U zadnjim sekundama, Kyle i Eric nagovaraju šefa mreže da prekinu/nastave emitiranje. Ipak, epizoda se prikaže. Tu je, sada skrećem sa teme, Comedy Centrak cenzurirao sliku Muhameda, koja je stvarno bila predivđena za prikazivanje kako bi izbjegli incidente.

S10E05: A MILLION LITTLE FIBERS
Ova epizoda bilo je pravo razočaranje nakon četiri stvarno smiješne epizode. U epizodi se ne pojavljuje nitko od regularnih likova, no ismijava se Opru Winfrey. Mr. Towelieee je napisao knjigu, ali je ne može objaviti jer je ručnik. No, predstavi se izdavaču kao čovjek i njegova knjiga postane hit, ali i Oprina 'knjiga mjeseca'. No, (ovo je stvarno vulgarno i nepotrebno bilo za napraviti u epizodi) vagina i crijevni otvor rofl (kako drukčije da se izrazim) planiraju veliki bijeg, jer se Oprah' ne zabavlja s njima'. Plan je pobjeći u Pariz. Nakon što je na Larryu Kingu izložen istini, Towelieee postaje centar mržnje zbog laganja o tome da je čovjek. No, on spašava Opru i nekolicinu taoca nakon ih što Oprini 'initmni dijelovi' rofl uzmu za taoce. Mislim da je epizoda bila bezvezna, prenapuhana i nije nešto što možemo očekivati od Parkera i Stonea.

S10E06: MANBEARPIG
Sutra je nova epizoda, a ovo je dakle, bila prošlotjedna. Al Gore, bivši američki potpredsjednik dolazi u školu kako bi učenike upozorio na 'Manbearpiga', zapravo 'veliku izmišljotinu koju je izmislio kako bi privukao pažnju i jer nema prijatelja', kako je rekao Stan. rofl No, Stan se nad njim sažali i odluči otići sa svojim prijateljima i njime u špilju gdje je navodno Manbearpigova lokacija. Nakon što kao lud počne pucati po špilji, ona se uruši i svi pobjegnu. Osim, naravno, njih četvorice. Tražeći izlaz van, Cartman pronalazi blago o kojem ne želi pričati pred ostalima. Uzme tako tako što ga ni više ni manje - pojede. Cartman, sada tri puta deblji otežava pronalaženje izlaska. Nakon što policajci na nagovot Al Gorea obustave potragu, jer im je rekao da ih je Manbearpig dosad pojeo, počinje pogreb. No, za vrijeme pogreba stižu dečki. Izlaze iz špilje i šize na Ala. No, Cartman više ne može izdržati i isere svo ono pojedeno zlato, te jedna od čuvara kaže: 'Oh, I se you found our fake gold.' rofl



Eto, mislim da je u redu bilo napisati sve ovo, jer kao što sam napisao, ove epizode sigurno još godinama neće stići kod nas. Nov@ tv već jako dugo vremena nije otkupila novu sezonu (isti slučaj - 'Malcolm u sredini'), iako bi komotno mogla istovremeno otkupiti i tri. South Park prikazivati će se izgleda još godinama, i to nisu moja nagađanja, nego je tako potpisan ugovor između autora i Comedy Centrala. Stvarno odlično! yes South Parku nikad ne fali svježine, sve epizode su stvarno smiješne - neke više, neke manje. U Americi ne postoji osoba koja nikad nije čula za seriju, a sumnjam i da kod nas ima puno takvih. I kod nas je serija stvarno mega popularna, te se nadam kako će Nov@ tv najesen otkupiti novu sezonu.

OCJENA: 8,9/10

03.05.2006. u 17:03 • 7 KomentaraPrint#

utorak, 02.05.2006.

V FOR VENDETTA (O za Osvetu)




REDATELJ: James McTeigue
GLUME: Natalie Portman, Hugo Weaving, John Hurt
ŽANR: pustolovna akcijska drama
IMDb OCJENA: 8,2/10 *top 250: #193*
NAJAVU POGLEDAJTE NA: http://www.apple.com/trailers/wb/v_for_vendetta/trailer/

'Remember, remember, the 5th of November...'

Od tvoraca 'Matrix' trilogije , braće Wachowski, stiže nam još jedan vrhunski film koji gledatelje ostavlja bez daha.
Evey Hammond (Natalie Portman) obična je djevojka koja živi u totalitarističko ustrojenoj Britaniji u bliskoj budućnosti. Nakon što slučajno posvjedoči terorističkom napadu, stojeći kraj samog teroriste, znanog kao V (Hugo Weaving), Evey mu pomogne pobjeći nakon što se V izloži opasnosti na televiziskoj postaji. Sada V, zahvalan što mu je Evey spasila život, spašava njen tako što je odvodi u svoj dom. S druge strane priče, upoznajemo okrutnog kancelara Adama Sutlera (John Hurt), koji će učiniti sve kako bi se riješio V-a, ali i Evey, za koju svi misle da mu namjerno pomaže…



To je dakle, priča ovog uzbudljivog akcijskog pustolovnog filma koji je napravljen prema stripu iz poznate stripovske kompanije DC. Glavnu ulogu u filmu tumači svima poznata Natalie Portman, zvijezda filmova 'Ratovi zvijezda' (nova trilogija) te 'Bliski odnosi'. U filmu tumači vječito zastrašenu Evey, djevojku koja je kao mala izgubila roditelje. Natalie je vrhunski odradila svoju ulogu, pogotovo mi je u sjećanju najviše ostala scena kada Evey shvati da je ono njeno zatočeništvo sve bila laž, da ju je V zapravo stavljao na kušnju da vidi koliko mu je odana. Najupečatljiviji dio filma, i možda scena koja će ostati najpoznatija iz ovog filma jest ta kada Evey šišaju na ćelavo.



Osoba koja glumi V-a je Hugo Weaving, i da mu vidite lice, sigurno biste ga prepoznali iz mnoštva filmova. Prepoznali biste ga kao Elronda iz sva tri nastavka 'Gospodara prstenova', ali najviše kao agenta Smitha iz trilogije 'Matrix'. V-eva maska na prvi pogled se čini kao neka bezvezna kazališna maska koja je sve, samo ne strašna. No, upravo su te takve maske, koje imaju taj široki osmijeh i najstrašnije. Naprimjer, meni maska Jasona Voorhesea uopće nije zastrašujuća, a pokušava biiti svojom pretjeranom ozbiljnošću.

Mislim da film namjerno izaziva ljude da promisle o svojim vladama. Kada je evey u tom lažnom zatočeništvu, čita autobiografiju jedne žene. I piše: 'Kada su Amerikanci učinili taj rat toliko okrutnim i kad se proširio na Britaniju…' To nije točan navod od riječi do riječi, ali mislim da je redatelj htio reći da se nešto treba pokušati napraviti oko tih ratova, da ih treba spriječiti da se prošire i da buknu novi, jer ćemo naš svijet učiniti još gorim. Mislim da će V-ova uzrečica 'People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.' postati legendarna. Još nešto što će mi još dugo odzvanjati u ušima jest kratka pjesmica koju je Evey izrecitirala na početku filma:
'Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...'




Čitajući kritike drugih gledatelja, koje su većinom pozitivne, naišao sam na komentar da bi 'O sa osvetu' trebao imati barem nekoliko naominacija za Oscara, ali da se najviše zaslužuje za najbolju glumicu (Natalie Portman) i najboljeg sporednog glumca (Hugo Weaving). S time se u potpunosti slažem, no mislim da bi najviše izgleda za Oscara imao kada bi bio nominiran za najbolji scenarij. Problem je što su scenaristi braća, no ne znam da li je Akademija i prije davala nominacije za dvojicu scenarista za jednu nominaciju. A i da nije, mislim da bi sada bilo pravo vrijeme za to.

Uvijek se nastojim naći u koži distributera i prevoditelja. No prijevod filma sa 'V for vendetta' na 'O za osvetu' nekako mi je amaterski i bezvezan. Znam da nikada nije lako naći neku frazu ili prijevod sličan američkom, no ovaj mi se prijevod nikako ne sviđa.

Još nisam napisao niti jednu riječ koja točno opisuje da li mi se film svidio. Mislim da već možete zaključiti da je. Nema boljeg filma za započeti novi mjesec kritika. Od svih dosada odgledanih filmova ove godine, 'V for Vendetta' definitivno bi se našao među top 5 filmova. Kod nas, u Osijeku, ima 2 kina, te se filmovi ne mogu dugo prikazivati. Ali u Zagrebu ima taj multiplex i film će se tamo još barem par tjedana prikazivati. Ako imate prilike, pogledajte film. Ja sam ga drukčije zamišljao, ali me svejedno oduševio. 'O za osvetu' film je koji će mi dugo ostati u sjećanju i sto posto sam siguran da ću ga još barem dvaput odgledati, kada se pojavi i u videotekama negdje najesen!



OCJENA: 9,3/10

02.05.2006. u 01:06 • 25 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 01.05.2006.

PREGLED MJESECA TRAVNJA

Pošto sam počeo na samom kraju ožujka, računat ću i njega sa cijelim travnjem. Pa krenimo!


___________________________________________________

UKUPAN BROJ KRITIKA: 27
BROJ KRITIKA SERIJA: 14
BROJ KRITIKA FILMOVA: 13
BROJ POSTOVA: 22 + obavijest
BROJ KLASIČNIH KRITIKA (samo jedan film/serija) 16
BROJ KRITIKA SA TRI SERIJE/FILMA 3
BROJ KRITIKA SA DVIJE SERIJE/DVA FILMA 1
BROJ PREVIEWOVA: 2

___________________________________________________

PROSJEČNA OCJENA SVIH KRITIKA: 7,95
PROSJEČNA OCJENA KRITIKA SERIJA: 8,28
PROSJEČNA OCJENA KRITIKA FILMOVA: 7,59
NAJVIŠA DANA OCJENA: 9,6/10 (FILM 'Crash' ('Fatalna nesreća') )
NAJNIŽA DANA OCJENA: 4,8/10 (film 'Tamara')

___________________________________________________

UKUPAN BROJ KOMENTARA: 133
PROSJEČAN BROJ KOMENTARA PO POSTU: 5,8
BROJ POSTOVA BEZ KOMENTARA: 3
BROJ POSJETA OD 28.3.: 1125
OSOBA SA NAJVIŠE OSTAVLJENIH KOMENTARA: ¤Luxurious Harajuku Doll¤ (luxuriousharajukuworld.blog.hr)
BROJ POSJETA OD KOJE KREĆE BROJANJE ZA SVIBANJ: 1126
BROJ DANA SA NOVIM POSTOVIMA: 15
BROJ DANA BEZ NOVIH POSTOVA: 15
BROJ POSTAVLJENIH ANKETA: 2

__________________________________________________



~LISTA~

FILMOVI

1.CRASH (9,6/10)
2. STAR WARS III: REVENGE OF THE SITH (9,4/10)
3. ICE AGE 2: THE MELTDOWN (9,2/10)
4. HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE (8,5/10)
5. LORD OF WAR (8,2/10)
6. SKY HIGH (7,9/10)
6. THE CHRONICLES OF NARNIA: THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE (7,9/10)
8. SCARY MOVIE 4 (7,5/10)
9. WITHOUT A PADDLE (7,3/10)
9. FINAL DESTINATION 3 (7,3/10)
11. THE PINK PANTHER (6,0/10)
12. KING KONG (5,1/10)
13. TAMARA (4,8/10)


SERIJE

1. 24 (9,4/10)
2. LOST (9,3/10)
2. BATTLESTAR GALACTICA (9,3/10)
4. DESPERATE HOUSEWIVES (9,2/10)
5. ALIAS (9,1/10)
6. PRISON BREAK (9,0/10)
7. SUPERNATURAL (8,6/10)
7. REBA (8,6/10)
7. EVERWOOD (8,6/10)
10. EVERYBODY HATES CHRIS (8,5/10)
11. LIVING WITH FRAN (7,8/10)
12. GHOST WHISPERER (6,9/10)
13. HOW I MET YOUR MOTHER (6,6/10)
14. UNAN1MOUS (5,2/10)


Više od mjesec dana pisanja kritika je iza mene. Kad sam započinjao blog, nisam uopće imao komentara i mislio sam da ću za par dana i odustati. Ali, malim reklamiranjem bloga na nekim forumima i komentiranje tuđih blogova mi je donijelo mnoštvo komentara koji održavaju blog na životu. Tako smo se svi mi kritičari i nekritičari spojili u jednu malu blogersku zajednicu koja se sastoji od većine ljudi u mojim linkovima i uvijek komentiramo jedni druge te dijelimo svoja mišljenja. Nadam se da vam se ovaj 'pregled mjeseca' sviđa, jer ga namjeravam praviti svakog 1. u mjesecu. Film 'Fatalna nesreća' film je koji definitivno zaslužuje biti film mjeseca, dok '24' i ne mora biti. Ne kažem to zato što to serija ne zaslužuje, nego sam mogao napisati kritiku i neke druge jednako dobre serije pa '24' možda i ne bi završio na vrhu liste kao serija mjeseca. 6 komentara po postu u prosjeku nikako nije loša brojka s obzirom da mi je ovo tek drugi mjesec pisanja. Trudim se što češće napisati novu kritiku, no ponekad mi to obveze ne dopuštaju. Nastojat ću i dalje pisati kao i dosada, svaka dva dana, tri najviše, napisati novu kritiku. Namjeravam ovih dana napraviti i seriju anketa, pa vas molim, pogledajte ispod nadolazećih filmskih hitova ima li nečeg. :) Još nešto, tijekom mjeseca svibnja (ne znam točno kada) objavit će se lista serija koje prelaze na novu mrežu The CW (pisao sam o tome u nekim kritikama). Napisat ću novi post posvećen samo tome jer The WB i UPN, mreže koje se udružuju prikazuju serije poput: Everwood, Smallville, One Tree Hill, U sedmom nebu, Gilmoreice, Čarobnice, a neke se moraju, nažalost, ugasiti. Već se zna da će se ugasiti Čarobnice, a najvjerovatnije i U sedmom nebu. Boxevi će se sigurno obnavljati i poboljšavati tijekom mjeseca, tako da ih pregledavate, pogotovo 'Vijesti' jer se one mijenjaju gotovo svakodnevno.
Eto, toliko za sada, ovaj mjesec kritika bio je prepun odličnih filmova i serija, ali i nekoliko promašaja. Vidite da je prosječna ocjena dosta visoka, tako ću odsada malo povisiti kriterije da ne ispadne da ne hvalim sve što pogledam. A sad, pogledajte što vas očekuje u svibnju (nemojte me držati za riječ za sve, možda se dogodi da nešto od tog i ne bude):

¤FILMOVI¤
- Tim Burton's Corpse Bride
- The Grudge
- Silent Hill
- The Da Vinci code ---> OVO SVAKAKO!
- Mission: Impossible 3
- V for Vendetta
- Two for the money
- X-men 3: The Last stand

¤SERIJE¤
- CSI, CSI:Miami, CSI:NY (usporedba)
- South park
- Invasion
- One Tree Hill
- Gilmore girls
- Stargate SG-1

01.05.2006. u 00:01 • 6 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



***OPIS BLOGA***

28. ožujka iz zabave sam krenuo s pisanjem ovog bloga misleći kako neće opstati niti tjedan dana... Evo, prošlo je 4 i pol mjeseca, i stvarno mi je drago što je taj moj mali 'projekt' uspio.
Na ovom blogu naći ćete osvrte na nove filmove i nove serije, kako bih vam preporučio nešto zabavno, uzbudljivo, smiješno i dramatično ili da vas upozorim na kojekakve gluposti koje se ovih dana snimaju svugdje na svijetu.
Kad sam poečo s pisanjem, uglavnom se osvrt sastojao na samu radnju filma, kao što to možete i vidjeti u starijim kritikama. No, odonda mi se vokabular izrazito popunio, postao sam, može se reći, vješt u pisanju i kad me pukne inspiracija, znam napisati dobrano veliku kritiku. Zato sam ondnedavno postao oštriji u ocjenjivanju, da vidite razliku, opet vam kažem, pogledajte starije postove.
Pisanje ovog bloga otvorilo mi je, nesvjesno, vrata u istraživanje kvalitete filma i serije, jer odsada ne gledam filmove i serije čisto radi zabave, već sam zaključujem što valja, što ne.
Novosti na blogu su kategoriziranje dosadašnjih kritika po abecedi (filmovi su odvojeni od serija) sa linkovima. Updateana je i mala 'galerija' postera filmova koji dolaze uskoro, a kao što vidite, tu je i novi, filmski predložak za kojeg se nadam da vam se sviđa.


KONTAKT: kritichar.marin@yahoo.com




Free Web Counter

>>LINKOVI<<

Blog.hr
Forum.hr
Tv.com
IMDb.com
apple.com/trailers
comingsoon.net
The CW
CBS
FOX
NBC
ABC
1. hrvatski OTH forum
HRT forum


[BLOGOVI KOJE ČITAM]

~KRITIČARI~
kritičar exs
Film Freak - Dragonrage
kritike serija
Film/TV
horror filmomanija
spectre
TV kritičar
Horror Zone

~OSTALI BLOGOVI~
goal
bubamara
Smješka
memorabilia
Pea
Lilith entertainment - odlični wallpaperi
luxurious_harajuku_world
Zelena Zmija




¤ DOSAD OBJAVLJENE KRITIKE ¤

FILMOVI

¤ Annapolis
¤ Ant bully, The
¤ Barnyard
¤ Big Momma's house 2
¤ Break-up, The
¤ Cars
¤ Casanova
¤ Cheaper by the dozen 2
¤ The Chronicles of Narnia: TLTHATW
¤ Click
¤ Corpse Bride, Tim Burton's
¤ Crash
¤ Da Vinci code, The
¤ Failure to launch
¤ Family Stone, The
¤ Final destination 3
¤ Fun with Dick & Jane
¤ Harry Potter and The Goblet of fire
¤ Hills have eyes, The
¤ Hoodwinked
¤ Hoot
¤ Ice age 2: The Meltdown
¤ I'll always know what you did last summer
¤ Inside man
¤ Just friends
¤ Just my luck
¤ King Kong
¤ Lord of war, The
¤ Mission: Impossible 3
¤ My super ex-girlfriend
¤ Pink Panther, The
¤ Pirates of the Caribbean: DMC
¤ Poseidon
¤ Saw II
¤ Scary movie 4
¤ Sentinel, The
¤ Shrek 2
¤ Silent Hill
¤ Sky high
¤ Snakes on a plane
¤ Sound of thunder, A
¤ Star Wars III: Revenge of the Sith
¤ Superman returns
¤ Talladega nights
¤ Tamara
¤ Underworld: Evolution
¤ V for Vendetta
¤ Wedding crashers
¤ When a stranger calls
¤ White noise
¤ Wild, The
¤ Without a paddle
¤ X3: The Last stand
¤ Zathura: A space adventure
¤ Zodiac, The

SERIJE

¤ 24
¤ 4400, The
¤ Alias
¤ Amazing race, The
¤ American inventor
¤ Battlestar Galactica
¤ Big Brother USA
¤ Blade: The series
¤ Boston legal --> Uskoro!
¤ Criminal minds
¤ CSI: Crime Scene Investigation
¤ CSI: Miami
¤ CSI: NY
¤ Desperate housewives
¤ Entourage
¤ Everwood
¤ Everybody hates Chris
¤ Ghost whisperer
¤ Gilmore girls
¤ Grey's anatomy
¤ House, MD
¤ How I met your mother
¤ Kyle XY
¤ Living with Fran
¤ Lost
¤ My name is Earl
¤ New adventures of old Christine, The
¤ One Tree Hill
¤ Prison break
¤ Psych
¤ Reba
¤ Scrubs
¤ Smallville
¤ South Park
¤ Stargate Atlantis
¤ Stargate SG1
¤ Supernatural
¤ Unan1mous
¤ Veronica Mars
¤ Weeds
¤ Windfall

*FILMOVI - USKORO*


SPIDER-MAN 3


HAPPY FEET


TRANSFORMERS


THE RETURN


STAR TREK XI


RUNNING WITH SCISSORS


FLUSHED AWAY


ERAGON


THE FOUNTAIN


TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES


ZOOM


APOCALYPTO


FLYBOYS


REVENGE OF THE NERDS


ROCKY BALBOA


MINI'S FIRST TIME


BRIDGE TO TERABITHIA


MATERIAL GIRLS


SAW III


THE REAPING


THE PRESTIGE


STORMBREAKER


COLOR OF THE CROSS


CLERKS II


BUG


FACING THE GIANTS


GRIDIRON GANG


BARNYARD


THIS FILM IS NOT YET RATED


THE ILLUSIONIST


10th AND WOLF


PATHFINDER


007 CASINO ROYALE


IRON MAN


NACHO LIBRE


CRANK


GRIND HOUSE


THE NIGHT LISTENER


THE COVENANT


SANTA CLAUSE 3


TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING


INVISIBLE


GHOST RIDER


HAVEN


OPEN SEASON


A SCANNER DARKLY


PAN'S LABYRINTH


WAIST DEEP


EMPLOYEE OF THE MONTH


LADY IN THE WATER


SURF'S UP


THE LAKE HOUSE


THE ZODIAC


BEER LEAGUE


ONE NIGHT WITH THE KING


BORAT


HOOT


THE GRUDGE 2


SHADOWBOXER


JACKASS: NUMBER TWO


YOU, ME AND DUPREE


TALLADEGA NIGHTS


NIGHT AT THE MUSEUM


DAY OF THE DEAD


EVERYONE'S HERO


FLAGS OF OUT FATHERS


CHARLOTTE'S WEB


DOA: DEAD OR ALIVE


POSTER BOY


THE DESCENT


HOLLYWOODLAND


PULSE


EDMOND