MANIPULACIJA - Komunikacija

11.01.2018.




Manipulacija


Tvoji osjećaji, mišljenje i savjest čuvaju te i od jedne od najvećih opasnosti koje komunikacija krije: od manipulacije. Kao što sam već opisao u jednom prijašnjem poglavlju, zavođenje je jedna od najvećih opasnosti za odnos. Uz pomoć za-vođenja pokušava netko (A) svojeg partnera (B) dovesti onamo, kamo ovaj uopće ne želi. A primjenjuje svoje sposobnosti, odnosno svoju moć na takav način da B dovede tamo gdje ga želi imati. To je ponašanje koje gledano na duže vrijeme ne donosi blagoslov jer se B uvijek osjeća prevarenim – čak i onda, ako je u osnovi bio sporazuman – i to uzrokuje nezadovoljstvo koje će bilo kada i bilo kako doći do izražaja.
Dobre metode s pomoću kojih se može oduprijeti manipulacijama zavodnika jesu kao prvo, da se vlastiti osjećaji, savjest i mišljenje ne samo školuju nego i uporabe, a drugo da se jasno i glasno kaže što se želi. Ponekad je i preporučljivo da A od strane B jasno čuje kako ga on prozire. Ako je razlika u moći velika, može za B biti povoljnije ako u tišini izvuče zaključke i elegantno se povuče.
Danas je međutim jako uobičajeno nešto što nalazimo u jednom od posebnih oblika zavođenja: to je manipulacija. Vama se u današnje vrijeme manipulira od jutra do mraka: reklame, zabavna industrija, političari, javni mediji, svi oni manipuliraju vama u rasponu koji ide od veoma suptilnog do nevjerojatno gruboga. Ovdje se pokazuje još nešto: ako je netko grub i neprofinjen, on tobom ne može manipulirati ili tek vrlo grubo. Ako je nasuprot tome netko profinjen, a usprkos tome pokušava tobom grubo manipulirati, on time jasno pokazuje što misli o tebi. On te smatra toliko ograničenim da je uvjeren kako se uopće ne treba posebno truditi.
Manipulirati nekim znači na nekoga utjecati na takav način da čini ono što se od njega očekuje da čini. Vaša politika i vaša demokracija na mnogim su razinama zasnovani na tome. Mnogi uopće ne znaju koga bi trebali birati i iz kojih razloga. Ali na njih se tako utječe, njima se toliko spretno manipulira da na kraju vjeruju kako točno znaju zašto su odabrali ovoga ili onog Nikogovića. Oni nisu dobili uopće nikakvo znanje. Njima se samo manipuliralo na takav način da su uvjereni kako znaju. To je ono zlo u manipulaciji da ona ljude dovodi do uvjerenja kako nešto znaju. Gotovo svi zločini, sve povrede, gotovo sva nasilja događaju se samo zato što ljudi vjeruju kako znaju. Oni vjeruju da je nešto dobro, da im nešto donosi sreću, a ono im zapravo nosi samo štetu, nesreću ili čak i propast.
Današnjim čovjekom se od malena tako manipulira da i ne zapaža u čemu je manipuliran ni gdje se on sam služi manipulacijom.
Nikakvo čudo dakle da mnogi odnosi započinju manipulacijom, održavaju se uz pomoć manipulacije i završavaju manipulacijom.
U ovom sam diktatu uvijek iznova naglašavao koliko su važne temeljne vrijednosti. Temeljne su vrijednosti stupovi savjesti i sposobnosti razlučivanja. Ali kako da ih izgradiš ako ti se od malena sa svih strana X pokazuje kao da je U? današnjim se čovjekom manipulira na bezbrojnim razinama. Zato on nema ničeg na što bi se mogao osloniti. Zbog toga je osamljen, nesiguran i u biti nesposoban za odnose.
Nikada nemoj upotrebljavati manipulaciju i zavođenje da bi nešto postigao. Naime, ako time stvarno nešto postigneš, to je samo znak da sebi potvrđuješ kako loše stoji stvar sa tobom.
Dimitra je bila prijateljica Georgiosu. Dimitra je odrasla u vrlo manipulativnoj obitelji. Roditelji su joj prividno sve dopuštali. Govorili su kako ima slobodu odlučivanja o svemu. Zapravo su bili tek bez orijentacije, odveć kukavice i zapravo nezainteresirani za to da joj postave jasne okvire ponašanja. Umjesto toga stalno su pokušavali da na Dimitru utječu s pomoću masivnih manipulacija. Ako je Dimitra na blagajni trgovine poželjela bombone, njezina majka nije rekla: „Ne želim da sada jedeš slatko, prvo jer nije dobro za tebe, a drugo jer ti kvari tek, zbog čega ne ćeš htjeti objedovati“. Umjesto toga, ona bi rekla: „Dimitra, srce, to se ne će svidjeti blagajnici, ako budeš prijepodne jela slatko. Zar ne, gospođo Xenakis?“ Gospođa Xenakis je, nemajući kamo, naravno rekla: „Da, da.“ Dimitra se stidjela: prvo jer je bila razotkrivena i drugo jer joj je bilo neugodno što je njezina majka sve prisutne uvukla u tu nezgodnu situaciju.
U svrhu obrane protiv svoje majke i oca, Dimitra je također brzo naučila manipulirati. Ona nije rekla:“Rado bih kutiju boja za slikanje“, već je iskoristila roditeljski način razmišljanja o predodžbi o sebi, rekavši: „Svi u mojem razredu imaju boje. Ne znam kako će to izgledati, ako ih jedino ja ne budem imala!“ umjesto da je upozore na manipulaciju i tako je sačuvaju krajnje pogrešna načina ponašanja, njezini naivni roditelji bi joj brže-bolje kupili boje.
Takav oblik odgoja za Dimitru je dakako značio najlošiju moguću pripremu za bilo kakav odnos. Dimitra je od svojih roditelja naučila da uz pomoć manipulacije a ne istine, postigne ono što želi. U skladu s time bila su i njezina partnerstva. Ona je nailazila na muškarce koji su manipulirali isto kao i ona, čime je je dolazilo do suptilne, prikrivene borbe za prevlast, što je potkopavalo odnos sve dok se nije slomio. Ili je došla u kontakt s muškarcem koji je prozreo njezino ponašanje te se zbog toga prije ili poslije povukao. Tada je upoznala Georgiosa. Georgios je bio senzibilan i iskren. Ali on nije znao dobro izraziti svoje osjećaje: zbog toga je na Dimitrine manipulacije reagirao tako da se povlačio. To se nije odrazilo samo u njegovoj šutljivosti, već i u njegovoj impotenciji. Dimitra mu je rekla kako joj njegova impotencija ništa ne znači. Ali on je točno osjećao da to nije tako. Nesklad između onog što je govorila i onog što je on osjećao opterećivao ga je još više, tako da je uskoro postao potpuno impotentan.
On više nije vidio nikakav izlaz. Najradije bi se odvojio od Dimitre, ali dvije su ga stvari sprečavale da to učini: kao prvo on ju je volio, a drugo, htio je sačuvati obraz. Nije želio ostati u njezinu sjećanju kao impotentan.
Georgios je imao dobra prijatelja, Anastasiosa, s kojim je mogao razgovarati o svim svojim teškoćama. I više od toga. Anastasios je bio na terapiji kod jednog terapeuta koji mu je očito pomagao u mnogim stvarima. K njemu je otišao i Georgios. Terapeut je mnogo radio na njegovim strahovima, povredama, osamljenosti. No sve je više postajalo jasnije da njegova impotencija nije bila samo njegov problem nego i Dimitrin. Zbog toga je terapeut predložio da i Dimitra dođe na terapiju. Terapeut je pažljivo i kao sasvim usput spomenuo njezinu manipulaciju. Uspostavilo se da Dimitra uopće nije bila svjesna svoga ponašanja. Ona u djetinjstvu nije ništa drugo naučila, zato je manipulaciju smatrala sasvim normalnim načinom ponašanja.
Bilo je dobro što je o tome govorio netko treći, koji je u tome bio školovan. Manipulirana osoba najčešće ima veoma malo šanse da svom partneru oslika njegovo ponašanje jer je bit manipulacije u njezinoj neuhvatljivosti. Dovoljno često ima partner tek izvjestan osjećaj, neku neodređenu sumnju da se njime manipulira, da nešto nije kako treba. Ali jer je to tako fine naravi, onaj drugi može uvijek reći da ovo ili ono nije rekao, da nije tako mislio, da je bio krivo shvaćen i mnogo toga drugog.
Dimitri nije bilo lako da sebi prizna svoje ponašanje, ne govoreći o tome da svjesno o njemu razmišlja. Ali sa svakim razgovorom to joj je sve više polazilo za rukom. I što se dogodilo? Georgiosova impotencija popuštala je sve više i više, sve dok nije posve prestala.
Impotencija je znak da energija doslovno više ne teče. Manipulacija je tehnika s pomoću koje se spretno utječe na strujanje energije drugih ljudi, kako bi ih se dovelo onamo gdje ih manipulant želi dovesti. Manipulacija je i zbog toga neprijatelj komunikacije jer izbjegava otvorenost i to zato što njezino djelovanje i cilj trebaju ostati skriveni. Manipulacija je zato snaga koja ne samo što opterećuje odnos nego ga može čak i razoriti jer put partnerstva trebalo bi biti otvoreno, iskreno izjašnjavanje koje kroz jasnu komunikaciju dovodi do zajedništva. Taj put je upravo suprotan manipulaciji.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.