Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

THE 4400 [4400]



AUTORI: Scott Peters & Rene Echevaria
GLUME: Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie, Chad Faust, Laura Allen
ŽANR: SF - dramska serija
SEZONA: treća
MREŽA: USA
STATUS (Hrvatska): završena 2. sezona
TV.com OCJENA: 8,9/10




Prošloga stoljeća 4400 ljudi nestalo je bez traga. Na početku 21. stoljeća, oni se vraćaju u ogromnoj kugli svjetlosti pristigloj iz svemira. Ne sjećaju se ničega od nestanka, nisu se ni mrvicu promijenili niti ostarjeli, a neki su se vratili sa novim, nadljudskim sposobnostima... Skupina agenata u agenciji NTAC odgovorna je za te 4400, i svakodnevno sprečavaju mnoge od njih da ne ozljede nekog zbog nemogućnosti kontroliranja svojih sposobnosti, ali i one koji to svjesno rade...

'The 4400' je serija većini hrvatskih gledatelja nepoznata jer se kod nas prikazuje na HBO-u. Ipak, ova je serija veliko osvježenje u žanru SF-a, kojeg jedva pa i nema na našim malim ekranima, a ni u Americi ga toliko i nema. No, '4400' nije klasičan SF, već tu ima tragova kriminalistike i drame, jer NTAC-ovi agenti rješavaju slučajeve slične onima u mnogim krimi-serijama koje pratimo na televiziji, ali upoznajemo se i sa njihovim osobnim i obiteljskim sukobima, jer su se i u njihove živote upleli 4400 - kod nekih naknadno, a nekima su 4400 i davno izgubljeni član obitelji. Osim agenata, pratimo i živote nekih 4400. Naprimjer, tu su Lilly Moore i Richard Tyler, bračni par koji se upoznao u karanteni. Lilly Je trudna, no problem je što nije bila trudna kad je nestala. Njena kćerka Isabelle, koja će se kasnije roditi, imat će veliku ulogu u svom životu. Tu je i Maia Rutledge, mala djevojčica koja ima vizije budućnosti. Nju će posvojiti agentica Diana Skouris, jedan od glavnih likova u priči...

Da ne duljim dalje sa fabulom i pišem samo spoilere, htio bih napomenuti kako serija i nema neku poznatu glumačku ekipu. Poznat je, iako ne toliko, jedino Joel Gretsch, koji tumači ulogu Toma Baldwina, najboljeg NTAC-ovog agenta i najboljeg prijatelja agentice Skouris. On je poznat po epizodnim ulogama u CSI-evima i NCIS-u, a glumio je i u mini-seriji Stevena Spielberga 'Taken'.

Montaža filma veoma je dinamična, i iako se u to previše ne razumijem, svakako je kvalitetna, jer nagli pokreti pokraj lika dok trči tjera vas da se uživite kako u seriju, kako u lika.

Dosada je snimljeno 3 sezone ove serije. Prva sezona je bila, moglo bi se reći eksperimentalna, jer je imala samo 5 ili 6 epizoda, ne znam reći sa sigurnošću. Druga je imala dvanaestak, a treća, koja je krenula prije tjedan dana, vjerovatno će također imati 12. Mislim da '4400' po kvaliteti i razvijanju radnje mogu poistovjetiti sa 'Smallvilleom' - svake sezone sve je bolja i bolja. U prvim sezonama radilo se samo o pojedinim likovima koji su imali svoju epizodu. Sad se to pretvorilio u velike zavjere, prevare, ubojstva, prepucavanja, čak i ratove između NTAC-a i 4400 centra kojim će upravljati nećak Toma Baldwina, koji radi u NTAC-u.

Ako imate brzi internet, ili ste u mogućnosti pogledati neku seriju koje nema u Hrvatskoj (ili samo na HBO-u, u ovom slučaju) definitivno vam preporučujem '4400'. Akcija, drama, uzbuđenje, nervoza, iznenađenje... Sve vas to u čeka u ovom ogromnom paketu znanstvene fantastike!

OCJENA: 8,3/10

SLIJEDI!
20.06. ¤Kuća debele mame 2¤
21.06. ¤Stažist¤


Post je objavljen 19.06.2006. u 01:20 sati.