Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: FAILURE TO LAUNCH [Kod kuće je najljepše]



REŽIJA: Tom Dey
GLUME: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Zooey Deschanel, Kathy Bates
ŽANR: romantična komedija
GODINA: 2006.
STATUS (Hrvatska): Kino --> DVD (čekanje)
DISTRIBUTER: Blitz Film&Video
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 5,5/10


Tripp (Matthew McConaughey) je razmaženi čovjek u tridesetima koji još uvijek živi sa roditeljima: Alom (Terry Bradshaw) i Sue (Kathy Bates). Oni silom žele da se iseli, no ne znaju mu pristupiti na pravi način. Njegovi prijatelji Ace (Justin Bartha) i Demo (Bradley Cooper), pate od istih problema. Trippovi roditelji pronalaze način - unajmit će Paulu (Sarah Jessica Parker), profesionalku koja zavodi muškarce te ih natjera da se odsele od roditelja...

Otkada sam prvi put čuo za ovaj film, nisam pokazivao neku veliku zanimaciju. Ipak, pružila mi se prilika da ga pogledam, pa sam je odlučio uzeti. Što sam dobio? Solidnu romantičnu komediju kojoj ipak nedostaje humora koji nije viđen milijun puta.

Kao što sa rekao, smeta mi neoriginalnost humora. Fore sa životinjama, koje konstatno grizu Trippa, glavnog lika u filmu, a zatim se počnu smijati ili odlete u zraku više nisu niti smiješne, osim klincima od 5-6 godina koji ovaj film neće ni shvatiti. Iako se redatelja ne može kriviti toliko koliko i scenariste, redatelj Tom Dey poznat je po svojim 'komedijama' - 2002. u kina je pušten film kojeg su kritičari ismijali i popljuvali - Showtime sa Murphyem i DeNirom. DVa tipična primjera da velike zvijezde ne zbače i dobar film.

Ipak, neke zvijezde daju plus filmu. Kathy Bates, koja tumači ulogu Trippove majke, apsolutno briljira u filmu, pogotovo sparena sa Terry Bradshawom, i ne tako poznatim glumcem, no oni su ipak najsmješniji sa svojim sarkastičnim gledanjem na Trippovu razmaženost. Totalna suprotnost je njihov filmski sin, Matthew McConaughey, koji očito nema oko za dobre filmove. Sjetite se nedavnog propaliteta 'Sve za lovu' ili akcića 'Sahara', za kojeg se govorilo da je zamjena velikanu 'Serenity'. Njegov teksaški naglasak, koji mi je inače simpatičan, s njim mi postaje ANTIpatičan. Jednostavno ga u filmu nisam mogao probaviti. No, uspio sam probaviti zvijezdu koja mi se nije svidjela u 'Obiteljskoj stvari' - Sarah Jessica Parker u ovom djelu izgleda ležernije, opuštenije i puno simpatičnije. S ovim je filmom dobila jedan poveći plus kod mene.

Razvoj priče također je veđ viđen. Tipična romantična komedija u kojoj se dvoje upozna, pa izađu zajedno, pa stvari postanu ozbiljne, ali eto, onda na površinu izađe tajna koju jedno skriva od drugog pa se posvade, ali se na kraju ipak pomire i žive zauvijek sretno. Izgleda da Amerikancima i američkoj filmskoj industriji takvi filmovi nikad neće dosaditi. Zašto? Zbog ogromne svote novca koje zarađuju na njima. 'Kod kuće je najljepše', kako su film preveli naši distributeri, može se poistovjetiti sa još jednim nedavnim filmom McConaugheya - 'Kako se riješiti frajera za 10 dana', samo što u ovoj priči samo je jedna osoba imala tajnu.

Da ne bude sve tako crno, ova komedija je podnošljiva, solidna i gledljiva. Ako baš ništa drugo nemate za raditi, sjednite, opustite se i pogledajte ovo djelce. Ako pogledate, nećete umrijeti, ali i ako ne pogledate, ništa ne propuštate. Par puta ćete se nasmijati, suosjećati s likovima, rastužiti se i lupiti rukom po čelu.

OCJENA: 5,7/10

SLIJEDI:

- Just friends (film)
- Criminal minds (serija)


Post je objavljen 29.06.2006. u 00:19 sati.